به گزارش روز دوشنبه ایرنا ، پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره در گزارشی درباره تنشهای مرزی اخیر بین هند و چین، در ارتباط با چرایی و علت بروز این درگیریها نوشت: کارشناسان بطور عمده به دو علت برای این تنشها که شدیدترین و پرتلفاتترین درگیری مرزی هند و چین از سال ۱۹۷۵ تا کنون بوده است ذکر میکنند.
یکی از دلایل اصلی این مساله به گفته برخی کارشناسان ، با اقدام یکجانبه سال گذشته هند در لغو اصل ۳۷۰ قانون اساسی هند ارتباط پیدا میکند. اصل مزبور در قانون اساسی هند خودمختاری برای ایالت سابق جامو و کشمیر را – که نواحی مورد مناقشه در منطقه لاداخ را نیز شامل میشد – تضمین میکرد.
چین هم مانند پاکستان بر این اعتقاد است که اقدام مذکور دولت هند بطور یکجانبه بر قلمرو این کشور (چین) تاثیر گذار شده است و سال گذشته این اقدام را در شورای امنیت سازمان ملل به شدت محکوم کرد.
تحلیلگران بر این باورند که رویارویی کنونی همچنین نتیجه واکنش چین در برابر احداثهای اخیر زیرساختهایی توسط هند در مناطق مرزی است.
هند سال گذشته جاده ۲۵۵ کیلومتری "داربوک – شیوک – دولت" (DSDBO) را در امتداد خط کنترل (LAC) احداث کرد. چین که این اقدام را تهدیدی علیه منافع خود در منطقه میداند با آن مخالفت کرد.
کریدور اقتصادی چین به پاکستان و آسیای میانه از "کاراکورام" (Karakoram) میگذرد که به "دره گالوان" - محل درگیریهای اخیر – نزدیک است. دره گالوان به منطقه "فلات آکاسای چین" نزدیک است که تحت کنترل چین قرار داد،اما هند هم درباره آن ادعای مالکیت دارد.
به گفته "هاپیمون جاکوب" استاد روابط بینالملل در دانشگاه جواهر لعل نهرو در شهر دهلی نو ،چین منطقه لاداخ را برای دسترسی به آسیای میانه و همچنین اجرای پروژه کریدور اقتصادی چین – پاکستان (CPEC) که در حدود ۶۰ میلیارد دلار در آن سرمایهگذاری کرده است حیاتی میداند.
درگیری نظامی اخیر طرفین در روز ۱۵ ژوئن (دوشنبه ۲۶ خرداد) در منطقه مرزی یاداور سال ۱۹۶۲ میلادی است زمانی که اختلافات در همین زمینه باعث شد طرفین به کام جنگ کشیده شوند این بار البته تلاش های گسترده ای در جریان است تا این دو کشور و دو قدرت بزرگ با یکدیگر بر سر چنین مناقشاتی سرشاخ نشوند ولی در صورتی که بر این منازعات مدیریت نشود، شعله های این درگیری می تواند کل منطقه مرزی را دربرگیرد.
در روزهای اخیر خبر از کشته شدن نیروهای نظامی دو کشور چین و هند در منطقه مرزی به گوش می رسد اصل و اساس قضایا نامشخص است، اینکه هیچ گلوله ای شلیک نشده ولی طرفین تلفات داشته اند خود موضوعی بغرنج است و احتمالا با سلاح های سرد درگیری هایی بین سربازان آنها رخ داده است.
هر دو طرف خیلی زود به یکدیگر انتقاد کردند، اما بر این اصرار می ورزند که رایزنی ها برای جلوگیری از یک نبرد تمام عیار باید ادامه یابد وزارت خارجه چین هم در تازه ترین بیانیه خود آورده است که اشتراکات دو کشور همسایه، به مراتب بیش از اختلافات است. از سوی دیگر «جائو لی جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین از رایزنی های ارتش های دو کشور برای کاستن از کشمکش ها در منطقه مرزی خبر داده است و اینکه همکاری هایی در جریان است.
چین و هند به عنوان دو اقتصاد بزرگ و البته بزرگترین کشورهای درحال رشد دنیا دارای روابط ویژه ای هستند و طبیعتا درگیری های مرزی این دو کشور از چشم جامعه بین المللی دور نمی ماند و باعث نگرانی است. هند تاکید می کند که چینی ها به سرحدات و خط مرزی کنترل شده در روستای گالوان احترام نگذاشته اند و همین آتش درگیری را شعله ور کرده و باعث مرگ نزدیک به ۳۰ سرباز و افسر هندی شده است اما چین هم که تاکنون آماری از تلفات خود در این جنگ منتشر نکرده هند را مقصر درگیری های اخیر می داند و نیروهای این کشور را به "تحریک عمدی" متهم کرده است.
نظر شما