نقاشی پشت شیشه هنری وارداتی که در دوره صفویه از کشور های اروپایی به تدریج وارد ایران و پس از آن هنرمندان کشور که بیشتر در سبک قهوه خانه ای فعالیت داشتند، از این تکنیک بهره بردند و آثار ارزشمندی را در این سبک خلق کردند.
اغلب موضوعات دراین نوع نقاشی در ایران رویداد های با رویکردی سنتی همچون گل و مرغ، پرتره، تصاویر هندسی، حیوانات، بناهای تاریخی، مناظر شهری، خط نقاشی و شمایل های مذهبی، دراویش و عامه مردم در حالت های مختلف به صورت هنری مجرد و جدا از معماری مورد توجه طبقات گوناگون اجتماعی قرار گرفت.
مهدی کارخانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هدف از این رویداد فرهنگی معرفی بهتر آثار هنرمندان و پیشکسوتان این هنر بوده تا نقاشی پشت شیشه به روزهای اوج وشکوفایی خود نزدیک شود.
مدیر موزه نقاشی پشت شیشه با بیان اینکه این رویداد از امروز آغاز و بدون وقفه زمانی ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: چنین برنامه هایی می تواند آشتی بیشتر مردم با اماکن فرهنگی و تاریخی را به همراه آورد، چرا که سیر تحول نقاشی از دوره صفوی تا معاصر را می توان هم اینک در این مجموعه به وضوح مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه با شروع بازگشایی اماکن فرهنگی و تاریخی از چهارم خرداد ماه نیز شاهد حضور بیشتر مردم خواهیم بود، اضافه کرد: هم اینک ۵۰ اثر از دوره صفوی تا معاصر در ویترین تنها موزه اختصاصی نقاشی پشت شیشه کشور در معرض دید عموم قرار گرفتهاند.
این مدیر موزه اعلام کرد که این محل پس از یک سال تعطیلی به دلیل مرمت و بازسازی به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است.
کارخانی در پاسخ به این سوال که برای تبادل اطلاعات، آموزش و ارتباطات آیا با موزه های خارجی همکاری خواهید داشت؟ گفت: با توجه به قرابت آثار موجود با موارد مشابه آن در ایتالیا، زمینه همکاری با موزه های تخصصی بسیار حس می شود.
به گفته وی چنین رویکردی از حیطه یک موزه یا اداره کل استانی خارج است و درخواست ها موجود باید از طریق دفتر امور بین الملل وزارت میراث فرهنگی پیگیری شود.
مدیر موزه نقاشی پشت شیشه به ظرفیت ثبت تعدادی از اشیا نفیس در فهرست آثار کشور خبرداد و گفت: تا کنون رشته نقاشی پشت آیینه و موزه نقاشی پشت شیشه در راستای ارج نهاد به این هنر ثبت ملی شدهاند.
نقاشی پشت شیشه در دوره قاجار و پهلوی ادامه یافت و در این شیوه نقاشی صورت یا شبیه کشی نیز رواج یافت که نقاشانی از جمله مهر علی و استاد احمر و در دوره پهلوی نیز هنرمندانی از جمله عبد الخلیل، عبدالجلیل، عبدالحمید، عبدالنبی، فتح اله آقاسی، حسین همدانی و بیوک احمدی آثار متعددی را از این شیوه اجرا کردند.
موزه نقاشی پشت شیشه با بیش از ۴۴۰ شی ارزشمند به عنوان دومین موزه نقاشی پشت شیشه در جهان و اولین موزه تخصصی ایران، گنجینه ای از آثار دوران صفوی تا معاصر را در خود جای داده است.
این بنای تاریخی در سال ۱۳۸۷ به شماره ۲۳۲۲ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
موزه نقاشی پشت شیشه تهران در خیابان سعدی شمالی، خیابان برادران قائدی، پلاک ۲۰۲ قرار دارد.
نظر شما