۳ تیر ۱۳۹۹، ۱۵:۳۸
کد خبرنگار: 1179
کد خبر: 83831377
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

دولت از کسب و کارهای کوچک و آسیب‌دیده از کرونا حمایت کند

اهواز – ایرنا – یک استاد اقتصاد دانشگاه در خوزستان گفت: دولت می‌تواند با استفاده از پایگاه‌های رفاه ایرانیان و اطلاعات پایانه‌های فروشگاهی، از کسب و کارهای کوچک و متوسط و اصناف آسیب دیده ناشی از شیوع کرونا حمایت کند.

فرهاد ترحمی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: همه گیری ویروس کرونا از ۲ بُعد عرضه و تقاضا تغییراتی اقتصادی در خوزستان و کشور ایجاد کرده است اگرچه آثار اقتصادی کاهش تقاضا قوی تر از عرضه است. از بعد تقاضا، بخش های خدماتی نظیر عمده فروشی و خرده فروشی ، گردشگری و حمل و نقل بیشترین صدمه را از نظر کاهش تقاضا متحمل شده‌اند.

وی ادامه داد: از بُعد عرضه نیز به دلیل افزایش هزینه و سخت‌تر شدن واردات مواد اولیه و همچنین آسیب دیدن زنجیره تولید کالاها، اقتصاد خوزستان و کشور زیر فشار قرار گرفته است؛ البته اقتصاد خوزستان به دلیل وابستگی بیشتر به نفت، متحمل ضرر بیشتری نسبت به سایر استان‌ها خواهد شد.

این استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز به تاثیر همه‌گیری کرونا بر اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: از یک سو دولت با افزایش هزینه‌های بخش سلامت و درمان روبه رو است و ‌باید پاسخگوی مشاغلی باشد که زیرپوشش بیمه قرار ندارند و از سوی دیگر، درآمد دولت به دلیل کاهش قیمت و فروش نفت و درآمد مالیاتی کم شده که این امر موجب می‌شود که کسری بودجه از منابع پایه پولی تامین شود که خطر افزایش تورم را در پی دارد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه عمده بخش‌های آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا، زیر بخش‌های خدمات هستند و طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، مشاغل غیر رسمی در بخش خدمات، یک چهارم شاغلان کشور را تشکیل می‌دهند، انتظار می‌رود تعداد زیادی از افراد، شغل خود را از دست دهند.

ترحمی، به تاثیر کرونا بر فقر و توزیع درآمد افراد اشاره کرد وافزود: با توجه به اینکه دهک‌های پایین درآمدی، بیشتر مشاغل مرتبط با "کارکنان مستقل" را به خود اختصاص داده‌اند، با کاهش شدید درآمد حقیقی خود روبه رو می‌شوند که این فرآیند، توزیع درآمد را ناعادلانه‌تر می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تاثیر کرونا بر اقتصاد پایدار و دایمی نخواهد بود گفت: تمام اقتصادها هم در معرض رکود و هم رونق هستند و این امر کاملا طبیعی است. نکته ای که در این جا حایز اهمیت است، مدت زمانی است که طول می کشد تا اقتصاد از رکود خارج شود.

این اقتصاد دان بیان کرد:: کرونا یک تکانه منفی شدید به اقتصاد ایران وارد کرده است و طبق تحلیل‌های انجام شده، رشد اقتصادی در بدترین حالت ۱۱ درصد کاهش خواهد یافت و افراد زیادی شغل خود را از دست می‌دهند. لازم به ذکر است که در سال ۱۳۹۱ نیز به دلیل اثرات شدید تحریم، اقتصاد ایران رشد نزدیک به منفی هفت درصد را تجربه کرد.

وی با بیان اینکه در دوران کرونا حمایت اجتماعی توسط دولت موثرترین برنامه است ادامه داد: ساختار اقتصادی ایران پس از کرونا تغییر نمی‌کند. همان طور که گفته شد، کرونا یک تکانه شدید منفی به اقتصاد ایران وارد کرده است در حالی که ساختار اقتصادی با عواملی چون تکنولوژی تغییر می‌کند اگرچه پس از کرونا، اقتصاد ایران با تورم بالا، رشد اقتصادی منفی و نرخ بیکاری ۲ رقمی روبه رو خواهد بود.

ترحمی در پاسخ به این پرسش که آیا جهان پس از کرونا از نظر اقتصادی، متفاوت از جهان پیش از کرونا خواهد بود گفت: همانند بحران مالی سال ۲۰۰۸ میلادی، کشورهای فراصنعتی، تکانه منفی ناشی از پدیده کرونا را طی یک دوره کوتاه مدت پشت سر خواهند گذاشت.

وی در خصوص شرایط لازم برای زیست بهتر در ایران پس از کرونا افزود: متاسفانه برخی از مشکلات در اقتصاد ایران نهادینه شده و ارتباط چندانی با اقتصاد پیش از کرونا و پساکرونا ندارد به عنوان مثال اگر گسترش پایه‌های مالیاتی، کاهش وابستگی به درآمد نفتی و بهبود فضای کسب و کار رخ دهد، اقتصاد ایران می‌تواند در مقابل تکانه‌های منفی مقاومت کند.اگر چنین مواردی به طور واقعی انجام شود، اثرات تکانه‌های منفی مواردی نظیر ویروس کرونا بسیار کاهش خواهد یافت.

خوزستان از بیش از یک ماه پیش در وضعیت قرمز ناشی از شیوع کرونا قرار دارد.، آبادان، امیدیه ، اندیمشک، ماهشهر، دزفول، رامهرمز، شوش، شوشتر و مسجدسلیمان در وضعیت قرمز هستند و اهواز به تازگی از وضعیت قرمز خارج و در حالت زرد قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha