کرمعلی قندالی روز شنبه در نشست شورای عشایری استان سمنان در یکی از مناطق ییلاقی شهرستان مهدیشهر در استان سمنان، افزود: آبرسانی به عشایر کشور به صورت شبکه ای با اقدامات سازمان امور عشایر ایران تا پایان امسال به ۶۳ درصد از عشایر انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: با هزینه کرد ۲ هزار و ۵۳۰ میلیارد ریال از اعتبار اختصاص یافته برای آبرسانی به عشایر کشور ۴۱۳ طرح آبرسانی اجرا شد و به ۱۷ هزار خانوار آب سالم اختصاص یافت و بقیه اعتبار تا پایان امسال جذب می شود.
قندالی گفت : با هدف تجهیز ناوگان آبرسانی به عشایر طی سه سال اخیر بیش از ۲۰۰ دستگاه تجهیزات آبرسان شامل تانکر آبرسان یا وسایل نقلیه کمکدار مجهز به تانکر خریداری و در بین عشایر توزیع شد و در حال حاضر روزانه بیش از ۶۰۰ دستگاه تانکر عملیات آبرسانی به عشایر را به صورت منظم انجام می شود.
۹۵ درصد کوچراه عشایر ایمنسازی شد
رییس سازمان امور عشایری ایران با اشاره به اقدامات این سازمان برای ساماندهی عشایر خاطرنشان کرد: طرح ساماندهی عشایر ایران ، مبتنی بر ساماندهی عشایر کوچنده با انجام اقدامات زیرساختی در حوزه های راه ، آب، تامین جایگزین سوخت فسیلی ، تامین کالاهای اساسی و توزیع در بین عشایر کشور در حال انجام است .
قندالی اظهار داشت : سازمان امور عشایر ایران با انجام اقدامات مناسب در حوزه راه ، بیش از ۹۵ درصد از سامانه های این حوزه را ایمن سازی کرد و ضمن نقشه برداری از تمام این راهها و مسیر کوچ ، آنها را به منظور حفاظت و جلوگیری از تصرف غیرمجاز در سامانه های دستگاههای مختلف ثبت کرده است .
افزایش صفحههای خورشیدی عشایر به ۵۳ هزار دستگاه
رییس سازمان امور عشایر ایران با اشاره به طرح این سازمان در زمینه کاهش استفاده از سوخت فسیلی و در اختیار نهادن صفحههای خورشیدی در میان عشایر گفت : تا کنون بیش از ۲۸ هزار صفحه خورشیدی در میان خانوارهای عشایری توزیع شده است و ۲۵ هزار صفحه دیگر امسال و سال آینده به عشایر واگذار خواهد شد .
۶ هزار میلیارد ریال برای زنجیره تولید گوشت
قندالی با اشاره به اجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز گفت: تا به امروز ۱۰ هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی به عنوان سرمایه در گردش و به منظوراجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز تخصیص و جذب شد و پیش بینی می شود امسال نیز ۶ هزار میلیارد ریال دیگر از محل صندوق ذخیره ملی و با عاملیت بانک کشاورزی به عشایر پرداخت خواهد شد.
قندالی اضافه کرد : شورای عالی امور عشایر سه مصوبه مهم در بخش های سواد ، دانش و مهارت و نیز بهداشت را اجرایی کرده است که بر این اساس از سال ۱۳۹۷ تا کنون اقدامات مناسبی در حوزه های آموزش ، ترویج و بهداشت اجرا رسیده است .
کرونا در عشایر ایران قربانی نداشت
رییس امور عشایر ایران درباره وضعیت عشایر با شیوع کرونا افزود: با انجام طرع غربالگری عشایر بیش از ۲۱۵ هزار خانوار عشایر کشور مورد معاینه و انجام آزمایشات مختلف کرونا قرار گرفتند.
وی یادآور شد: از این تعداد ۷۰۰ نفر مشکوک به کرونا تشخیص داده شدند که با انجام آزمایشات تخصصی ابتلای ۷۲ نفر از آنها قطعی اعلام شد و از این تعداد تنها ۴۲ نفر به بستری و استفاده از دارو نیاز داشتند و هیچ آمار تلفاتی ناشی از شیوع کرونا در میان عشایر ایران گزارش نشد.
اولین استاندارد محصول لبنی عشایر کشور برای آرشه در مهدیشهر
قندالی از کسب نخستین مجوز استانداردسازی مواد لبنی در حوزه عشایر ایران خبر داد و افزود : نخستین مجوز استانداردسازی مواد لبنی برای آرشه سنگسر صادر شد و امید است با دریافت این مجوز و انجام استانداردسازی آرشه ، شاهد برندسازی این محصول باکیفیت عشایری و معرفی آن به تمام دنیا باشیم .
رییس امور عشایرایران از عشایر و کوچندگان به عنوان جامعه مولد ، کم توقع و حافظان میراث فرهنگی و طبیعی ایران نام برد و اضافه کرد: زندگی عشایر ایران با طبعیت عجین است، عشایر حفظ و نگهداری از طبیعت را وظیفه خود می دانند و همواره با برداشت عاقلانه از طبیعت و تولید محصولات بسیار باارزش لبنی و صنایع دستی در جهت جلوگیری از تخریب و حفظ منابع طبیعی کوشیده اند .
قندالی اضافه کرد : بیش از ۴۰۰ هزار تن محصولات لبنی ، ۱۹۵ هزار تن گوشت قرمز مصرفی کشور و ۳۵ درصد از صنایع دستی ایران را عشایر و کوچندگان تامین می کنند و ۳۵ میلیون هکتار از بهترین اراضی کشور در اختیار آنان است، لازم است تا با توجه به انتظارات این قشر پرتلاش، زمینه تامین نیازهای این قشر فراهم شود.
عشایر استان سمنان متشکل از سه هزار و ۱۸۱ خانوار و بیش از ۱۴ هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت، شامل ۷۴ طایفه، ۱.۰۷ درصد از جمعیت عشایری کشور را شامل میشوند، این عشایر که هشت و ۲ دهم درصد جمعیت استان سمنان را تشکیل میدهند، بیش از یک میلیون و ۷۴ هزار رأس دام سبک و چهار هزار و ۷۰۰ رأس دام سنگین دارند و سالانه ۹ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز به ارزش بیش از سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال تولید میکنند.
آرشه نوعی فرآورده لبنی تولیدی عشایر مهدیشهر استان سمنان است که در هیچجای جهان نمونه مشابه آن دیده نشده است. تهیه آرشه کار بسیار ظریف و وقت گیر است.
آرشه در واقع تفت دادن نوعی پنیر و فرآورده ای بسیار مقوی است و نگهداری آن نیازی به یخچال ندارد. همچنین مشتقات آن نیز مصرف دارویی دارد. برای تهیه آرشه مقدار زیادی پنیر با کمی روغن آرد و زردچوبه و یا زعفران نیاز است.
نظر شما