نماینده مجلس: نیمی از پروژه‌های اطراف حرم مطهر رضوی خصولتی است

مشهد- ایرنا- نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: بیش از ۲۰ سال است که طرح پیرامون حرم مطهر رضوی در حال اجراست که در قطعاتی بزرگ تعریف شده و ۵۰ درصد آنها به بخش‌های حاکمیتی و خصولتی واگذار شده است.

جواد کریمی قدوسی روز شنبه در بازدید از بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی در جمع خبرنگاران افزود: این طرح‌ها را مجموعه‌های حاکمیتی مانند بنیاد تعاون، خیریه‌ها و برخی بانک‌ها و امثال آن که خدمات به کارکنان بازنشسته می‌دهند اجرا می‌کنند، این حکمت خوبی است که ۵۰ درصد سرمایه‌گذاران منطقه بخش‌های خصولتی باشند چرا که به زائران متوسط و کم بضاعت خدمات می‌دهند.

وی ادامه داد: ۱۰۰ سال دیگر هم نظام بانکی هتلش را دارد و کارمندش را می‌آورد، مراکز آموزشی مختلف هم به همین ترتیب و البته خیلی از این مراکز هم معماری اسلامی و ایرانی را رعایت کرده‌اند.

این نماینده مجلس گفت: ۵۰ درصد قطعات بزرگ به این بخش‌ها واگذار شده که قابل دفاع است و ۵۰ درصد بقیه هم به سرمایه گذاران داخلی واگذار شده که شناخته شده هستند و توصیه می‌شود مردم سرمایه‌های خرد خود را در این پروژه‌ها هزینه کنند.

وی افزود: مابقی بخش پروژه مربوط به قطعه‌ای در محله‌ای است که ساکنان آن هنوز در آنجا هستند و اگر با نظارت، همین سکونت ساکنان بومی پیاده شود، آرمان رهبر معظم انقلاب و دیگران مبنی بر اینکه ترکیب سنتی حفظ شود و میراث داران آن همینجا بمانند، محقق خواهد شد.

سخت ترین پروژه عمرانی کشور

کریمی قدوسی ادامه داد: پروژه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی سخت ترین پروژه عمرانی کشور در ۴۰ سال اخیر بوده است و دلیل این سختی نیز این است که پروژه در کنار مضجع شریف حضرت امام رضا (ع) اجرا می‌شود بنابراین پروژه معمولی نیست.

وی گفت: دلیل دوم این است که در طول تمام سال‌های مختلف در ابعاد شرعی، مذهبی و دینی، علما در این منطقه رفت و آمد داشته و در این مورد نظر داشته‌اند و از طرفی بسیاری از فضای قدیمی این محدوده را حسینیه‌ها، تکایا، مدارس علمیه، مدارس و بافت های قدیمی، کاروانسراها، تیمچه‌ها و بازارها تشکیل می‌دهند که باید برای حفظ آن تلاش نمود.

این نماینده مجلس حجم زیاد زائر در این منطقه را موجب ایجاد بار فرهنگی و مدیریتی بر پروژه دانست و افزود: سختی دیگر پروژه، سکونت حجم قابل توجهی از سکنه مشهد قدیم است، در حکومت اسلامی که شرع و فقه و رضایت مردم در آن بسیار مهم است بطور طبیعی کار را مقداری کند می‌کند.

وی ادامه داد: قبل از انقلاب، استاندارد وقت طی سه ماه بافت مورد نظر را با بولدوزر صاف کرد اما در حکومت اسلامی اینطور معابر و حریم تحصیل نمی‌شود لذا کار طولانی می‌گردد بطوریکه حدود ۴۰ سال از پیروزی انقلاب گذشته و ۵۰ درصد طرح پیرامون حرم مطهر رضوی و بافت ثامن اجرا شده است.

کریمی قدوسی توجه به تحصیل حریم معابر جدید را بسیار با اهمیت دانست و گفت: تحصیل معابر بر اساس طرح جامع مصوب بوده است که این طرح شارستان‌ها، باغ راه‌ها و قطاع ریزدانه را نیز در برمی‌گیرد.

وی افزود: برخی می‌گویند در محل آثار فرهنگی، ارزش های فرهنگی رعایت نشده و باید رعایت می‌شد، این دیدگاه درست است لذا باید بعد از این هم هر بنای فرهنگی و پرسابقه در این محدوده باید حفظ شود، البته تا آن مقداری که من بازدید کردم جاهایی که دارای مساجد، حوزه های علمیه، حسینیه ها وخانه‌های قدیمی قابل توجه بوده، حفظ شده و بخش‌های باقیمانده نیز در گام بعدی باید مورد توجه قرار گیرد.

مخالفت با توقف پروژه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مصوبه‌ای از شورای عالی معماری و شهرسازی صادر شده است که این طرح متوقف، بازنگری و در تهران تعیین تکلیف شود که من و برخی دوستان با این مصوبه مخالف هستیم چرا که این طرح تا همینجا که رسیده ۴۰ سال طول کشیده است. توقف یک پروژه یعنی برگشت به عقب و هر روز که بگذرد دوباره به عقب برمی‌گردد و راه‌اندازی آن خیلی مشکل‌تر می‌شود.

وی گفت: پیشنهاد من این بود که طرح تحول ساخت و ساز در مشهد باید از این نقطه کلید زده شود چرا که انگیزه ساخت و ساز در این منطقه زیاد است.

کریمی قدوسی افزود: برای بخش‌هایی هم که متوقف شده است باید راهکاری پیدا شود، به ویژه بخش‌هایی که مربوط به ناجاست، توقف طرح صددرصد به ضرر مشهدی‌ها، کسبه و زائران خواهد بود و هیچ عقل و منطقی در شرایط فعلی که رکود هم داریم رکود جدید را نمی‌پذیرد.

وی با بیان اینکه هیچ کس اشکالات کنونی طرح را منکر نیست ادامه داد: بسیاری می‌گویند سکنه قدیم از منطقه جابه‌جا شدند و رفتند اما حقوقشان ضایع شد، این در حالی است که آمارشان هست و می‌توان جبران کرد و به آنها در جاهایی امتیازهایی داد و راه جبران وجود دارد، با واگذاری مجموعه‌هایی که احدث می‌شود به افراد آسیب دیده، می‌توان به نوعی جبران مافات نمود.

این نماینده مجلس گفت: نمایندگان مجلس وظیفه قانونگذاری و نظارت دارند، ما نمی‌توانیم پروژه‌ای را متوقف کنیم بلکه اگر ایرادی داشت می‌توانیم پیگیری نماییم اما اجازه دخالت نداریم.

وی افزود: در این زمینه ستاد تدبیر، استاندار و رئیس کل دادگستری می‌توانند تصمیم‌گیری کنند و قرار شده است در جلسه ستاد تدبیر در این زمینه نمایندگان قوه قضائیه، مجریه و مقننه در کنار هم باشند.

کریمی قدوسی ادامه داد: با شهرداری و شورای شهر خارج از نگاه سیاسی موضوع را پیگیری کرده‌ایم و نگاه سیاسی در این زمینه نداریم. 

وی گفت: با اتکا به قدرت استان و نمایندگان از این طرح باید حمایت شود و طبق قانون باید برای آن در مشهد تصمیم گیری شود.

در این مراسم تعدادی از اعضای شورای شهر مشهد و مدیران محلی شهرداری، کریمی قدوسی را در بازدید از بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی همراهی کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha