مطالبه حمایت تئاتری‌های مازندران از مسئولان و نمایندگان

ساری – ایرنا - تعدادی از پیشکسوتان و فعالان تئاتر مرکز مازندران همراه با اعضای انجمن هنرهای نمایشی این استان در نشستی که با حضور سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برگزار شد خواستار توجه بیشتر به هنرمندان تئاتر مازندران و رفع مشکلات این حوزه شدند.

هنرمندان تئاتر یکی از اقشاری هستند که پس از شیوع کرونا درآمد آن‌ها از این راه به طور کامل از بین رفت و به صفر رسید. از ابتدای شیوع کرونا تاکنون بسیاری از مشاغل آسیب دیدند، اما با برداشته شدن محدودیت‌ها، به مرور فعالیت شغلی گروه‌های مختلف از سر گرفته شد و وارد عرصه فعالیت شدند. اما در این بین گروه‌های شغلی وابسته به فرهنگ و هنر به دلیل خارج شدن فرهنگ و هنر از سبد اقتصادی خانواده‌ها و همچنین ترس ناشی از شیوع کرونا، کماکان در حال زیان دادن هستند و فعالیتی ندارند.

تعدادی از هنرمندان و پیشکسوتان تئاتر مازندران همراه با رئیس انجمن هنرهای نمایشی این استان امروز چهارشنبه با دعوت از عباس زارع مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران و علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری و میاندورود و سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس برای حضور در یک نشست هم‌اندیشی، برخی خواسته‌های خود را برای بهتر شدن اوضاع تئاتر مطرح کردند.

وعده‌های بی‌سرانجام

رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران با اشاره به برخی نشست‌های برگزار شده با مسئولان استان اظهار کرد: متأسفانه بعضی وعده‌های داده شده درباره تئاتر استان هنوز به سرانجامی نرسیده است. پارسال استاندار مازندران دستوری مبنی بر ملزم شدن برخی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای حمایت از تئاتر صادر کرد که هنوز این وعده حمایتی به سرانجام نرسیده است.

یاسر محمودی برنتی اظهار کرد: انجمن هنرهای نمایشی مازندران هنوز مستأجر اداره کل فرهنگ و ارشاد است و حتی در اولین نیازهای تجهیزاتی و اداری و همچنین برای انجام تبلیغات تئاتر در محیط شهرها نیز همواره با مشکل مواجه است.

حمایت ۳۸۰ هزار تومانی

وی به مشکلات تئاتری‌ها در دوران شیوع کرونا نیز اشاره کرد و ضمن درخواست پیگیری برای تخصیص اعتبارات حمایتی ویژه این قشر گفت: شنیده‌هایی مبنی بر واریز ۵ میلیارد تومان اعتبار حمایتی از گروه‌های تئاتر به حساب مرکز هنرهای نمایشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح است که در صورت واقعیت داشتن انتظار داریم سهم استان‌ها و به ویژه مازندران از این اعتبار بیشتر شود. با پیگیری‌هایی که انجام دادیم تا کنون فقط ۱۰ میلیون تومان به انجمن هنرهای نمایشی این استان اختصاص داده شد که سهم هر گروه تئاتر در استان از این اعتبار ۳۸۰ هزار تومان شد.

در این نشست تعدادی از پیشکسوتان تئاتر نیز مشکلات و مسائل این هنر در مازندران را مطرح کردند و خواستار رسیدگی و توجه مسئولان استان به شرایط کنونی هنرمندان تئاتر مازندران شدند.

غفلت از فرهنگ

علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با بیان این که متأسفانه در میان حجم انبوه مشکلات اقتصادی جامعه از حوزه فرهنگ غافل شدیم، گفت: با این که مقام معظم رهبری در همه پیام‌ها و اظهارات‌شان بر توجه به فرهنگ تأکید دارند، در تصمیم‌گیری‌ها کمتر به این حوزه توجه می‌شود.

وی با بیان این که معتقدم به فرهنگ ظلم شده است، اظهار کرد: تمام بندهای بودجه‌ای سال ۹۹ را مطالعه کردم. متأسفانه به پیوست فرهنگی بودجه‌های تعیین شده هیچ توجهی نشده است. یعنی از ۴۷۵ هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دریغ از یک بند که بگوید برای این بخش پیوست فرهنگی در نظر گرفته شده است و باید درصدی از بودجه به مسائل فرهنگی اختصاص یابد. مرکز پژوهش‌های مجلس و کمیسیون فرهنگی باید در این زمینه ورود کنند.

سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس: عجیب است که نمایندگان برآمده از حوزه فرهنگ هم هیچ گرایشی به کمیسیون فرهنگی ندارند.

بابایی با انتقاد از نمایندگان مجلس به دلیل بی‌توجهی به کمسیون فرهنگی اظهار کرد: در تمام ادوار مجلس کمیسیون فرهنگی دور از نگاه نمایندگان بود. من به عنوان نماینده قشر کارگران در مجلس حضور یافتم و از ابتدا گرایشم به حضور در کمیسیون‌های مرتبط با حوزه اجتماعی و اقتصادی بود. اما عجیب است که نمایندگان برآمده از حوزه فرهنگ هم هیچ گرایشی به کمیسیون فرهنگی ندارند. حتی نمایندگانی که از بدنه آموزش و پرورش هستند هم به سمت کمیسیون آموزش گرایش ندارد. این یک آسیب جدی است که باید بررسی و برطرف شود.

سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس ضمن اعلام آمادگی برای برگزاری جلسات بیشتر با هنرمندان گفت: قرار نیست که تمام مشکلات جامعه را در مدتی کوتاه حل کنیم. اما می‌توانیم با همین نشست‌ها به صورت ماهانه گام‌های هرچند کوچک برای رفع مشکلات برداریم.

بابایی کارنامی درباره تکمیل پروژه تالار مرکزی ساری نیز اظهار کرد: بهره‌برداری از این تالار در تعهد دولت است که باید امسال انجام شود. همچنین همراه با دیگر نماینده حوزه انتخابیه پیگیر دریافت اعتبار برای تکمیل کتابخانه مرکزی ساری نیز هستیم.

محدودیت‌های مالی فرهنگ و ارشاد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در این نشست به برخی اقدامات انجام شده برای حمایت از گروه‌های هنری استان اشاره کرد و خواستار هماهنگی بیشتر گروه‌های هنری برای بیان مطالبات از مسئولان ملی شد.

عباس زارع اظهار کرد: تلاش زیادی کردیم تا بتوانیم بخشی از مشکل تئاتر مازندران را حل کنیم. تا کنون توانستیم بخش قابل توجهی از معوقات شورای نظارت بر نمایش مازندران که از سال ۱۳۹۷ باقی مانده بود را پرداخت کنیم و همچنان پیگیر حل مشکلات این گروه‌ها هستیم.

وی افزود: متأسفانه کرونا آسیب زیادی به حوزه فرهنگ و هنر و به ویژه هنرمندان تئاتر وارد کرد. هنرمندان تئاتر استان همچنان با این وضعیت مدارا می‌کنند، اما در تلاش هستیم که مبلغی را برای کمک به گروه‌های نمایشی تأمین کنیم. ضمن این که به خاطر داشته باشیم تنها متولی حوزه نمایش فرهنگ و ارشاد نیست. همه دستگاه‌های فرهنگی در این زمینه مسئولیت دارند و باید کمک کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران: از مسئولان ارشد و نمایندگان استان انتظار داریم که بخشی از اعتبار ۶ میلیارد تومانی برای حمایت از مشاغل خانگی در مازندران را به گروه‌های شغلی زیرمجموعه فرهنگ و هنر اختصاص دهند.

این مسئول با گلایه از کمبود اعتبار این اداره کل خاطرنشان کرد: کل بودجه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است که حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان آن در سال صرف هدیه خبرنگاران و برگزاری مراسم سالانه روز خبرنگار می‌شود. یک ششم بودجه فرهنگی سال هم برای کمک به گروه‌های تئاتر در نظر گرفته می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران تصریح کرد: بخش خصوصی باید نگاهش به حوزه فرهنگ و هنر را تغییر دهد و برای حمایت از این بخش وارد عرصه شود. ما هم اعتقاد داریم که باید زیرساخت‌های اقتصادی برای هنرمندان تئاتر فراهم باشد تا در مسیر تولید اثر با کیفیت دغدغه‌های مسائل مالی روزمره را نداشته باشند. اما توان مالی اداره کل محدود است و نمی‌تواند همه گروه‌ها را حمایت مالی کند. در حوزه رسانه‌ها و سایر بخش‌های فرهنگی نیز چنین دیدگاهی داریم. اگر رسانه‌های ما دغدغه مالی نداشته باشند راحت‌تر می‌توانند به نقد مدیران بپردازند.

زارع به تصویب اعتبار ۶ میلیارد تومانی برای حمایت از مشاغل خانگی در مازندران اشاره کرد و افزود: از مسئولان ارشد و نمایندگان استان انتظار داریم که بخشی از این اعتبار را به گروه‌های شغلی زیرمجموعه فرهنگ و هنر اختصاص دهند. در صورتی که این امر محقق شود قول می‌دهیم ۵۰ درصد از اعتبار اختصاص یافته را با نظر انجمن هنرهای نمایشی در اختیار گروه‌های تئاتر استان قرار دهیم.

نابرابری اعتباری در فرهنگ

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از بی‌توجهی شورای اجتماعی وزارت کشور به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتقاد کرد و گفت: از نمایندگان مجلس می‌خواهیم که پیگیر افزایش سهم وزارت فرهنگ و ارشاد از شورای اجتماعی وزارت کشور باشند. شورای اجتماعی وزارت کشور یکی از مراجعی است که می‌توان از آن برای تخصیص اعتبار کمک گرفت. اما متأسفانه میزان تخصیص بودجه از این شورا به یک دستگاه فرهنگی استانی در مازندران از اعتباری که برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص داده شد بسیار بیشتر است.

زارع افزود: گلایه آمیز است که یک دستگاه فرهنگی در مازندران از شورای اجتماعی وزارت کشور یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار دریافت کند و در عین حال سهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این شورا ۵۰۰ میلیون تومان باشد که از این ۵۰۰ میلیون تومان هم ۲۶ میلیون تومان به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران اختصاص یافت.

وی درباره ادعای مطرح شده از سوی رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران مبنی بر واریز پنج میلیارد تومان به حساب مرکز هنرهای نمایشی برای حمایت از گروه‌های تئاتر کشور اظهار داشت: ابتدا باید صحت و سقم واریز این اعتبار و سپس سرفصل‌های تعیین شده برای آن مشخص شود

این مسئول خاطرنشان کرد:  قطعا هر بودجه‌ای سرفصل‌هایی دارد. با پیگیری‌هایی که کردیم گفته شده هنوز مبلغی واریز نشده و در صورت واریز هم شامل چند سرفصل مرتبط با تئاتر از جمله هزینه برگزاری جشنواره تئاتر فجر و پرداخت هزینه‌های شورای نظارت بر نمایش می‌شود. در صورتی که تمام این مبلغ مربوط به حمایت از گروه‌های تئاتر باشد قطعا ما هم پیگیر حقوق گروه‌های تئاتر مازندران خواهیم بود.

مازندران ۳۸ گروه ثبت شده در طرح استقرار گروه‌های نمایشی دارد که از این تعداد ۲۶ گروه در دسته «ج» یا گروه‌های کوچک، ۱۱ گروه در دسته «ب» یا گروه‌های متوسط و یک گروه هم در دسته «الف یا گروه‌های بزرگ قرار دارند.

از زمان شیوع کرونا تمام اجرای گروه‌های نمایشی لغو و فعالیت آموزشگاه‌های تئاتر نیز ممنوع شد و پس از اعلام مجاز بودن فعالیت آموزشگاه‌ها نیز استقبالی از سوی خانواده‌ها برای حضور فرزندان‌شان در آموزشگاه‌ها دیده نشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha