احمد حمزه زاده روز پنجشنبه در جلسه شورای راهبردی پایگاه میراث فرهنگی قلعه بختک لیلان از توابع شهرستان ملکان، به انعقاد تفاهمنامه با دانشگاههای معتبر داخلی و خارجی برای انجام مطالعات علمی و پیشبرد اهداف باستانشناسی در قلعهبختک اشاره و اضافه کرد: لازم است در راستای انجام مطالعات دقیق و علمی همچون مجموعه ربع رشیدی نیز با دانشگاههای معتبر داخلی و همچنین خارجی تفاهمنامههایی مشترک منعقد شود تا اهداف حفاظتی و صیانتی از این مجموعه به نحو احسنت انجام شود.
وی از شهرداری ملکان خواست از اجرای هرگونه عملیات ساخت و ساز در محدوده مجموعه تاریخی قلعهبختک لیلان جلوگیری کند.
حمزه زاده اظهار داشت: با توجه به اینکه این مجموعه تاریخی خارج از محدوده شهر، اما در حریم شهری قرار گرفته است، از شهرداری لیلان میخواهیم تا از صدور مجوز هرگونه ساخت و ساز در حریم مجموعه تاریخی قلعهبختک خودداری کند.
وی درباره پیشنهاد شهرداری ملکان مبنی بر ایجاد فضای سبز در مساحتی افزون بر ۲ هزار مترمربع در محدوده این مجموعه تاریخی، گفت: با توجه به اینکه عرصه این مجموعه ملی است، لذا پیشنهاد مذکور باید در شورای فنی استان مطرح و نتیجه ابلاغ شود.
حمزه زاده بر لزوم انجام مطالعات جامع مجموعه تاریخی قلعهبختک پیش از هرگونه اقدام عملیاتی برای کاوش تاکید کرد و افزود: هر گونه کاوش باستانشناسی در مجموعه تاریخی قلعهبختک لیلان منوط به اجرای مطالعات جامع علمی و پژوهشی و همچنین اخذ مجوز باستانشناسی از پژوهشگاه باستانشناسی است.
وی ادامه داد: پیش از انجام هر گونه اقدام باستانشناسی در این مجموعه باید مطالعات پایهای انجام و مجوز باستانشناسی از پژوهشگاه باستانشناسی اخذ شود تا براساس نتایج آن وضعیت عرصههایی که نیاز به آزادسازی و انجام عملیات باستانشناسی دارند، مشخص شود.
حمزه زاده با اشاره به اینکه عملیات باستانشناسی پیشین مجموعه قلعه بختک از جمله اقدامات لازم برای ثبت این پایگاه به عنوان پایگاه ملی میراث فرهنگی بود، یادآور شد: به دنبال کاوشهای باستانشناسی انجامگرفته در این مجموعه، آثار ارزشمندی چون برجها و دیوارهای خشتی کاوش و پدیدار شده که لازم است برای مصون ماندن از هرگونه آسیبهای طبیعی اقدامات اصولی مرمتی و حفاظتی آغاز شود.
به گزارش ایرنا، قلعه بختک بخش لیلان از توابع شهرستان ملکان مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است که مانند حصاری شهر لیلان را در برگرفته است.
باستان شناسان معتقدند: آثار یافت شده از قلعه بختک لیلان با ۳ هزار سال قدمت در شهرستان ملکان، به احتمال وجود شهر تاریخی شیز در این منطقه اعتبار بیشتری میبخشد.
از این قلعه در دوران ساسانی به عنوان پایتخت زمستانی استفاده می شد و آتشکده آذرگشسب نیز طبق اسناد تاریخی در آن قرار دارد.
وسعت محوطه قلعه بختک لیلان حدود ۱۶۰ هکتار و دارای تپه های تاریخی است که در سال ۱۳۷۹ به شماره ۲۷۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نظر شما