روستاهای هدف گردشگری مانند سرآقاسید و یاسهچای با بُعد معماری و فرهنگی، امکان توسعه ژئوپارک و ژئوتوریسم، وجود ذخیرهگاههای جهانی زیستکره تنگ صیاد و سبزکوه، مناطق حفاظت شده، برخورداری از سه هزار کیلومتر رودخانه، وجود آب و هوای چهار فصل و امکان جذب گردشگر در طول سال، از ظرفیتهای گردشگری این استان است.
وجود پایگاه قایقرانی و رفتینگ، برخورداری از نخستین سایت سنگفرش پاراگلایدر ایران، وجود مرتفعترین سایت بانجی جامپینگ به ارتفاع ۷۵ متر در دوپلان،وجود ۸۰۰ جاذبه گردشگری از دیگر ظرفیتهای گردشگری این استان است.
ثبت ملی ۷۲۸ اثر چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی کشور شامل ۶۲۸ اثر غیرمنقول، پنج اثر منقول، ۷۸ اثر نامملموس و ۱۷ اثر طبیعی باعث شده تا این استان در زمره استانهای گردشگری قرار گیرد.
وجود بناهای تاریخی و فرهنگی مانند قلعهها و موزهها بستری مهم و اساسی برای جذب گردشگران و مطالعات تاریخ معماری ایران است.
فعالیت موزههای دولتی، خصوصی و مشارکتی بهمنظور معرفی تاریخ استان و جذب گردشگر، وجود تپههای تاریخی پیش از اسلام با هدف مطالعات باستانشناسی و جذب توریست و امکان استفاده از ظرفیت بناها و تپههای تاریخی در توسعه گردشگری جزو مزیتهای بعدی چهارمحال و بختیاری در حوزه گردشگری بهشمار میرود.
در حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی برخورداری از ۵۲ رشته، فعالیت ۱۲ هزار هنرمند و تولیدکننده، امکان صادرات تولیدات، قابلیتها جهانی شدن رشتههای مختلف، از دیگر ظرفیتهای این استان در بخش گردشگری است.
بخش صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری با برخورداری از هفت نشان(مُهر اصالت) در یونسکو، ۴۲ نشان ملی، سه نشان جغرافیایی و یک دیپلم افتخار برخوردار شده است.
فعالیت سه بازارچه دائمی، بیمه افزونبر یکهزار نفر از هنرمندان، ثبت ۲۳ مورد میراث ملموس و ناملموس، هزینه پایین تولید و سود بالا در فروش جزو دیگر شاخصهای حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری و زمینه و بستری برای افزایش گردشگران داخلی و خارجی در این استان بهشمار میرود.
جاذبههای بکر، مزیت گردشگری چهارمحال و بختیاری است
یکی از راهنمایان گردشگری، در خصوص ظرفیتهای گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: شاید بتوان جاذبههای بکر این استان را بهعنوان مزیت استان در حوزه گردشگری دانست.
شهرزاد باباعلیپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: وجود ناشناختههای دیدنی و جذاب در چهارمحال و بختیاری باعث شده تا این استان در نظر گردشگران از زیباییهای خاصی برخوردار باشد.
یکی دیگر از راهنمایان گردشگری نیز گفت: چهارمحال بختیاری ظرفیتهای گردشگری طبیعی شگفتانگیزی دارد که سایر استانها از این پتانسیل بیبهرهاند.
ریحانه عبدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری با وجود چشمهسارهای متنوع، رودخانهها و جاذبههای آبی فراوان میتواند در گردشگری تفریحی آبی مانند رفتینگ، ماهیگیری و شنا به یک برند در کشور تبدیل شود.
وی یادآور شد: چهارمحال و بختیاری از نظر صنایعدستی و هنرهای سنتی به خصوص در حوزه نمدمالی، قفلسازی چالشتر و بافتههای داری ظرفیتهای ویژهای دارد که میتوان از آن در راستای توسعه گردشگری بهرهگیری کرد.
امسال ۱۳ طرح گردشگری در چهارمحال و بختیاری اجرایی میشود
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به هدفگذاری برای توسعه گردشگری استان گفت: در سالجاری که از سوی مقام معظم رهبری به نام "جهش تولید" نامگذاری شده اجرای ۱۳ طرح عمرانی و زیرساختی بخش گردشگری با ۳۷ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال اعتبار استانی در دستور کار قرار گرفته است.
مهرداد جوادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: این طرحها شامل توسعه زیرساختهای درهعشق کیار، شیخعلیخان کوهرنگ، پیرغار دهچشمه فارسان، تالابهای بینالمللی چغاخور و گندمان شهرستان بروجن، منطقه نمونه گردشگری دشتلالههای واژگون دیمه، حاشیه رودخانه زایندهرود سامان، پارک دزپارت اردل، ساختمان گردشگری سردشت لردگان، تعدادی دیگر از طرحهای عمرانی گردشگری شهرستانهای شهرکرد، بن، کیار و خانمیرزا است.
جوادی تصریح کرد: تکمیل و بهرهبرداری از طرحهای نیمهتمام زیرمجموعه اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان بهخصوص در بخش گردشگری جزو برنامههای اولویتدار استان بهشمار میرود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: به منظور بهبود وضعیت خدماترسانی به مسافران و گردشگران داخلی و خارجی ورودی به این استان، نخستین تابلو "ارائه توضیحات فقط با راهنمایان دارای کارت رسمی گردشگری مجاز است" ویژه اماکن تاریخی گردشگری استان در موزه باستانشناسی شهرکرد نصب شد.
وی گفت: اما اکنون با شیوع ویروس کرونا و اعمال محدودیتهای مرتبط با حضور گردشگران در مکانهای عمومی، میتوان گردشگری مجازی را تقویت کرد.
جوادی تاکید کرد: در روزگار کنونی میتوان از گردشگری مجازی (E-tourism) بهعنوان صنعتی جدید در بخش گردشگری در راستای تقویت این حوزه بهرهگیری کرد.
وی افزود: این اقدام در سطح بینالمللی توانسته با فعالیت بخشی از استارتاپهای گردشگری مجازی (Cyber Tourism) به گردشگری مجازی بپردازد.
جوادی تصریح کرد: تا زمان ریشهکنی ویروس کرونا توجه به حوزه گردشگری مجازی میتواند مزیتی برای ارتقای کمی و کیفی جاذبههای گردشگری چهارمحال و بختیاری در سطح ملی و بینالمللی باشد.
پتانسیل چهارمحال و بختیاری برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری مطلوب است
معاون گردشگری و سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: این استان پتانسیل مطلوب و قابل توجهی برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری دارد.
فرجام سمیعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: بههمین منظور سرمایهگذاری در حوزه گردشگری استان میتواند به افزایش اشتغال، کاهش نرخ بیکاری و رونق اقتصادی کمک کند.
وی یادآور شد: تقویت و حمایت از دفاتر خدمات گردشگری و اقامتگاههای بومگردی باعث افزایش جذب مسافران داخلی و خارجی و رونق حوزه گردشگری این استان میشود.
سمیعی تصریح کرد: توجه به حوزه گردشگری سلامت، کوهنوردی، صخرهنوردی، ورزشهای هیجانی مانند رفتینگ، زیپلاین و بانجیجامپینگ از مهمترین برنامههای حوزه معاونت گردشگری و سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری بهشمار میرود.
وی، وجود جاذبههای گردشگری بکر و دستنخورده گردشگری در چهارمحال و بختیاری را علت معرفی این استان بهعنوان یکی از مقصدهای گردشگری بام ایران دانست و اظهار داشت: نقاط مختلف استان بهزودی در حوزه گردشگری با تحول و رونق چشمگیر مواجه خواهد شد.
چهارمحال و بختیاری در مسیر توسعه گردشگری قرار گرفته است
معاون برنامهریزی و توسعه سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: این استان هماکنون در مسیر توسعه همه جانبه و پویا قرار گرفته است.
علیرضا شجاعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: توسعه گردشگری چهارمحال و بختیاری یکی از اصلیترین و محوریترین برنامههای مرتبط با رشد و پیشرفت این استان بهشمار میرود.
وی افزود: در این راستا با اجرای برنامههای توسعهای برای تسریع در روند دستیابی به برخی شاخصهای سرانهای استانهای بزرگتر مانند اصفهان و خوزستان برنامهریزی و طرحهایی آغاز شده است.
شجاعی تصریح کرد: بههمین منظور اختصاص اعتبارات ملی و استانی برای تامین زیرساختهای لازم در زمینه سرمایهگذاری حوزههای مختلف چهارمحال و بختیاری بهویژه بخش گردشگری ضروری است.
وی یادآور شد: معرفی بیشتر توانمندیها و پتانسیلهای چهارمحال و بختیاری زمینه حضور سرمایهگذاران بخشهای مختلف بهویژه حوزه گردشگری به این استان را افزایش میدهد.
احیای صنایعدستی در کنار اقامتگاههای بومگردی مورد توجه باشد
استاندار چهارمحال و بختیاری نیز گفت: احیای رشتههای صنایعدستی در کنار اقامتگاههای بومگردی باعث رونق فعالیت شرکتهای تورگردانی و کمپهای عشایری خواهد شد.
اقبال عباسی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: هدفگذاری برای توسعه اقامتگاههای بومگردی و استفاده از ظرفیت گلخانهها برای رونق در حوزه گردشگری در دستور کار قرار گیرد.
وی اظهار داشت: فرمانداران شهرستانهای ۱۰ گانه چهارمحال و بختیاری برای تحقق این هدفگذاری تا پایان سالجاری همکاری لازم را با مسوولان مرتبط داشته باشند.
عباسی تصریح کرد: راهاندازی کمپهای عشایری و سیاهچادرهای گردشگری در نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری در ارتقای کمی و کیفی حوزه گردشگری استان اثرگذار است.
وی افزود: شرکتهای خدماترسانی برای خرید اتوبوس، مینیبوس و ون بهمنظور توسعه فعالیت اقامتگاههای بومگردی در استان از تسهیلات بانکی ارزانقیمت بهرهمند میشوند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با افزونبر ۸۰۰ جاذبه گردشگری یکی از مهمترین مقاصد برای مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
روستاهای هدف گردشگری چهارمحال و بختیاری آمیزهای از جاذبههای طبیعی و تاریخی به عنوان نگین بوم گردی کشور مکان مناسبی برای میزبانی از مسافران و گردشگران است.
جاذبههای بومگردی چهارمحال و بختیاری در قالب طبیعت بکر و زندگی مردم عشایرنشین میتواند برند معتبر و منحصربهفردی از گردشگری طبیعی در کشور و عرصه بینالملل برای این استان باشد.
تاکنون ۱۲ روستای هدف گردشگری در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده که در ارتقای وضعیت گردشگری مؤثر است.
این روستاها شامل یاسهچای، هوره، سوادجان و چلوان در حاشیه زاینده رود واقع در شهرستان سامان، روستاهای سرآقاسید و دیمه در شهرستان کوهرنگ، روستای دستگرد امامزاده در شهرستان شهرکرد، روستای دزک در شهرستان کیار، روستای دهچشمه در شهرستان فارسان، روستای آورگان در شهرستان بروجن و روستای آتشگاه در شهرستان لردگان است.
هماینک ۱۴ هتل، چهار هتلآپارتمان، ۲ مجتمع گردشگری، پنج مهمانپذیر، ۹۹ خانهمسافر، یک مجتمع سرگرمی تفریحی، ۳۵ اقامتگاه بومگردی و پنج مجتمع بینراهی در چهارمحال و بختیاری زیر نظر اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این استان فعالیت دارد.
نظر شما