هادی حقیقی دوشنبه شب در نشست شورای ساماندهی مبادلات مرزی خراسان رضوی گفت: مدتی است که بازارچه باجگیران در مرز ترکمنستان تعطیل بوده و طلب غرفهداران این بازارچه از اتباع ترکمنستان به ۴۰ میلیارد ریال رسیده است.
وی ادامه داد: به منظور فراهم کردن زمینه انجام واردات اقلام توسط مرزنشینان، دو مصوبه از دولت در اختیار داریم که کماکان پیگیر استفاده از آنها برای تحقق این مهم هستیم. در صورتی که گمرک اعلام کند، واردات از بازارچه دوغارون نیز قابل انجام است و تحقق واردات کالا توسط مرزنشینان آسان خواهد شد.
مدیر بازارچههای مرزی خراسان رضوی گفت: هماینک در بازارچه دوغارون تعدد تقاضا برای دریافت غرفه وجود دارد و این مهم زمینه صادرات از این بازارچه را فراهم کرده اما چند سال پیش میزان تقاضا برای داشتن غرفه در بازارچه و انجام صادرات بسیار کم بود.
وی افزود: در این راستا دستورالعملی برای واگذاری غرفه به مرزنشینان در بازارچه دوغارون تدوین شده است.
روزانه ۷۰۰ کامیون در مرز دوغارون
فرماندار تایباد نیز در در نشست شورای ساماندهی مبادلات مرزی خراسان رضوی گفت: در راستای تحقق شعار امسال مبنی بر "جهش تولید" دو کمیته شهرستانی با هدف تسهیل و روانسازی واردات و صادرات در مرز دوغارون تشکیل شد.
محسن سیاح افزود: با وجود شیوع ویروس همهگیر کرونا و مشکلات اقتصادی ناشی از آن، روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ دستگاه کامیون در مرز دوغارون رفت و آمد دارند و ظرف سه ماه نخست امسال میزان واردات از این مرز نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۰ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: تعاونی مرزنشینان ظرفیتهای بالقوهای دارد که میتوان از آن برای انجام واردات و صادرات کالا در مرز بهره گرفت.
فرماندار تایباد گفت: خراسان رضوی از دو گذرگاه مرزی و ارتباط با کشورهای افغانستان و ترکمنستان برخوردار است و باید نیاز خود به اقلام وارداتی و همچنین صادرات کالا به آسیای میانه را از طریق همین مرزها تامین نماید.
وی افزود: باید کارگروهی متشکل از متولیان دستگاههای اجرایی در خراسان رضوی تشکیل شود تا تاثیر لازم را برای بهرهگیری بیشتر از ظرفیتهای مرز داشته باشد.
سیاح ادامه داد: هماینک در حوزه تولید گوشت شترمرغ ظرفیت صادراتی قابل توجهی در تایباد وجود دارد که باید این ظرفیت فعال شود.
وی در مورد ۲۴ ساعته شدن مرز دوغارون هم گفت: به دلیل ناامنی در مسیر هرات – اسلامقلعه در خاک افغانستان صادرات کالا به صورت شبانهروزی میسر نمیشود اما واردات کالا را در این مدت میتوان انجام داد.
فرماندار تایباد همچنین به توسعه خدمات در مرز دوغارون اشاره و بیان کرد: اجرای چند پروژه زیرساختی در منطقه ویژه اقتصادی دوغارون، هوشمندسازی رفت و آمدهای مرزی دوغارون در محل ایست و بازرسی ۱۷ شهریور و نیز ایجاد یک شهرک خدماتی رفاهی در محل همین ایست و بازرسی با محوریت تعاونی توسعه عمران شهرستان تایباد در حال پیگیری و انجام است.
عدم تخصیص ارز دولتی و کاهش واردات تعاونی مرزنشینان
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان خراسان رضوی نیز در نشست شورای ساماندهی مبادلات مرزی خراسان رضوی گفت: به دلیل عدم تخصیص ارز دولتی، این اتحادیه امسال نتوانست سهمیه خود را برای واردات کالا جذب کند.
یاسر فیضی افزود: برنج پاکستانی از مرز میرجاوه و برنج هندی از بندر هرمزگان وارد کشور میشود. در صورت تخصیص ارز حتی ارز اشخاص به تعاونی مرزنشینان خراسان رضوی میتوان برنج مورد نیاز خراسان رضوی را از مرز دوغارون وارد کرد.
وی ادامه داد: ظرف سالهای پیش وضعیت صادرات شرکتهای تعاونی مرزنشینان خراسان رضوی بسیار مطلوب بود بطوری که سال ۱۳۹۵ تعاونیها ۱۴۰ میلیون دلار صادرات داشتند و همواره میزان صادرات آنها سه برابر واردات بود.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرزنشینان خراسان رضوی گفت: به دلیل شرایط بعد اقتصادی و تحریمها میزان صادرات تعاونی مرزنشینان این استان کاهش یافت و پارسال به ۱۴ میلیون دلار رسید. با این حال در صورتی که ارز لازم به شرکتهای تعاونی اختصاص یابد میزان صادرات و واردات کالا توسط این شرکتها افزایش خواهد یافت.
وی افزود: محموله وارداتی این اتحادیه سه ماه است که در گمرک ایران مانده و اجازه ترخیص به آن داده نمیشود، از شورای ساماندهی مبادلات مرزی خراسان رضوی خواستار پیگیری این موضوع در سطح ملی هستیم.
خراسان رضوی پنج گمرک شامل لطفآباد در درگز، باجگیران در قوچان و در سرخس با کشور ترکمنستان، دوغارون شهرستان تایباد در مرز افغانستان و نیز مشهد و همچنین دو بازارچه مرزی دوغارون شهرستان تایباد در مرز افغانستان دارد.
میزان ترانزیت ورودی و خروجی کالا از این استان سالانه حدود دو میلیون تن است. در زمینه ترانزیت خروج کالا از کشور، دو گمرک سرخس و لطفآباد در خراسان رضوی پس از بندر امام خمینی (ره) و بندرعباس قرار دارند. حدود یک چهارم ترانزیت ورودی و خروجی کالا از دو گمرک لطفآباد و سرخس توسط کامیونهای ترکیهای ورودی از مرز بازرگان انجام میشود.
خراسان رضوی از شمال و شمال شرق به طول تقریبی ۵۳۱ کیلومتر و ۶۰۰ متر دارای مرز مشترک با جمهوری ترکمنستان و از شرق به طول حدود ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری اسلامی افغانستان دارد.
هشت شهرستان شامل "قوچان، درگز، کلات، سرخس، صالحآباد، تربتجام، تایباد و خواف" با مجموع جمعیت ۸۶۶ هزار نفر از مجموع ۲۹ شهرستان استان خراسان رضوی واقع در نوار شرقی این استان با کشورهای جمهوری ترکمنستان و جمهوری اسلامی افغانستان هم مرز هستند.
مرز مشترک شهرستانهای "قوچان، درگز، کلات، سرخس و صالحآباد" با کشور جمهوری ترکمنستان و شهرستانهای " تربتجام، تایباد و خواف" با جمهوری اسلامی افغانستان است.
نظر شما