زنان خانه دار در بسیاری از استانهای درگیر با ویروس کرونا، در صدر آمار ابتلا به این ویروس قرار دارند. در استان آذربایجان شرقی حدود ۲۸ درصد مبتلایان به کووید ۱۹ همین بخش از جامعه هستند و در استان دیگری این میزان به حدود ۴۶ درصد رسیده است.
نکته قابل تامل در این زمینه، حضور در مهمانیها و دورهمیها، رفتن به خرید و حضور در فضاهای سربسته و البته انتقال ویروس از طریق اعضای خانواده از بیرون منزل است.
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه اظهار کرد: ۵۱ درصد ابتلا درون خانوادهها و هشت درصد ناشی از مواجهه شغلی است. نکته عجیب این است که ۴۶ درصد از افراد مبتلا در برخی استانها مربوط به زنان خانه دار میشود. زنان خانه دار در مراسم و دورهمی شرکت کرده و همچنین همسر و فرزند ممکن است ویروس را از بیرون منزل منتقل کنند.
عباس علی درستی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در خصوص آمار مبتلایان به کرونا بر اساس مشاغل، بیشترین درصد ابتلا به کرونا در این استان را زنان خانه دار با ۲۸ درصد به خود اختصاص داده و پس از آنها ۰.۸ درصد بنگاههای املاک و خودرو، ۵.۵ درصد مربوط به دانش آموزان، ۲.۲ درصد دانشجویان، ۰.۲ درصد مربوط به زندانیان است.
سیمین خیاط زاده رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: آمار جمعیت زنان خانه دار در استان آذربایجان شرقی بالاست، پس میتوان گفت تعداد مبتلایان به این بیماری نیز از بین این جمعیت میزان بالایی خواهد بود. اکنون تنها دلیل بالا بودن آمار مبتلایان این بخش از جامعه، تعداد زیاد جمعیت زنان خانه دار در استان است و نمیتوان گفت به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و حضور در اماکن عمومی آمار آنها بالاست.
عروسی و عزا و مسافرت، متهمان ردیف اول
ویروس کرونا نه مرز میشناسد و نه جنس. کاری هم به دورهمی و عروسی و عزا و مسافرت ندارد. هرجا که رعایت بهداشت فردی و اجتماعی کمتر باشد، به راحتی منتقل شده و هیچ تعارفی هم ندارد.
در این زمینه میتوان عروسی و عزا و مسافرت را جزو متهمان ردیف اول انتقال ویروس دانست. شرایطی که تجمع ایجاد شده و فاصله افراد با یکدیگر کمتر است.
علی رضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در این زمینه بیان کرد: عروسی، عزا و مسافرتها سه عامل مهم ابتلا به ویروس کرونا در کشور هستند. اگر مسافرتهای جمعی شکل گیرد، قطعا مشکل ایجاد میکند. نمیتوانیم جادهها را ببندیم. باید به این سمت برویم که پروتکلها را رعایت کنیم.
در واقع میتوان ویروس کرونا را مهمان ناخوانده مراسمی مانند عروسی و عزا دانست. جایی که همه اعضای خانواده و اقوام دور هم جمع میشوند، اما خبری از پایکوبی ویروس کرونا ندارند.
احمد حسین زادگان استاندار مازندران در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس بررسی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ۸۰ درصد مازنیها در مراسم عروسی، عزا یا تجمعها به ویروس کرونا مبتلا شدند. بر این اساس برگزاری هرگونه مراسم عروسی و عزا و سایر تجمعهایی که ابتلای مردم به ویروس کرونا را به دنبال دارد، ممنوع است.
هرچند برگزاری این مراسم در تهران هم ممنوع اعلام شده، اما هستند افرادی که میخواهند این مراسم را در هر صورتی برگزار کنند و به فکر عواقب آن نیستند.
مراسم برگزار نکنید
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در همین رابطه به خبرنگار سلامت ایرنا گفت: توصیه من به مردم ایران این است که در حال حاضر چیزی به اندازه فاصله گذاری اهمیت ندارد. در برخی شهرها مشاهده شده که در یک مراسم عروسی، ۱۲۰ نفر به ویروس کرونا مبتلا شدند.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلات اقتصادی میتوان شرایط را سادهتر گرفت تا جوانان راحتتر ازدواج کنند. یک زوج بیرجندی داریم که هزینه مراسم عروسی خود را برای آزاد کردن یک زندانی پرداخت کردند.
حسین علی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز پیش از این به خبرنگار سلامت ایرنا گفته بود: به هر حال جوانان باید در این شرایط هم ازدواج کنند، اما نیازی نیست تعداد زیادی از افراد دعوت شوند. حتی میتوان گفت موضوع کرونا فرصتی شده که جوانان با هزینه کمتر ازدواج کنند.
نقش زنان در کاهش ابتلا به کرونا
در این میان باید به نقش زنان به عنوان محور خانواده بیشتر توجه کرد. هرچند خبرهای مختلف درباره ویروس کرونا در طول روز از مسیرهای گوناگون به گوش افراد میرسد، اما این زنان هستند که میتوانند نقش موثری در کنترل تاثیر این خبرها روی اعضای خانواده داشته باشند و از طرفی همه افراد خانواده را ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت در این زمینه به خبرنگار سلامت ایرنا اظهار کرد: از زنان سرزمینمان که نقش محوری در تاب آوری خانواده دارند میخواهیم که علاوه بر ایجاد آرامش در خانواده، افراد و اعضای خانواده را به رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک ملزم کنند.
قدر مسلم زنان و به خصوص زنان خانه دار در این دوران میتوانند نقش مهمی در کنترل خانواده از نظر رعایت مسائل بهداشتی داشته باشند. شرکت نکردن در مراسم و دورهمیها، الزام فرزند و همسر به استفاده از ماسک، کنترل و هدایت میزان تاثیرپذیری از خبرها، تفکیک خبرهای نادرست و شایعه از موارد آموزشی از جمله این موارد است.
هرچند متاسفانه زنان خانه دار بی واسطه در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا هستند، اما همین نقش کنترلی میتواند باعث شود که ویروس کرونا پشت در بماند و وارد منازل نشود. به خصوص شرکت نکردن در مراسم و دورهمیها که ممکن است ناقلان بدون علامت در آنها حضور داشته باشند، یکی از کلیدیترین اقدامات در دوران شیوع ویروس کرونا محسوب میشود.
گزارش از امیر پروسنان
نظر شما