نگرانی از شدت یافتن شیوع کرونا در گلستان در حالیست که هم اکنون این استان از جمله آلوده ترین استانهای ایران است بطوریکه ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت پنجشنبه گذشته در گرگان اعلام کرد؛ ابتلا به کرونا در استانهای مازندران و گلستان نگران کننده است.
از دیگر سو نزدیک به نیمی از جمعیت ۱.۹ میلیون نفری گلستان اهل سنت هستند که آیینهای مذهبی عید قربان نزد آنها با مشارکت جمعیت زیادی برگزار میشود و همین عامل از جمله نگرانی های اصلی دست اندرکاران امور برای مهار کرونا است.
وضعیت گلستان بویژه نواحی شرقی استان که از یک ماه پیش تاکنون به سبب آنچه که متولیان بهداشت و درمان آنرا کم توجهی مردم و شرکت در تجمعاتی مانند عروسی، عزا، دورهمی خانوادگی و مسافرت غیرضروری آنهم بدون رعایت پروتکل بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی اعلام کردند، قرمز است و روند صعودی آمار مبتلایان و فوت شدگان همچنان یک دغدغه و نگرانی جدی مسوولان ستاد مقابله با کرونا گلستان میباشد و در پیش بودن عید سعید قربان نگرانیها را مضاف کرد.
با اینکه عید سعید قربان نزد همه مسلمانان به خصوص اهل تسنن جایگاه والایی دارد و جامعه اهل سنت کشور و استان گلستان حداقل از دو هفته قبل به استقبال عید رفته و با خرید لباس و کفش، تهیه کیک و شیرینی، پهن کردن سفره پذیرایی از مهمان و اهتمام به قربانی کردن، این عید بزرگ اسلامی را گرامی میدارند اما نبایستی شیوع کرونا و خطر ابتلای افراد به این ویروس مرگبار از طریق شرکت در تجمعات بویژه خرید عید و و دید و بازدیدهای آنرا نادیده گرفت.
نادیده گرفتن خطر شیوع ویروس کرونا و ابتلای خود و دیگران به این بیماری در روزهایی که به عید سعید قربان نزدیک میشویم، توسط عدهای از مردم گلستان اکنون به دغدغه بزرگ مسوولان استان بویژه نواحی شرقی آن تبدیل شده و آنها تلاش دارند با استفاده از ظرفیتهای مختلف از جمله ائمه جمعه و جماعات شیعه و اهل سنت، رسانههای ارتباط جمعی، تشکلها و پویشهای مردمی و بلندگوهای سیار، مردم را از حضور در تجمعات و خرید عید و یا دید و بازدیدهای آن برحدز دارند تا شاهد اوج گیری دوباره بیماری در گلستان نباشند.
به سبب اهمیت موضوع هادی حق شناس استاندار گلستان هفته گذشته در ستاد مقابله با کرونا و به منظور قطع زنجیره واگیری تصمیم به لغو برگزاری نماز عید سعید قربان در این استان را اعلام و از امامان جمعه و جماعات و علمای شیعه و سنی خواست با توجه به افزایش تعداد مبتلایان، ضمن دعوت مردم برای رعایت پروتکلهای بهداشتی، آنها را از انجام اعمال و دید و بازدیدهای دو عید قربان و غدیر منصرف کنند.
علمای دینی شیعه و سنی هم تاکید دارند که حفظ جان مومن و مسلمان بر هر کاری حتی واجبات دینی مقدم است.
با این حال مشاهدات میدانی خبرنگاران ایرنا در شهرهای مختلف گلستان بویژه نواحی شرقی آن از جمله در شهر گنبدکاووس نشان میدهد که در ایام باقی مانده تا عید سعید قربان، بازارها و پاساژهای تجاری شلوغ بوده و بسیاری از واحدهای صنفی مشغول فروش کالاهایی خود به مردم که بیشتر از شهر و روستاهای این شهرستان و نیز از دیگر شهرهای همجوار به گنبدکاووس میآیند، هستند.
اگرچه بیشتر صاحبان واحدهای تجاری این شهر با زدن تراکت با موضوع "ورود بدون ماسک ممنوع" تلاش دارند به توصیه متولیان بهداشت و درمان و مصوبه ستاد مقابله با کرونا عمل نمایند و از طرفی هم بخش قابل توجهی از مردم از ماسک استفاده میکنند اما تراکم جمعیت در برخی واحدهای تجاری و فروشگاههای بزرگ خیلی بالاست و خریداران فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت نمیکنند مضاف براینکه در این واحدها، هیچ برچسب یا علامتی که از مشتریان بخواهند، فاصلهگذاری را رعایت کنند، دیده نمیشود.
در همین پیوند مدیر شبکه بهداشت و درمان گنبدکاووس به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه برخی شهروندان نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک کم توجهند که باید تلاش شود نسبت به تغییر رفتار عمومی اقدام شود.
دکتر فرهاد بدیعی با قدردانی از همراهی بخش زیادی از مردم گنبدکاووس برای استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی بویژه در دو هفته اخیر افزود: نگرانی ما از افرادی مانند جوانان است که با ذهنیت اینکه بدن آنها مقاوم است و به کرونا مبتلا نمیشود، به توصیههای بهداشتی توجهی ندارند، شاید این سخن آنها صحیح باشد اما همین افراد و کودکان که پیش از این گفته میشد، مبتلا نمیشوند، میتوانند ناقل بیماری باشند و نگذارند تا حلقه زنجیره انتقال قطع شود.
وی با بیان اینکه کنترل بیماری کرونا تنها در سایه همکاری همگانی میسر میشود، اضافه کرد: وضعیت قرمز گنبدکاووس در شیوع کرونا که از یک ماه پیش آغاز شده همچنان ادامه دارد در حالی که در پیک اول بیماری در اسفند گذشته با رعایت دو هفتهای مردم در اوج بیماری، روند نزولی پیدا کرد و در آن زمان ۵۰ درصد مبتلایان بستری در مراکز درمانی گنبدی بودند اما در پیک دوم این بیماری که از اواخر خردادماه شروع شده و همچنان ادامه دارد، ۸۰ درصد بیماران بستری از این منطقه هستند.
دکتر بدیعی اضافه کرد: بایستی با فرهنگسازی و نهادینه کردن باور عمومی مبنی بر رعایت دائمی پروتکلهای بهداشتی در جمعیت حساس شهرستانهای شرق گلستان که مستعد ابتلای به کرونا بوده ولی مبتلا نشدند؛ همه گروهها و سنین جامعه را تا زمان کشف دارو یا واکسن درمان از ابتلا به بیماری حفاظت کرد.
وی تصریح کرد: عید سعید قربان و حضور پرشمار مردم برای خرید عید و در ادامه دید و بازدیدهای آن بسیار نگران کننده است و احتمال شیوع مجدد و روند صعودی مبتلایان به کرونا وجود دارد که درصورت حادث شدن چنین اتفاقی علاوه بر اینکه ظرفیت بیمارستانی منطقه جوابگوی نیاز نیست و برخی کمبودها و فرسودگی تجهیزات پزشکی نیز به آن اضافه میشود، خستگی، ضعف و تحلیل توان جسمی و روحی کادر پزشکی و پرستاری در ۶ ماه گذشته نیز مشکلات را مضاعف خواهد کرد.
مدیر شبکه بهداشت و درمان گنبدکاووس ادامه داد: برای پیشگیری و کنترل روند صعودی مبتلایان به کرونا در روزهای پیش رو تا عید قربان و دید و بازدیدهای آن میطلبد تا گروههای مختلف مردم فقط و فقط به خاطر سلامت خود، خانواده و فامیل و آشنایان و در وهله دوم سلامت عمومی دیگر افراد جامعه، امسال از برگزاری آیینهای این عید بزرگ دست برداشته و تا سرحد امکان آنرا بسیار محدود برگزار نمایند.
نکتهای که امام جمعه اهل سنت گنبدکاووس نیز در نشست دو روز پیش اعضای ستاد مقابله با کرونا این شهرستان با ائمه جمعه شیعه و سنی منطقه بر آن تاکید کرد و گفت: در مهلک بودن کرونا هیچ تردیدی وجود ندارد بنابراین همه در قبال سلامت جامعه مسوول هستیم و باید اصول بهداشتی و جوانب احتیاط را تا زمانی که برای درمان بیماری چارهاندیشی شود، رعایت کنیم.
آخوند عبدالباسط نوریزاد با اشاره به سخن چند ماه پیش مقام معظم رهبری مبنی بر عمل به دستورات ستاد مقابله با کرونا، افزود: با توجه به اهمیت عید قربان که هرساله با شور و شوق خاصی در بین مسلمانان بویژه اهل سنت منطقه برگزار میشود، درخواست داریم امسال شهروندان به خاطر حفظ سلامت خود، خانواده و دیگران، دید و بازدیدهای این عید بزرگ را لغو و با تلفن و ارتباط تصویری آنرا انجام دهند.
فرماندار ویژه گنبدکاووس هم در گفت و گو با ایرنا، علت وضیعت قرمز این شهرستان در بیماری کرونا را برگزاری مراسم عروسی، عزداری و دورهمیها و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی در این مراسمها در ۴۵ روز گذشته دانست و با اشاره به در پیش بودن عید سعید قربان و احتمال روند صعودی مجدد مبتلایان به این بیماری به واسطه خریدهای قبل از عید و دید و بازدیدهای ایام آن گفت: برای پیشگیری از افزایش شمار مبتلایان در ایام اشاره شده، همه شهروندان بایستی پروتکلهای بهداشتی را رعایت و حتی المقدور در خانه بماند.
عبدالقدیر کریمی افزود: برای عبور از پیک دوم کرونا در گنبدکاووس بویژه ایام عید قربان و غدیر دستورالعمل ۲۱ مادهای حاوی توصیهها و نکات بهداشتی تهیه شده که صدور بیانیه مشترک ائمه جمعه شیعه و اهل سنت به همراه فرماندار، نماینده مجلس و مدیر شبکه بهداشت شهرستان و تهیه کلیپهای ویدئویی از اشخاص حقیقی و حقوقی شاخص گنبدکاووس و انتشار آن از طریق فضای مجازی از جمله مواد دستورالعمل است.
وی در نشست با ائمه جمعه، علما و روحانیون شیعه و اهل سنت گنبدکاووس هم بابیان اینکه این قشر از افراد مورد اعتماد جامعهاند و مردم از آنها حرف شنوی دارد، اضافه کرد: با وجود تلاشهای صورت گرفته در یک ماه گذشته به همراهی و مشارکت بیشتر مردم بویژه در ایام ۲ عید بزرگ قربان و غدیر برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و برگزار نکردن دید و بازدیدها و جشنهای این ایام برای گذر از این روزهای سخت نیاز داریم.
کریمی تصریح کرد: آگاهی بخشی علما و روحانیون به مردم نسبت به تهدیدهای بیماری کرونا مهم است و امیدواریم با همراهی مردم مانع روند صعودی مجدد کرونا در منطقه شویم.
همچنین فرماندار مرواهتپه در شرقی ترین قسمت استان گلستان نیز در گفت و گو با ایرنا، نسبت به کم توجهی برخی مردم این شهرستان مرزی و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی بویژه در ایام باقی مانده به عید سعید قربان گفت: اکنون بسیاری از مردم برای خرید عید در بازارها حضور مییابند که بخشی از آنها حتی از ماسک هم استفاده نمیکنند.
امانگلدی ضمیر افزود: متاسفانه وضعیت مراوهتپه در شیوع کرونا قرمز است و شلوغی بازار به واسطه خریدهای عید قربان نگرانی جدی برای ستاد مقابله با کرونا این شهرستان مرزی ایجاد کرده، زیرا امکانات بستری بیماران در مراوهتپه بسیار ضعیف است و بیماران در مراکز درمانی دو شهرستان کلاله و گنبدکاووس میشوند.
وی اضافه کرد: برای کاهش حضور مردم در بازارها جهت خرید عید و محدود کردن دید و بازدیدهای عید قربان از ظرفیت ائمه جمعه و علما، افراد متنفذ، رسانههای ارتباط جمعی و فعالان فضای مجازی مراوهتپه برای آگاهی بخشی به مردم استفاده شده و واحدهای صنفی شهرستان را نیز مجاب کرده تا پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نمایند و از ورود مشتری بدون ماسک جلوگیری نمایند با این حال برخی شهروندان همچنان در رعایت توصیهها، کم توجهاند.
کم توجهی برخی گروههای مردم شرق گلستان به توصیههای مسوولان و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی بویژه در آستانه عید سعید قربان همچنین گلهمندی و ابراز نگرانی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را نیز در سفر دو روز پیش خود به گلستان و بازدید از برخی مراکز درمانی این استان بویژه نواحی شرقی آن را به همراه داشت.
دکتر ایرج حریرچی با اشاره به آمار نگرانکننده ابتلا به کرونا در مناطق شرقی گلستان از مردم این منطقه خواست برای در امان ماندن از آسیبهای این بیماری، پروتکلهای بهداشتی را بویژه در عمل به آداب و رسوم محلی از جمله عید سعید قربان و عزاداری محروم و صفر رعایت کنند تا شاهد تشدید بیماری کرونا نباشیم.
وی افزود: در شرایطی که به دلیل شیوع کرونا، برگزاری نماز جماعت یا حج تمتع تعطیل شده، مردم باید برنامههای تجمعی مانند عروسی و دورهمیها را به خاطر دور ماندن از آسیب کرونا به تاخیر بیندازند و در این راه از علما و روحانیون مذاهب اسلامی میخواهیم تا برای کمک به مجموعه بهداشت و درمان کشور و اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم وارد عمل شده و با توصیه های بهداشتی خود به مردم از جان مسلمانان صیانت کنند.
نظر شما