به گزارش روز پنج شنبه پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی در نشست سه جانبه توسعه همکاریهای حمل و نقل و ترانزیت میان جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری ازبکستان، از احیای موافقتنامه سه جانبه ای که پیشتر بین سه کشور در حوزه حمل و نقل و ترانزیت به امضا رسیده بود خبر داد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: احیا و حفظ همکاریها و تعاملات کشورهای منطقه به ویژه ایران، افغانستان و ازبکستان به ویژه در شرایط کنونی که جهان با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند و نیاز بیشتری به تعاملات و همکاری ها وجود دارد، مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران است.
اسلامی، در عین حال از تشکیل کارگروه سه جانبه با انتخاب نمایندگانی از سفرا و معاونان وزرای حمل و نقل سه کشور خبر داد و با اعلام این مطلب که شهرام آدم نژاد، معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در این کارگروه مسئولیت داشته و موارد را بررسی می کند، افزود: کارگروه همکاریهای سه جانبه در زمینه حمل و نقل و ترانزیت بین سه کشور ایجاد میشود که پیشنهاد میگردد این کارگروه کار خود را از ماه اوت آغاز کند.
عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه کارگروه منتخب، ترتیبات و هماهنگیهای لازم را برای موضوع گستری همکاریها بین وزرای سه کشور انجام میدهند، توضیح داد: کاروان پیشرویی با تعداد مشخصی کامیون، محموله های کانتینری را به شکل آزمایشی در مسیر ازبکستان از طریق مرز ترمس منتقل می کنند، تا این مسیر و شرایط آن سنجیده شود.
اسلامی تصریح کرد: ترتیبات اجرایی و هماهنگی اجرایی و امنیتی این کار توسط دولت افغانستان انجام خواهد شد.
وی در ادامه گفتوگوی خود با وزرای حمل ونقل افغانستان و ازبکستان به موضوع چابهار اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، تعاملات سه جانبه ایران، هندوستان و افغانستان برقرار بوده و روزانه کشورهای افغانستان و هندوستان از بندر چابهار در حال استفاده و حمل و نقل بار هستند.
وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: پروژه احداث خط آهن چابهار به زاهدان که بندر چابهار را به شبکه سراسری ریلی کشور متصل میکند کاملا فعال و برقرار است و در سال ۲۰۲۱ از این خط آهن بهره برداری خواهیم کرد.
آمادگی ایران برای پذیرش سرمایهگذاری در بندر چابهار
اسلامی تصریح کرد: ایران آمادگی دارد تا سرمایه گذاری ازبکستان را در خصوص سرمایه گذاری در بندر چابهار، بپذیرید.
عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: با توجه به اینکه سه کشور ایران، افغانستان و ازبکستان جزو کنوانسیون تیر هستند، به منظور ایجاد هماهنگی برای تسهیل در تردد و ترانزیت، کارگروههای ویژه تشکیل میشود که بعدها نتایج بررسی های این کارگروه می تواند به امضای تفاهم نامه همکاریهای جدید بین سه کشور در حوزه ترانزیت و حمل و نقل، منجر شود.
اسلامی تصریح کرد: ایجاد فرصتهای متنوع ترانزیتی در شرایط کرونایی برای ایران و کشورهای منطقه ضرورتی اجتناب ناپذیر است که موجبات تعاملات بین کشورهای منطقه را فراهم میکند.
وی گفت: عضویت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در گروه اتحادیه راه آهن های کشورهای مشترک المنافع موجب شده تعاملات ریلی بین کشورها و همچنین پروتکل پنج جانبه ای که با حوزه کشورهای دریای خزر و ترکیه مبادله شده است، تقویت شود. امروز تبادلات ریلی و تجارت بین کشورهای مشترک المنافع و ایران از طریق خط آهن ایران برقرار است و روزانه تعداد قابل ملاحظه ای واگن باری بین ایران و ترکیه تبادل می شود که به مقصدهای گوناگون ارسال میشود. همچنین در خصوص تبادلات حوزه خزر از بنادر دریای خزر با کشورهای حوزه خزر به ویژه با قزاقزستان که یکی از بخش های مسیر کریدور شمال- جنوب به بندر آکتائو ست، برقرار است.
ظرفیت بنادر ایران شمالی و جنوبی ایران ۲۶۰ میلیون تن است
اسلامی با اشاره به اینکه در حال حاضر، ظرفیت بنادر ایران در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان بیش از ۲۶۰ میلیون تن است، گفت: در سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۵۵ میلیون تن بار از بنادر ایران جابه جا شد و ظرفیتها و برنامههای توسعه ای میتواند استعداد حداقلی ۵۰ میلیون تن بار ترانزیتی را برای کشورهای منطقه از جنوب به شمال و شرق به غرب فراهم کند.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: فرصت و ظرفیت برای تشکیل شرکتهای حمل و نقل ترکیبی مستقل و یا مشترک بین بخش های خصوصی سه کشور ایران، افغانستان و ازبکستان وجود دارد تا این شرکتهای حمل و نقل ترکیبی بتوانند بار را از مبدا تا مقصد از طریق دریا، ریل و جاده جابه جا کنند. این شرکتهای حمل و نقل ترکیبی با حمل بار از مبدا تا مقصد هم موجب رونق مسیرهای مورد بهره برداری میشوند و هم حجم تبادلات تجاری بین کشورهای منطقه و به ویژه ایران، افغانستان و ازبکستان را گسترش میدهند.
آمادگی ایران برای میزبانی ازبکستان و افغانستان برای امضای تفاهمنامه سه جانبه مشترک در حوزه تزانزیت
اسلامی از اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی مذاکرات تکمیلی و نهایی توسعه همکاریهای حمل و نقلی و ترانزیتی سه کشور ایران، افغانستان و ازبکستان خبر داد و گفت: ایران آمادگی دارد تا میزبان افغانستان و ازبکستان برای مذاکرات تکمیلی بعد از بررسی های کارگروه تشکیل شده باشد. امید است ماحصل مذاکرات و بررسی های کارشناسی کارگروه منتخب در سطح وزرا به میزبانی جمهوری اسلامی ایران، امضا و مبادله شود.
وی یادآور شد: موافقتنامه سهجانبهای پیشتر بین سه کشور ایران، افغانستان و ازبکستان به امضا رسیده بود که اعتبار آن ۱۰ ساله بود و در سال ۲۰۱۱ زمان آن سپری شد. هم اکنون این فرصت وجود دارد تا این تفاهم نامه احیا شده و بازنگری شود و در روابط آتی، ملاک عمل و مورد گفتگوی سه کشور باشد.
نظر شما