دهم ذیالحجه همواره یادآور یکی از بزرگترین امتحانات بشری از جانب پروردگار است، امتحانی که به زیبایی ایثار و عشق پیامبر خدا به انجام فرمان الهی را نشان میدهد.
امتحانی که با شیرینترین نعمت زندگانی یعنی فرزند محک زده شد و چه زیبا حضرت ابراهیم با بردن فرزند عزیزش حضرت اسماعیل به قربانگاه از این امتحان الهی سربلند بیرون آمد.
به یمن یادآوری این اتفاق مبارک مسلمانان سراسر جهان همه ساله این روز را گرامیداشته و با برگزاری آیین و آداب خاص به جشن و شادی میگذرانند.
عید قربان یکی از اعیاد مهم و اصلی مردم سیستان و بلوچستان است و برای برگزاری هرچه باشکوهتر مراسم عید از چند روز قبل به تدارک قربانی و خرید لباس، کفش، شیرینی و آجیل میپردازند، دید و بازدید و حلالیت طلبی از جمله آداب و رسوم خاص مردم این استان درمدت سه روز برپایی جشن عید قربان است.
برخی از مردم این دیار از ماهها قبل گوسفند یا گوسفندانی را برای قربانی کردن پروار میکنند و جالب اینکه این گوسفند از احترام خاصی برخوردار میشود و هیچ کس اجازه زدن آن را ندارد و بهترین علوفه و موادغذایی را برای او تدارک میبینند.
چند روز قبل از عید قربان شهرها و روستاهای این استان حال و هوای خاصی همچون ایام اسفند و سال نو پیدا میکند، بازارها مملو از جمعیت خریدار، کسبه از یک ماه قبل اقلام موردنیاز مردم را تامین و در معرض دید قرار میدهند، دستفروشان در خیابانها و پیاده روها بساط پهن میکنند، بازارها از شور و حال خاصی برخوردار میشود، ترافیک سنگین و رفت و آمد و جنب و جوش مردم خرید عید نوروز را تداعی میکند.
حنابندان
یکی از زیباترین رسوم مردم بلوچستان در عید قربان آیین حنابندان شب قبل از عید است، در این شب زنان و دختران با حناهایی که از قبل آماده شده با شور و نشاط نقشهای زیبای برگرفته از طرحهای سوزن دوزی را بر دست و پای خود ترسیم میکنند.این رسم از قرنها پیش نسل به نسل انتقال یافته و همچنان حفظ شده است.
روز قبل از آغاز عید قربان زنان و کودکان به خانه تکانی و تمیز کردن خانه و کاشانه پرداخته و آماده پذیرایی از عید و مهمانان میشوند و صبح روز عید پس از استحمام با پوشیدن لباس و کفش نو همانند آیین استقبال از بهار و نوروز به سوی عیدگاهها و مکانهای برگزاری نماز عید روانه میشوند.
در سالهای گذشته پس از اقامه نماز عید نمازگزاران با در آغوش گرفتن یکدیگر و تبریک عید از یکدیگر طلب حلالیت میکنند اما امسال به دلیل بروز بیماری کرونا برای پیشگیری از ابتلا شدن به این بیماری این رسم اجرا نخواهد شد.
پس از آن برای انجام فریضه قربانی عازم منازل خود میشوند این در حالیست که بیشتر مردم سیستان و بلوچستان کار ذبح دام قربانی را خودشان در منزل انجام میدهند اما با توجه به شیوع بیماری تب کریمه کنگو امسال توصیه اکید شده که یا دامها را برای ذبح به کشتارگاه انتقال دهند یا از کارشناسان دامپزشکی برای اطمینان از سلامت دام استفاده کنند.
گوشت حاصل از قربانی در بستهبندیهای مختلف برای فقرا، نیازمندان و نیز بخشی از آن برای اقوام و فامیل در نظر گرفته میشود و هر خانواده به اندازه طعام خود نیز از آن گوشت بر میدارد.
افرادیکه از بضاعت مالی بیشتری برخوردار هستند از یک تا ۱۰ عدد گوسفند را به نیت اموات و اعضای خانواده شان قربانی میکنند که غالبا این رسم در میان اهل سنت بیشتر است.
اهل سنت سیستان و بلوچستان عید قربان را یکی از شاخصترین اعیاد مذهبی خود میدانند بر همین اساس به مدت سه روز به جشن و شادی میپردازند.
مردم این سرزمین معتقد هستند عید قربان ریشه در قربانی کردن خواستههای انسانی و گذشتن از مهمترین داراییهای فردی و در مجموع وابستگیهای دنیوی است لذا در این ایام بازار آشتی کنان، کنار گذاشتن کدورتها، حلالیت طلبیدن، دید و بازدید، صله ارحام و احترام به بزرگان در بین مردم این منطقه بسیار داغ است.
عید قربانی متفاوت از سالهای گذشته
امسال در حالی به پیشواز عید قربان می رویم که ویروسی منحوس به نام کرونا چند وقتی است در این سرزمین ماندگار شده و مشکلات بسیاری را برای مردم ایجاد کرده است.
ویروسی خطرناک که در صورت عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی عاقبتی تلخ را برای افراد به ارمغان میآورد.
آمار فزاینده مبتلایان و فوتیهای ناشی از این ویروس در سیستان و بلوچستان زنگ خطری است که در صورت عدم توجه در ایام عید قربان میتواند تبعات قابل جبرانی را برای همگان داشته باشد.
گواه این موضوع، رشد ناگهانی مبتلایان به ویروس کرونا سیستان و بلوچستان در ایام عید فطر است که به یکباره باعث افزایش آمار مبتلایان در این استان شد.
هرچند برخی افراد این روزها همچون سال های گذشته در حال خرید و آماده شدن برای عید قربان هستند که بسیاری از کارشناسان بر این باورند که در صورت عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی در ایام عید قربان بار دیگر باعث افزایش شمار مبتلایان به کرونا ویروس در سیستان وبلوچستان خواهیم بود.
محمدرضا جهانتیغ یکی از مبتلایان بهبود یافته ویروس کرونا در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با وجود تاکیدات فراوان که نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی توسط رسانهها و سایر مراکز اطلاع رسانی ارائه میشد اما نسبت به این موضوع بیتوجه بودم و با حضور در مراسم ختم یکی از اقوام به این ویروس مبتلا شدم.
وی ادامه داد: از جمله افرادی بودم که اعتقادی به این موضوع نداشته و با توجه به سابقه ورزشی فکر مبتلا شدن خودم را نمیکردم.
جهانتیغ گفت: کرونا ویروس از آنچه که فکر میکنید به شما نزدیکتر است و کمترین سهل انگاری باعث ایجاد عواقبی ناگوار خواهد شد.
احسان نارویی اظهارداشت: با توجه به تاکیدات فراوان در خصوص استفاده از ماسک و عدم حضور در مراسمات و تجمعات، برخی افراد از جمله خودم این موضوع را جدی نگرفته و به این ویروس مبتلا شدم.
وی ادامه داد: با حضور در یک مهمانی دوستانه به این ویروس مبتلا شدم و علاوه بر خودم پدر، مادر و فرزندانم نیز مبتلا شدند.
عید قربان در خانه بمانید
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی از شهروندان سیستان و بلوچستان خواست تا در تعطیلات عید قربان از دید و بازدید و مسافرت خودداری کنند.
حسینعلی شهریاری بیان کرد: ویروس کرونا در جمعهای کوچک فامیلی نیز میتواند باعث خطر باشد و بهتر است در ایام عید قربان در خانه بمانیم و از طریق تماس تلفنی جویای حال یکدیگر باشیم.
وی افزود: مدافعان سلامت در جهت خدمت به مردم از حضور در خانه و گذراندن عید در کنار خانواده خود محروماند لذا با توجه به توصیههای بهداشتی از شیوع بیشتر ویروس کرونا و مضاعف کردن کار این افراد جلوگیری کنیم.
عید امسال تلفنی از یکدیگر طلب حلالیت کنیم
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایرانشهر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: جهت حفظ سلامت یکدیگر از دید و بازدیدهای عید سعید قربان خودداری کنیم و از طریق تماس تلفنی جویای احوال همدیگر باشیم.
محمد مهران امینی فرد با بیان اینکه امنترین مکان برای در امان ماندن از کرونا، منازل است بیان کرد: تنها راه فعلی مبارزه با این ویروس فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک است.
وی اظهارداشت: میزان ابتلا به کرونا در تمام ردههای سنی وجود دارد بطوریکه حتی ما مرگ افراد جوان و میانسال را نیز به دلیل این ویروس شاهد بودهایم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر گفت: اکثر ناقلان به ویروس کرونا فاقد علامت هستند پس باید کمتر در تجمعات و محیط های سربسته حضور یافت.
وی بیان کرد: مراسمات عروسی و عزا به عنوان ۲ محل تجمع خطرناک جهت انتقال و انتشار ویروس کرونا بشمار میروند لذا از حضور در این مراسمات به شدت خودداری شود.
نماز عید قربان با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار میشود
امام جمعه مسجد مکی اهل سنت زاهدان از برگزاری نماز عید قربان اهل سنت در این شهر با رعایت پروتکلهای بهداشتی خبر داد و گفت: یکی از اتفاقات بسیار خوب در جهان اسلام این است که عید قربان هم مانند عید فطر در این سال همزمان است.
مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی ادامه داد: توصیه بزرگان این است که در شرایط کنونی با رعایت پروتکلهای بهداشتی کارهای دینی و دنیوی خودمان را انجام دهیم.
وی بیان کرد: نماز عید قربان در زاهدان با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی برگزار میشود.
امام جمعه مسجد مکی اهل سنت زاهدان تصریح کرد: از نمازگزاران درخواست داریم برای حضور در مراسم نماز عید ماسک بزنند و توصیههای بهداشتی را رعایت کنند.
وی اظهار داشت: توصیه من به مردم عزیز آن است که در روزهای عید از دید و بازدیدهای مرسوم خودداری کنند و حتی به دیدار پدر و مادر خود هم نروند.
مولوی اسماعیل زهی بیان کرد: فرهنگ احوال پرسی و «حلالیتطلبی» را میتوان از طریق موبایل و اینترنت هم انجام داد.
وی ادامه داد: مردم به توصیهها و تذکرات توجه کنند تا خدای نکرده با مشکلی مواجه نشوند.
کرونا ضعیف نشده است
باوری که این روزها در میان برخی افراد جامعه شنیده می شود ضعیف شدن کرونا ویروس است، باوری اشتباه که گواه آن افزایش صعودی مبتلایان به این ویروس خطرناک است.
مدیرشبکه بهداشت و درمان چابهار گفت: کرونا ویروس ضعیف نشده و همچنان موارد مثبت رو به افزایش است لذا تمامی قشرهای مردمی دید و بازدیدهای عید قربان وغدیر را تعطیل کرده و به وسیله تلفن جویای حال یکدیگر شوند.
دکتر مهدی میرادی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: براساس سنت دینی و ملی در عید قربان دید و بازدیدهای خانوادگی و صله رحم انجام میشود اما امسال با توجه به شیوع ویروس منحوس کرونا و به خطر افتادن سلامت مردم تقاضا داریم این روند متوقف شود تا ضمن جلوگیری از گسترش این بیماری، سلامت عزیزانمان به خطر نیفتد.
وی ادامه داد: شهروندان توجه داشته باشند که ناقلان بیعلامت یا خاموش ویروس کرونا، گروه خطرناک برای انتقال ویروس به دیگران هستند به همین سبب اکیدا توصیه میشود از برگزاری هرگونه مراسم و دید و بازدیدهای خانوادگی خودداری و انجام صلهرحم را به فرصت دیگری موکول و در شرایط کنونی دستورالعملهای بهداشتی را با دقت رعایت کنند.
تب کریمه کنگو آفتی موازی با کرونا در ایام عید قربان
همه ساله با آغاز فصل گرما شرایط برای شیوع بیماری ویروسی تب کریمه کنگو در بسیاری از نقاط از جمله سیستان و بلوچستان مساعد میشود و امسال نیز با توجه به قرار گرفتن عیدسعید قربان در فصل تابستان ضروری است بیش از پیش به رعایت مسایل ایمنی و بهداشتی توجه کنیم.
ویروس تب خونریزی دهنده کنگو میتواند از طریق خون حیوان آلوده، فرآوردههای دامی خام و همچنین گزش پشه ناقل به انسان منتقل و بیماری را ایجاد کند.
گوسفند، بز، شتر و گاو حتی در صورت آلوده بودن به ویروس تب کنگو علائم مشخصی ندارند و نمیتوان از ظاهر دام به سالم بودن آن پیبرد.
سال گذشته ۴۰ درصد مبتلایان به بیماری تب کریمه کنگو کشور به سیستان و بلوچستان اختصاص داشت که این آمار لزوم رعایت موارد بهداشتی در تابستان را دوچندان میکند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از ابتدای سال تاکنون ۲ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو در سیستان و بلوچستان گزارش شده است.
دکتر سیدمهدی طباطبایی ادامه داد: با وجود اینکه آمار مرگ ناشی از بیماری تب کنگو در جهان بالای ۶۰ درصد از مجموع مبتلایان است در سیستان و بلوچستان با همت متخصصان و کادر بهداشت و درمان میزان مرگ مبتلایان به تب کریمه کنگو زیر ۵ درصد است.
راههای جلوگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
رییس مرکز بهداشت چابهار گفت: به منظور جلوگیری از ابتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، خرید دام حتما از مراکز تحت نظر دامپزشکی انجام شود.
عبدالرسول خدمتی ادامه داد: ذبح دام باید در شرایط بهداشتی و مکانهای مورد تایید دامپزشکی انجام شود.
وی با بیان اینکه خون ریخته شده دام نیز میتواند سبب انتقال بیماری شود گفت: محل ذبح را علاوهبر شستن با آب، باید با مواد ضد عفونی کننده شستشو داده شود.
رییس مرکز بهداشت چابهار تصریح کرد: حتما از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش، پیش بند و عینک حین کشتار برای جلوگیری از ورود ویروسهای بیماری زا به بدن
استفاده شود.
وی اظهارداشت: گوشت به مدت ۲۴ ساعت و جگر ۴۸ ساعت در یخچال نگه داری شود و در صورت تمایل مصرف گوشت و جیگر در روز عید، حتما به صورت مغز پخت مصرف شود.
خدمتی به علائم بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اشاره کرد و افزود: تب، سردرد، ضعف، بی حالی و خستگی، درد عضلانی، گلو درد، استفراغ و اسهال از جمله علایم مهم این بیماری است که در صورت مشاهده باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
نظر شما