به گزارش ایرنا به نقل از نیویورک تایمز، در یادداشت این روزنامه به قلم "ادوارد وونگ" و "استیون لی میرز" آمده است: آمریکا و چین گام به گام در حال برچیدن چندین دهه تعامل سیاسی و اقتصادی و اجتماعی هستند و زمینه را برای دوره جدیدی از رویارویی آماده می کنند که با دیدگاه ها تندروترین افراد در هر دو طرف شکل گرفته است.
در حالی که رئیس جمهور دونالد ترامپ در نظرسنجی ها عقب افتاده است مقامات امنیت ملی او حملات علیه چین را در هفته های اخیر تشدید کرده اند. به گفته افراد آشنا به طرز فکر در دولت آمریکا، در حالی که این راهبرد یکی از پیام های اصلی کارزار انتخاباتی را تقویت کرده است، برخی از مقامات آمریکا نگران از باخت ترامپ در انتخابات پیش رو، در تلاش هستند که تغییرات غیرقابل بازگشتی را ایجاد کنند.
از سوی دیگر شی جین پینگ رئیس جمهوری چین با انجام اقداماتی در تحکیم قدرت سیاسی خود موجب سخت شدن رویکردها در واشنگتن شده و این امر به برخوردی دامن زده که به اعتقاد برخی در پکن می تواند برای منافع این کشور خطرناک باشد.
تاثیر کلی این تحولات ممکن است به مهمترین میراث سیاست خارجی ترامپ تبدیل شود حتی اگر خود او بطور مداوم آن را پیگیری نکرده باشد: ایجاد یک رویارویی اساسی راهبردی و ایدئولوژیک بین دو اقتصاد بزرگ جهان .
وضعیت رقابت گسترده و شدید هدف نهایی مشاوران تندروی رئیس جمهوری است. از دیدگاه آنها، تقابل و اجبار، تجاوز و خصومت باید برای حفظ وضعیت موجود با حزب کمونیست چین باشد صرفنظر از اینکه سال آینده چه کسی هدایت آمریکا را در دست داشته باشد.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفته که روابط یا چین باید بر اساس اصل "بی اعتمادی و راستی آزمایی" استوار باشد و گفته است که گشایش دیپلماتیک ساماندهی شده توسط ریچارد نیکسون در نیم قرن پیش منافع آمریکا را مخدوش کرده است.
رویدادهای هفته پیش در ارتباط با بستن کنسولگری و طرح اتهامات جزایی علیه چهار عضو ارتش چین هم سطح روابط دو کشور را به پائین ترین حد رسانده و هم روند کاهش سطح روابط را تشدید کرده است.
ترامپ از آغاز کار وعده داده بود که روابط با چین را تغییر خواهد داد اما بیشتر منظور او در ارتباط با تجارت بوده است. پیش از این در سال جاری برخی دستیاران او از آتش بس در جنگ تجاری به عنوان یک دستاورد تجلیل کردند.
فراتر از چین هم اهداف سیاست خارجی، ترامپ چندان تحقق نیافته است. دیپلماسی شخصی ترامپ با کره شمالی منجر به پایان دادن به برنامه تسلیحات هسته ای آن کشور نشد و حتی خروج او از توافق هسته ای ایران نیز موجب دور شدن آمریکا از متحدانش شده و به تغییر دلخواه در رفتار ایران هم منجر نشده است. تلاش او برای تغییر دولت در ونزوئلا شکست خورده و خروج وعده داده شده نیروها از افغانستان هم هنوز محقق نشده است.
در پکن ، برخی از مقامات و تحلیلگران بسیاری از اقدامات دولت ترامپ را به عنوان سیاست انتخاباتی رد کرده اند اما بطور فزاینده ای به این مساله اذعان می شود که ریشه های این مناقشه عمیقتر از این حرف ها است.
گستره کارزار دولت آمریکا موید نظرات افرادی در چین – و احتمالا خود رئیس جمهور شی – است مبنی بر اینکه آمریکا هرگز قدرت اقتصادی و نظامی چین را نخواهد پذیرفت.
برخی مقامات چین در بحبوحه کرونا درصدد بوده اند که از مناقشه آشکار با آمریکا خودداری کنند.
با توجه به مقیاس اقتصادهای این کشورها و محیط آنها، برچیدن روابط محدودیت هایی دارد. در آمریکا مدیران اجرایی شرکت ها که نفوذ زیادی بر سیاستمداران دارند به فشار برای اعمال یک رویکرد متعادل ادامه خواهند داد.
همین دو هفته پیش بود که وزیر خارجه چین از آمریکا خواست که کشورش از رویارویی با چین عقب نشینی کند و با آن کشور همکاری کند. در واقعیت، مقامات در پکن تسلیم این احتمال شده اند که تا پیش از سال آینده هیچ چیز در آمریکا به سمت بهتر شدن تغییر نخواهد کرد.
با نزدیک شدن انتخابات آمریکا لحن ترامپ تغییر کرده و او به کوبیدن چین همانند سال ۲۰۱۶ بازگشته است.
برخی تحلیلگران و چهره های سیاسی در پکن می گویند که زبان آتشین (ترامپ) در کنار اقدامات و سیاست های دولت او ممکن است تاثیر مقاوم کننده ای بر شهروندان چین داشته باشد.
"هو شیجین" مدیر روزنامه ملی گرای "گلوبال تایمز" روز جمعه در توییتر نوشت: از مردم آمریکا می خواهم که ترامپ را دوباره انتخاب کنند زیرا تیم افراد دیوانه ای مانند پمپئو دارد و آنها به چین در تقویت همبستگی کمک می کنند.
حتی اگر بایدن در انتخابات آمریکا پیروز شود ممکن است که مسیر روابط با چین تغییر نکند. ایده جهت گیری سیاست خارجی آمریکا به سمت رقابت با چین در سه سال و نیم گذشته از حمایت دو حزبی برخوردار بوده است و تندروها با استفاده از رویدادهایی مانند کرونا و هنگ کنگ برای پیشبرد دیدگاه خود استفاده کرده اند و پمپئو روز پنجشنبه از کتابخانه ریاست جمهوری مردی که از گشایش در روابط با چین اعتبار گرفته است اعلام کرد که این سیاست شکست خورده است. وی گفت: رئیس جمهور نیکسون در جایی گفته بود که بیم دارد با گشودن درهای جهان به سمت حزب کمونیست چین یک فرانکنشتاین خلق کرده است؛ و ما اکنون در اینجا هستیم.
نظر شما