زندگی امام سجاد (ع) بهترین الگو برای زندگی امروز بشری است

تهران- ایرنا- رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: زندگی امام سجاد(ع) بهترین الگوی برای زندگی امروز بشری است که به دنبال یک دوست ایده‌آل و دست‌یافتنی می‌گردد.

به گزارش ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور حجت‌الاسلام حبیب رضا ارزانی روز سه شنبه در هم‌اندیشی مجازی ویژه‌برنامه‌های بین‌المللی کنگره امام سجاد(ع) گفت: امروز همه تلاش می کنند که مدل و اسوه‌ای را به عنوان الگو داشته باشند تا بتوانند با آن نمونه سازی کرده و خویش را به سمت آن قله حرکت دهند که در این راستا بهترین الگو برای زیست مومنانه وجود نازنین امام سجاد(ع) و اهل بیت(ع) است.

وی با اشاره به اهمیت معرفی سیره ائمه اطهار(ع) و به ویژه امام سجاد(ع) گفت: برای انسان معاصر صحیفه سجادیه الگویی جامع برای زیست مومنانه و خدامحور است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگر به دنبال یک مدل جامع زیست خدامحور و مومنانه هستیم می توانیم از صحیفه سجادیه به عنوان برترین کتاب در این حوزه یاد کنیم، کتابی که به ظاهر مربوط به عصر ما نیست و بیش از حدود هزار و ۳۰۰ سال از صدور این فرمایشات می گذرد اما گویی برای امروز و فردا و فرداها صادر شده است و این هویت ارزشمندی است که میان مسلمانان وجود دارد.

 هم‌اندیشی مجازی پیرامون ویژه‌برنامه‌های بین‌المللی کنگره امام سجاد(ع) با حضور نماینده ولی فقیه در هرمزگان و رئیس شورای سیاستگذاری کنگره، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیر کنگره و رایزنان فرهنگی کشورهایی نظیر الجزایر، لبنان، ژاپن، عراق، ترکمنستان، سوریه، تایلند، هند و عمان برگزار شد.

صحیفه سجادیه نسخه درمان خلاء‌های معنوی امروز است
حجت‌الاسلام عبادی‌زاده نیز با اشاره به اینکه صحیفه سجادیه گنجینه ارزشمندی در رفع خلاء‌های معنوی امروز است، اظهار کرد: کنگره بین‌المللی امام سجاد(ع) با هدف نشر معارف و سیره آن حضرت از ۱۲ تا ۲۵ محرم برگزار می شود.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان گفت: وجود مبارک امام محمد باقر(ع) به عنوان بنیان‌گذار نهضت علمی و فرهنگی در جهان اسلام شناخته شده است. بزرگ‌ترین دایرة‌المعارف ارزشمند فقه اسلامی را آن حضرت به کمک فرزندش بنیان نهاد.
 وی افزود: کادرسازی امام سجاد (ع) در دوره خفقان پس واقعه عاشورا کاری بود که بن مایه های اصلی و پایه های اولیه اصلی یاران امام باقر(ع) را ایجاد کرد. در واقع امام سجاد(ع) کادرسازی کردند و ادامه مسیر و شکل دهی به نهضت علمی از سوی امام باقر(ع) انجام شد.
 عبادی‌زاده، افزود: در نتیجه اگر بخواهیم نضشت علمی شکل گرفته در جهان اسلام که از سوی امامین باقر(ع) و صادق(ع) شکل گرفت را تجزیه و تحلیل کنیم، بن مایه و هسته اولیه آن نهضت در دوران امام سجاد(ع) آغاز شد.
وی اظهار کرد: در دوران امام باقر(ع) دو جریان بنی امیه و بنی عباس به جان یکدیگر افتاده بودند و برای قبضه کردن قدرت از یکدیگر دست به هرکاری می زدند، در این شرایط امام باقر(ع) از فرصت استفاده و در فاصله نقل و انتقال قدرت آن دانشگاه بزرگ را در نهضت اسلام پایه گذاری کرد؛ اما شرایط در دوران امام سجاد(ع) چنین نبود. 
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان ادامه داد: خفقان بعد از حادثه عاشورا و تاثیری که این واقعه بر ابعاد مختلف اجتاعی، فرهنگی و سیاسی جهان اسلام گذاشت و از سوی دیگر اهمیت تربیت کادر علمی در جهان اسلام شرایط ویژه ای را برای امام سجاد(ع) رقم زد، آن حضرت در لوای دعا توانست اهداف معنویت گرا و بصیرت افزا را در جامعه ایجاد کند.
 وی افزود: زبانی که امام سجاد(ع) از آن استفاده کرد، زبان فطرت بود، سخن گفتن با مردم با زبان فطرت آنها بهترین کارکرد را دارد، این زبانی است که دین و مذهب نمی شناسد، زبان فطرت انسان زبان دعا و راز و نیاز است. زبانی است که بزرگان ادیان و مذاهب از آن استقبال می کردند، از سوی دیگر ارتباطاتی که میان امام سجاد(ع) و برخی چهرهای اندیشمند وجود داشت سبب شد تا این نهضت علمی شکل بگیرد، اما نباید فراموش کرد که آن امام همام به لحاظ شرایطی که داشتند نقش بی بدیلی را ایفا کرده و به ویژه با صحیفه سجادیه میراث سترگی را برای امروز به یادگار گذاشتند.
 وی ادامه داد: امروز با صحیفه سجادیه، این میراث گرانبها می خواهیم با دنیا سخن بگوییم، پس هر چه قدر با این زبان جلو رویک طبیعتا شاهد مطالبه مردم خواهیم بود. ما امروز با خلاهای معنوی در سطح جوامع مختلف مواجهیم، این گنجینه ارزشمند دستاوردی است که می تواند این خلاهای معنوی را پر کند، بنابراین دهمین کنگره امسال متفاوت خواهد بود به ویژه آنکه امسال نیز شعار کنگره «امام سجاد؛ اسوه معنویت، عقلانیت و مقاومت» است.


کنگره امام سجاد (ع) از ۱۲ تا ۲۵ محرم 
عبادی زاده با اشاره به برنامه های دهمین کنگره بین المللی امام سجاد(ع) افزود: برگزاری نشست‌های مجازی و وبینارها در بازه زمانی ۱۲ تا ۲۵ محرم، تولید محتوا به زبان های مختلف، تهیه ویدئوکلیپ های مرتبط، از جمله اقداماتی است که در این دوره مورد توجه قرار می گیرد و طبیعتا نشر آن در سطح کشورهای دیگر تاثیر به سزایی خواهد داشت. همچنین امیدواریم بتوانیم از سید حسن نصرالله، پیام تصویری برای اختتامیه کنگره داشته باشیم.
 وی افزود: از سوی دیگر طرح نذر امام سجاد(ع) با هدف حمایت از بیماران کرونایی اقدامی در راستای رزمایش مواسات و همدلی است که در این کنگره مورد توجه واقع شده است، همچنین ذیل طرح نذر امام سجاد(ع) آزاد کردن زندانیان جرایم غیر عمد و جمع آوری نذورات مردمی نیز مورد توجه قرار گرفته است و قرار است در دستور کار قرار بگیرد.
 عبادی زاده اضافه کرد: تجلیل از خادمین به معارف امام سجاد(ع) در کشورهای مختلف و معرفی آنان نیز اقدام دیگری است که در راستای پیوند میان خادمین آن حضرت در این کنگره انجام می شود.

مفاهیم معنوی را با صحیفه سجادیه بروزرسانی کنیم
    
عباس خامه‌یار رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور لبنان نیز گفت: شرایط و فضای امروز و چالش‌های فکری و فرهنگی موجود، مردم را به سمت و سوی معنویت می برد و آنها را از مادی‌گرایی دور می‌کند. بنابراین با استفاده از معنویت موجود در فرازهای صحیفه سجادیه که بسیار عمیق و قوی است، می توان این مفاهیم را به روزرسانی کرد.
 وی افزود: محبت اهل بیت (ع) یک جنبه تاریخی در کشور لبنان دارد. مهر و محبت نسبت به اهل بیت مختص ما مسلمانان نیست حتی اندیشمندان مسیحی نیز گام‌های بزرگی در این مسیر برداشته‌اند که از میان آنها می توان به مرحوم «جرج جرداق» با کتاب سه جلدی تاریخی‌اش با عنوان «علی؛ صدای عدالت انسانی» یا مرحوم «سلیمان طنطاوی» و کتاب ارزشمند وی در رابطه با امام سجاد علیه‌السلام اشاره کرد.
خامه یار افزود: با توجه به این که محبت اهل بیت علیهم السلام به خصوص در لبنان تنها به شیعیان اختصاص ندارد، می توان از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد چراکه این مهم است که ما بتوانیم امامان و بزرگان دین خود را از زبان دیگران معرفی کنیم و نباید این زنجیره را که پیشینه تاریخی دارد قطع کرد بلکه می بایست از ظرفیت مسیحیت نیز در معرفی و شناساندن بزرگان دینی به خصوص حضرت سجاد علیه السلام با آن بلاغت موجود در صحیفه سجادیه بهره برد.
افریقای جنوبی بهترین بستر برای نشر آموزه‌های صحیفه سجادیه

احمدعلی محسن‌زاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی نیز گفت: با وجود همه اقدامات انجام شده امروز فقر معنویت در جهان بسیار محسوس است. شما وقتی در غرب کلامی از معصومان علیهم السلام را بیان می‌کنید برای مردم تازگی دارد و آنها را به وجد می آورد.افریقای جنوبی بهترین بستر برای نشر معارف اهل بیت است.
وی  افزود: تصور می‌کنم حاکمان غرب علاوه بر اینکه باید نسبت به ظلم ها، کشتارها و جنایت هایی که انجام داده‌اند در محضر حق تعالی پاسخگو باشند، باید نسبت به مردم خود نیز به دلیل ممانعت از کسب شناخت و معرفت درست و حقیقی پاسخگو باشند.
این مسئول فرهنگی خاطرنشان کرد: کشور آفریقای جنوبی بهترین فضا و بستر برای ارائه و نشر آموزه‌ها و معارف اهل بیت علیهم السلام است. شما امروز وقتی در غرب کلامی از معصومان علیهم السلام را بیان می کنید برای مردم تازگی دارد و آنها را به وجد می آورد.
رایزن جمهوری اسلامی ایران در افریقای جنوبی ادامه داد: معارف بلند صحیفه سجادیه بستری است که ما می توانیم این آموزه ها را برای مردم بیان کنیم. در آفریقای جنوبی فعالیت‌های علمی و پژوهشی در دانشگاه ها و مراکز علمی بسیار وسیع و وثیق است اگر چه تعداد شیعیان در این کشور چندان زیاد نیست اما با توجه به فعالیت مراکز علمی اگر بتوانیم با استفاده از ظرایف هنری، آموزه های صحیفه را ترویج کنیم می‌توانیم گام  بلندی در مسیر شناخت بیشتر نسبت به معارف اهل بیت علیهم السلام برداریم .

مخاطبان معارف اهل بیت در جهان یکسان نیستند
  مهدی حسن‌خانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور تایلند نیز در هم‌اندیشی مجازی کنگره بین‌المللی امام سجاد (ع) گفت: درک آثار و برکاتی که نشر معارف اهل بیت در جامعه بشری می تواند داشته باشد ما را به فعالیت و تلاش هر چه بیشتر در این عرصه برای ترویج این معارف تشویق می‌کند.
وی افزود: در باب تبیین معارف اهل بیت (ع) به ویژه امام سجاد (ع) ما با مخاطبان مختلفی در سطح تمام دنیا مواجه هستیم. بنابراین باید توجه داشته باشیم که این معارف در مخاطبان ما به یک شکل و در یک سطح بروز و ظهور نمی کند. برخی از مخاطبان ما غیر مسلمان هستند و تنها راه شناخت آنها نسبت به جایگاه رفیع و شخصیت والای اهل بیت علیه السلام، اثربخشی محسوس معارف و آموزه‌های آنها در زندگی دنیایی است.

 حسن‌خانی ادامه داد: از این جهت لازم است در ترویج معارف اهل بیت، در بحث محتوایی، اقتضائات منطقه‌ای مخاطبان در نظر گرفته شود. در برخی از کشورها مخاطب ما حتی مسلمان هم نیستند همچنان که امروز در تایلند این وضعیت وجود دارد و ۹۰ درصد مردم این کشور بودایی هستند.
این مسئول فرهنگی تصریح کرد: ما با توجه به این موارد باید مبانی محتوایی خود را به شکلی آماده کنیم که امکان بهره برداری از آن برای همه انواع مخاطبان وجود داشته باشد . امروز جذب آزاد اندیشان و نخبگان هم در بخش آکادمیک و هم در بخش دینی سایر ادیان و مکاتب برای ما مهم است و تعامل با  افراد از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.
وی ادامه داد: در عین حال ظرفیت مسلمانان در کشور تایلند نیز بسیار گسترده است و از عمر خوبی برخوردار است اما ما باید دامنه اثر بخشی خود را گسترده تر از جامعه مسلمانان ببینیم و پیروان سایر ادیان و مکاتب را هم هم مد نظر داشته باشید

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha