جلیل جباری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: در جلسه سه سال پیش در این خصوص، مقرر شد که یک میلیارد ریال از سوی ادارهکل میراث فرهنگی استان و ۲ میلیارد ریال از سوی شهرداری خوی برای انجام این مرمت هزینه شود.
وی بیان کرد: طبق مفاد این جلسه، ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانغربی اقدامات مرمتی خود را آغاز و به تعهدات عمل کرد اما انجام کامل تعهدات در حمام محمدبیگ خوی نیازمند مشارکت و عمل به تعهدات از سوی شورا و شهرداری خوی است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانغربی با اشاره به اینکه این ادارهکل همچنان پیگیر تامین اعتبارات لازم برای حفاظت، نگهداری و مرمت این حمام است، بیان کرد: از سال ۱۳۹۷ تاکنون در سه مرحله نسبت به اقدامات حفاظت اولیه و مرمتهای اضطراری در حمام محمدبیگ خوی اقدام شده است.
جباری اضافه کرد: در مرحله اول و دوم این اقدامات در مجموع به میزان یکهزار و ۱۰۰ مترمکعب خاکبرداری، بیش از یکهزار متر مربع تراشیدن اندودهای ماسه سیمان یا باتارد یا ماسه آهک و سایر تخریبات و برچینیهای لازم اعم از برچینی الحاقات آجری و سنگ، کاشیکاریهای سنوات گذشته، لوله های فلزی و سایر کارهای معاصر انجام شده است.
حمام محمدبیگ خوی در بخش شمالی عرصه بازار تاریخی خوی قرار دارد که به شماره ۳۱۰۶۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست.
حمام محمد بیگ یکی از آثار باستانی شهر خوی با قدمتی ۴۴۰ ساله میباشد، این حمام جزو پنج حمام تاریخی کشور بوده که ۴۴۰ سال پیش در دوران قاجـــاریه به دست محمدبیگ پسر شهبازخان دوم برادرزاده احمدخان دنبلی حاکم وقت خوی در مجاورت ضلع شمالی بازار سنتی و روبروی مسجد ملاحسن این شهرستان در مساحت تقریبی ۶۵۰ مترمربع ساخته شدهاست.
احداث این حمام در آن دوران با توجه به قرار گرفتن شهر خوی در مسیر جاده ابریشم و اسکان کاروانهای تجاری که از اقصی نقاط ایران و جهان به این شهر می آمدند، یکی از ملزومات بشمار می رفت .
گچبریهای آهکی بر روی گنبد، چهار ستون سنگی و سر ستونهای هجاری شده، حوض زیبای شش ضلعی از شاهکارهای این حمام تاریخی محسوب میشود.
در سال ۱۳۵۴ شمسی، حریقی در بیرونی این گرمابه رخ داد، با طبله کردن و ریختن گچها، نقاشیهای بدیع و زیبایی از زیر آن ها پدیدار شده و می شوداین حمام و نقوش آن جزو آثار تاریخی ثبت و حفاظت کرد.
نظر شما