ضمانت خرید برای محصولاتی که روی زمین نمی‌ماند

شهرکرد - ایرنا – گندم و کلزا دو محصول کشاورزی که این روزها نسبت به گذشته کشاورزان رغبت بیشتری برای کشت آن دارند و به قول کشاورزان این محصولات به دلیل داشتن مشتری ضمانتی، روی زمین نمی‌مانند.

نقش حمایتی دولت از کشاورزان به گونه‌ای است که با افزایش قیمت خرید تضمینی برخی از محصولات از جمله گندم، میزان خریداری شده این محصول در چهارمحال و بختیاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۹ درصد رشد داشته است.

گندم یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی در کشور است که بیشتر به شکل نان مصرف می‌شود، این محصول به دلیل اهمیتی که دارد همواره مورد توجه سیاست‌گذاران بخش کشاورزی بوده است و دولت نیز حمایت‌های مداومی از آن داشته است و یکی از مهمترین این حمایت‌ها سیاست خرید تضمینی است.

خرید تضمینی ابزاری است که دولت تلاش می‌کند با استفاده از آن علاوه بر  حمایت از تولیدکننده، برای افزایش تولید گندم نیز ایجاد انگیزه کند.

در روش خرید تضمینی، تولیدکننده می‌تواند محصول خود را در بازار آزاد به قیمت دلخواه به فروش برساند و در صورتی که محصول به قیمت قابل قبول به فروش نرسد، تولیدکننده می‌تواند محصول را به قیمت تضمین شده به دولت بفروشد.

تولید و خرید گندم در حد نیاز کشور یکی از موفقیت‌های بخش کشاورزی در سال‌های اخیر بوده است.

این روزها با طلایی شدن خوشه‌های گندم و به بار نشستن زحمات کشاورزان موعد برداشت فرا رسیده است.

با این حال کشاورزان از مسائلی همچون گرانی کود، پایین بودن قیمت خرید گندم و پرداخت دیرهنگام مطالباتشان در سالهای گذشته گلایه‌های خود را هنوز دارند.

کشاورزان نیازمند حمایت هستند

رستم غفاری یکی از کشاورزان استان در این باره به ایرنا گفت: قیمت خرید گندم در سال گذشته پایین بود، به گونه‌ای که حتی جبران هزینه‌هایی که صرف کشت و کار کرده بودیم را نیز نکرد.

وی با اشاره به قیمتی که امسال دولت برای خرید گندم ارائه داده است،ادامه داد: قیمت خرید امسال نسبت به سال گذشته بهتر است.

احسان حیدری یکی دیگر از کشاورزان استان گفت: قیمت خرید گندم در مقایسه با هزینه‌هایی که کشاورز برای کاشت، کرایه تراکتور و خرید کود شیمیایی که امسال خیلی گران بود، انجام می‌دهد، پایین است.

وی با انتقاد از اینکه کشاورزان حمایت نمی‌شوند، افزود: سال گذشته محصول گندم خود را در بازار آزاد فروختم، چون دولت خیلی دیر پول خرید را می‌پردازد ما هم برای اینکه پول را نقد بگیریم، مجبور هستیم گندم را به دلالان بفروشیم.

دولت هزینه خرید گندم را به موقع پرداخت نمی‌کند

احمد مردانپور دیگر کشاورز استان که این روزها مشغول برداشت گندم است، بیان کرد: قیمت خرید گندم نه امسال و نه سال گذشته در مقایسه با قیمت دیگر اجناس در بازار راضی کننده نیست.

وی با اشاره به قیمت بالای کود در سال جاری، تصریح کرد: سال گذشته گندم را به شرکت تعاونی که در جونقان بود تحویل دادیم ارزان‌تر از نرخی که دولت گفته بود خریدند ولی همان موقع پول را به ما تحویل دادند.

افزایش قیمت خرید گندم همسو با تورم نیست

حسینی کشاورزی است که اراضی ۱۰۰ هکتاری خود در شهرستان بروجن را به کشت گندم آبی اختصاص داده است، می‌گوید: قیمت خرید گندم با توجه به تورمی که وجود دارد مناسب نیست.

این کشاورز ادامه داد: قیمت خرید گندم نسبت به سال گذشته افزایش یافته ولی این افزایش قیمت همسو با تورم نبوده است.

حسینی با بیان اینکه کود مورد نیاز زراعتش را از بازار آزاد و با قیمتی حدود سه برابر قیمت دولتی تامین کرده است، خاطرنشان کرد: گندم برداشتی ما چون مادری است برای تامین بذر به بذر و نهال تحویل داده می‌شود.

۵۸ هزار هکتار از اراضی چهارمحال و بختیاری زیر کشت گندم است

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: امسال ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی آبی و ۳۷ هزار و ۹۰۰ هکتار از اراضی دیم استان به کشت گندم اختصاص یافته است.

حمیدرضا دانش با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود از این میزان سطح ۱۲۳ هزار تن گندم برداشت شود، افزود: پیش‌بینی می‌شود شرکت پشتیبانی غله و خدمات کشاورزی استان از این میزان ۵۰ هزار تن گندم به قیمت ۲۵ هزار ریال خریداری کند.

وی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت گندم نسبت به سال گذشته کم، اما عملکرد در واحد سطح بیشتر شده است، بیان کرد: سال گذشته حدود ۹۰ هزار تن گندم از مزارع استان برداشت شد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری استفاده از ارقام پُر تولید مانند حیدری، میهن و پیشگام در کشت آبی و ارقام سرداری، هما و باران و آذر۲ در دیم را یکی از عوامل افزایش تولید و برداشت گندم در استان دانست و ادامه داد: تخصیص کود اوره، مبارزه با علف‌های هرز، مبارزه با آفات و بیماری‌ها و استفاده از ارقام پر تولید از دیگر عوامل افزایش عملکرد در مزارع گندم استان است.

دانش یادآور شد: چون گندم در مقایسه با جو ،نیاز آبی بیشتری دارد به همین دلیل کشاورزان کمتر از کشت گندم استقبال می‌کنند و بیشتر به سمت کاشت جو می‌روند.

سن زدگی گندم در استان کمتر از یک صدم درصد است

وی با بیان اینکه دولت ،گندم با افت چهار و یک را به ازای هر کیلوگرم ۲۵ هزار ریال خریداری می‌کند، تصریح کرد: بیشترین افت مجازی که گندم در مراکز خرید از کشاورزان خریداری می‌شود، گندم با هشت درصد افت مفید و پنج درصد افت غیر مفید است و چنانچه افت بیش از این مقادیر باشد، گندم خریداری نمی‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: میزان سن‌زدگی گندم تا دو درصد مجاز است، بالای دو درصد تا چهار درصد نیز گندم خریداری می‌شود، اما گندمی که میزان سن‌زدگی آن بیش از چهار  درصد باشد خریداری نمی‌شود.

دانش خاطر نشان کرد: خوشبختانه درصد سن‌زدگی گندم در استان با توجه به مبارزه‌ای که با سن انجام شده زیر یک صدم درصد است.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته به دلیل پایین بودن قیمت خرید کشاورزان گندم زیادی را به بخش دولتی تحویل ندادند، یادآور شد: توصیه این است که کشاورزان حتما گندم خود را به مراکز خرید تحویل دهند چرا که مقرر شده است نهاده‌های مورد نیاز آنها در فصل پاییز و برای کشت بعد با ارائه برگه‌ خرید گندم در اختیارشان قرار داده شود.

تاکنون ۱۱ هزار تن گندم در چهارمحال و بختیاری خریداری شده است

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: ۱۴ مرکز خرید گندم در استان فعال است که یکی از این مراکز دولتی و مابقی به عنوان مباشر نماینده ما در بخش خصوصی هستند.

کیقباد قنبری با بیان اینکه خرید گندم در استان از اول تیرماه آغاز شده و تا پایان شهریورماه ادامه دارد، افزود: امسال تاکنون ۱۱ هزار و ۱۵۰ تن گندم به ارزش حدود ۲۱ میلیارد تومان خریداری شده است.

وی با بیان اینکه مطالبات گندم در تمام کشور تا تاریخ ۲۲ تیر ماه سال جاری پرداخت شده است، ادامه داد: مطالبات همه افرادی که تا۲۲ تیرماه گندم خود را به مراکز ما تحویل داده باشند، پرداخت شده است.

پرداخت ۶۵ میلیارد ریال از مطالبات گندمکاران استان

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تاکنون ۶۵ میلیارد ریال بابت خرید گندم به گندمکاران استان پرداخت شده است، تصریح کرد: حدود ۱۴۵ میلیارد ریال از مطالبات خرید گندم پرداخت نشده و باقیمانده است.

قنبری با اشاره به رشد ۷۹ درصدی خرید گندم در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، خاطر نشان کرد: سال گذشته حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن گندم در استان خریداری و همه مطالبات نیز تا پایان مهرماه پرداخت شد که البته میزان خرید گندم کمتر از مقدار پیش‌بینی شده بود.

وی علت افزایش خرید گندم در سال جاری را به قیمت خرید آن نسبت داد و گفت: امسال هر کیلوگرم گندم ۲۵ هزار ریال خریداری می‌شود در حالی که سال گذشته این رقم برابر با ۱۷ هزار ریال بود به همین دلیل کشاورزان و دلالان گندم را در بازار آزاد می‌فروختند.

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: امسال با توجه به افزایش قیمت هشت هزار ریالی گندم کشاورزان رغبت بیشتری برای تحویل گندم دارند که این نیز خرید تضمینی و کمک دولت به کشاورزان است.

قنبری یادآور شد: چنانچه گندم خیلی تمیز باشد با قیمت بالاتر نیز امکان خرید آن وجود دارد ولی اگر اُفت آن خیلی زیاد باشد در حد هفت تا هشت درصد از نرخ خرید تضمینی یعنی ۲۵ هزار ریال  کاسته می شود.

پیش‌بینی برداشت ۹۰۰ تن کلزا در استان

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری همچنین به برداشت دانه روغنی کلزا در استان اشاره کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود از ۶۲۰ هکتار سطح زیر کشت کلزا بیش از ۹۰۰ تن محصول برداشت شود.

دانش با اشاره به اینکه تلاش می‌شود سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی پیش‌رو به ۲ هزار هکتار افزایش یابد، بیان کرد: کشت دانه روغنی کلزا از برنامه‌های وزارت جهادکشاورزی در برنامه ششم توسعه برای خودکفایی در تولید روغن خوراکی است تا بتوان با تلاش کشاورزان و حمایت دستگاه‌های اجرایی از چالش‌های جدی تولید دانه‌های روغنی و روغن خوراکی خارج شد.

وی با اشاره به فعالیت شرکت غله و خدمات بازرگانی استان برای خرید کلزا، بیان کرد: امسال قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم دانه روغنی کلزا ۴۶ هزار و ۴۰۰ ریال است در صورتی که این رقم سال گذشته برابر با ۳۴ هزار ریال بود.

خرید ۲۹۱ تن کلزا از کلزاکاران استان

مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری به خرید تضمینی دانه روغنی کلزا از کشاورزان اشاره کرد و گفت: امسال هر کیلوگرم کلزا حدود ۴۶ هزار ریال از کشاورزان خریداری می‌شود اما سال گذشته قیمت خرید آن کمتر بود.

قنبری با اشاره به افزایش خرید کلزا نسبت به سال گذشته، تصریح کرد: امسال تاکنون ۲۹۱ تن و ۸۲۳ کیلوگرم کلزا از کشاورزان خریداری شده اما هنوز مطالبات آنها پرداخت نشده است.

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری به شیوع ویروس کرونا و ضرورت رعایت بهداشت در مراکز خرید گندم و کلزا اشاره و بیان کرد: به همین منظور در مراکز خرید پلاکاردهایی در مراکز خرید برای ضرورت رعایت و حفظ پروتکل‌های بهداشتی نصب شد ه است و در برخی مراکز نیز برای ضدعفونی مدارک مواد ضدعفونی کننده قرار داده شده است.

به گزارش ایرنا، هم‌اکنون ۶۶ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری فعال است و سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصول کشاورزی در این استان برداشت می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha