روزنامه «خراسان» در یادداشتی به قلم امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا، آورده است: در اقدامی بیسابقه در تاریخ آمریکا، دونالد ترامپ در یکی از تازهترین توئیتهای خود، بر «تعویق انتخابات» تأکید کرده و مدعی شده است که برگزاری انتخابات به صورت پستی (به دلیل شیوع کرونا در برخی ایالات) به تقلب و به دست آمدن نتایج دروغین منجر میشود. این سخنان ترامپ در حالی مطرح میشود که نظرسنجیهای اخیر در آمریکا، جایی برای خوشبینی درباره پیروزی وی در انتخابات ماه نوامبر باقی نگذاشته است. با این حال، بر اساس قانون مصوب کنگره آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری این کشور باید هر چهار سال یک بار در اولین سهشنبه پس از اولین دوشنبه ماه نوامبر برگزار شود. این روز در سال ۲۰۲۰، سوم نوامبر خواهد بود. درخواست برای تغییر زمان برگزاری انتخابات به مصوبه کنگره نیاز دارد و به نظر نمیرسد که دموکراتهای حاکم بر مجلس نمایندگان با این درخواست موافقت کنند؛ اما ترامپ با امیدِ تحت فشار گذاشتن موافقان انتخابات پستی، درخواستی را مطرح کرده است که تحقق آن بسیار دور از انتظار خواهد بود.
جمهوریخواهان در تلاش هستند به هر شکل ممکن، حتی تهدید به تعویق انتخابات، از پستی برگزار شدن انتخابات نوامبر سال ۲۰۲۰ جلوگیری کنند. آنان مدعی هستند که با برگزاری انتخابات به شیوه پستی، زمینه برای تقلب فراهم میشود و به قول ترامپ، «فریبآمیزترین انتخابات تاریخ» رقم خواهد خورد. این درحالی است که دموکراتها معتقدند جمهوریخواهان و در رأس آنان، ترامپ، با اطمینان از شکست در انتخابات نوامبر، موضوع تقلب در انتخابات پستی را مطرح کردهاند تا در شرایط همهگیری ویروس کرونا، مشارکت سیاسی در روز انتخابات را به حداقل کاهش دهند. با این حال جدا از مواضع موافقان و مخالفان انتخابات پستی در آمریکا که بارها در این کشور برگزار شده است، شرایط اقتصادی و اجتماعی آمریکا کمتر از ۱۰۰ روز پیش از انتخابات، از وخامت اوضاع، به ویژه برای کمپین جمهوریخواهان حکایت دارد. عدهای از سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان که متعلق به حزب جمهوریخواه هستند، معتقدند که عصبانیت افکار عمومی از ترامپ میتواند به شکست آنها در کنگره منجر شود. در این صورت، جمهوریخواهان علاوه بر کاخ سفید، مجلس نمایندگان و مجلس سنا را نیز از دست خواهند داد. از اینرو امکان دارد برخی سناتورهای جمهوریخواه برای فرار از این وضعیت، با ایده «تعویق انتخابات» همراهی کنند.
میزان مرگ و میر از کرونا در آمریکا از رقم ۱۵۰ هزار تن گذشته؛ حدود ۴۰ میلیون آمریکایی شغل خود را از دست داده اند؛ کنگره برای تمدید طرحهای نجات مالی به بنبست رسیده و بخشهای وسیعی از آمریکا در آتش خشم و نارضایتی از نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی فرو رفته است. در این شرایط، هر روز به فاصله جو بایدن، رقیب دموکرات ترامپ، با وی در نظرسنجیها افزوده میشود. آخرین نتایج منتشر شده نشان میدهد که رئیسجمهور آمریکا در شش ایالت آریزونا، ویسکانسین، فلوریدا، میشیگان، پنسیلوانیا و کارولینای شمالی وضعیت خوبی ندارد و حتی در ایالت مهم «اوهایو» نیز شانس پیروزی خود را در برابر بایدن تا حد زیادی از دست داده است. اگر در سه ماه آینده شرایط در آمریکا به شکل چشمگیری تغییر نکند، چه بسا ترامپ به رئیسجمهوری یکدورهای در تاریخ آمریکا بدل شود. این وضعیت، ترامپ را در موقعیتی قرار داده است که درخواست تعویق انتخابات را مطرح کند؛ اتفاقی که حتی در دوران جنگ داخلی آمریکا در نیمه قرن نوزدهم نیز رخ نداد. با این حال، آنچه اهمیت بیشتری دارد، این است که اگر کنگره با درخواست تعویق انتخابات موافقت نکرد- که به نظر می رسد در نهایت چنین خواهد شد- آیا ترامپ شکست احتمالی خود را در انتخابات خواهد پذیرفت؟ سؤالی که هر روز جدیتر میشود و نگرانیها را از بروز بحران قانون اساسی در این کشور تشدید میکند.
نظر شما