۲۳ مرداد ۱۳۹۹، ۸:۳۸
کد خبرنگار: 1822
کد خبر: 83904736
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

استاد دانشگاه باهنر کرمان: ترمیم مسائل اجتماعی پساکرونا زمانبر است

کرمان - ایرنا- رئیس بخش مدیریت دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: ویروس کرونا آسیب‌هایی از بُعد روانی به جامعه وارد کرد که معتقدم ترمیم این آسیب‌ها بیشتر از مشکلات حوزه اقتصادی طول بکشد هرچند در ویروس کرونا توجه بیشتری بر روی بحث اقتصادی شده است.  

محمدمهدی پورسعیدی روز پنجشنبه در گفت‌ و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تغییرات اقتصادی ویروس کرونا در سطح ملی و استان کرمان افزود: کرونا در اقتصاد کشور تاثیر داشته است و اساسا قبل از شیوع ویروس کرونا نیز بودجه سال ۹۹ در شرایط بدی بسته شد و اقتصاد ما به دلایل مختلفی از جمله تحریم و یکسری ضعف‌های داخلی شرایط خوبی نداشت و ندارد.

وی ادامه داد: بودجه سال ۹۹ حتی با فرض فروش۴۰۰ ‪هزار بشکه نفت با قیمت ۴۰دلار و تحقق۱۰۰ ‪درصدی استقراض صندوق توسعه ملی بین ۱۵۰ هزار تا۲۰۰ ۲‪هزار میلیارد تومان کسری و بودجه داشته‌ایم و این کسری بودجه فشار زیادی را به اقتصاد ما وارد می‌کرد و با ایجاد کرونا این شکاف و کسری بودجه بیشتر شد و تاثیر زیادی در قیمت و فروش نفت گذاشت و همچنین سبب کاهش درآمدهای مالیاتی دولت شد و همه این عوامل سبب شد ما در اقتصاد با یک بحرانی از جمله کرونا مواجه شویم و از سوی دیگر تورم افسارگسیخته و بیکاری کرونا این بحران را تشدید کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطرنشان کرد: بنا به اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس شیوع ویروس کرونا بین ۲میلیون و ۸۰۰ هزار نفر تا ۶میلیون و۴۰۰ نفر را از کار بیکار کرد و اقتصاد ما را بین ۷.۵تا ۱۱درصد کوچک‌تر کرد و طبیعتا این تاثیر زیادی در حوزه‌های مختلف اقتصادی از جمله تولید، تورم، اقتصاد و غیره می‌گذارند.  

تاثیرات ویروس کرونا در حوزه‌های خدمات، صنعت و کشاورزی 

پورسعیدی تصریح کرد: ویروس کرونا در استان کرمان نیز به تبع بحث ملی تاثیر زیادی گذاشت و این استان از یک جهت متفاوت‌تر از سایر استان‌های کشور است زیرا در حوزه صادرات نسبت به سایر استان‌های کشور فعال‌تر هستیم اما کرونا بیشترین تاثیر را اول در حوزه خدمات، بعد صنعت و در نهایت کشاورزی گذاشت.  

وی افزود: حوزه خدمات همزمان با تولید؛ مصرف می‌شوند و افراد باید در محل کار حضور داشته باشند و به دلیل این ویروس بسیاری از کسب و کارهای خدماتی دچار آسیب شدند و در گزارش بانک مرکزی از تراکنش‌های مالی خدمات دستگاه‌های کارتخوان نشان می‌دهد در اسفندماه که اوج فعالیت این کسب و کارها بود، کاهش داشته‌اند.  

 رئیس بخش مدیریت دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان داشت: در یکی از گزارشات اعلام شده بود که حداقل ۱۳درصد و حداکثر ۳۲ درصد حجم تجارت جهانی به دلیل ویروس کرونا کاهش پیدا کرده یعنی ویروس کرونا  تاثیر  زیادی روی  مبادلات و تجارت جهانی گذاشته شده است.  

به گفته پورسعیدی از آنجا که محصولات کشاورزی از قبیل پسه و خرما صادرات محورند و همچنین محصولات زارعی و باغی به دلیل محدودیت‌هایی که در حوزه تجارت خارجی پدید آمد؛ حوزه کشاورزی هم آسیب زیادی در شیوع ویروس کرونا دید .

وی اضافه کرد: براساس گزارشات اعلام شده در فروردین امسال حجم تجارت خارجی ما حدود ۳۵ درصد  یعنی یک سوم کاهش یافته و  تراز تجاری خارجی ایران منفی۳۰۰میلیون دلار شد و مبادلات خارجی نیز  بسیار کاهش یافته است و در حال حاضر  به دلیلی عدم امکان صادرات مسائل و مشکلاتی در حوزه کشاورزی جنوب استان داریم.  
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حوزه صنعت و معدن هم نیز این ویروس مشکلاتی ایجاد کرده است زیرا بسیاری از محصولات معدنی به دلیل محدودیت تجارت جهانی امکان صادرات آن‌ها وجود ندارد و به تبع بر روی اقتصاد استان این امر نیز تاثیرگذار است .

وی ادامه داد: کرونا در هر سه حوزه علاوه بر آسیب‌های کلانی به نظام اقتصادی ما  و دنیا خسارت وارد کرد و در حوزه کشاورزی و معدن هم بدلیل محدودیت تجارت جهانی به نسبت سایر استان‌ها کرمان در این حوزه آسیب بیشتری دیده که لازم است در این زمینه تدابیری اتخاذ شود.

برکات کرونا در سطح جهان 

 رئیس بخش مدیریت دانشگاه شهید باهنر کرمان تصریح کرد: در یکی از گزارشات یونیدو اعلام شده بود که کرونا سبب شده  ۲هزار میلیون تن حجم گاز CO۲ منتشر شده نسبت به سال گذشته کاهش یابد یعنی حدود ۵.۵درصد حجم گاز CO۲ نسبت به سال ۲۰۱۹ حجم گاز CO۲ که تاثیرات بدی بر روی اقلیم داشت، کاهش یافته است که این یکی از برکات کرونا است.  

وی یادآورشد: سران کشورها در چند سال قبل در اجلاس پاریس با همدیگر به توافقاتی رسیدند که بعد ترامپ این توافقات را بر هم زد که این یک مساله اساسی در حوزه محیط زیست بود و کنترل آلودگی محیط زیست یکی از برکات کرونا بود زیرا بشر با یک سرعت تندی داشت جلو می‌رفت و کرونا این سرعت را کم و بشر را ناگزیر کرد که به برگردد تامل کند و میتوان گفت که این ویروس به محیط زیست هم تاحدودی کمک کرد.  

پورسعیدی گفت: تاثیر دیگر کرونا از جنبه اقتصادی این بود که چین بسیار زود بعد از خروج از قرنطینه توانست خودش را احیا کند و زمانی که بحث کشف واکسن آن در چین مطرح شد سریع قیمت نفت افزایش و قیمت دلار کاهش یافت و سهام بسیاری از شرکت‌ها از جمله گردشگری بالا رفت این موارد نشان دهنده این است که اگر راه حلی برای این ویروس پیدا شود؛ اقتصاد می‌تواند خود را احیا کند.  

ویروس کرونا به کسب و کارهای آنلاین سرعت بخشید

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان داشت: معتقدم بیشترین تاثیرات کرونا در حوزه‌های اجتماعی و تعاملات اجتماعی و توسعه کسب و کارهای آنلاین است که به عنوان تغییرات پایدار این تاثیرات وجود خواهند داشت که هرچند قبل از این توسعه کسب و کارهای آنلاین وجود داشت اما بعد از این سرعت بیشتری گرفت.  

 پورسعیدی تصریح کرد: بیشترین تاثیر کوتاه مدت ویروس کرونا بر روی حوزه اقتصادی بوده است و تمام حوزه‌های اقتصادی از جمله خدمات، صنعت و کشاورزی و به ویژه حوزه خدمات را تحت تاثیر خود قرار داد و  در کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه به طور میانگین ۷۰تا ۸۰ درصد GDP آن‌ها ناشی از حوزه خدمات است  و به همین دلیل است که این همه تاثیر کرونا روی اقتصاد کشورها عظیم بود.  

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطرنشان کرد: در یکی از گزارشات سازمان جهانی تجارت پیش‌بینی شدهکه براثار این ویروس  اقتصاد جهان حدود ۹درصد و اقتصاد ایران نیز حدود ۷.۵ تا ۱۱ درصد کوچک شود اما من فکر می‌کنم که اقتصاد سریع‌تر از حوزه اجتماعی و روانشناختی خودش را  احیا کند اما سایر حوزه‌ها زمان‌بر هستند.   

در دوران شیوع کرونا تنها نباید بروی حوزه اقتصاد تمرکز داشت

وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه با فرض طولانی‌تر شدن کرونا شما چه پیشنهاداتی در حوزه اقتصاد برای زیست در شرایط کرونا دارید گفت: اگر بحث کرونا ادامه داشته باشد، باید در حوزه‌های مختلف برنامه‌ریزی داشته باشیم و فقط تمرکز بر روی حوزه‌های اقتصاد نباشد اگر تنها تمرکز بر روی این حوزه‌ باشد به طور قطع تبعات کرونا بر حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، روانشناختی و سیاسی و غیره بیشتر خواهد بود و حتما باید راهکارهایی اندیشیده شود.  

پورسعیدی تصریح کرد: باید بر روی کسب و کارهای آنلاین، دولت الکترونیک و ایجاد زیرساخت‌ها برای توسعه این کسب و کارها تمرکز داشته باشیم و باید راهکارهایی را پیدا کنیم تا بتوانیم  اثرات سوء کرونا را تا حدودی تعدیل کنیم.  

عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان  با اشاره به تفاوت ایران پس از کرونا و پیش از کرونا گفت: در اقتصاد ما یکسری مسائل و مشکلات اساسی وجود دارد و که این مسائل و مشکلات ارتباطی به کرونا ندارند بلکه آن‌ها را تشدید کرد و مسائلی از قبیل کسری بودجه، تورم و بیکاری از مسائل مزمن اقتصادی کشورند که سال‌ها با آن‌ها همراه هستند و  تنها کشوری هستیم که ۴۰سال مستمر تورم ۲ رقمی و میزان تولید در این سال‌ها به مراتب کمتر از رشد نقدینگی بوده است و تنها کرونا این مسائل را تشدید کرد.

وی بیان داشت: شاید برخی بگویند که در حوزه کسب و کارهای آنلاین سرعت و رشد بیشتری داشته باشیم اما آن‌ها از قبل بوده‌اند و فقط کرونا سرعت آن‌ها را تشدید کرد.  

پورسعیدی تصریح کرد: کرونا این مسائل و مشکلات در حوزه‌های اقتصادی را پدید نیاورد بلکه این مسائل از قبل در کشور ما وجود داشت و امیدواریم که کرونا افق جدیدی را برای حل این مشکلات در کشور ایجاد کنند.  

وی افزود: در حوزه مدیریت بحران سازمان‌های موازی داریم که عملا" کارکرد خیلی موفقی در بحث مدیریت بحران نداشته‌اند و پسا کرونا در ایران بیشترین تاثیر را در حوزه‌های اجتماعی، تعاملات و سبک زندگی افراد خواهد گذاشت.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۳۳۳ هزار و ۶۹۹ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۸۸ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۸ هزار و ۹۸۸ نفر رسیده است.

سیما سادات لاری درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از ابتلا به این ویروس در کشور بیان کرد: از دیروز تا امروز ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۵۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یکهزار و ۸۹ نفر از آنها بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۳۳ هزار و ۶۹۹ نفر رسید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha