۲۲ مرداد ۱۳۹۹، ۱۷:۱۲
کد خبرنگار: 2254
کد خبر: 83904830
T T
۶ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

همکاری راهبردی ایران و چین خوشایند غرب نیست

بلگراد-ایرنا- نشریه «ویستی» چاپ مونته نگرو با اشاره به برنامه جامع همکاری ایران و چین نوشت: همکاری جدید ایران و چین برای پکن هموار شدن فضای راهبردی را ایجاد می کند و برای تهران تقویت اقتصادی و نفوذ بیشتر در منطقه را در بر خواهد داشت که برای غرب خبری خوشایند نیست.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از نشریه ویستی چاپ مونته نگرو، همکاری بین چین و کشورهای خاورمیانه پدیده جدیدی نیست. اما آنچه این مشارکت را از سایر همکاری ها متمایز می کند، این واقعیت است که هم چین و هم ایران دارای انگیزه های جهانی و منطقه ای هستند، از طرف دیگر هر دو کشور با ایالات متحده آمریکا مقابله می کنند و این توافق حاوی یک مؤلفه امنیتی نیز است.

«جنبه نظامی این توافق نگرانی بیشتر آمریکا را موجب شده است، دقیقا مانند رزمایش سال گذشته نیروهای دریایی ایران، چین و روسیه در اقیانوس هند و خلیج عمان که خشم واشنگتن را برانگیخت.»

این نشریه اضافه کرد: رشد نفوذ چینی ها در شرق آسیا و آفریقا چالشی برای آمریکا به شمار می رود به طوریکه پکن هژمونی آمریکا را زیر سئوال برده است، این بار از طریق ایران. با توجه به اینکه در برنامه جامع همکاری ایران و چین که پیامدهای آن فراتر از حوزه اقتصادی و روابط دوجانبه است و در آن به سطح داخلی، منطقه ای و جهانی نیز اشاره دارد، موجب شده از اهمیت ویژه ای برخوردار شود.

نشریه ویستی از جمله مزایای این برنامه را در زمینه داخلی برای ایران مهم دانست و نوشت: این توافق می تواند برای اقتصاد ایران که تحت تاثیر تحریم ها است مهم باشد زیرا که فروش نفت و گاز ایران به چین نیز تضمین می شود. علاوه بر این ایران در موقعیتی قرار می گیرد که از ارتباط راهبردی خود با چین به عنوان  کارت برنده در تمامی مذاکرات با غرب و همچنین از گسترش نفوذ چین در خلیج فارس هم استفاده می کند.

ویستی تصریح کرد: از طرف دیگر با توجه به اینکه تنها ۳ ماه تا انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا باقی مانده است، بررسی دقیق برنامه جامع همکاری ایران و چین می تواند پیروزی جمهوری خواهان را به خطر اندازد، زیرا که این امر ثابت می کند سیاست فشار حد اکثری که توسط دولت  ترامپ دنبال می شود، شکست خورده است. چنین سیاستی نه تنها موفق به متوقف کردن پیشرفت و تغییر سیاست های ایران در منطقه نشده، بلکه موجب شده که ایران به طرف پکن سوق داده شود.

این نشریه افزود: از طرفی چین با این توافق امنیت انرژی خود را تضمین می کند. خلیج فارس بیش از نیمی از نیازهای انرژی چین را تامین می کند. بنابراین تامین ارائه ناوبری رایگان از طریق خلیج فارس برای چین از اهمیت بالایی برخوردار است.

در ادامه این گزارش آمده است: مشارکت جامع راهبردی با ایران برای چین بسیار مهم است زیرا که این گونه همکاری می تواند منبع انرژی برای چین را تضمین و بیمه کند. روابط ایران و چین ناگزیر از تغییر شکل چشم انداز سیاسی در منطقه به نفع هر دو کشور خواهد بود و چنین نزدیکی نفوذ آمریکا در منطقه را تضعیف می کند.

همچنین چین با این توافق موقعیت و اهمیت ایران را به عنوان یک قدرت منطقه ای در خاورمیانه به دست می آورد.

نشریه مونته نگرویی اضافه کرد: تحولات در منطقه خاورمیانه در سال های اخیر باعث تقویت نفوذ ایران شده است. در همین مدت زمان برخلاف آمریکا، چین رویکرد غیرسیاسی در منطقه اتخاذ کرده است. این رویکرد چین بر محور توسعه استوار بوده و پکن با استفاده از قدرت منطقه ای ایران برای گسترش روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و برقراری امنیت در منطقه از طریق به اصطلاح توسعه صلح به جای صلح دموکراتیک که ایده غرب است، استفاده کرده است.

ویستی با اشاره به اینکه این توافق یک همکاری راهبردی ۲۵ ساله در تجارت، سیاست، فرهنگ و امنیت بین ایران و چین را نشان می دهد، نوشت: خروج ترامپ از توافق هسته ای با ایران از سال ۲۰۱۸ و اجرای سیاست فشار حداکثری آخرین تلاش دولت آمریکا برای متوقف کردن نفوذ روزافزون ایران در منطقه بوده است. اگر چه این سیاست بر اقتصاد ایران تاثیر می گذارد،   اما نتوانسته است سیاست پیشرفت منطقه ای این کشور را تغییر دهد. همکاری راهبردی تازه شکل گرفته ایران و چین تاثیر آمریکا را بیشتر تضعیف و راه را برای نقش فعالتر چین در خاورمیانه هموار می سازد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha