به گزارش ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد، حجتالاسلام حبیبرضا ارزانی روز پنجشنبه به مناسبت فرارسیدن روز جهانی مسجد با اعلام این مطلب گفت: تقویت کارکرد مساجد از چند جهت اهمیت دارد، به ویژه آنکه در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن شاهد رونق مساجد در عرصه های مختلف بودیم اما مساله این است که به درستی این حرکت را ادامه ندادیم و بعضا در برخی موارد برای مساجد رقیب درست کردیم و این اتفاقی ناآگاهانه بود که برای مساجد بدیل انتخاب کردیم.
وی با اشاره به اهمیت بازتعریف جایگاه مساجد در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی گفت: دستیابی به این هدف والا نیازمند آن است که سنجیده عمل کرده و از قضاوت عجولانه دوری کنیم. به این معنا که بگوییم ۴۰ سال از انقلاب اسلامی گذشته است و اگر قرار بود اتفاقی بیفتد می افتاد؛ برای رسیدن به قله تمدن نوین اسلامی بر اساس منویات امام راحل و مقام معظم رهبری باید هدف گذاری برای رسیدن به قله داشته باشیم. در این مسیر مسجد جایگاه و نقشی مهم ایفا می کند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: تجمع در مسجد به این دلیل اتفاق می افتد که جامعه ایمانی برای رسیدن به خدا و رفع دغدغه های اجتماعی با یکدیگر همراهی و همکاری کنند. این سیره ای است که از صدر اسلام وجود داشت، برای مثال زمانی که پیامبر اکرم(ص) به مسجد می آمد و متوجه می شد یکی از نمازگزاران در مسجد حضور ندارد جویای احوالش می شد و برای دیدار او و رفع مشکلش اقدام می کرد.
وی اضافه کرد: امروز به اسم تقدس مسجد، بسیاری از کارکردها را از این مکان مقدس حذف کردهایم. مسجد، مقدس است اما مقدس تر از مسجد خود مسجد است. این دقیقا همان کاری است که با قرآن انجام دادیم و گفتیم قرآن مقدس است و بالای طاقچه گذاشتیم؛ بی آنکه مراجعه ای به آن داشته باشیم.
وی افزود: از آنجایی که مسجد علاوه بر کارکرد عبادی، در عرصه هایی نظیر مشارکت سیاسی، تبلیغی، تعلیمی و تربیتی، زیستی و اجتماعی، حقوقی و قضایی فعالیت دارد، در نتیجه نهادهای مختلفی نیز در این عرصه در مسجد فعالیت دارند، ضمن اینکه هرکدام از این کارکردها در حکمرانی اسلامی متولیاتی دارند. با این وجود هرگز کسی نمی گوید که وقتی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم کار تبلیغ انجام می دهد؛ چرا مسجد باید وارد میدان شود یا زمانی که یک نهاد سیاسی متولی امر سیاسی است؛ چرا مسجد در مسایل سیاسی ورود می کند. کسی چنین اظهار نظری نمی کند؛ چرا که این کارکردها در دل مسجد تعریف شده است.
رییس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: معتقدم همه باید دین خود را به مسجد ادا کنند، برای مثال پایگاه بسیج مستقر در مسجد، کانون های فرهنگی هنری مساجد هرکدام از جنبه فعالیت خود باید ادای وظیفه به مسجد داشته باشند.
وی ادامه داد: راهکاری که در این راستا در سطح ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور طراحی شده است، برگرفته از دیدگاه اعضای شورای سیاست گذاری است که متشکل از ۱۳ نفر از مسئولان و متولیان نهادهایی است که در مسجد نقش آفرین هستند.
ارزانی گفت: جایگاه مسجد در تمدن نوین اسلامی را در وهله اول باید به عنوان یک مفهوم بپذیریم تا بتوانیم بسیاری از طرح ها و برنامه ها را از گذرگاه مسجد در جامعه اسلامی تحقق بخشیم. شاید بی مناسبت نباشد که اشاره ای داشته باشیم به کشورهایی که مسجد همچنان محوریت خود را در قالب یک مرکز دینی به شکل شبانه روزی حفظ کرده است.
وی افزود: شهر استانبول در ترکیه به شهر مناره ها مشهور است، از هر سو در این شهر بنگریم مناره و گنبد مسجد مشخص است، حال مقایسه داشته باشیم که با وضعیت فعلی که برای مثال در سطح تهران چه قدر این چنین معماری توانسته غالب باشد؟ به اندازه ای با ساختمان های سر به فلک کشیده مواجهیم که گویی مسجد در دل هر پنهان شده است. گاهی این تصور غلط در جامعه به کمرنگ شدن فعالیت های مسجدی دامن می زند، تصوری بر این مبنا که مسجد زیاد داریم به جایش بیمارستان بسازیم، این اندیشه غلط است، هرکدام از این موارد در جای خودش و مسجد هم در جای خودش، چرا نباید کسی که در حوزه کارآفرینی اطلاعات کسب می کند در مسجد حضور داشته باشد و بتواند تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارد؟
وی ادامه داد: ۲۵ هزار و پانصد کانون فرهنگی هنری در سراسر کشور فعالیت دارند، این در حالی است که ۸۰ هزار مسجد در کشور داریم، احتساب مساحت این مساجد و ظرفیت هایی که دارند به ما نشان می دهد که از این گستره وسیع به درستی بهره مند نشده ایم، حتی بعضا برخی مساجد برای نمازهای روزانه تعطیل هستند.
نظر شما