سرگئی لاوروف روز جمعه در مصاحبه با روزنامه روسی «ترود» گفت: همکاریها بین روسیه و ناتو از سال 2014 متوقف شده است که سازمان ناتو در این اقدام پیشگام بود. همه دستاوردهای مثبت ازجمله ساز و کار شورای روسیه-ناتو که در سال 2002 برای همکاری و مذاکره بین دو طرف بوجود آمده بود ازدست رفت.
وی افزود: امروز کشورهای عضو ناتو تلاش می کنند در شورای روسیه-ناتو به ما درس برای حل مساله اوکراین بدهند هرچند که پیمان ناتو در حل این مساله هیچ نقشی ایفاء نمی کند. بدیهی است که بحران اوکراین فقط بهانه و نه دلیل واقعی برای بازدارندگی روسیه ازطرف ناتو شد.
لاوروف گفت: در زمان حاضر همانند دوره جنگ سرد مبارزه با روسیه در همه جبهه ها ازجمله در عرصه اطلاع رسانی و تبلیغاتی جریان دارد و مفهوم برای حفظ موجودیت ناتو را تشکیل می دهد. ناتو در جناح شرقی خود و در مجاورت مرزهای روسیه تحرکات خود را گسترش داده و رزمایش های گسترده برگزار می کند و زیرساخت های نظامی را توسعه می دهد.
وزیر خارجه روسیه با اشاره به گسترش حوزه فعالیت های سیاسی-نظامی ناتو اظهار کرد: کشورهای بیشتری با شعار دفاع در برابر روسیه، به زیر چتر دفاعی ناتو دعوت می شوند. در شرایطی که تهدید امنیتی واقعی وجود ندارد همه این اقدامات منجر به بروز حطوط حائل و تعمیق آن در قاره اروپا می شود.
لاوروف خاطرنشان کرد که روسیه به ناتو پیشنهاد کرد که مسیر کاهش تنش های نظامی و کاهش حوادث نظامی در قاره اروپا را در پیش بگیرد و در این راستا در دوره شیوع همه گیر ویروس کرونا، از برگزاری رزمایش های بزرگ در نزدیکی مرزهای کشورهای عضو ناتو خودداری کرد.
وی افزود: اما ناتو آمادگی برای گام های مشابه را ازخود نشان نمی دهد و در مورد روسیه از رویکرد بازدارندگی و مذاکره استفاده می کند و در این شرایط هیچ آمادگی برای گفت وگوی صریح در مورد مسائل موجود ندارد.
وضعیت حل مناقشه فلسطین و اسراییل نزدیک به بحران است
لاوروف در واکنش به پرسشی در مورد نقش روسیه برای میانجی گری در حل مساله فلسطین و اسراییل خاطرنشان کرد که وضعیت کنونی حل مناقشه فلسطین و اسراییل را می توان نزدیک به بحران ارزیابی کرد.
وی اضافه کرد: بدون شک تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناختن اورشلیم (بیت المقدس) به عنوان پایتخت اسراییل و انتقال سفارت آمریکا به این شهر به بروز این وضعیت کمک کرد.
لاوروف گفت: ما بر این باوریم که مساله اورشلیم (بیت المقدس) و سایر مسائل مربوط به موقعیت این شهر باید در چارچوب مذاکرات بین دو طرف مناقشه یعنی اسراییل و فلسطین حل شود. اما اقدامات یکجانبه جستجوی راه برای حل و فصل مسائل را دشوارتر می کند. این رویکرد در معیارهای حقوقی بین المللی برای حل مساله فلسطین و اسراییل ازجمله در تصمیمات شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل و پیشنهادات صلح عربی منعکس شده است.
وی با اشاره اهمیت تلاش جامعه جهانی برای ازسرگیری مذاکرات مستقیم بین فلسطین و اسراییل برای دستیابی به صلح پایدار تحت نظارت گروه چهار میانجی گران بین المللی خاورمیانه شامل روسیه، آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل اظهار کرد: اما این ساز و کار بین المللی برای حل و فصل مناقشه بین اسراییل و فلسطین بر اثر موضع غیرسازنده آمریکا فلج شده است.
لاوروف گفت: واشنگتن ادامه کار در چارچوب گروه چهار خاورمیانه را به پیشبرد طرح صلح خود معروف به معامله قرن مرتبط کرده است. باتوجه به این مساله ما برای ادامه همکاری در مساله فلسطین و اسراییل با سازمان ملل و اتحادیه اروپا در فرمت سه جانبه اعلام آمادگی کردیم که امکان دارد کشورهای دیگر منطقه و سازمان های دیگر نیز به آن بپیوندند.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه با بیان اینکه شرایط مهم برای ازسرگیری مذاکرات اسراییل و فلسطین، وحدت گروههای فلسطینی است، اظهار کرد: در این رابطه از گام های بموقع جنبش های فتح و حماس برای پایان دادن به تفرقه و دودستگی که در کنفرانس مطبوعاتی وبیناری نمایندگان این جنبش در روز دوم ماه جولای اعلام شد، استقبال کردیم.
وی بر آمادگی روسیه برای ادامه همکاری با طرف های فلسطینی به منظور تحکیم وحدت و دستاوردهای مثبت در این عرصه تاکید کرد و گفت که به طرف های فلسطینی و سران احزاب و جنبش های فلسطین پیشنهاد برگزاری دیداری برای مذاکره آنها در مسکو می کنیم.
گفتنی است روسیه با فلسطین روابط دیپلماتیک دارد و دولت فلسطین از سال 1989 در مسکو سفارت دارد.
نظر شما