داستاننویسی و آن هم از نوع رمان در کشور ما در قیاس با شعر قدمت زیادی ندارد و به دوران مشروطه و اوایل قرن بیستم میلادی باز میگردد و در عین حال نقش نویسندگان زن خیلی دیرتر بروز کرد.
ولی در سالهای اخیر با توجه با باز شدن فضای اجتماعی و مسیر برای حضور بانوان در دانشگاهها و تحصیل آنان در مقاطع تحصیلی بالاتر و نیز اشتغال آنها در پستهای مدیریتی در ادارات و سایر مراکز و سازمانها ، زمینه برای حضور زنان در فعالیتهای اجتماعی فراهم شده است؛ این حضور موثر به ناچار آنان را به تفکر و انتقاد از از رخدادها و شرایط نامطلوب اجتماعی وا داشته و افکارشان در قالب ادبیات داستانی از جمله رمان نمود پیدا کرده است.
در کرمانشاه زنانی هستند که حضوری فعال در عرصه ادبیات بویژه رماننویسی داشته تا دغدغههای خود در این ژانر بیان نمایند؛ تعداد این نویسندهها در کرمانشاه کم نیست. ادبیات شهر ما از پتانسیل ادبی فوق العادهای برخوردار است، هرچند به علت مشکلات چاپ و نشر بسیاری از آثار آنها در مغاک فراموشی افتاده است.
خبرگزاری ایرنا مرکز کرمانشاه تعدادی از این رمانها را که به قلم زنان نویسنده توانمند کرمانشاهی نگاشته شده است به مثابه مشت، نمونه خروار به مخاطبین معرفی می کند.
سوگند: رمانی است به قلم کژاله حقیقی بردینه که در سال ۱۳۶۹ در کرمانشاه زاده شده و در ۲۰ سالگی اولین رمان خود را نوشته و در سال ۱۳۹۰ برای انتشار به انتشارات سرانه (کرمانشاه) سپرد و در سال ۱۳۹۱ به چاپ رسید.
این کتاب در اندازه رقعی، ۱۹۴ صفحه و در هزار نسخه چاپ و منتشر شد.خانم حقیقی این کتاب را به برادرش کاویان تقدیم کرده است.
این نویسنده با وحود این که خیلی جوان بوده و برای نخستین بار دست به قلم برده، داستان بلندی نوشته که از نظر فرم و محتوا خیلی قوی ظاهر شده است؛ این داستان از بار عاطفی شدیدی برخوردار است، طوری که هرکس که آن را خوانده به لحاظ احساسی تحت تاثیر قرار گرفته است.
زنی در فصل پنجم: رمانی طولانی است به قلم مینودخت دبیری که در سال ۱۳۹۸ با انتشارات روزگار (تهران) منتشر کرده است؛ این کتاب در اندازهی رقعی با ۵۸۷ صفحه و شمارگان هزار نسخه به قیمت ۸۵ هزار تومان به بازار عرضه شده است؛ خانم دبیری این کتاب را به «عشق، آفرینندهی آن و تمام کسانی که آن را شناختند و به شیوه اش رفتار کردند.» تقدیم کرده است.
این رمان روایت زندگی دختر نوجوانی است از خطه غرب ایران که با پاییز تلخ مرگ مادر در سرپل ذهاب آغاز و با ۲ زمستان تلخ، به عنوان فصلهای دوم و سوم کتاب، در کرمانشاه ادامه می یابد.
مینودخت دبیری زاده متولد ۱۳۴۹ شهر سرپل ذهاب استان کرمانشاه است؛ وی از نوجوانی فعالیتهای ادبی خود را با نوشتن مطالب ادبی و اجتماعی و تربیتی برای روزنامه های محلی آغاز کرد.
اولین کتاب او با نام «ماجراهای تپلی زیر پلی» در سال ۱۳۹۵ منتشر شد؛ او برای نوشتن رمان «زنی در فصل پنجم» هفت سال وقت گذاشت، وی اکنون به شغل آموزگاری اشتغال دارد، هرچند کتابهای کمی در کارنامه اش دارد ولی قوی می نویسد و زیبا.
نجوای ناجی : رمان بلندی است که هستی قنبری در سال ۱۳۹۸ با انتشارات روشا (تهران) منتشر کرده است؛ این کتاب در اندازهی رقعی با ۵۸۶ صفحه و تیراژ ۳۰۰ جلد، به قیمت ۸۰ هزار تومان به بازار کتاب عرضه شد؛ این کتاب داستان عشق دیوانه وار زنی شکننده و رنج دیده به مردی دست نیافتنی، در حصار تعصبات خشک و خشونتهای بی حد و مرز است.
قنبری زادهی ۱۳۷۰ کرمانشاه و تحصیل کردهی رشته ادبیات فارسی در مقطع فوق لیسانس و اکنون آموزگار دبیرستانهای کرمانشاه است؛ وی نویسنده جوان پرکاری است که تاکنون پنج داستان بلند به رشتهی تحریر درآورده است.
از دیگر کتابهای او می توان به «آنیموس و بهشت برهوت و اقبانوس خورشید» اشاره کرد؛ اشتیاق و انگیزهی و پشتکار او در نوشتن با چنین نثر قدرتمندی در این سن و سال پتانسیل آن را دارد که به ستاره ای منور در آسمان ادبیات ایران مبدل شود.