این وضعیت ناخوشایند و بحرانی برای دو هزار و ۱۰۰ باشگاه ورزشی فعال در خراسان رضوی که هزار و ۴۰۰ باشگاه آن بطور تخصصی در رشته بدنسازی و پرورش اندام فعال دارند، نیازمند بازنگری جدی و اقدام فوری از سوی دستگاههای مرتبط است.
شیوع ویروس همهگیر کرونا که ظرف هشت ماه اخیر محدودیتهایی را بر فعالیت باشگاهها و باشگاهداری در این حوزه ورزشی محبوب قشر جوان تحمیل کرده هماینک رفتهرفته پیامدهای منفی اقتصادی مالی خود را نمایان میکند.
فعالیت باشگاهها پرورش اندام که بخاطر مقابله با گسترش شیوع ویروس کرونا، از هشتم اسفند ماه پارسال تا پنجم خرداد ماه امسال به کلی متوقف شده بود، پس از بازگشایی در روز ششم خرداد ماه بار دیگر از ششم مرداد ماه به همین دلیل به محاق رفت تا اینکه اخیرا از نخستین روز شهریور ماه جاری اجازه فعالیت یافتهاند.
بدین ترتیب در یک بازه زمانی ۶ ماهه دست کم چهار ماه به منظور مقابله با کرونا، باشگاههای مختلف ورزشی و برخی دیگر از اماکن مجبور به تعطیلی شدند.
این تعطیلی و بازگشایی با توجه به اجاره نشین بودن بیشتر این اماکن خسارات زیادی در زمینه اقتصادی وارد کرده است. هر چند تسهیلاتی برای باشگاهها در نظر گرفته شد اما به گفته مسوولان باشگاهی استان کافی نبوده است.
هزینه میلیارد ریالی باشگاهها
رییس هیات بدنسازی و پرورش اندام خراسان رضوی در این خصوص گفت: به طور میانگین ۱۰ نفر در هر باشگاه فعالیت میکنند و دست کم هر باشگاه دار سه تا ۷۰ میلیارد ریال هزینه کرده است.
سروش پور آزاد افزود:باشگاهها و بخش خصوصی کمک حال دولت در توسعه ورزش و ایجاد نشاط و شادابی و سلامت در جامعه هستند و بخشی از مسوولیت دولت در عرصه سلامت و نشاط جامعه را باشگاههای ورزشی بر گردن گرفتهاند لذا در زمان مشکلات و گرفتاری هم باید دولتمردان به کمک باشگاهها بیایند چون باشگاه داران بدون اینکه سربار سیستم دولتی باشند اشتغال زایی کرده و به سلامت جامعه کمک میکنند.
وی ادامه داد: با این تعطیلیهای مختلفی که تا کنون پیش آمده و به احتمال زیاد در ادامه سال هم رخ خواهد داد زنگ نابودی باشگاهها به صدا درآمده است چون بیش از ۹۰ درصد آنها اجارهای هستند و با قسط و وام لوازم و تجهیزات خریداری کردهاند.
رییس هیات بدنسازی و پرورش اندام خراسان رضوی گفت: بیشتر باشگاهداران تنها محل امرار معاششان همین باشگاه است به همین خاطر در هر دوره از تعطیلی باشگاهها طی ۶ ماه اخیر، در هر روز دهها پیام و تماس دریافت میکردیم که درخواست کمک داشتند و عدم حمایت لازم بخش خصوصی را دلسرد کرده است.
پور آزاد افزود:باشگاهی داریم که دی ماه پارسال با ۳۵میلیارد ریال هزینه افتتاح و اسفند پارسال به مدت چهار ماه تعطیل شد. برخی از باشگاهها ماهانه ۲۵۰ میلیون ریال اجاره پرداخت میکنند و با تعطیلی و بازگشایی مکرر نمیتوانند برای پرداخت اجاره بها و دیگر موارد برنامه ریزی کنند.
تسهیلات حمایتی کافی نیست
یک مربی و داور رشته پرورش اندام هم گفت: دست کم در مرحله نخست تعطیلی باشگاههای بدنسازی شهر مشهد ۴۰ باشگاه به فروش گذاشته شدند و در مرحله تعطیلی دوم هم تعداد بیشتری به این سرنوشت گرفتار شدند.
مجتبی مهربان افزود: باشگاههای گمنامتر صدایشان هم شنیده نمیشود و یکی پس از دیگری از عرصه کنار میروند. هر باشگاه دست کم ۱۰ پرسنل و مربی و مدیر و کافی شاپ دارد که بیشتر این افراد بیمه هم نیستند.
وی با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای کسب و کارهای زیان دیده از کرونا اظهار داشت: با این اوضاع و احوال و اجارههای دست کم ۵۰ میلیون ریالی و حقوق پرسنل، استهلاک و دیگر موارد، این تسهیلات ۸۰میلیون ریالی هیچ کمکی به باشگاه داران نمیکند.
این مربی پرورش اندام گفت: هیچ برنامه حمایتی هم اعلام نشده است و تعطیلی دوباره تیر خلاصی بر پیکر نیمه جان باشگاههای بدنسازی بود. علاوه بر این در دوره بازبودن هم استقبال از محیطهای ورزشی عمومی به شدت کاهش پیدا کرد. هر چند هیات بدنسازی و پرورش اندام استان تلاش کرد که باشگاهها کمتر ضربه بخورند اما سیستم کلان اقتصادی و سیاستهای کلی حمایت چندانی ندادند و حمایتها ناقص بود.
تعطیلی باشگاه راه مقابله با کرونا نیست
یکی از بانوان باشگاهدار پرورش اندام هم گفت: تقریبا ۶ ماهی از بیماری منحوس کرونا میگذرد و این ویروس تأثیر بسیار زیادی بر کل دنیا و اقتصاد گذاشته است و در این بین باشگاههای بدنسازی و ورزشی هم از این امر استثنا نبودند و متاسفانه با تعطیلی باشگاهها بسیاری از باشگاه داران در آستانه ورشکستگی هستند.
صدیقه تبریزی با بیان این که بسیاری از مربیانی که به جز مربیگری حرفه دیگری ندارند خانه نشین شدهاند افزود: در باشگاه ما ۳۲ مربی و هشت پرسنل بیکار شدند و این در حالی است که بیشتر باشگاه های ورزشی به خصوص باشگاههای بانوان که هم اعضا و هم باشگاه داران حساسیت بیشتری نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی از قبیل رعایت فاصله اجتماعی ضد عفونی و استفاده از ماسک دارند ولی متاسفانه با توجه به رعایت موارد بهداشتی نسبت به سایر مکانهای عمومی باز دستور به تعطیلی باشگاهها داده شد.
وی ادامه داد: مبلغ تسهیلات هم آن قدر کم و ناچیز است که ضرر هنگفت این ۶ ماه را جبران نمیکند و حتی به بسیاری از افراد هم هنوز پرداخت نشده است. آیا باشگاه داری که کل سرمایه و زندگی خود را در این راه گذاشته یا مربیای که حرفه دیگری ندارد نباید امرار معاش حداقلی در زندگی داشته باشد؟ تعطیل کردن باشگاهها راه صحیح مقابله با این ویروس نیست ضمن اینکه ورزش سیستم ایمنی بدن را قوی و از نظر روحی و روانی کمک شایانی به جامعه می کند.
این بانوی باشگاه دار گفت: بهتر است فرهنگ سازی و آگاهی مردم در جهت رعایت بهداشت انجام گردد و آموزش صحیح چگونه باکرونا زندگی کردن فرهنگ سازی شود و با نظارت اداره ورزش و بهداشت و همکاری باشگاه داران چرخه کار و ورزش در جریان باشد.
تبریزی افزود: در محدوده میدان فلسطین مشهد دو باشگاه به دلیل مشکلات اقتصادی مجبور به تعطیلی کامل شدند و یکی دیگر شیفت بانوان را تعطیل کرد.
وی ادامه داد: ما که سابقه ۲۸ ساله در ورزش بانوان و باشگاه داری داریم هم با این وضعیت و تکرار این تعطیلیها در ماههای آینده قادر به ادامه کار نخواهیم بود چه برسد به باشگاههای کم نام و نشانتر و جوانانی که وارد این عرصه شده اند که جای خود دارند.
او تصریح کرد: مگر چندماه میتوان از جیب خود هزینه کرد؟ علاوه بر اینها بعد ازبازگشایی نیز درآمدزایی کافی نیست. مالکان هم توجیه خاص خود را دارند و کمتر همراهی میکنند.
نمیتوان برنامه ریزی کرد
یک باشگاهدار دیگر هم گفت: به فکر سلامت جامعه هستیم اما بلاتکلیفی امان ما را بریده است. تعطیلیهای ناگهانی و عدم مشخص بودن مدت زمان تعطیلی شرایط برنامه ریزی را سخت کرده است. مالکان هم شرایط خود را دارند و راه رسیدن به تفاهم سخت میشود. بیشتر مالکان هزینه زندگی خود را از همین اجاره بهای ما تامین میکنند. تعطیلی باشگاهها منجر به لغو اجاره بها نشده است. مگر یک مالک چند ماه از اجاره را میتواند بخشش کند.
جواد ساقی افزود: در هر هفته از تعطیلی باشگاهها چند میلیون تومان از جیب مسوولان باشگاه هزینه میشود.
وی با بیان این که در موج نخست تعطیلی باشگاهها همه خوشبین بودند که مشکلات سریع برطرف خواهد شد افزود: با بازگشایی مجدد هم رونق سابق ازبین رفت و مراجعه به باشگاهها کمتر شد.
وی بلاتکلیفی را چالش عمده باشگاه داران در ایام تعطیلی برشمرد و ادامه داد: بعضی از مردم هم که برای سلامتی به باشگاه میرفتند در این شرایط ترجیح میدهند در خانه ورزش کنند و وسایل خانگی میخرند.
این باشگاهدار گفت: بسیاری از دوستان ما در همین موج اول و دوم تعطیلی اجاره بهای آنها به مبلغ دست کم ۶۰۰ میلون ریال از رهنشان کم شده است و مسوولان باید وقتی صنفی را تعطیل میکنند برنامه حمایتی هم برای آنها داشته باشند.
ساقی افزود: در موج نخست تعطیلی باشگاهها تسهیلات بسیار کمی در نظر گرفته شد اما در تعطیلی دوم هیچ صحبتی در این مورد مطرح نشد و هم اینک کارشناسان برای فصل پاییز هم هشدار میدهند و بار دیگر احتمال تعطیلی باشگاهها را میدهیم از این رو مسوولان باید تمهیدات حمایتی را نیز از الان در نظر بگیرند.
بنا بر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون ۳۵۸ هزار و ۹۰۵ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده اند و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۲۰ هزار و ۶۴۳ تن رسیده است.
نظر شما