دکتر« عبداللطیف نظری» استاد روابط بین الملل دانشگاه کابل در مصاحبه اختصاصی به خبرنگار ایرنا گفت که دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین الملل به شدت فعال بوده است و این موضوع باعث شد که آمریکاییها شکست سختی را مقابل ایران متحمل شوند.
وی افزود: البته واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که دولت فعلی آمریکا با توجه به خروج اش از توافق جامع قدرت های هسته ای جهان با ایران (برجام)، از نظر حقوقی هیچ حقی نمیتواند داشته باشد تا بخواهد "مکانیزم ماشه" را علیه ایران فعال کند و یا بحث تحریم تسلیحاتی ایران را از نو مورد توجه قرار دهد.
نظری در این خصوص تصریح کرد: تناقض در رفتار دولت دونالد ترامپ امروزه به حدی رسیده است که، این تناقض ها در همه تصمیمات و عملکرد او به راحتی قابل مشاهده است. آشکار ترین وجه این تناقض زمانی رخ داده است که دولت این کشور به راحتی می داند وقتی دولتی از توافقی بین المللی مهمی چون خارج میشود، دیگر نمی تواند روندهایی را دنبال کند که براساس عضویت در برجام میتواند قابل استفاده باشد.
این استاد دانشگاه افغانستان افزود: بنابر این در دوره ریاست جمهوری ترامپ بر اثر عملکرد وی، حقوق بین الملل به شدت تضعیف شد و روندی که در حال حاضر آمریکا دنبال میکند، به تضعیف بیشتر مناسبات حقوق بین الملل منجر خواهد شد.
وی اضافه کرد: مخالفت کشورهای عضو سازمان ملل متحد با تحریم تسلیحاتی ایران که تنها خود آمریکا پیشنهاد دهنده آن بود و فقط همراهی یک کشور گمنام را بدست آورد و دیگر کشورها حتی همپیمانان آمریکا با آن مخالفت کردند، می تواند شکست سنگینی در حوزه دیپلماسی برای دولت مردان آمریکا باشد که داعیه سیاست ورزی در جهان را دارند.
نظری گفت: به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ که متعاقب توافق جامع قدرت های هسته ای جهان با ایران (برجام) به تصویب شورای امنیت رسید، ممنوعیت تسلیحاتی ایران پس از ۱۳ سال در ۲۷ مهرماه امسال به پایان میرسد. از این رو، آمریکاییها ابتدا قطعنامه بسیار سختگیرانهای متشکل از ۱۵ بند مقدماتی و ۳۵ بند عملیاتی را ارائه دادند.
"با مشخص شدن مخالفت جدی کشورها با این قطعنامه که به نوعی اعلام جنگ با ایران محسوب میشد، آمریکاییها روز سهشنبه قطعنامه خود را اصلاح کردند و به ۲ بند مقدماتی و ۲ بند عملیاتی محدود ساختند."
وی اضافه کرد: با این حال اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورای امنیت با این مساله مخالف بودند چرا که این کار را به معنای شلیک تیر آخر به برجام میدانند. از این رو در رایگیری برای قطعنامه پیشنهادی آمریکا که از ساعت ۵.۳۰ عصر پنجشنبه به مدت ۲۴ ساعت آغاز شد، روسیه و چین به صراحت با آن مخالفت کردند، اروپاییها و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد هم به آن رای ممتنع دادند و به این ترتیب، آمریکا طعم تلخ شکست دیپلماتیک در برابر ایران را بار دیگر چشید.
رای گیری انجام شده با ۱۱ رای ممتنع، ۲ موافق (آمریکا و جمهوری دومنیکن) و ۲ مخالف شکست خورد.
این کارشناس روابط بین الملل در پایان گفت: در حال حاضر نیز در بحث فعال کردن سیستم ماشه ۱۳ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد وقتی با آمریکا مخالفت می کند مفهوم آن این است که این کشور در انزوای مطلق قرار گرفته و جهان دیگر خودسری و یکهتازی دولت ترامپ را نمی پذیرد و دنیا می خواهد نظم بین الملل همچنان حفظ شود؛ یعنی حقوق بین الملل بیش از این تضعیف نشود و این کار واقعیت سیاست بین الملل است که از یکسو انزوای آمریکا در محافل سیاسی و دیپلماتیک بین المللی را نشان می دهد و از طرف دیگر حق بودن ایران را به نمایش می گذارد.
نظر شما