آغاز تولید انبوه دستگاه ایرانی تشخیص سریع علایم کرونا

تهران- ایرنا- دبیر ستاد توسعه فناوری نانو گفت: تولید انبوه و تجاری‌سازی دستگاه پیشرفته تشخیص سریع میزان اکسیژن فعال (RDSS) برای شناسایی افراد با احتمال ابتلا به کرونا که مورد تایید ستاد ملی مقابله با کرونا است، آغاز شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید سرکار روز دوشنبه در نسشت مجازی معرفی و رونمایی از دستگاه تشخیص سریع کرونا با اشاره به خدمات دکتر عبدالاحد دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران افزود: طراحی و ساخت دستگاه تشخیص سریع کووید-۱۹ در رده محصولات خلاقانه و بدیع است. این دستگاه اردیبهشت ماه جاری در آزمایشگاه به نتایج خوبی دست یافت و با مجوز دانشگاه علوم پزشکی تهران به نیابت از وزارت بهداشت آزمون‌های کلینیکی با همکاری تیم تخصصی از محققان رادیولوژی، آی سی یو، ویروس شناس و متخصصات عفونی اجرایی شد.

وی بیان کرد: این دستگاه به موفق به دریافت تاییدیه مکتوب از سوی متخصصان داخلی شده است. علاوه بر آن قابلیت‌های این دستگاه در قالب مقاله‌ای تهیه و توسط داوران بین المللی مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت در ژورنال‌ها "Biosensor And Bioelectronic" منتشر شد.

سرکار اظهار داشت : امروز در این مراسم دستگاهی رونمایی و معرفی می‎ شود که از نظر علمی مورد داوری جهانی قرار گرفته و تمام فرایندهای تحقیق تا تولید اعم از فرآیندهای آزمایشگاهی، آزمون‌های بالینی با استفاده از جامعه قابل قبول، تایید متخصصان گرایش‌های مختلف و تاییدیه اداره کل تجهیزات پزشکی را طی کرده است.

تشخیص سریع کرونا 

سرکار در خصوص جزییات این دستگاه افزود: زمانی که ویروس کرونا وارد بدن می‌شود، داخل سلول‌های ریه می‌شود و در آنجا ماده‌ای به نام Reactive Oxygen Species یا ROS  (راس) ترشح شده و این ترشحات در گلوی شخص مبتلا ظاهر می‌شود. با گرفتن خلط و یا ترشحات ته گلوی فرد، این ترشحات را با یک سی‌سی آب مخلوط می‌ کنیم و با قرار دادن پروب دستگاه که مجهز به نانو سنسور است، در داخل نمونه و فشار دادن دکمه‌ای، در کمتر از ۱۵ ثانیه نانو سنسور وجود "راس" را در نمونه گرفته شده تشخیص می‌دهد.

سرکار با تاکید بر اینکه این دستگاه قادر به تشخیص "راس" که یک محصول جانبی وجود ویروس به شمار می‌رود، است، گفت: این دستگاه ویروس کرونا را تشخیص نمی‌دهد، بلکه وجود راس را در ته گلوی فرد مبتلا تشخیص خواهد داد. ماده "راس" در بیماری‌هایی چون "کووید-۱۹"، "آسم" و "سل" ترشح می‌شود.

وی گفت: این سه بیماری از جمله بیماری‌های التهاب ریوی هستند که ماده "راس" در آن ترشح می‌شود. با بررسی ‌های انجام شده در مقابل  این سوال قرار گرفتیم که زمانی که این دستگاه تشخیص "راس" می‌دهد، چگونه می‌توان آن را نشانه ابتلا به کرونا تلقی کرد. با انجام بررسی‌هایی متوجه شدیم در شرایط پاندمی کمتر از یک درصد افرادی که با التهابات ریوی به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند، مبتلا به سل و آسم هستند و در ۹۹ درصد بیماران در شرایط پاندمی، وجود راس در ترشحات گلو ناشی از کووید است. این دستگاه در سه فاز قادر به تشخیص راس است؛ "اگر نتیجه آزمایش منفی شود"، "نتیجه آزمایش مشکوک باشد" و "اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، نیاز است مورد بررسی‌های پزشکی بیشتری قرار گیرد".

دستگاه کاربردی برای افراد بدون علامت

دبیر ستاد نانو با اشاره به بسیاری از مبتلایان بدون علایم به کرونا یادآور شد: بسیاری از افراد مبتلا به این ویروس هستند، ولی هیچ علایمی ندارند و این افراد ناقل هستند. اگر بتوانیم این افراد را شناسایی کنیم قادر خواهیم بود از سرایت کرونا به دیگران جلوگیری کنیم.

سرکار گفت: به اعتقاد بسیاری از متخصصان، دستگاه RT-PCR درصد خطای بالایی دارد؛ ضمن آنکه متوسط زمانی اعلام نتایج ۴۸ ساعت است. فردی که جواب آزمایش او منفی اعلام شود ممکن است در مدت ۲ روز آلوده شده شود و در صورتی که جواب آزمایش مثبت باشد ممکن است در این دو روز افراد زیادی را آلوده کرده باشد.

وی گفت: دستگاه تشخیص سریع کووید-۱۹ تولید شده در کمتر از ۳۰ ثانیه قادر به تشخیص است؛ ضمن آنکه هزینه‌های آن نصف هزینه‌های تست RT-PCR است. علاوه بر آن این دستگاه پرتابل است و می‌توان در مراکز حساس مانند فرودگاه‌ها از قابلیت‎های آن برای غربالگری سریع بهره برد؛ ضمن آنکه تمام قطعات به کاربرده شده در این دستگاه ساخت ایران است و در هیچ کدام از قطعات آن وابسته نیستیم و قابلیت تولید انبوه را دارد.

سرکار  گفت: امید است نه تنها جامعه ایران بلکه جامعه جهانی بتوانند از این قابلیت استفاده کنند. مشکل عمده‌ای که در دنیا وجود دارد و اشتغال را تحت تاثیر قرار داده است، ظرفیت انجام این تست‌ها است. با استفاده از این دستگاه می‌توان در هر روز میلیون‎ها تست انجام داد و افراد بدون هیچ گونه نگرانی سر شغل خود حاضر شوند. اماکن عمومی مانند رستوران‌ها، فرودگاه‌ها و سایر اماکن عمومی می‌توانند از این دستگاه استفاده کنند.

آغاز تولید و تجاری سازی دستگاه تشخیص سریع کووید

وی با اشاره به آغاز تولید انبوه این دستگاه گفت: این دستگاه مورد تایید ستاد ملی مقابله با کرونا است و در حال حاضر برخی از آزمایشگاه‎ها و برخی دستگاه‎ها این ابزار تشخیصی را خریداری کرده اند و با برخی اماکن عمومی مانند فرودگاه‌ها برای تجاری سازی وارد مذاکره شدیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha