هر چند یک ماه اخیر با افزایش آمار شیوع کرونا در کشور و افزوده شدن به استانها و شهرستانهای در معرض خطر این ویروس، التهاب فعالان فرهنگ و هنر به دلیل صدور دستور تعطیلی مجدد فعالیتهای این حوزه کمی بالا گرفت؛ دولتمردان ضمن رد این شایعه بر لزوم بیشتر رعایت شیوهنامههای بهداشتی و اجرایی بر تلاش و تعامل جامعه هنری و مردم برای باز نگهداشتن فعالیتهای این حوزه تاکید داشتند.
در کنار این امر حوزه هنرهای نمایشی نیز خالی از اتفاق نبود و از مهمترین آنها می توان به اعلام حمایت ادارهکل هنرهای نمایشی برای ظرفیت خالیمانده سالنها، برگزاری محفل هنرهای آیینی «زخم عتیق» در تماشاخانه سرو، تولید نمایش «عمو هاشم» بر اساس برشی از زندگی زندهنام هاشم فیاض آخرین نسل تعزیهخوانان تکیه دولت، از سرگیری اجرای نمایش «فقط چهل روزه بودم» در تالار سایه، اعلام برنامه این هفته تالارهای نمایشی مجموعه تئاترشهر، معرفی تاریخچه نمایش تعزیه در قالب یک مستند نمایشی و رویدادهای دیگر اشاره کرد.
اگر پیگیری بی وقفه اخبار ویروس کرونا کمتر زمانی برای رصد اخبار تئاتر برای شما باقی گذاشته در گزارش پیش رو مهمترین اخبار این حوزه را در بازه زمانی ۳۱ مرداد تا سوم شهریور ماه ۱۳۹۹ مرور کنید.
اعلام حمایت ادارهکل هنرهای نمایشی برای ظرفیت خالیمانده سالنها
برنامه حمایتی ادارهکل هنرهای نمایشی برای ظرفیت خالیمانده تماشاخانهها براساس شیوهنامههای بازگشایی مربوط به شیوع ویروس کرونا در قالب اطلاعیهای منتشر شد.
در این اطلاعیه آمده: «پس از موافقت ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر امکان ازسرگیری فعالیتهای نمایشی، یکی از الزامات بازگشایی استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت صندلیها تعیین شد. با توجه به اینکه این قید یکی از مهمترین چالشهای گروههای نمایشی و مدیران تماشاخانهها برای ازسرگیری فعالیتها بود، ادارهکل هنرهای نمایشی از زمان اعلام شیوهنامههای بازگشایی به دنبال راهکاری برای جبران این موضوع برآمد.
پس از برگزاری جلسات متعدد، با حمایت و همراهی معاون امور هنری و تصویب و ابلاغ بودجهای مستقل، امکان رسیدن به برنامهای برای رفع خلا موجود مبنی بر عدم استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت سالنهای نمایشی فراهم آمد. این برنامه مبتنی بر دو بخش و با در نظر گرفتن تفاوتهای موجود در شرایط اجرای آثار نمایشی در تهران و سایر شهرها تنظیم شده است که شرح آن در زیر میآید:
الف: در تهران:
ادارهکل هنرهای نمایشی بر مبنای قیمت بلیت ۳۰ هزار تومان و براساس تعداد بلیت فروخته شده برای هر نمایش بین ۵۰ تا ۷۰ درصدِ عددِ به دست آمده، از اثر حمایت میکند. برنامه حمایتی ادارهکل هنرهای نمایشی در این خصوص مستقل از دیگر حمایتهای این ادارهکل است.
از آن جایی که فرآیند بلیتفروشی براساس شیوهنامههای بهداشتی اعلامشده در شرایط مربوط به شیوع ویروس کرونا صرفاً از طریق سایتهای فروش انجام میگیرد، گزارش سایتهای فروش مبنای تصمیم این ادارهکل خواهد بود. هماهنگی مربوط به این مساله از سوی ادارهکل هنرهای نمایشی با سایتهای فروش بلیت در تهران انجام خواهد گرفت.
ب: در دیگر شهرها:
با توجه به تصمیم معاونت امور هنری مبنی بر انعقاد تفاهمنامههای حمایت از فعالیتهای نمایشی در سال ۹۹، به این تفاهمنامهها مبلغ یک میلیارد تومان صرفا برای این امر اضافه خواهد شد.
این رقم در اختیار انجمن هنرهای نمایشی استانها قرار خواهد گرفت تا با نظارت اداراتکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها با توجه به فعالیتهای انجامشده و با در نظر گرفتن میانگین قیمت ۲۰ هزار (در شهرهای کوچکتر این میانگین با توجه به سابقه قیمت بلیت در یک سال اخیر میتواند کمتر-حداقل هشت هزار تومان- باشد) از گروههای نمایشی حمایت شود.
با توجه به اعتبارات تعیینشده، زمان این حمایت در مرحله اول تا آذرماه در نظر گرفته شده است که در صورت تعیین اعتبار برای ماههای پس از آذر در این خصوص اطلاعرسانی خواهد شد.
برگزاری محفل هنرهای آیینی «زخم عتیق» در تماشاخانه سرو
تماشاخانه سرو انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در ماه محرم میزبان محفل هنرهای آیینی «زخم عتیق» میشود.
در محفل آیینی «زخم عتیق» برای نخستین بار موزه تخصصی نسخ و ادوات تعزیه از دوره صفویه تا انقلاب اسلامی در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
آیینهای عاشورایی اقوام ایرانزمین، نقالی و پردهخوانی، نشستهای پژوهشی تئاتر دینی، تئاتر صحنهای و اجرای تعزیه و شبیهخوانی از دیگر برنامههای این محفل عاشورایی است.
این برنامه از ۱۲ تا ۲۹ شهریورماه (۱۳ محرم تا اول صفر) در تماشاخانه سرو میزبان علاقهمندان و سوگواران حضرت سیدالشهدا (ع) خواهد بود.
داستان زندگی تعزیهخوانی که پیتربروک را شگفتزده کرد در سنگلج
داود فتحعلیبیگی پس از شش سال با نمایش «عمو هاشم» که به بخشهایی از زندگی هاشم فیاض تعزیهخوان پیشکسوت میپردازد، به تماشاخانه سنگلج میآید.
نمایش «عموهاشم» که متن آن نیز توسط فتحعلیبیگی نوشته شده است به بخشهایی از زندگی هاشم فیاض تعزیهخوان پیشکسوت و آخرین بازمانده نسل تعزیه خوانان تکیه دولت میپردازد که در سال ۱۳۸۳ در تهران درگذشت.
هاشم فیاض که بیشتر در قامت اشقیاءخوان و خصوصاً اجرای نقش شمر شهره بود، در عرصه بینالمللی برای تعزیه شناسان و پژوهشگران اروپایی نمایش ایرانی چهرهای معتبر و شناخته شده است و در موزه واتیکان چند نسخه تعزیه از او و ممهور به مهر «هاشم شمر تهرانی» نگهداری و برای علاقهمندان نمایش داده میشود.
فیاض اجراهای متعددی در کشورهای مختلف و جشنوارههای معتبر دنیا داشته است. در حاشیه یکی از این اجراها در جشنواره اوینیون در سال ۱۳۷۰، پیتر بروک پس از تماشای تعزیه حر بن ریاحی، او را «علیبابای نمایش شرق» و یکی از بهترین اجراگران نمایشهای آئینی جهان خوانده است.
نمایش «عموهاشم» از اواسط شهریورماه و با بازی منیژه داوری، حمید معدنکن و امیر آزادروستا در تماشاخانه سنگلج روی صحنه میرود. عوامل دیگر نمایش و اطلاعات تکمیلی در روزهای آینده اعلام خواهد شد.
آغاز اجرای «خنکای ختم خاطره» در دیوار چهارم
نمایش «خنکای ختم خاطره» به نویسندگی حمیدرضا آذرنگ و کارگردانی پوریا جلالوندی از دوم شهریور ساعت ۱۷ در مجموعه تئاتر دیوار چهارم روی صحنه رفته است. این اثر نمایشی تا ۳۱ شهریور ماه روی صحنه خواهد بود.
کارگردان درباره نمایش نوشته است: «خنکای ختم خاطره» روایتی است از زنده شدن یک سرباز که تنها شناسهاش نامی است که بر روی یک پلاک حک شده است، در راستای یافتن هویت او با خانوادههایی از قومیتهای مختلف ایران مواجه میشویم که در ژرفای هر مواجهه شاهد دغدغههای تلخ و شیرین بسیاری هستیم. این نمایش به شیوه واقعگرایانه و با بهرهگیری حداقل آکسسوار روی صحنه میرود، چرا که معتقدیم خود متن و اجرای خالصانه آن به حد کفایت جذاب و دلنشین است.
علیرضا زنده دل، بهار ودادی، پوریا جلال وندی، آوا ولدیان، فاروق محمدی، الهام غریب، مجید اقبالی، مهسا انصاری، علی دبستانی و یاسمن حسینی گروه بازیگران این نمایش را تشکیل میدهند.
از سر گیری اجرای نمایش «فقط چهل روزه بودم» در تالار سایه
اجرای نمایش «فقط چهل روزه بودم» به کارگردانی مسعود طیبی که از روز یکشنبه دوم شهریور ماه با تصمیم گروه اجرایی و موافقت مدیر مجموعه تئاتر به حالت تعلیق درآمده بود، با منفی شدن پاسخ آزمایش بازیگران و عوامل اجرایی گروه مجددا از سر گرفته می شود.
اجرای این نمایش از روز شنبه شب اول شهریور ماه با تصمیم گروه اجرایی و موافقت مدیر مجموعه تئاتر شهر به حالت تعلیق در آمد این تصمیم برای کسب اطمینان از سلامتی یکی از بازیگران این اثر نمایشی پس از انجام آزمایشات لازم اتخاذ شده بود.
نمایش «فقط چهل روزه بودم» به کارگردانی مسعود طیبی از روز سه شنبه چهارم شهریور در تالار سایه تئاتر شهر پذیرای مخاطبان خواهد بود.
مدیریت مجموعه تئاتر شهر نیز چندی پیش با انتشار شیوه نامه اجرایی و بهداشتی بازگشایی تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر پیرو دستور العمل ابلاغی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از انتشار اطلاعیه ستاد ملی مبارزه با کرونا ، هرگونه اجرای عمومی آثار نمایشی در این مجموعه با حضور تماشاگران و هنرمندان را منوط به اجرای دقیق این شیوه نامه دانست.
برنامه این هفته تالارهای نمایشی مجموعه «تئاتر شهر» اعلام شد
برنامه این هفته تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر تا پایان روز پنجشنبه -هفتم شهریور ماه- اعلام شد.
برنامه این هفته تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر در حالی اعلام شد که این مجموعه از روز هفتم تا پایان روز دوازدهم شهریورماه به مناسبت ایام سوگواری تاسوعا و عاشورای حسینی اجرایی نخواهد داشت.
براساس برنامهریزیهای انجام گرفته نمایش «اودیسه ۲۰۲۰» به نویسندگی امین طباطبایی و کارگردانی آرش دادگر که از روز دوشنبه ۲۷ مرداد ماه در تالار چهارسو اجرای خود را آغاز کرده ساعت ۱۹:۳۰ با مدت زمان ۸۰ دقیقه و قیمت بلیت ۴۰ هزار تومان به صحنه میرود.
«اودیسه ۲۰۲۰» که آرش دادگر، امین طباطبایی و ندا حبیبی در آن به عنوان بازیگر حضور دارند، یک روایت نمایشی متفاوت درباره جنگ تروا و سازنده اسب چوبی است که «اولیس» شخصیت نمایش پس از ۱۰ سال آوارگی به خانه باز میگردد.
در تالار سایه نمایش «فقط چهل روزه بودم» به نویسندگی مسعود هاشمینژاد و کارگردانی مسعود طیبی که از روز جمعه ۲۴ مرداد ماه اجرای خود را با بازی ایمان میرهاشمی، آرزو صفییاری آغاز کرده است، ساعت ۱۹ به مدت زمان ۴۵ دقیقه و قیمت بلیت ۳۰ هزار تومان روی صحنه میرود.
«فقط چهل روزه بودم» داستان زندگی زنی است که چهل روز با روح همسر نویسندهاش که در اثر کرونا فوت کرده است، زندگی میکند و حالا نقطه اوج داستان در چهلمین شب رخ میدهد.
نمایش «جوادیه (بیست متری)» به نویسندگی کهبد تارج، کارگردانی رضا بهرامی و بازی آرش فلاحت پیشه، آیه کیانپور، امیر عدل پرور، هومن بنایی که از روز ۱۶ مرداد ماه اجرای خود را در تالار قشقایی تئاتر شهر آغاز کرده است، ساعت ۱۹:۳۰ با مدت زمان ۷۵ دقیقه و قیمت بلیت ۴۰ هزار تومان به اجرای خود ادامه میدهد.
این اثر نمایشی قصه چهار نفر از بچه محلههای جوادیه تهران است که در دهه شصت هر کدام زندگی خود را داشتهاند و در حال حاضر که آنها مردهاند به محله خود میآیند و روایت خاطرات محله و زندگی خود را در گذشته میکنند.
معرفی تاریخچه نمایش تعزیه در قالب یک مستند نمایشی
رادیو نمایش در برنامه «کارگاه تئاتر» در قالب مستند نمایشی به تاریخچه نمایش تعزیه در ایران و معرفی جزئیات این فرم نمایشی می پردازد.
انسیه شمساللهی تهیه کننده و نویسنده برنامه «کارگاه تئاتر» ضمن اعلام این مطلب گفت: این برنامه در ایام ماه محرم در قالب مستند نمایشی به تاریخچه نمایش تعزیه در ایران و معرفی جزئیات این فرم نمایشی می پردازد و از شخصیت ها و اتفاقات مهم و تاثیرگذار در تاریخ این نمایش می گوید.
وی افزود: همچنین برخی نسخه های مهم تعزیه های به جامانده از قدیم توسط هنرجویان این کارگاه نمایشی خوانده می شود.
«کارگاه تئاتر» به تهیه کنندگی و نویسندگی انسیه شمساللهی، کارشناس بازیگری بهنود بهلولی و با بازی هنرجویان بازیگر همچون نیکا قاسمی، محمد موفق اصل، هانیه رحیمی و رضا ملکی این هفته جمعه (هفتم شهریور ماه) ساعت ۲۱ از رادیو نمایش پخش می شود و از هفته های آینده، روز پنج شنبه ساعت ۱۹ به روی آنتن رادیو نمایش می رود.
نظر شما