به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، سرگئی لاوروف در دیدار با جیحون بایراماف با بیان این مطلب افزود: مسکو و باکو، مصمم به اجرای طرح اتصال شبکه برق روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان هستند.
وی افزود: اتصال سیستم های برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، طرح بسیار مهم و مورد نیاز است. این طرح برای همکاریهای چندجانبه در چارچوب ایجاد چنین کوریدوری درصورتی که علیه ایران تحریم های غیرقانونی امریکا وجود نداشت، موثر، سودمند و آسان بود.
وزیر خارجه روسیه گفت: من اطمینان دارم که ما این طرح را اجرا می کنیم و برای کل منطقه اوراسیا سودمند خواهد بود.
موضوع پیوستن سیستم برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان از حدود ۱۵ سال پیش مطرح است.
ایران ، روسیه و جمهوری آذربایجان در سال ۱۳۹۶ گروه کاری برای بررسی اتصال شبکه های انرژی برق سه کشور ایجاد کردند.
شرکت برق سراسری روسیه در مرداد ماه سال ۹۸ اعلام کرد: نمایندگان ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان موافقتنامه ای را برای طراحی مشترک طرح توجیه فنی و اقتصادی پیوستن سیستم برق سه کشور در چارچوب راهگذار بین المللی شمال - جنوب امضا کردند.
در بیانیه شرکت «سیستمنی اپراتور» که برق روسیه را تامین می کند، گفته شده است: این موافقت نامه میان شرکت توانیر ایران، شرکت سیستمنی اپراتور روسیه و آذر انرژی جمهوری آذربایجان امضا شده است.
در چارچوب این موافقت نامه، جنبه های فنی و اقتصادی شرایط مختلف پیوستن سیستم های انرژی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان مطالعه خواهد شد.
علاوه بر آن امکان تحویل نیروی برق و افزایش ظرفیت های انتقال برق بین کشورهای شرکت کننده در موافقت نامه بررسی خواهد شد.
لاوروف در ادامه سخنان خود بر حمایت کشورش از طرح های همکاری بین سازمان های اقتصادی و حمل و نقل روسیه و جمهوری آذربایجان ازجمله در احداث راهگذر بین المللی حمل و نقل شمال -جنوب با مشارکت روسیه، ایران و جمهوری اذربایجان و راهگذر شرق -غرب با مشارکت ترکیه تاکید کرد.
وزیر خارجه روسیه گفت: در زمان حاضر از موضوعات معین که به پیشبرد طرح های حمل و نقل بین المللی یاد شده کمک می کند می توان به ضرورت پایان ساخت بخش ایرانی خط آهن رشت-آستارا اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: در دیدار امروز درباره علاقه مندی کشورهای ما برای پیشبرد مسیر آستارا-باکو- آستراخان اشاره کردیم که در چارچوب راهگذر شمال-جنوب اجرا می شود.
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز گفت که مسائل برای اتصال شبکه های برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان بررسی می شود.
وی افزود: علاوه بر آن مراحل برای تردد در گذرگاه مرزی بین روسیه و جمهوری آذربایجان تکامل یافته تر می شود.
وزیر خارجه آذربایجان گفت که به رغم شیوع همه گیر ویروس کرونا، حمل کالاها از مسیر حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب افزایش می یابد.
کریدور شمال - جنوب یکی از مھمترین کریدورھای ترانزیتی برای اتصال کشورھای جنوب به کشورھای شمالی، روسیه و کشورھای حاشیه دریای خزر است. موقعیت مناسب ترانزیتی و قرار گرفتن در مسیر اتصالی این کریدور و دسترسی ایران به سواحل خلیج فارس، دریای عمان و سواحل دریای خزر موجب شده تا ایران در سالھای اخیر بسیار مورد توجه تولیدکنندگان بزرگ اقتصادی جهان قرار گیرد.
کریدور شمال - جنوب مهمترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا است که در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاھتر و از نظرهزینه تا ۳۰ درصد ارزانتر است. در واقع اگر بعضی مسیرهای ناتمام ریلی و جادهای ایران تکمیل شود ایران میتواند از عبور و ترانزیت کالا از خطوط ریلی و جادهای خود درآمد سرشاری از این مسیر کسب کند.
موافقتنامه کریدور حمل ونقل بین المللی شمال - جنوب در شهریور ماه ۱۳۷۹ در سن پترزبورگ به امضای وزیران حمل و نقل سه کشور ایران، هند و روسیه رسید اما هنوز به تکمیل نشده است.
امیدواری روسیه برای عدم تکرار درگیری مرزی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان
لاوروف در ادامه سخنان خود با حضور وزیر خارجه آذربایجان ابراز امیدواری کرد که درگیری مرزی بین این جمهوری و ارمنستان که در ماه جولای بین این دو کشور قفقازی رخ داد، دیگر تکرار نشود.
وی گفت: در مساله قره باغ باید از تصمیماتی که توسط جامعه جهانی اتخاذ شده است، پیروی کرد. در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا، فرمت جدی برای مذاکرات درخصوص قره باغ بوجود آمده است.
وزیر خارجه روسیه گفت: بدیهی است که مذاکرات فشرده تر بد نخواهد بود اما در وهله اول برای اینکه این طرح ها را اجرا کرد باید وضعیت را بهبود بخشید و از هر گونه حادثه مرزی جلوگیری کرد.
لاوروف خاطرنشان کرد که در برنامه سران گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، سفر به باکو و ایروان و برنامه ریزی دیداری بین وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان قرار دارد.
وزیر خارجه روسیه این را نیز گفت که کشورش از تلاش جمهوری آذربایجان برای عضویت ناظر در سازمان همکاری شانگهای حمایت می کند.
درگیری مرزی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان در اواخر تیر ماه گذشته با سشلاح های سنگین ازجمله توپخانه چندین روز ادامه داشت و شماری از نیروهای دو طرف کشته و مجروح شدند.
باکو و ایروان هر یک جداگانه، دیگری را متهم به آغاز این درگیری می کنند.
نظر شما