تدوین برنامه راهبردی دانشگاه فردوسی مشهد بر اساس آینده‌پژوهی

مشهد- ایرنا- معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع دانشگاه فردوسی مشهد گفت: با توجه به تجربه دانشگاه در تدوین و اجرای نخستین برنامه راهبردی دانشگاه، برنامه ۱۰ ساله دوم این دانشگاه بر اساس آینده پژوهی در دست برنامه‌ریزی است تا نقاط ضعف برنامه پیشین از بین برود.

دکتر فریبرز رحیم نیا روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دومین برنامه در دست تدوین ضمن حفظ و تقویت جنبه‌های مثبت برنامه ۱۰ ساله گذشته، کاستی‌ها و ابهامات آن را رفع خواهد کرد و نخستین گام ما در تدوین برنامه جدید، مرور انتقادی سند راهبردی پیشین در تمامی مراحل بوده است تا نتایج آن در برنامه دوم اجرایی شود.
وی ادامه داد: برنامه دوم به صورت واقع‌بینانه، چابک و منعطف تدوین می‌شود تا با تکیه بر وظایف اصلی دانشگاه جهت‌گیری‌های منسجم، واضح و شفافی ارایه شود.
عضو هیات علمی گروه مدیریت دانشگاه فردوسی مشهد گفت: برای اثربخشی هرچه بیشتر فرایند این برنامه‌ریزی از آینده‌پژوهی بهره‌گیری شد تا برنامه راهبردی در مقابل عدم قطعیت و آشفتگی‌های محیطی به بهترین نحو بتواند دانشگاه را به اهداف خود برساند.
رحیم نیا افزود: اکنون در آخرین سال اجرای نخستن برنامه راهبردی دانشگاه فردوسی مشهد هستیم و بر همین اساس فراهم‌آوردن مقدمات برنامه دوم در قالب بررسی‌های روش‌شناختی و الگوبرداری تجربیات موفق، از سالیان قبل مورد توجه است.  
وی اضافه کرد: با تشکیل " دبیرخانه تدوین دومین برنامه راهبردی دانشگاه “ از ابتدای سال ۱۳۹۸ این برنامه ریزی به صورت رسمی و ساختار یافته آغاز شد تا زیر نظر شورای راهبردی دانشگاه این موضوع پیگیری شود.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع دانشگاه فردوسی مشهد گفت: تدوین مدل برنامه‌ریزی به عنوان یکی از مهمترین گام‌های اجرایی در دستور کار قرار گرفت و پس از انجام مطالعه جامع و بهره‌گیری از نظر متخصصان امر در دانشگاه و کشور این مدل، تدوین و مورد تصویب شورای راهبردی قرار گرفت.  
رحیم نیا افزود: در مرحله تجزیه و تحلیل تلاش شد از تمامی منابعی که در برنامه‌های آینده دانشگاه موثر خواهد بود بهره‌گیری شود که اکنون این مرحله به پایان رسیده و در تدوین برنامه‌ها در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به مراحل تجزیه و تحلیل این طرح گفت: مطالعاتی مانند تبیین رسالت دانشگاهها از منظر مکاتب فلسفی، واکاوی مدلهای برنامه‌ریزی راهبردی، مرور انتقادی برنامه راهبردی فعلی، تحلیل اسناد فرادست، شناسایی و تحلیل انتظارات ذی نفعان و پایش محیطی از جمله مواردی است که در این مرحله انجام شده است.  
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نخستین برنامه راهبردی دانشگاه فردوسی مشهد برای افقی ۱۰ ساله در سال ۱۳۹۰، تدوین و به واحدهای این دانشگاه ابلاغ شد که در تدوین این برنامه طیف وسیعی از مستندات و منابع اطلاعاتی، مورد مطالعه و بهره‌برداری قرار گرفت که بررسی اسناد فرادستی و انجام مصاحبه‌ با دانشجویان، اعضای هیات علمی، کارکنان و ذی‌نفعان بیرونی از جمله این موارد بود.
رحیم نیا افزود: این اقدامات در نهایت منجر به تدوین چشم‌انداز، مأموریت، ارزش‌های محوری و اهداف کلان به عنوان جهت‌گیری‌های اصلی دانشگاه شد و توانست تاثیر قابل توجهی در ترویج تفکر و عملکرد مبتنی بر برنامه در دانشگاه داشته باشد و بر همین اساس زمینه الگوی سایر دانشگاه‌ها قرار گرفت.
وی اضافه کرد: فرهنگ‌سازی، برنامه‌محوری و بهره‌گیری از سازوکارهای تحقق برنامه همواره یکی از دغدغه‌های دانشگاه فردوسی مشهد است و در طی این سالها تلاش شده تا از تمامی منابع و امکانات موجود در این راستا بهره‌گیری شود.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع دانشگاه فردوسی مشهد گفت:این برنامه در سال ۹۳ نیز مورد بازنگری قرار گرفت تا با گذشت چهار سال از اجرایی شدن آن، بنا بر اقتضائات پیش آمده و تغییر برخی از شرایط دانشگاه فردوسی مشهد، با باز طراحی و اصلاح برنامه اقدامات ماندگاری در راستای ترویج تفکر و عملکرد مبتنی بر برنامه صورت پذیرد.  
دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان سومین مرکز آموزش عالی دیرقدمت ایران پس از دانشگاه‌های تهران و تبریز در گستره‌ ۳۰۰ هکتاری با برخورداری از ۱۳ خوابگاه دانشجویی، امکانات رفاهی و خدماتی ۲۵ هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی در ۱۳ دانشکده و هفت پژوهشکده دارد.
همچنین بیش از 800 عضو هیأت علمی در قالب ۶۰ گروه آموزشی در این دانشگاه مشغول تدریس هستند.
دانشگاه فردوسی مشهد رتبه ۴۷۰ را در بین ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا در چارچوب "نظام رتبه‌بندی لایدن ۲۰۱۹" کسب کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha