میلیونها نفر امروز در سراسر عالم از دقایق ابتدایی صبح رخت عزای تو را بر تن کردهاند و ما ماندهایم در این حیرت که مگر این چه داغ جانسوزی است که بعد از گذشته هزاروچند صدسال هنوز در دل پیر و جوان و زن و مرد سنگینی میکند.
هر چه دقایق به ظهر عاشورا نزدیکتر میشود شور و هیجان عزاداران حسینی فزونی میگیرد تا جایی که انسان احساس میکند که "اگر غلط نکنم عرش بر زمین افتاد".
این چه داغ و حرارت عظمایی است که به سردی نمیگراید و هرسال خروشانتر میشود؛ ما درکی از جلال و جایگاه تو در عالم خلقت و پشت پرده ظواهر مادی و فریبنده دنیا نداریم ولی داغ عالم سوز تو را که میبینیم یقین میکنیم تو عزیزترین عزیزان در نزد خداوند عالمی، ای خون خدا.
محرم امسال طعم تلخ کرونا داشت اما بااینوجود مردم قم مانند تمام سالهای گذشته همه گرداگرد سفره عاشورا نشستند و اجازه ندادند چراغ این شعله هدایتگر غریبانه بسوزد.
واقعیت عینی عالم پس از هزار و چهارصد سال اینگونه است که روزگار بهسرعت میگذرد و روزها و سالها پی روزها و سالها میروند و هرچه که زمین و زمان کهنهتر و فرسودهتر میشود اما حادثه کربلا و نام شما نوتر و پرجلوهتر شده است.
امروز مابعد قرنها به تماشای قامت سرافراز تو در ظهر عاشورا ایستادهایم و لحظهای را مینگریم که از آن حنجره مهربان و دردآلودت با لحنی مهربان و خالصانه از توحید و عبودیت محض که گفتی: «رضا برضاک».
خیلی زمانها گذشته تا ما امروز بفهیم که تو در روز عاشورا چگونه فریبستان عافیتطلبی و مصلحتاندیشی را به سخره گرفتی و اکنون در زمانه ما هیچکس زندهتر از تو و پیامت در عالم خلقت یافت نمیشود ای کشته جاوید.
جمع زیادی از هیات های مذهبی شهر قم رنگ و بوی محرم را به فضاهای روباز شهری، مدارس و بوستانها بردهاند و محافل عزاداری را در آنجا ترتیب دادهاند.
شهر قم یکپارچه غرق در ماتم و عزاست اما رنگ و بوی محرم و عاشورای امسال متفاوت است، جمعی از خانوادهها و هیات های مذهبی خود را به صحن های باز حرم مطهر، مسجد مقدس جمکران بقاع متبرکه رساندهاند و با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و شیوهنامههای بهداشتی مشغول عزاداری هستند.
مردم زمانشناس قم امسال عزاداری و حسینیه را تعطیل نکردهاند بلکه، خانه خود را حسینیه کردهاند و روضههای خالصانهای را با اعضای محدود و کوچک خود برپا میکنند و فضاهای گرم و پرشوری را به وجود آوردهاند.
معابر و خیابانهای شهری بهویژه آنهایی که به حرم مطهر منتهی میشود امسال خالی از دستهجات عزاداری و هیات های مذهبی است اما در زیرپوست شهر و در دل داغدار و غمانگیز مردم خبرهای دیگری است. قمیها امسال سبک عزاداری خود را تغییر دادهاند اما آن را کمرنگ نکردهاند، عزاداریهای امسال به گفته بسیاری از مردم دلچسبتر و دلنشین از سالهای گذشته بود.
همزمان با گلبانگ اذان نیز نماز ظهر عاشورا به یاد برپایی آخرین نماز خونین عاشورا در کربلا، توسط حضرت امام حسین (ع) در بین سوگواریهای حسینی در هیآت مذهبی و مردم عزادار اقامه شد.
عصر امروز نیز در ادامه عزاداری ها، مردم قم در نقاط مختلف شهر با روشن کردن شمع و نوحه خوانی و سینه زنی ، آیین های شام غریبان امام حسین ع و شهدای کربلا را بجا آوردند.
باوجود توصیههای ستاد ملی مبارزه با کرونا و ممنوعیت حرکت دستههای عزاداری اما متاسفانه تعداد اندکی از هیآت مذهبی در سطح خیابانهای شهر قم نیز مشاهده میشد که بیتوجه به توصیههای بهداشتی دسته متحرک عزاداری تشکیل داده بودند که تعداد این قبیل هیات ها در برابر هیاتی که پایبند بهسلامت و مسئولیتهای اجتماعی بودند بسیار ناچیز و انگشتشمار بودند.
امام حسین(ع) فرزند حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت زهرا(س) در سوم شعبان سال چهارم هجری در مدینه متولد شد و در مکتب اهل بیت(ع) تعلیم و تربیت یافت.
پس از شهادت امام حسن(ع) در سال ۵۰ هجری، امام حسین(ع) عهده دار امر امامت شد، در دوران امامت ایشان معاویه و یزید حکومت ظالمانه و قتل و کشتار شیعیان را انجام میدادند.
در سال ۶۰ هجری معاویه بر خلاف قرارداد صلح با امام حسن(ع)، پسرش یزید را به جای خود قرار داد و از آنجایی که یزید فردی فاسد و مخالف با اسلام بود باعث نارضایتی و مخالفت های امام حسین(ع) شد.
با مرگ معاویه، حاکم مدینه از سوی یزید موظف شد تا از امام حسین (ع) برای یزید بیعت بگیرد و از آنجایی که امام(ع) حاضر به بیعت کردن با یزید نبود با خانواده خود از مدینه به مکه رفتند تا به اقامه و حفظ ارزش های راستین دین اسلام بپردازند.
در این زمان مردم کوفه نامه های زیادی برای امام حسین(ع) نوشتند و ازایشان خواستند تا به عراق و کوفه بیاید، امام حسین (ع) نماینده خویش به نام مسلم بن عقیل را به کوفه فرستاد، در همان ابتدا هزاران تن از مردم کوفه با سفیر امام حسین(ع) همراه شدند، مسلم نامه ای به امام حسین (ع) نوشت و به ایشان اطلاع داد که به کوفه بیاید.
اما با ورود عبیداللّه بن زیاد برای حکومت کوفه، مردم فریب اقدام های او را خورده و پیمان شکنی کردند و مسلم را تنها گذاشتند، در این میان مسلم بن عقیل دستگیر و به شهادت رسید.
امام حسین(ع) با خانواده و یاران خود به طرف کوفه حرکت کرد و در نزدیکی کوفه بود که خبر پیمان شکنی مردم کوفه و شهادت مسلم را شنید، عبیداللّه بن زیاد که با شهادت مسلم بر اوضاع کوفه تسلط پیدا کرده بود حربن یزید ریاحی را با لشگری برای بستن راه بر روی امام حسین(ع) فرستاد.
سپس عمر سعد با لشگری وارد دشت نینوا شد و امام حسین(ع) و یارانش را محاصره کرد و آب را بر روی آنان بست.
امام حسین(ع) و یاران با وفایش که از شجاع ترین افراد بودند روز دهم محرم (عاشورا) در حالی که بیش از ۷۲ تن نبودند با دلاورمردی و رشادت با عزت و آزادگی با دشمنان دین اسلام جنگیدند و به شهادت رسیدند./
نظر شما