به گزارش ایرنا، طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا چین اکنون دارای یک زرادخانه با حدود ۲۰۰ کلاهک اتمی است و پیش بینی می شود این رقم در دهه آینده دستکم دو برابر شود این اقدام از نگاه چین تلاشی از سوی آمریکا برای جلب توجه جهان به توان اتمی چین است ضمن آنکه به نظر بسیاری از تحلیلگران واشنگتن قصد دارد با فشار بیشتر بر چین نیروی بازدارندگی هسته ای این کشور را تضعیف کند.
گزارش سال ۲۰۲۰ وزارت دفاع آمریکا در این خصوص در شرایطی منتشر می شود که این کشور و چین شرایط بسیار پرتنشی را تجربه می کنند و آمریکا در امور هنگ کنگ، تایوان، دریای جنوبی و مسایل تجاری با پکن دچار منازعاتی کم سابقه است.
از سوی دیگر چین می گوید هرگز درمورد تعداد کلاهک های هسته ای خود اقدامی تبلیغاتی نکرده است و نمی خواهد این را یک اهرم فشار قلمداد کند ارتش چین بارها اعلام کرده است این کشور هرگز اولین کشوری نخواهد بود که دست به سلاح اتمی می برد و از این تسلیحات علیه کشورهای غیر هسته ای استفاده نمی کند و یا آنها را با این تجهیزات تهدید نخواهد کرد.
از نزدیک به سه دهه قبل ، بسیاری از اندیشکده ها و موسسات دست اندرکار این امور تحقیقاتی معتقد بوده اند که چین بیش از ۲۰۰ کلاهک هسته ای دارد که البته ارقام آن تغییر زیادی نکرده است. از جمله موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم و فدراسیون دانشمندان آمریکا در سالهای اخیر تعداد کلاهک های هسته ای چین را ۳۲۰ مورد اعلام کرده اند که مورد استناد بسیاری قرار گرفته، اما چین هرگز این ارقام را تایید نکرده است.
حالا اینکه وزارت دفاع آمریکا برای نخستین بار در این شرایط خاص و پر تنش با چین اقدام به ارزیابی کلاهک های اتمی چین کرده است، مساله ای که برای پکن و دیگر کشورها تردید برانگیز است تا حدی که روزنامه گلوبال تایمز چین در این باره نوشت آنها قصد تضعیف چین را دارند و می خواهند درک عمومی و آگاهی ها درباره این تجهیزات را تحت تاثیر قرار دهند.
نشریه افزود: اینکه گفته شود تعداد کلاهک ها ۲۰۰ مورد و یا تقریبا در این حدود است، امری عادی است اما اینکه در گزارش اعلام شود چین حداقل در طول دهه آینده تعداد کلاهک های هسته ای خود را دو برابر خواهد کرد، ارسال یک پیام عمدی از ایالات متحده برای جهان است مبنی بر اینکه چین در حال توسعه زرادخانه هسته ای خود است.
پنتاگون با طرح چنین گزارشی اهدافی را دنبال می کند که از جمله آن تضعیف قدرت بازدارندگی هسته ای چین و افزودن بر تنش ها در دریای جنوبی و تنگه تایوان است. افزون بر این موضوع تحریکات نظامی و سیاسی آمریکا علیه چین نیز با چنین اقدامات تعمدی مطرح است.
جلب توجه افکار عمومی به زرادخانه هسته ای و توان اتمی چین و انحراف افکار عمومی از توان بالای نظامی و هسته ای آمریکا از دیگر اهداف پنتاگون از این گزارش است و اینکه واشنگتن به دنبال آن است با اعمال فشارهایی از این دست برای خلع سلاح اتمی چین و حتی روسیه استفاده کند.
آمریکایی ها واقف هستند که توان تسلیحاتی اتمی آنها به مراتب بالاتر و زرادخانه های آنها انباشته تر از چین است و فاصله دو کشور قابل مقایسه نیست ولی اینها تلاشی از طرف آمریکا است تا چین را وادار به شرکت در مذاکرات خلع سلاح هسته ای کند.
روزنامه ارگانی چین تصریح کرد که این کشور از این تسلیحات به عنوان یک نیروی بازدارنده و نه اهرم فشار بر دیگران بهره می گیرد و این سیاست پکن با واشنگتن و سودجویی های آن کشور متفاوت است و به رغم فشارهای آمریکا چین این نیروی بازدارندگی را مورد حراست قرار خواهد داد.
لیانگ یونگ از تحلیلگران مسایل نظامی در چین می گوید: چین باید توسعه و رشد قدرت هسته ای خود را حفظ و اطمینان حاصل کند که قدرت بازدارندگی هسته ای کافی برای مقابله با فشارهایی از این دست دارد.
گلوبال تایمز نوشته است: آمریکا ادعا می کند که چین طی یک دهه آینده کلاهک های هسته ای خود را دو برابر خواهد کرد. شکی نیست که چین توانایی انجام چنین کاری را دارد، اما اینکه چین چنین کاری انجام دهد به میزان تهدیدهای آمریکا علیه امنیت چین بستگی دارد.
لیانگ می افزاید: پنتاگون در گزارش سالانه خود درباره وضعیت نظامی چین، همیشه مبالغه آمیز موضوع را عنوان کرده و چین را تهدید نشان داده است و این بار هم یک استثنا نیست چین کشوری صلح دوست است و واشنگتن نمی تواند افکار عمومی دنیا را علیه این نوعدوستی پکن بسیج کند.
همانطور که "سونگ جونگ پینگ" تحلیلگر نظامی چین می گوید چین آنقدر قدرت و توان نظامی دارد و مجهز است که بتواند با تهدیدها و تحریکات آمریکا مقابله کند و مرعوب فشارها و اقدامات واشنگتن نشود.
نظر شما