۲۵ شهریور ۱۳۹۹، ۱۸:۰۷
کد خبرنگار: 907
کد خبر: 84038050
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

شوری خاک، کشاورزی خراسان شمالی را تهدید می‌کند

۲۵ شهریور ۱۳۹۹، ۱۸:۰۷
کد خبر: 84038050
شوری خاک، کشاورزی خراسان شمالی را تهدید می‌کند

بجنورد- ایرنا- مدیر امور آب، خاک و فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: شور و سدیمی شدن اراضی کشاورزی استان بویژه در دشت‌ها رو به افزایش است که تهدیدی برای این حوزه است.

سیدابراهیم سیدی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شور و سدیمی شدن خاک ها  به علت استفاده نادرست از آب  به هنگام آبیاری، تبخیر بالا و بارندگی ناکافی است.

وی افزود: هم اکنون شور و سدیمی شدن اراضی کشاورزی در جنوب اسفراین رو به پیشرفت است و این روند در بخشی از اراضی مانه و سملقان، شیروان و فاروج و بعضا بجنورد نیز وجود دارد اما در بیشتر دشت های استان مشهود است.

وی اظهار داشت: برداشت بیش از حد آب از سفره های زیر زمینی منجر به شور شدن آب ها می شود.

وی افزود: در پی افزایش طرح های آبیاری نوین در استان هستیم تا ضمن افزایش راندمان آبیاری از افت آب های زیرزمینی هم جلوگیری کنیم.

 مدیر امور آب، خاک و فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی خواستار تشدید برخوردها در زمینه اضافه برداشت از چاه ها  و فعالی چاه های غیر مجاز در دشت های استان شد و گفت: حتی تعداد چاه های غیر مجاز با چاه های مجاز در استان برابری می کند که باعث افت سفره آب زیر مینی خواهد شد.

براساس آمارها، در استان سه هزار و ۳۱۶ حلقه چاه مجاز حفر شده که اضافه برداشت از آن، بیش از ۲ برابر میزان برداشت آب از چاه های غیرمجاز است.

در این استان بواسطه برداشت های بی رویه آبخوان های زیرزمینی به طور متوسط سالانه ۶۴ میلیون مترمکعب آب از ذخایر غیر تجدید شونده خود را از دست می دهند که در این زمینه تلاش داریم تا از شدت افت سطح آب های زیرزمینی با اجرای طرح های تعادل بخشی جلوگیری کنیم.

استان خراسان شمالی ۱۱ محدوده مطالعاتی دارد که به علت برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، وزارت نیرو توسعه بهره برداری از این منابع را در هشت محدوده مطالعاتی ممنوع اعلام کرده و وضعیت منابع آب در چهار دشت از این محدوده ها بحرانی است.

 مدیر امور آب، خاک و فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه اظهار داشت: روند رو به رشد فرسایش خاک، گسترش اراضی شور و بیابانی توان تولید بخش کشاورزی را کاهش خواهد داد.

وی گفت: اراضی آبی استان ۱۴۲ هزار هکتار است که شامل پنج درصد وسعت کل استان  است.

سیدی اظهار داشت: ۳۵ هزار هکتار نیز از مجموع اراضی استان به صورت آبی و دیم در اراضی آبخور از پایاب سد ها است و سایر اراضی کشاورزی نیز از سایر منابع آبی استفاده خواهد کرد.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه زراعی و باغی دارد که سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات از این سطح برداشت می شود.

خراسان شمالی در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد.

۶۳ درصد گستره خراسان شمالی درگیر خشکسالی بسیار شدید است که نمود آن در مرکز استان و دیگر مناطق مرکزی بیشتر است.

 میزان بارندگی بهار امسال در استان ۱۲۱ میلی‌متر بود که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۱ درصد کاهش داشته است، میانگین بارش های سالانه خراسان شمالی ۲۴۰ میلی متر است.

۷۹ درصد از زمین‌های کشاورزی استان برای اجرای طرح‌های آبیاری نوین سامانه‌های آبیاری نوین مساعد است که تاکنون ۳۶ هزار هکتار از اراضی استان زیر پوشش طرح‌های آبیاری نوین رفته است، راندمان آبیاری در استان ۴۵ درصد است.

منابع آبی خراسان شمالی از سه هزار و ۱۸۴ چشمه، هزار و ۵۵۷ حلقه چاه عمیق، ۲ هزار و ۴۸۳ حلقه چاه نیمه عمیق و ۶۳۲ رشته قنات تامین می شود.

 خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزاز است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha