در واقع کشتهای گلخانهای به جهت کنترل عوامل طبیعی و افزایش بهرهوری در تولید به مثابه یک فناوری مورد استقبال چشمگیر کشاورزان همدانی قرار گرفته است و به دلیل ویژگیهای مهم نظیر کاهش مصرف آب، افزایش تولید، اشتغال و ارزش افزوده بالا شاهد افزایش سرمایه گذاری در این حوزه اقتصادی استان هستیم.
از سوی دیگر، امکان کشت هر محصول در هر منطقه آب و هوایی، کنترل آفتها و بیماریها، مصرف کمتر آب، تولید خارج از فصل، امکان کنترل عوامل محیطی، باازدهی بالای تولید، دوام محصول پس از برداشت، قیمت بالاتر محصول برای فروش در خارج از فصل و سایر مزیتها باعث شده است تا کشاورزان این استان به سمت و سوی این راهبرد گرایش پیدا کنند.
امسال با توجه به نامگذاری سال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام جهش تولید و محدودیت منابع آبی، رویکرد مدیران اجرایی استان به شیوههای راهبردی در رونق کشاورزی با هدف افزایش تولید، اشتغالزایی و نیز استفاده بهینه از منابع موج، توسعه زیرساختها در کشت گلخانهای را هدفگذاری قرار داد و حمایتهای لازم را از این بخش داشته است.
توسعه سریع کشت گلخانهای
در حال حاضر بیش از ۱۴۰ هزار متر مربع گلخانه در سطح همدان زیر کشت هستند و آنچه در برنامه راهبردی این استان ترسیم شده است، میبایست سالانه ۷۰ هکتار و در دوره سه ساله ۲۱۰ هکتار طرح کشت گلخانهای به سرانجام برسد.
در حال حاضر بیش از ۱۴۰ هزارمترمربع گلخانه در سطح همدان زیر کشت هستند و آنچه که برنامه راهبردی این استان ترسیم شده است، میبایست سالانه ۷۰ هکتار و در دوره سه ساله ۲۱۰ هکتار طرح کشت گلخانهای به سرانجام برسد.
براساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان جهادکشاورزی همدان، ۲۳۰ هکتار زیرساخت گلخانهای در سطح این استان ایجاد شده و امسال نیز ۲۲۰ هکتار در دست انجام است.
آمارها نشان میدهد، هر ساله به طور متوسط ۶ هکتار به زیرساختهای کشت گلخانهای همدان افزوده شده است اما امسال با اضافه شدن ۷۰ هکتار سطح گلخانههای استان برای ۲ هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
بیشترین محصولات گلخانهای استان را میتوان به خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، بادمجان و گل شاخه بریده اشاره کرد که البته ۶۰ درصد محصولات گلخانهای استان مربوط به گوجه فرنگی، ۲۰ درصد خیار و ۱۰ درصد مربوط به سایر محصولات است.
همچنین آخرین دستاوردهای کشاورزی استان در حوزه گلخانهای نشان میدهد که هم اکنون ۱۴ مجتمع گلخانهای با بیش از ۴۲۰ هکتار مساحت در استان در حال احداث است که با اتمام آنها تعداد مجتمعهای گلخانهای استان به ۱۷ مجتمع خواهد رسید.
حمایت تمام قد استاندار همدان
توسعه شهرکهای گلخانهای همدان از رویکردهای اصلی مدیریت ارشد استان به شمار میرود به طوریکه سیدسعید شاهرخی استاندار همدان توسعه این بخش کشاورزی را جزو اولویتها در سند راهبردی استان نهادینه کرده است.
استاندار همدان با اشاره به رشد شتابان حوزه کشاورزی همدان گفت: در سند راهبردی استان تا سال ۱۴۰۰ باید ۲۱۰ هکتار کشت گلخانهای به سطح گلخانههای استان اضافه شود.
شاهرخی اظهار داشت: در حال حاضر سطح کشتهای گلخانهای استان همدان بیش از یکصد هکتار است که با اجرای ۲۱۰ هکتار تحول عظیمی در این حوزه ایجاد میشود.
وی بیان کرد: دولت آماده حمایت همه جانبه از سرمایه گذاران در حوزه گلخانهای است چرا که یکی از راههای حفظ و توسعه کشاورزی در شرایط کم آبی تقویت این حوزه است.
شاهرخی اضافه کرد: با هدف گذاری دولت برای حمایت از سرمایه گذاران این بخش، طی سالهای اخیر اتفاقهای خوبی در این بخش افتاده است.
جهش تولید با افزایش شهرکهای گلخانهای
دستاوردهای مهم در تولیدات گلخانهای در صنعت کشاورزی در سالهای اخیر نشان میدهد که کشت گلخانه راهی مطمئن در مدیریت مصرف و صرفه جویی آب و برون رفت از بحران کم آبی است و با توجه به چالش جدی خشکسالی و بهره وری بهینه از منابع آبی، برای تولید محصولات با کیفیت مناسب است.
مزیتهای این کشت باعث شده است تا سرمایه گذاران حوزه کشاورزی در اقصی نقاط همدان شوق سرمایه گذاری در این بحش را داشته باشند و شاهد توسعه روزافزون تولید محصول گلخانهای باشیم.
از سوی دیگر، استفاده از وام کم بهره برای کشت محصولات گلخانهای و استفاده از کمکهای بلاعوض دولت برای اجرای طرحهای آبیاری نوین، ظرفیت بسیار خوبی در تحقق جهش تولید است.
استفاده از وام کم بهره برای کشت محصولات گلخانهای و استفاده از کمکهای بلاعوض دولت برای اجرای طرحهای آبیاری نوین ظرفیت بسیار خوبی در تحقق جهش تولید است.
در حال حاضر ایجاد زیرساختهای کشت گلخانهای به صورت فراگیر در شهرستانهای رزن، بهار، درگزین، فامنین، نهاوند، ملایر و همدان شتاب گستردهای داشته و در سالهای اخیر دستاوردهای بزرگی را به دنبال داشته است.
فرماندار فامنین در این باره گفت: توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی یکی از اهداف سند چشمانداز توسعه این شهرستان است که در همین راستا طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته کشاورزان به سمت کشت محصولات کم آب بر که از جمله آنها احداث گلخانه است روی آوردهاند.
وی با بیان اینکه تقاضای احداث ۴۵ هکتار گلخانه در شهرستان وجود دارد، گفت: ۲۰ هکتار پروانه تاسیس گلخانه در سطح شهرستان صادر شده و ۶ پرونده در سطح ۶ هکتار به مبلغ ۷۰۰ میلیارد ریال جهت دریافت تسهیلات به بانک کشاورزی معرفی شده است.
فرماندار شهرستان بهار نیز گفت: شهرستان بهار به عنوان قطب کشاورزی استان مطرح است و توسعه کشتهای گلخانهای در شهرستان بهار از برنامههای راهبردی به شمار میرود.
احسان قنبری افزود: هم اکنون ۲.۵ هکتار گلخانه در شهرستان بهار فعال است و با توجه به سیاستهای دولت، در حوزه کشاورزی برنامههای مطلوبی از جمله تغییر الگوی کشت با محوریت صرفه جویی در مصرف آب و کشت محصولات کم آب بر و توسعه گلخانهها در این برنامه گنجانده شده است.
وی با بیان اینکه دولت در راستای آبیاری نوین کشاورزی و ایجاد گلخانه کمک بلاعوض و یارانه پرداخت میکند، گفت: این شهرستان پیشرو در آبیاری نوین است و در جهت توسعه کشت محصولات کم آب بر، کشت کلزا، سیر، زعفران، گل محمدی و باغات گام برداشته است.
هفته دولت، انقلاب عظیم در رونمایی از گلخانههای جدید
هفته دولت امسال شاهد کلنگ زنی و یا رونمایی از گلخانههای چندین هکتاری در سطح استان همدان بودیم که نشان میدهد نگاه حمایتی به این حوزه از سوی مدیریت ارشد استان در راستای جهش تولید بسیار ثمربخش بوده است.
هفته دولت امسال شاهد کلنگ زنی و یا رونمایی از گلخانههای چندین هکتاری در سطح استان همدان بودیم که نشان میدهد نگاه حمایتی به این حوزه از سوی مدیریت ارشد استان در راستای جهش تولید بسیار ثمربخش بوده است.
کلنگ زنی گلخانه کشت هیدروپونیک توت فرنگی شرکت قند هگمتان با اشتغالزایی ۲۲ نفر در زمینی به مساحت ۲۶ هزار مترمربع و ظرفیت تولید سالانه ۲۰۰ تن توت فرنگی با ۸. ۵ میلیارد تومان اعتبار، بهره برداری از سه گلخانه در روستاهای کوریجان و قراگل، کلنگ زنی گلخانه ۳۰ هکتاری آقای پیروی روستای سلطان آباد بخش سردرود و بهره برداری از گلخانه سبزی و صیفی روستای سلطان آباد بخش سردرود از دستاوردهای بخش کشاورزی این استان در تابستان امسال بود.
همچنین سرعت بخشیدن در تکمیل شهرک گلخانه عمان درگزین و نیز تکمیل بزرگترین مجتمع گلخانه هیدروپونیک در غرب کشور به مساحت چهار هکتار و اعتبار ۲۷ میلیارد تومان و اشتغالزایی ۴۰ نفر مستقیم و فصلی ۱۲۰ نفر از دیگر اقدامات اجرایی در این بخش از صنعت کشاورزی استان همدان است.
نظر شما