بهشت سیب‌زمینی ایران در برزخ صادرات

۳۰ شهریور ۱۳۹۹، ۸:۱۸
کد خبر: 84043820
بهشت سیب‌زمینی ایران در برزخ صادرات

همدان- ایرنا- دست رد چند کشور همسایه به سینه سیب‌زمینی همدان، این محصول را در شیب ارزانی انداخت که حتی کفاف هزینه‌های تولید را هم نمی‌دهد، این امر سرمایه هزاران کشاورز خبره این خطه را بلعیده و حالا بهشت سیب‌زمینی ایران سخت نیازمند تدبیری است برای بیرون آمدن از برزخ بلاتکلیفی صادرات تا دوباره مهیای تولید و تکاپویی دیگر شود.

همدان رکورد دار تولید سیب زمینی در کشور است و این محصول را به صورت ۱۰۰ درصد مکانیزه کشت و برداشت می‌کند و با بهره‌مندی ۹۵ درصد مزارع از سیستم‌های نوین آبیاری توانسته در حفاظت آب و خاک هم موفق باشد. 

برشمردن همین سه قلم ویژگی کافی است که همدان را بهشتی برای تولید این ماده غذایی بنامند؛ قصه امروز و دیروز هم نیست، سالهاست که دستان معجزه‌گر کشاورزان این منطقه بهترین و بیشترین محصول را از دل خاک بیرون کشیده و به آن سوی مرزها صادر می‌کنند. 

اما این روزها همزمان با فصل برداشت سیب زمینی فصل دیگری از مشکلات و گرفتاری برای کشاورزان روییده که خواب و خوراک از آن‌ها می‌رباید؛ فصلی به نام صادرات.

به تازگی کشورهای آسیای میانه که مهمترین مشتری سیب زمینی همدان هستند دست رد به سینه تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول زده‌اند که انباشت سیب زمینی و افت قیمت آن در بازارهای داخلی را در پی داشت. 

امسال ۴۵۰هزار تُن سیب زمینی تابستانه در این استان تولید شده و ممانعت عراق، ترکیه و ترکمنستان از خرید محصول، فعالان این عرصه با چالش جدی مواجه می‌شوند همدان علاوه بر تولید، در صادرات سیب زمینی هم رتبه نخست کشوری دارد اما اکنون کاسه چه کنم دست گرفته و حیران و آشفته به انتظار گشایشی روزها را سپری می‌کند.

سیب‌زمینی همدان در شیب ارزانی

رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان با تایید این رویداد ناخوشایند می‌گوید: امسال ۴۵۰هزار تُن سیب زمینی تابستانه در این استان تولید شده است و ممانعت عراق، ترکیه و ترکمنستان از خرید محصول، فعالان این عرصه با چالش جدی مواجه می‌شوند که آثار آن تا سالهای بعد باقی می‌ماند. 

خسرو طالبی رحیق به نمایندگی از سیب زمینی کاران همدان از مسوولان می‌خواهد با رایزنی با کشورهای نام برده راهی برای صادرات باز کرده و درد تولیدکنندگان را دوا کنند. 

او تاکید می‌کند: همدان علاوه بر تولید، در صادرات سیب زمینی هم رتبه نخست کشوری را دارد اما حالا کاسه چه کنم دست گرفته و حیران و آشفته به انتظار گشایشی روزها را سپری می‌کند.

طالبی رحیق قیمت تمام شده هر کیلو سیب زمینی را ۲ هزار تومان ذکر می‌کند که با اتفاق های اخیر در شیب ارزانی قرار گرفت و به هزار تومان رسید و با ادامه این روند ورشکستگی کشاورزان حتمی است. 

رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی همدان که از تولیدکنندگان خبره سیب زمینی است، خاطرنشان می‌کند: ورود دولت و حمایت از تولیدکنندگان و توسعه صادرات این محصول راهبردی در شرایط بغرنج کنونی بسیار ضروری است. 

 «این مشکل از سوی طرفین تجاری کشورمان ایجاد شده و برای صادرات سیب زمینی هیچ گونه ممنوعیتی در داخل کشور اعمال نشده است» این پاسخی است که رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان در پاسخ به حال زار و نزار سیب زمینی کاران استان می‌دهد و عنوان می‌کند: همه این مشکلات گزارش شده و رفع آن منوط به تصمیمات کلان کشوری است. 

حمیدرضا متین می‌گوید: سیب زمینی موجود از کشت تابستانه است که ماندگاری پایینی دارد، اما محصول پاییزه که ماندگاری بالایی هم دارد در آبان برداشت می‌شود و امیدواریم تا آن زمان موانع موجود از بین رفته باشد.

او با اشاره به صادرات ۷۷ قلم کالا از استان به  ۲۸ کشور جهان یادآوری می کند: در تحریم ها، امسال شاهد رشد صادرات همدان هستیم که سیب زمینی پس از کشمش دومین محصول رنگین ما در سبد صادراتی محسوب می‌شود. 

قیمت‌گذاری نادرست محصول و تعلیق کارتهای بازرگانی گریبانگیر فعالان اقتصادی شده و برای رهایی از آن‌ها نیازمند مساعدت دولت هستیم ارزش گمرکی سیب زمینی ۱۰۰ دلار مشخص شده که بین ۷۰ تا ۷۵ دلار نرخ واقعی و عادلانه است و باید بازنگری و اصلاح شود. 

چشم سیب‌زمینی‌کاران به رایزن‌های اقتصادی 

اما رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی به غیر از بسته بودن مرزهای کشورهای آسیای میانه به روی سیب زمینی همدان مشکلات دیگری را مطرح می‌کند که شنیدنی است.  

قیمت‌گذاری نادرست محصول و تعلیق کارتهای بازرگانی از مواردی است که علی اصغر زبردست به آن‌ها اشاره کرده و می‌گوید: این ۲ مساله گریبانگیر فعالان اقتصادی شده و برای رهایی از آن‌ها نیازمند مساعدت دولت هستیم. 

او در دفاع از صادرکنندگان عنوان می‌کند: ارزش گمرکی سیب زمینی ۱۰۰ دلار مشخص شده که بین ۷۰ تا ۷۵ دلار نرخ واقعی و عادلانه است و باید بازنگری و اصلاح شود. 

هر چند کاهش قیمت سیب زمینی هم مزید بر علت شده و سرمایه زیادی از تولیدکنندگان را به باد فنا داده است که در صورت تداوم بازارهای هدف را از دست خواهیم داد و آنوقت شاید کشت سیب زمینی برای مردمانی که پرچم دار تولید این ماده غذایی هستند، مقرون به صرفه نباشد. 

زبردست خطاب به رایزنهای اقتصادی کشورمان از آنها می‌خواهد وارد عمل شده و در کشورهایی که حضور دارند معرفی و تبلیغ محصولات صادراتی را در اولویت قرار داده و بازرگانان را برای یافتن بازارها و مشتری‌های جدید راهنمایی کنند. 

به اعتقاد او در چنین برهه‌ای نقش رایزن‌های اقتصادی به عنوان مشاوران دلسوز و متخصص بیش از هر زمان پررنگتر می‌شود و باید در این شرایط به داد تولیدکنندگان و صادرکنندگان برسند. 

فعالان اقتصادی برادری خود را ثابت کنند

جویای نظرات معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان در این باره شدیم که ارتباط بیشتری با فعالان عرصه تولید و صادرات دارد بیشتر آنها را با نام و نشان می‌شناسند و خود را همدرد این جماعت می‌داند. 

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان درباره رفع مشکل صادرات سیب زمینی توضیح می‌دهد که مسوولان استان در جریان مسائل قرار دارند و با آن بیگانه نیستند و با قید فوریت نامه‌ای به معاون اول رییس جمهوری با موضوع صادرات محصولات کشاورزی همدان به ویژه سیب زمینی مکاتبه شده و حالا باید منتظر نتیجه باشیم. 

ظاهر پورمجاهد به همه سیب زمینی کاران خبره استان که با پشتکار و مهارت برای تامین امنیت غذایی کشور می‌کوشند دستمریزاد می‌گوید و از آنها می‌خواهد با صبر و شکیبایی در سنگر تولید دوشادوش دولت ایستادگی کنند تا از مشکلات اقتصادی به وقوع پیوسته گذر کنیم. 

او با بیان اینکه تعلیق کارتهای بازرگانی بخشنامه‌ای ملی است و در همدان نیز به تبع دیگر استانها اعمال شده است یادآوری می کند: اما بازرگانانی که برادری خود را ثابت کرده و دست‌کم۱۰ تا ۲۰ درصد تعهد ارزی را پرداخت کرده باشند کارتشان فعال می‌ماند. 

پورمجاهد تاکید می‌کند: بازگشت ارز حاصل از صادرات کمک به چرخش اقتصادی کشور است و این موضوع برای فعالان اقتصادی بیش از هر قشر دیگری ملموس است و با خوش حسابی باید دولت را برای اداره امور کشور یاری کنند. 

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان درباره رفع مشکل صادرات سیب زمینی توضیح می‌دهد که مسوولان استان در جریان مسائل قرار دارند و با آن بیگانه نیستند و با قید فوریت نامه‌ای به معاون اول رییس جمهوری با موضوع صادرات محصولات کشاورزی همدان به ویژه سیب زمینی مکاتبه شده و حالا باید منتظر نتیجه باشیم. 

مخلص کلام اینکه سرمای زودرس ناملایمات تن و جان پرچم داران سیب زمینی ایران را بی‌رحمانه می‌لرزاند و به تدبیری هوشمندانه نیاز دارند تا دلگرم شده و برای تلاش و تولیدی دوباره مهیا شوند.

تولیدی که نه دغدغه ارزانی محصول داشته باشد و نه دلهره باز و بسته شدن مرزها؛ همدان باید همچنان بهشت تولید سیب زمینی بماند و در برزخ و بلاتکلیفی مشکلات گرفتار نشود. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha