وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اخیرا اعلام کرده در راستای اجرای کلان برنامه هشتم با عنوان دولت الکترونیک و هوشمندسازی مدیریت فرهنگی چندین برنامه برای ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد درنظر گرفته شده است که اصلاح فرآیندهای صدور مجوز های کانون های فرهنگی مساجد، ثبت اطلاعات اهالی فرهنگ و هنر و همچنین حذف روال ارائه فیزیکی مجوز کانون ها از جمله این برنامه هاست.
راه اندازی سایت های اطلاع رسانی فرهنگی فهما (پایتخت فرهنگ و هنر مسجد)، استقرار و پشتیبانی پرتال بچه های مسجد، تولید محتوای چند رسانه ای در قالب های موشن گرافی و اینفوگرافی در فضای مجازی، ایجاد بستر در سامانه بچه های مسجد برای شناسایی تولیدات کانون ها در فضای مجازی و حمایت از این کانون ها، ایجاد شبکه کانونی در رویداد ملی فهما در سه سطح ستادی، استانی و کانونی در بستر فضای مجازی برای اشتراک گذاری تجربیات و الگوهای موفق در سطح کانون ها و تعامل با سامانه مسجدکالا به منظور ارائه محصولات کانونی و فروش محصولات از دیگر برنامه های این وزارتخانه در حوزه فناوری اطلاعات است.
حجت الاسلام حبیبرضا ارزانی رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور درباره اصلاح فرآیندهای صدور مجوز برای کانون های مساجد به خبرنگار معارف ایرنا گفت: اکنون هزار و ۵۰۰ کانون در صف دریافت مجوز هستند که همه شرایط لازم را دارند و هر روز به این تعداد اضافه و تعداد این کانون های افزایش می یابد.
این اتفاق یک تحول بزرگ در ستاد کانون ها بود. چون در طول ۲۷ سال بیش از ۲۵ هزار کانون راه اندازی شد و بنا داریم در طول حداکثر یک سال برای همه کانون ها طبق دستورالعمل جدید، مجوز فعالیت صادر کنیم.
ارزانی ادامه داد: همه اسناد و مدارک این ۲۵ هزار کانون در بستر فضای مجازی جمع آوری می شود و به نظرم از نظر ساختاری و هویتی در حوزه فعالیت های فرهنگی یک انقلاب بزرگ رخ داده و کانون های جدیدی که قرار است راه اندازی شود، همین مسیر را طی خواهند کرد. یعنی افتتاح این کانون ها از طریق فضای مجازی و با گردش کار الکترونیکی خواهد بود. بنابر این رفت و آمدهای سابق و تکمیل ۱۵ کاربرگ منتفی شده که از کانون برای رئیس اداره شهرستان و سپس مرکز استان و بعد ستاد کشوری ارسال می شد.
وی با بیان این که تقریبا طی دو ماه اخیر همه این موانع برداشته شده یا به حداقل رسیده، اضافه کرد: تلاش ما این است مسیر را ساده تر کنیم. الان کانون ها به محض اینکه اطلاعات هویتی خود را به ثبت می رسانند، به سرعت برای صدور مجوز اقدام می شود. ما راه های جایگزین را برای کانون های خیلی خوب پیگیری می کنیم که این کانون ها افتخارآفرینی داشتند ولی در برخی موارد با مشکل مدرک روبرو هستند.
ارزانی افزود: در دو سال اخیر شاهد تحول بسیار بزرگی در حوزه فناوری اطلاعات، هوشمندسازی و دولت الکترونیک در سطح کانون های مساجد بودیم و در سال ۹۹ نیز پیگیری می شود. این اتفاق ها قبل از کرونا آغاز شد و زمانی که ویروس کرونا باعث محدودیت هایی در ارتباطات میدانی شد، با زیرساختی که در اختیار داشتیم به سرعت ارتباط ما با فضای مجازی بیشتر شد و توانستیم خط ارتباطی خودمان را با کانون ها حفظ کنیم.
وی اضافه کرد: بعد از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی آثار بسیاری به دست ما رسید. سامانه بچه های مسجد در دوران پساکرونا یک ابزار خوبی برای ارتباطات کانون ها با مسجدی ها شد. بخشی از آموزش ها که برای ما بسیار مهم است به صورت چهره ه به چهره در مسجد اجرا می شود و می تواند به جذب دیگران منتهی شود.
ارزانی افزود: فضای مجازی باید همچون پلی برای حضور بیشتر بچه ها در مسجد باشد و این نگاه مربوط به پس از دوران کروناست و اکنون بسیاری از برنامه های ورزشی و اردویی را که نیاز به یک فضای با نشاط در مسجد دارد، نمی توانیم اجرا کنیم ولی در آینده این برنامه ها اتفاق خواهد افتاد.
راه اندازی صفحات اختصاصی برای کانونهای استانی
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگرچه پرتال بچه های مسجد در گام اول با هدف انسجام و ایجاد نظام در حوزه آمار و اطلاعات هویتی کانون ها و اعضا شکل گرفت کارکردهای بسیار دیگری دارد که یکی از آنها راه اندازی صفحات اختصاصی برای استان هاست و تمام دفاتر استانی ستاد کانون های مساجد دارای یک صفحه اختصاصی هستند و می توان اخبار اختصاصی هر استان را از طریق سامانه فهما در آن صفحات دید.
وی افزود: اتفاق مهم دیگر این بود که همه کانون های ستاد صاحب یک صفحه اختصاصی برای درج اخبار خود شدند. یعنی این ظرفیت وجود دارد که بیش از ۲۵ هزار کانون هر کدام یک صفحه اختصاصی داشته باشند. به عبارت دیگر یک ظرفیت بزرگ برای به اشتراک گذاری فعالیت ها و اقدامات کانون ها صورت گرفته است. مثلا اگر بخواهیم بدانیم فعالیت های یکی از کانون های مرزی چه برنامه هایی داشته، به راحتی می توان بررسی کرد.
پل ارتباطی ما با کانون ها به خوبی ایجاد شده و در این ایام تولیدات خوبی در قالب موشن گرافی و اینفوگرافی داشته ایم. همچنین در این زمینه با پیام رسان داخلی گپ تعاملی داشته ایم. الان بسیاری مدیران کانون ها در این پیام رسان عضو هستند و در سریعترین زمان ممکن این محتواها برای آنها ارسال می شود.
انتخاب رابط برای کانون ها
وی ادامه داد: علاوه بر ایجاد خطوط ارتباطی از طریق فضای مجازی تلاش کرده ایم از فعالیت های چهره به چهره و میدانی غفلت نشود و در همین راستا ۳۰ نفر از همکاران مجموعه ستاد هر کدام به عنوان معین یک استان انتخاب شدند. در مرحله استانی هر یک از همکاران داخل استان به عنوان معین یک یا چند شهرستان انتخاب شدند و در داخل هر شهرستان نیز تعدادی کانون به عنوان رابط انتخاب شدند. یعنی هزار و ۲۰۰ کانون شناسایی شده که پل ارتباطی ما با کانون هایی بودند که در گروه آنان قرار داشتند.
ارزانی اضافه کرد: هر کانون می تواند با حداکثر ۲۵ کانون همگروه باشد که تعداد کانون ها با توجه به پراکندگی جغرافیایی مشخص می شود. اکنون بعد از یک سال کار آزمایشی در مرحله شناسایی قطعی این کار هستیم و ۲۸۳ کانون به عنوان کانون های رابط شناخته می شوند.
وی با اشاره به شرایط انتخاب کانون های رابط گفت: با توجه به شاخص هایی که اعلام شده، امیدواریم تا ماه آینده این کانون ها معرفی شوند و شبکه قطعی کانونی ما شکل بگیرد و این کانون ها به عنوان خط ارتباطی ما با کانون های کشور خواهد بود.
عضویت دو میلیون و ۳۰۰ هزار عضو در سامانه بچه های مسجد
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: اوایل سال ۹۷ به کانون ها اعلام کردیم اطلاعات خود را در پرتال بچه های مسجد به ثبت برسانند. در گام اول تاکید کردیم هویت کانون باید به ثبت برسد و مرحله بعدی به ثبت رساندن اعضا بود و امروز بیش از دو میلیون ۳۰۰ عضو در سامانه موجود است.
وی افزود: در مرحله بعد، از کانون ها خواستیم گزارش های خود را بارگذاری کنند و امروز بسیاری گزارش ها در حوزه های مختلف به دست ما رسیده است. اگرچه ممکن است این گزارش ها از نظر تعداد کم باشد از نظر محتوا و کیفیت بسیار بالاست. در همین فاصله هزار و ۲۰۰ تولید در فضای مجازی به دست ما رسید که با داوری از میان این آثار ۲۰۰ اثر فاخر در حوزه های مختلف مانند نرم افزارها، وب سایت ها یا انیمیشن انتخاب شد و ۱۰ اثر برتر مورد تقدیر قرار گرفت.
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد ادامه داد: البته در حوزه سرود و تئاتر فقط از طریق فضای مجازی پیگیری می شود. اگر در گذشته از طریق سی دی آثار را دریافت می کردیم ولی اکنون از طریق صفحه اختصاصی این اطلاعات برای ما ارسال می شود.
نظر شما