«مسعود اقبالی» یکی از مردان آگاه فوتبال ایران است که سالها مربیگری کرده و مدرس رسمی AFC است. او در گفت و گو با خبرنگار ورزشی ایرنا از افزایش بیرویه دستمزد بازیکنان و مربیان انتقادات تندی انجام داد.
مشروح گفت و گوی ایرنا با پیشکسوت فوتبال ایران را در زیر میخوانیم.
به نظر شما چرا دستمزد بازیکنان و مربیان فوتبال افزایش یافته است؟
وقتی صحبت از جذب نکردن مربیان و بازیکنان خارجی به فوتبال ایران میشود و این موضوع به صورت قانون درمیآید باید هم چنین اتفاقاتی رقم بخورد. عرضه کم و تقاضای زیاد، باعث افزایش قیمت میشود و این فرصت بزرگ را در اختیار دلالان قرار میدهد تا به بهترین شکل ممکن از این فرصت استفاده کنند.
یعنی اگر قانون منع مربیان و بازیکنان خارجی برداشته شود قیمتها کاهش پیدا میکند؟
این یک قانون کلی است، وقتی کالایی کمیاب میشود قیمت به طرز محسوسی افزایش پیدا میکند و متاسفانه کسی نیست جلوی این بینظمی و بیقاعدگی را بگیرد. متاسفانه در ابعاد مختلف با چالش و مشکل روبرو هستیم و گاهی اوقات بدون کارشناسی قوانینی را تصویب میکنیم که اثرات مخربی را به همراه دارد.
یعنی عوامل دیگر در این بیقانونی در انعقاد قراردادها و افزایش سرسامآور دستمزدها نقش ندارند؟
به طور حتم نقش دارند و این حاصل یک زنجیره و یا گروهی است که از این اتفاقات نفع میبرند و دوست دارند چنین جریاناتی رقم بخورد تا به اهدافی که دارند برسند. در این حلقه مدیر، مربی، بازیکن و دلال و عوامل دیگر در کنار هم حرکت میکنند و هر چه قیمتها افزایش پیدا کند منافع آنها بیشتر میشود. وقتی بازیکن خارجی حق ورود به ایران را نداشته باشد دلال برای عقد قرارداد با بازیکن پیشنهاد مالی چند میلیاردی میدهد و متاسفانه مدیران ما نیز به راحتی آن را پذیرفته و خواستهشان را قبول میکنند.
چه روشی را برای مهار این اتفاق پیشنهاد میدهید؟
متاسفانه شرایط سخت است اما مدیران ورزش و فدراسیون فوتبال باید با این اتفاقات برخورد جدی و قاطع داشته باشند. برای قراردادها با بازیکنان و مربیان سقفی را تعیین کنند که باشگاهها از آن فراتر نروند.
سقف قرارداد چند سال پیش از سوی فدراسیون فوتبال اعلام شد اما هیچ باشگاهی آن را رعایت نکرد و پولهای زیر میزی زیادی رد و بدل شد.
به خاطرم هست اما چرا این قانون شکست خورد؟
برای اینکه نظارت نمیشد، اگر همان موقع فدراسیون فوتبال با باشگاههایی که از آن باخبر بود و به خوبی میدانست قانون را زیر پا گذاشتهاند و پولهای زیر میزی به بازیکنانشان میدهند برخورد جدی و قاطع میکرد آیا کسی باز هم رعایت نمیکرد. متاسفانه گاهی اوقات از قوانین عبور میشود و تبعات آن باقی میماند.
در شرایط فعلی باید چه کار کرد؟
نهادهای نظارتی باید به قراردادهای بازیکنان و مربیان ورود کرده و وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال در این راه میتوانند نقش مهمی را ایفا کنند. آنها باید کارگروههای ویژه و کارشناسی با قوانین سختگیرانه وضع کنند تا این هرج و مرج در فوتبال به پایان برسد.
به عنوان یک کارشناس فوتبالی بازیکنان و مربیان فوتبال ایران ارزش دریافت چند میلیارد را دارند؟
کیفیت فنی آنها صفر است و به قول «علی پروین» بازیکنان فوتبال ایران ۱۰ هزار تومان هم نمیارزند، من نمیدانم بازیکنی که حتی یک استپ ساده نمیتواند انجام دهد و کنترل توپ بلد نیست باید ۱۰ میلیارد تومان قرارداد ببندد. درباره مربیان هم نظرم همین است. خیلی از این مربیان در کلاسهای مربیگری شاگردم بوده و الفبای فوتبال را بلد نیستند اما صحبت از دریافت ۱۰ میلیارد میکنند این یک ظلم به فوتبال است.
با این وضعیت فوتبال ایران به کجا خواهد رفت؟
نابودی پایان این فوتبال است، بسیاری از باشگاهها با مشکلات مالی عدیدهای روبرو هستند با این وجود متاسفانه در چنین شرایطی قراردادهای چند میلیاردی میبندند. من میپرسم باشگاهی که ورشکسته است چطور میخواهد ۱۰ میلیارد به بازیکناش پول بپردازد. به طور کلی از پرداخت این مبالغ عاجز هستند و چند ماه دیگر کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال پر از پروندهایی است که بازیکنان و مربیان از باشگاهها شکایت کردهاند.
نظر شما