محمدفرید سپری روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: قبل از اجرای این طرح، اراضی بصورت دیم کشت شده و محصولات غالب منطقه شامل گندم، جو و نخود بود که پس از اجرای شبکههای فرعی در این اراضی پیش بینی میشود هفت هزار و ۵۰۰ هکتار به باغات مثمر تبدیل شود و در ۹ هزار و ۳۱۰ هکتار باقیمانده نیز کشت به صورت آبی انجام گیرد.
وی افزود: اجرای این طرح نقطه عطفی در توسعه و رونق کشاورزی استان بوجود میآورد بطوریکه با تبدیل هر هکتار اراضی دیم به آبی وتوسعه باغات و زراعت آبی، تولید در واحد سطح به میزان قابل توجهی افزایش مییابد که این امر تاثیر بسزایی در ارتقای در آمد بهرهبرداران و اشتغالزایی دارد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان اضافه کرد: پیشبینی می شود با اجرای این طرح برای چهار هزار و ۸۶۲ نفر اشتغالزایی مستقیم و هفت هزار و ۲۹۳ نفر اشتغالزایی غیر مستقیم در مجوع ۱۲ هزار و ۱۵۵ نفر مشغول کار شوند که این امر در کاهش نرخ بیکاری منطقه بسیار موثر بوده و راه را برای توسعه پایدار کشاورزی استان هموار میسازد.
سپری یادآور شد: پیشبینی میشود در صورت تامین اعتبار پروژه ۱۰ هزار هکتار از اراضی طرح، امسال آماده بهره برداری شود و در صورت تامین بقیه اعتبارات بخش دوم از اراضی شامل ۶ هزار و ۸۱۰ هکتار نیز تا بهار سال ۱۴۰۰ به اتمام رسیده و به بهرهبرداری برسد.
وی با بیان اینکه مطابق بررسیهای به عمل آمده جهت اتمام کل پروژه شبکههای فرعی آبیاری اراضی کشاورزیاعتباری حدود ۲ هزار میلیارد ریال است، گفت: آبی کردن ۶ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی سنندج، پنج هزار و ۴۵۴ هکتار از اراضی کامیاران و چهار هزار و ۵۵۶ هکتار از اراضی مریوان تحت عنوان احداث شبکه های آبیاری تحت فشار پایاب هشت سد و یک دریاچه استان در حال اجرا است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان تاکید کرد: این سدها شامل امیرآباد و رمشت، گاوشان، زیویه، آزاد، قشلاق، گاران، سوران و دریاچه زریوار است که در مجموع بخشی از اراضی ۷۶ روستای این سه شهرستان که حوزه آبریز یا بالا دست سدها هستند را تحت پوشش قرار میدهد.
سپری با بیان اینکه با اجرای کامل مرحله اول این طرح برای ۶ هزار و ۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و برای ۱۸ هزار نفر نیز به صورت غیر مستقیم شغل ایجاد میشود، افزود: ایجاد اشتغال پایدار در روستاهای مناطق مرزی از اهداف این طرح است و در آن یک شغل در ازای احداث هر ۲.۵ هکتار باغ و یک شغل در ازای هر پنج هکتار مزرعه آبی ایجاد میشود.
در مناطق مرزی بعد از پیروزی انقلاب ۲۸ سد تا آغاز به کار دولت یازدهم ساخته شد و در طول هفت سال خدمت دولت تدبیر امید ۲۴ سد جدید تکمیل و احداث شد و به بهرهبرداری رسیده که سد آزاد، امیر آباد و رمشت، گاران و عباس آباد و زیویه از جمله سدهای استان کردستان که در قالب این طرح در این دولت تکمیل، یا احداث شده است.
رودخانه سیروان طولانی ترین رود در استان کردستان است و شاخه های اصلی آن رودهای گاورود و قشلاق است، گاورود از کوه های کان کبود سقز سرچشمه می گیرد و قشلاق از کوه های پیر محمد سرازیر می شود.
قسمتی از این رود، در بخش های میانی باعث ایجاد مرزی بین ایران و عراق می شود که به منطقه دیاله مشهور است و پس از آن به خلیج فارس می ریزد.
رودخانه قشلاق به طول ۹۰ کیلومتر، رودخانه سیروان به طول ۱۰۰ کیلومتر، زرینه رود به طول ۳۰۲ کیلومتر، تلوار به طول ۱۴۲ کیلومتر و گاورود به طول ۱۲۰ کیلومتر از جمله رودخانه هایی است که سرچشمه یا بخشی از آن در کردستان جریان دارد.
استان کردستان دارای یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی است که از این میزان ۱۲۰ هزار هکتار آبی است و از میزان کل اراضی آبی نیز حدود ۴۸ هزار هکتار باغ است.
۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن میزان تولید سالیانه محصولات کشاورزی استان کردستان است که ۳۲۰ هزار تن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی نیز مربوط به زراعت است.
نظر شما