«قاسم محبعلی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره باید و نبایدهای سیاست خارجی ایران تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا موضوع داخلی این کشور است اما نتایج آن دارای آثار منطقهای و بینالمللی است و به همین خاطر، برخی از کشورها از گذشته تا به امروز به دنبال تاثیرگذاری بر روند انتخابات ایالات متحده و نتایج آن بودهاند.
وی با بیان اینکه موضوعات داخلی مانند برنامه نامزدها در مورد موضوعاتی مانند مهاجرت، مالیات، بیکاری، اشتغال و... مسائل اصلی رایدهندگان آمریکایی هستند، اظهار داشت: هرچند موضوعات سیاست خارجی نقش چندان مهمی بر روند انتخابات و آرای نامزدها ندارد اما در برهههایی موضوعات سیاست خارجی موجب تغییر روند انتخابات شده است که از جمله میتوان به انتخابات ۱۹۸۰ آمریکا اشاره کرد.
تنش و درگیری به سود ترامپ است
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: در آن دوره اشغال سفارت آمریکا و حضور کارکنان سفارت این کشور در ایران موضوعی شد که نتیجه انتخابات را تغییر داد و موجب شکست جیمی کارتر و پیروزی رونالد ریگان شد. بنابراین ایران جزو مسائل اصلی سیاست خارجی آمریکا و از مسائل تاثیرگذار در انتخابات این کشور بوده است.
محبعلی با بیان اینکه وجود هر گونه تنش و درگیری در نقاط مختلف دنیا از جمله خاورمیانه به سود جمهوریخواهان و ترامپ است، تصریح کرد: در شرایطی که دونالد ترامپ در رقابت نامزد دموکرات، جو بایدن عقبتر است، برخی از تندروها و جنگطلبان میکوشند با ایجاد بحران در منطقه، زمینه نقشآفرینی آمریکا و تحت الشعاع قرار دادن ناکامیهای ترامپ را فراهم و زمینه پیروزی وی را مهیا کنند.
وی با اشاره به سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران خاطرنشان کرد: به نظر نمیرسد که ترامپ در صورتی که مجددا رییسجمهور شود، بخواهد از سیاست فشار حداکثری خود علیه ایران عقبنشینی کند و حتی احتمال تشدید این سیاست توسط واشنگتن هم وجود دارد بنابراین انتخاب مجدد ترامپ را تهدیدی برای امنیت ملی ایران میدانم.
این دیپلمات پیشین با بیان اینکه ایران باید برای هر شرایطی سناریوها و برنامه اقدام داشته باشد، ابراز داشت: هیچ کشوری نباید بر تحولات داخلی دیگر کشورها از جمله انتخابات آمریکا ریسک کرده و قمار کند. هرچند من پیروزی بایدن را به سود تهران و انتخاب مجدد ترامپ را برای ایران تهدید میدانم، اما ایران نباید به پیروزی یا شکست یک فرد دلخوش باشد.
تندروها نمیخواهند برجامی برای بازگشت به آن باقی بماند
محبعلی با اشاره به تلاش تندروها و جنگطلبان آمریکایی بیان کرد: تندروها چه ترامپ پیروز انتخابات بشود یا نشود، میخواهند شرایطی ایجاد کنند که برجامی وجود نداشته باشد که دولت بعدی آمریکا امکان بازگشت به آن را داشته باشد. آنها در چند ماه باقی مانده از ریاست جمهوری ترامپ هر اقدامی را انجام میدهند تا برجام نابود شود یا ایران را تحریک کنند تا خود از توافق هستهای خارج شود.
وی با تاکید بر ضرورت هوشیاری و دقت بیشتر از سوی ایران یادآور شد: ایران در مدت باقی مانده باید سیاست هوشیارانهای را در پیش بگیرد تا تندروها نتوانند از آن بهرهبرداری نابجا کنند. در واقع ایران نباید در زمین طراحی شده تندروهای آمریکایی، نتانیاهو و برخی از کشورهای منطقه که منافعشان حفظ دولت ترامپ و ادامه سیاستهای اوست، بازی کند.
سفیر اسبق ایران در یونان و مالزی در پاسخ به این سوال که تداوم مخالفت اروپا در مورد برجام با رویکرد آمریکا تا چه اندازه به نتایج انتخابات ایالات متحده بستگی دارد، عنوان کرد: ادامه حیات برجام به میزان بسیار زیادی به بودن یا نبودن ترامپ در راس قدرت آمریکا بستگی دارد. خروج آمریکا از توافق پاریس، خدشه در پیمان ناتو، مجادلات گمرکی و رویکردهای ترامپ نسبت به اتحادیه اروپا موجب شده تا اروپاییها تمایلی برای پیروزی او در انتخابات نداشته باشند.
محبعلی با بیان اینکه اروپاییها با سیاستهای یکجانبه ترامپ مخالف هستند، گفت: دولت ترامپ، یک دولت دست راستی افراطی است که در عرصه بینالمللی رویکرد یکجانبهگرایی را در پیش گرفته و شعار «اول آمریکا» را در دستور کار قرار داده در حالی که اروپاییها رویکرد چندجانبهگرایی در سیاست خارجی را دنبال میکنند.
وی با اشاره به رویکرد دیگر کشورها نسبت به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اظهار داشت: برخلاف اروپاییها که خواهان پیروزی بایدن هستند، روسها به شدت خواهان تداوم ریاست جمهوری ترامپ هستند؛ زیرا منافع آنها شکاف میان اروپا و آمریکا و افزایش تنشها و اختلافات در درون اتحادیه اروپا است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی افزود: نتانیاهو هم از بودن یک دولت جمهوریخواه سود میبرد. محمد بن سلمان نگران روی کار آمدن دولتی دموکرات است زیرا از مطرح شدن پرونده قتل جمال خاشقچی و احتمال تحریم عربستان از سوی آمریکا هراسان است.
دیکتاتورها خواهان ریاست جمهوری ترامپ هستند
به گفته محبعلی، کشورهای دموکراتیک علاقهمند به پیروزی بایدن و تندروها، دولتهای راستگرا و نظامهای دیکتاتوری و ضد دموکراتیک نیز خواهان تداوم دولت جمهوریخواه ترامپ هستند.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو اظهارداشت: ترامپ میتوانست فرصتی باشد تا منافع ملی ایران تامین شود، اما بنا به دلایل مختلفی از جمله خروج آمریکا از برجام و در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری این فرصت از دست رفت.
اقدامات تندروها زمینه مذاکره ایران و ترامپ را از بین برد
این دیپلمات پیشین با بیان اینکه اقدامات تندروها زمینه مذاکره ایران و ترامپ را از بین برد، خاطرنشان کرد: افرادی مانند مایک پمپئو و جان بولتون علاقهمند بوده و هستند تا کوچکترین فرصتهای و زمینههای مذاکره میان ایران و آمریکا از بین برود. در واقع آنها نماینده لابیهای نظامی و اسرائیلی بودند که منافعشان در عدم عادی شدن روابط تهران و واشنگتن است.
محبعلی اضافه کرد: انجام مذاکره و رسیدن به یک توافق نیاز به مقدماتی دارد که بعید است در کوتاه مدت فرصت توافق سریع و قابل دفاع را فراهم کند.
نظر شما