جوانان استان هرمزگان همچنین به دلیل آشنایی با مناطق آبی و زندگی در منطقه بد آب و هوایی از استقامت و پایداری بالایی برخوردار و در بسیاری از عملیاتها نقش شناسایی را برعهده داشتند و به عنوان غواص در بسیاری از جنگها به عنوان خط شکن آغاز عملیاتها بودند.
استان هرمزگان با دارا بودن یکهزار و ۵۰۰ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۴ جزیره راهبردی یکی از استانهای بسیار مهم،استراتژیک و تاثیرگذار در دوران جنگ تحمیلی بوده است و با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۵۹ و تخریب و تهدید دروازه ورودی کشور که تا آن زمان آبادان و خرمشهر بودند، نگاه دولتمردان به استان هرمزگان معطوف شد.
در این بین ستاد پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی هرمزگان با داشتن یک گردان در منطقه عملیاتی جنوب (فاو) و یک گردان در منطقه خلیج فارس (جزیره هرمز) و با اعزام ۳ هزار و ۹۴۰ نیروی جهادی و مردمی نقش بزرگی را در هشت سال دفاع مقدس ایفا کرده است.
اقدام های پشتیبانی این ستاد شامل؛ اعزام ۴۰ پزشک، اعزام ۵۷ دستگاه ماشین آلات، ارسال ۱۹ قایق موتوری، ارسال ۲۴ دستگاه تانکر آب، ۳۶ هزار و ۵۹۸ گونی خالی، ارسال ۲هزار و ۵۱۰ قطعه جواهرآلات، ۴۰دستگاه کولر گازی، ۷ هزار و ۵۰۰دست لباس، ۵۹ تن خرما، ۶۵۰تن میوه و ترهبار، ۵۴ تن نان و خواروبار، ۲۵ تن برنج و ۴۶ هزار و ۵۰۰قوطی شربت و آبلیمو در جبهه نقش خود را به خوبی ایفا کرده است.
استان هرمزگان در دفاع مقدس دارای یکهزار و ۲۵۰ شهید و ۷۷۰ جانباز ۲۵ درصد تا ۳۹ درصد، ۱۰۹ جانباز ۴۰ درصد تا ۴۹ درصد ،۹۰ جانباز ۵۰ تا ۶۹ درصد، ۴۱ جانباز ۷۰ درصد است که ۲۱ اردیبهشت ماه امسال یکی دیگر از این جانبازان شیمیایی به نام 'سلیمان داج' پس از سالها تحمل درد و رنج عوارض شیمیایی از ناحیه ریه در بیمارستان ام لیلا بندرعباس به برادران شهیدش پیوست.
تمامی فعالیتهای بندری و تجاری کشور در بندرشهید رجایی و باهنر بندرعباس انجام میشد و همچنین علاوه بر صادرات و واردات کالای نفتی و غیرنفتی، ارسال موادغذایی و مایحتاج رزمندگان نیز از راه دریایی هرمزگان صورت میگرفت؛بدین ترتیب به نقش استان هرمزگان در اقتصاد کشور و پشتیبانی جنگ بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
جوانان زیادی از استان هرمزگان که بخشی از جمعیت ۷۰۰ هزار نفری آن زمان را تشکیل میدادند با حضور در جبههها به دفاع از کیان مقدس اسلام پرداختندواین استان به تبع حضور فیزیکی بر تنگه هرمز و رفت و آمد ناوگان مسلح آمریکا به عنوان گلوگاه اقتصادی در زمان جنگ تحمیلی از کارنامه درخشانی در دوران جنگ برخوردار است.
علاوه بر این بسیاری از خانوادههای هرمزگانی، پدران و فرزندان خود را به جبههها اعزام میکردند و خود نیز با تشکیل اکیپهای خودجوش اقدام به جمعآوری وسایل و امکانات مورد نیاز برای جبههها میکردند.
نخستین گروه از استان هرمزگان به فرماندهی «شهید حسن ذاکری، عضو شورای فرماندهی سپاه بندرعباس ۲۳ آبان ۵۹ به جبهههای نبرد اعزام شدند و همپای سایر رزمندگان اسلام به نبرد با بعثیهای عراق پرداختند.
هرمزگان علاوه بر تامین نیروی تخصصی گردانهای مختلف لشکر ۴۱ ثارالله در واحدهای اطلاعات عملیات، تخریب، یگان دریایی و گردانهای رزمی این لشکر اعم از فرماندهان ارشد، تیربارچی ها، ناخداها، تخریبچیها و رزمندگان تک تیرانداز نقشآفرین بوده و به تامین نیروی دیگر لشکرها نیز کمک کرده و هم در تامین نیروهای متخصص در امور دریایی، غواصی، اسکله سازی، شناورها و غیره بوده است که با قایقهای توپ دار اما کوچک خود ناوهای جنگی دشمن را هدف قرار میدادند.
رزمندگان استان هرمزگان در طول هشت سال دفاعمقدس، کاروانهای بسیاری از رزمندگان با نامهای مختلف از جمله سپاهیان محمد (ص) و لشکریان صاحب الزمان (عج) از استان هرمزگان عازم جبههها شدند.
علاوه بر آن لشکر ۱۹ فجر، لشکر امام حسین (ع) و تیپ ۳۳ المهدی یاد حضور دلیرمردان استان هرمزگان همچون شهید محمد رضایی و عبدالمجید عراقیزاده را برای همیشه با خود دارد.
استان هرمزگان بواسطه حضور قلدرمآبانه آمریکا در خلیج فارس و گشوده شدن جبهه جنگ دریایی خط مقدم مبارزه در این جبهه بوده و آشکارترین آن صحنه درگیری جنگ دریایی سقوط هلی کوپتر آمریکایی در قعر آبهای خلیجفارس بود که قهرمانان این حماسه شهیدان شجاعی چون اسحاق دارا و اسدالله رییسی است که پیکر به خون آغشته آنها به دریا پرگشودند.
جزیره تاریخی و کوچک هرمز که در دنیا به دلیل حضور استعمارگران اروپایی در این جزیره شناخته شده است حماسه آفرینی شهید سردار موسی درویشی (فرمانده سپاه هرمز) که نقش تعیینکننده را در بسیج دریادلان هرمزی داشت، را از یاد نمیبرد وبالندگی و استقامت جزیرهنشینان هرمز مدیون خون ۳۹ شهید که به نسبت جمعیتاش دارای بیشترین شهید در سطح کشور است، میباشد.
امروز که ۴۰ سال از دوران هشت سال دفاع مقدس گذشته ، این دوران همچنان وحدت بخش بین نسلی درجامعه بوده و می تواند به عنوان الگی برای رفع مشکلات از اقتصادی تا بیماری کروناست.
در دوران جنگ تحمیلی همه قشرهای مردم در خط مقدم و پشت جبهه برای حفظ وحراست از کیان این کشور تلاش و ازخود گذشتگی نشان دادند که با وجود دشمنی بدخواهان اجازه ندادند یک وجب ازاین خط به دست دشمن نیافتد.
جنگ هرچند خرابی زیادی به بار آورد وسرمایه انسانی واقتصادی و اجتماعی ما را هدف قرار داد و جوانان و نوجوانان زیادی از ما گرفت و امروز این عزیزان دربین مانیستند وجبران ناپذیر است ولی به ما یاد داد که دربرابر دشمن کوتاه نباید بیایم و تا پای جان مقاومت کنیم.
دیروز جنگ بود که مردم هرمزگان علاوه بر مشارکت در جبهه های جنوب وغرب، دفاع جانانانه ای در دریا و حراست از بنادرو جزایر داشتند بطوریکه شهداو جانبازان زیادی تقدیم کرده و امروز هم در جبهه سلامت باز هم قدردتمندانه ایستاده اند.
مردم شجاعت و ایثارگری جوانان دیروز فراموش نکرده که چگونه هر خانه ای برخی جوانان ونوجوانان زندگی و آسایش را رها کرده و راهی جبهه شدند و حالاهم با توجه به مسائل بیماری کرونا در جهت ریشه کنی آن که رعایت پروتکل های بهداشتی است به جوانان ما در حوزه سلامت کمک کنند.
بیماری کرونا هم یک دشمن است که برخی با احتیاطی و توجه نکردن به مسائل بهداشتی جان خود، اعضای خانواده وسایر قشرهای مردم وبخصوص کادر بهداشتی و درمانی را هدف قرارداده لذا آن همانند جنگ فرض کنیم و برای مقابله با آن جدی باشیم.
تلاش هرمزگان در پشتیبانی جنگ بینظیر بود
یک رزمنده دوران دفاع مقدس و فرمانده سابق سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان دراین باره گفت : مهمترین اتفاقی که توسط مردم هرمزگان در ابتدای جنگ تحمیلی افتاد و کار بینظیری بود بین ۱۵ تا ۲۰مهر۵۹ یک گروهان سازماندهی شده خوداتکا با سلاح و مهمات و با غذا به فرماندهی 'شهید حسن ذاکری نانگی' که خودش مسوول اطلاعات سپاه امام استان هرمزگان بود، راهی سوسنگرد و دهلاویه شد.
سردار رضا ترابی نقش مردم هرمزگان در پشتیبانی جنگ را بینظیر توصیف کرد و ادامه داد: این کار شهید ذاکری نانگی نخستین اتفاق بزرگ و تاریخ درخشانی از نجابت هرمزگانیها در دفاعمقدس نشان داد، اما متاسفانه به این موضوع به خوبی پرداخت نشدهاست.
نقش زنان هرمزگان در دوران دفاع مقدس
وی ادامه داد: از دیگر موضوع هایی که کمتر به آن پرداخته شده نقش زنان هرمزگان در هشت سال دفاع مقدس داشته و است؛ مادران شهدا، دختران و همسران رزمندگان در این دوران از ارسال لباس و غذا و مال و اموال خود گرفته تا اعزام پسران، پدران و همسرانشان به جبهه کمکهای زیادی کردند.
وی یاد آور شد: با گذشت ۳۳ سال از هشت از جنگ، این صحنه را هیچگاه از یاد نمیبرم؛ زمانی که با خستگی تمام از شناسایی از منطقه فاو برگشته بودیم و خواستیم غذایی بخوریم، شیشه مربایی برداشتم که بریزیم داخل کاسه، چشمم به کاغذی دور آن افتاد که نوشته بود«اهدایی دانش آموزان مدرسه راهنمایی دخترانه شهرستان بندرلنگه».
ترابی با اشاره به این که در آن زمان ۱۸ ساله بوده است، بیان داشت: ادامه داد: اینکه دختران بندرلنگهای از همشهریان خودم در کنار درس و مشق خود به فکر رزمندگان جبهه بودند نقش برجسته دختران و زنان هرمزگان را به خوبی نشان میدهد، زیرا باعث میشد علاوه بر جسم، روح و روان ما برای جنگیدن با دشمن قوت بگیرد.
این رزمنده دفاع مقدس در بخش دیگری از مردم هرمزگان به عنوان حافظان تنگه هرمز، دریای عمان و خلیج فارس یاد کرد و ابرازداشت: همزمان با اعزام نیرو به خوزستان برای دفاع مقدس، حفاظت از تنگه هرمز و آبهای خلیج فارس را نیز برعهده داشتند و این بار سنگینی بردوش مردم هرمزگان بود.
سردار ترابی در این رابطه از شهید موسی درویشی فرمانده سپاه هرمز در دوران دفاع مقدس به عنوان دادستان، کدخدا، عالم و پدر این جزیره یاد کرد و افزود: عملیات خیبر را شهید درویشی فرمانده سپاه وقت هرمز اداره می کرد که خود وی در واقع جوانان جزیره هرمز را جمع کرد و با استفاده از قایقهای مردمی از بندرعباس و جزیره هرمز عازم جنگ شدند و خودش در همان عملیات به درجه شهادت نائل شد.
به گفته این رزمنده دفاع مقدس، از اواخر سال ۶۴ یا تقریبا نیمه اول سال ۶۵ که دیگر حضور نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس پررنگ شده بود و نفت کشهای کویتی و سعودی نیز با پرچم آمریکا در تنگه هرمز پهلوگرفتند، نقش رزمندگان هرمزگانی پررنگ شد.
وی بیان داشت: رزمندههای هرمزگانی به غیر از حضورشان در جبهه زمینی مقابل رژیم بعثی عراق، لازم بود که در جبهه دریایی نیز حضور پیدا کنند که هم در تامین امنیت خطوط کشتیرانی خودمان و هم مقابله با سلاح، مهمات و پشتیبانی دشمن انجام می شد و رزمندگان هرمزگان و بوشهر در این عرصه هم نقش اصلی و قابل تحسینی را به جا گذاشتند.
ترابی با اشاره به نقش هرمزگان در جبهه غرب نیز گفت: مردم این استان در جبهه غرب در مناطق کردستان و کرمانشاه نیز حضوری فعال داشتند که نمونه آن «شهید علی سنگکش» شهیدی از بندرمقام شهرستان پارسیان که در کردستان به شهادت رسید، است.
شجاعت رزمندگان جبهه جنوب در انفجار کشتی بریجتون
سردار علی دانشمند جانشین سابق سپاه امام سجاد(ع) و مشاور کنونی در امور بازنشستگان صنایع غرب هرمزگان یکی از رزمندگان دفاع مقدس است که اواخر سال ۶۳ به عضویت نیروی دریایی سپاه درآمد.
وی نیز در گفتوگو با ایرنا در خصوص نقش مهم استان هرمزگان در دوران دفاع مقدس و اهمیت نبردهای دریایی در خلیج فارس به ماجرای کشتی بریجتون در تیرماه سال ۶۶ و اقدام دلیرانه سردار شهید مهدوی و همرزمانش در انفجار کشتی بریجتون اشاره کرد و این اقدام را نشان از شجاعت و ایمان قوی رزمندگان جبهه جنوب در دوران دفاع مقدس دانست.
«اولین کاروان از نفتکشهای کویتی با پرچم آمریکا و اسکورت کامل نظامی توسط ناوگان جنگی این کشور در تیرماه سال ۱۳۶۶ به راه افتادند، در این بین، دولت آمریکا عملیات سنگینی را در ابعاد روانی، تبلیغی، سیاسی، نظامی و اطّلاعاتی جهت انجام موفقیتآمیز این اقدام انجام داده بود. در این کاروان، نفتکش کویتی اَلرَّخاء- با نام مبدّل بریجتون- حضور داشت که در بین یک ستون نظامی، بهطور کامل اسکورت میشد. این نفتکش در فاصله ۱۳ مایلی غرب جزیره فارسی براثر برخورد با مینهای کار گذاشته شده توسط سردار شهید نادرمهدوی و یارانش منفجر شد به طوریکه حفرهای به بزرگی ۴۳ متر مربع در بدنه آن ایجاد شد».
سردار دانشمند در ادامه با بیان اینکه جنگ خلیجفارس، نفتکشها و مقابله بهمثل؛ اینها عنوان جنگهایی بود که در جبهه دریا نام گرفت، ابرازداشت: یکی از امتیازهای استان هرمزگان که همزمان رزمندگان آن در خوزستان در جبههها دفاع میکردند، در جبهه جنگ دریایی نیز بخشی از نیروها در مقابل دشمن دلاوریهای زیادی از خود نشان دادند.
وی ادامه داد: استان هرمزگان هنوز نیز نسبت به سایر استانها حتی استانهای دریایی همجوار خود امتیازهایی خاصی دارد و یکی از آن در کنار تنگه هرمز، خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفتن این استان و همچنین وجود مرز طولانی آبی است.
تنوع شهیدان هرمزگان
جانشین سابق سپاه امام سجاد(ع) همچنین به تنوع شهدا در هرمزگان اشاره کرد و بیان داشت: وجود شهیدان دفاع مقدس در غرب و جنوب کشور، شهیدان مدافع حرم، امنیت و وطن، شهیدان مکه، شهید سرچشمه تهران- انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی-(شهید غلامحسین حقانی نخستین امام جمعه بندرعباس)، شهیدان ترور، شهیدان خلیج فارس و تنگه هرمز در مقابله با آمریکا، هواپیمای ایرباس، شهیدان اربعین و مجلس شورای اسلامی این استان را نیز متمایز کرده است.
سردار دانشمند در ادامه با بیان اینکه جنگ و درگیری در دریا به مراتب بسیار سختتر از جنگی خشکی است، به سخنان مقام معظم رهبری در جمع دستاندرکاران نخستین یادواره کنگره شهیدان هرمزگان در اسفندماه ۷۸ پیرامون جایگاه شهیدان دریا اشاره کرد.
وی گفت: رهبر انقلاب در آن نشست فرمودند«شهیدان هرمزگان ضمن اینکه مثل همه شهیدان سراسر کشور عزیز و ارزشمند هستند بسیاری از آنان شهدای دریا هستند و شهدای دریا در روایات ما هست که اجر مضاعف دارند؛ اینهایی که در دریا شهید شدند اجرشان مضاعف است. اهمیت شهید در این نیست که جانش میرود ...شهادت آن وقت ارزش پیدا میکند چون خطر دریا به جان خریدن و هیبت عظیم دریا را دیدن و برای خدا رفتن به خصوص درآن شبهای کذایی گاهی اوقات در سرما و در گرما و یا درشدت فشار دشمن ارزش آن بیشتر میشود».
دلاوریها در خلیجفارس
این رزمنده دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نقش استان هرمزگان در نبردهای دریایی بیان داشت: در سال ۶۶ آمریکاییها چند سکوی نفتی ایران در خلیجفارس را منهدم کردند که بسیاری از کارکنان این سکو به شهادت رسیدند.
دانشمند افزود: فروردین سال ۶۷ نیروهای رزمنده زمانی که یک عملیاتی را دنبال میکردند در بین جزیره بوموسی و هنگام، درگیری بین بالگرد آمریکایی و شناور ایرانی رخ داد و بعد از چند ساعت درگیری مستقیم شهیدان رییسی و دارا به شهادت رسیدند.
به گفته وی، ۱۶ مهر سال ۶۶ نیز عملیات مهمی توسط رزمندگان بوشهر در مبارزه مستقیم با آمریکا در خلیج فارس انجام شد که «شهید خداداد آبسالان» یکی از رزمندگان شهرستان حاجیآباد استان هرمزگان به شهادت رسید.
در عملیات دریایی۱۶ مهر سال ۶۶ در آبهای خلیجفارس ۵ فروند هلی کوپتر آمریکایی با ۵ فروند قایق تندروی سپاه درگیر میشوند و نادر مهدوی که به عنوان فرمانده عملیات بود، سرداران بیژن گرد، غلامحسین توسلی، نصرالله شفیعی، مجید مبارکی و مهدی محمدیها به شهادت رسیدند.
سردار دانشمند در پایان سخنان خود با اشاره به نقش والای آزادمردان در حماسههای دفاع مقدس، یادآور شد: دوران هشت سال دفاع مقدس برگ زرینی از تاریخ معاصر است که ریشه در فرهنگ ناب اسلامی و پایداریهای رزمندگان برخاسته از روح وحدت و ایمان بود که در یاد ملت ایران ماندگار میماند.
تنوع شهیدان هرمزگان
جانشین سابق سپاه امام سجاد(ع) همچنین به تنوع شهدا در هرمزگان اشاره کرد و بیان داشت: وجود شهیدان دفاع مقدس در غرب و جنوب کشور، شهیدان مدافع حرم، امنیت و وطن، شهیدان مکه، شهید سرچشمه تهران- انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی-(شهید غلامحسین حقانی نخستین امام جمعه بندرعباس)، شهیدان ترور، شهیدان خلیج فارس و تنگه هرمز در مقابله با آمریکا، هواپیمای ایرباس، شهیدان اربعین و مجلس شورای اسلامی این استان را نیز متمایز کرده است.
سردار دانشمند در ادامه با بیان اینکه جنگ و درگیری در دریا به مراتب بسیار سختتر از جنگی خشکی است، به سخنان مقام معظم رهبری در جمع دستاندرکاران نخستین یادواره کنگره شهیدان هرمزگان در اسفندماه ۷۸ پیرامون جایگاه شهیدان دریا اشاره کرد.
وی گفت: رهبر انقلاب در آن نشست فرمودند«شهیدان هرمزگان ضمن اینکه مثل همه شهیدان سراسر کشور عزیز و ارزشمند هستند بسیاری از آنان شهدای دریا هستند و شهدای دریا در روایات ما هست که اجر مضاعف دارند؛ اینهایی که در دریا شهید شدند اجرشان مضاعف است. اهمیت شهید در این نیست که جانش میرود ...شهادت آن وقت ارزش پیدا میکند چون خطر دریا به جان خریدن و هیبت عظیم دریا را دیدن و برای خدا رفتن به خصوص درآن شبهای کذایی گاهی اوقات در سرما و در گرما و یا درشدت فشار دشمن ارزش آن بیشتر میشود».
دلاوریها در خلیجفارس
این رزمنده دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نقش استان هرمزگان در نبردهای دریایی بیان داشت: در سال ۶۶ آمریکاییها چند سکوی نفتی ایران در خلیجفارس را منهدم کردند که بسیاری از کارکنان این سکو به شهادت رسیدند.
دانشمند افزود: فروردین سال ۶۷ نیروهای رزمنده زمانی که یک عملیاتی را دنبال میکردند در بین جزیره بوموسی و هنگام، درگیری بین بالگرد آمریکایی و شناور ایرانی رخ داد و بعد از چند ساعت درگیری مستقیم شهیدان رییسی و دارا به شهادت رسیدند.
به گفته وی، ۱۶ مهر سال ۶۶ نیز عملیات مهمی توسط رزمندگان بوشهر در مبارزه مستقیم با آمریکا در خلیج فارس انجام شد که «شهید خداداد آبسالان» یکی از رزمندگان شهرستان حاجیآباد استان هرمزگان به شهادت رسید.
در عملیات دریایی۱۶ مهر سال ۶۶ در آبهای خلیجفارس ۵ فروند هلی کوپتر آمریکایی با ۵ فروند قایق تندروی سپاه درگیر میشوند و نادر مهدوی که به عنوان فرمانده عملیات بود، سرداران بیژن گرد، غلامحسین توسلی، نصرالله شفیعی، مجید مبارکی و مهدی محمدیها به شهادت رسیدند.
سردار دانشمند در پایان سخنان خود با اشاره به نقش والای آزادمردان در حماسههای دفاع مقدس، یادآور شد: دوران هشت سال دفاع مقدس برگ زرینی از تاریخ معاصر است که ریشه در فرهنگ ناب اسلامی و پایداریهای رزمندگان برخاسته از روح وحدت و ایمان بود که در یاد ملت ایران ماندگار میماند.
هفتم آذرماه ۵۹؛ یادآور عملیات پیروزمندانه در خلیجفارس
سپیدهدم هفتم آذرماه ۵۹، قهرمانان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز درسی تلخ به مزدوران دریایی عراق دادند به طوری که در لحظات اولیه این عملیات(مروارید و کسب پیروزی قاطع ایرانیها) توانستند هفت ناوچه مدرن و «اژدرافکن» عراق موسوم به «اوزا» را در حوالی سکوهای نفتی «البکر و الامیه» که جنبه اقتصادی مهمی برای دولت صدام داشت، به قعر دریا بفرستند.
نیروی دریایی از سال ۸۶ با فرمان رهبر انقلاب ماموریت تامین امنیت سواحل جنوب شرقی کشور از جمله سواحل مکران، دریای عمان و اقیانوس هند را بر عهده گرفته است و هرجا منافع جمهوری اسلامی مورد تهدید باشد نیروی دریایی حضور خواهد داشت و وظیفه تامین امنیت خطوط مواصلاتی کشور را بر عهده داریم.
فرمانده منطقه یکم امامت نیروی دریایی ارتش نیز در این باره بیان داشت: از نخستین روزهای جنگ تا آخرین روز جنگ ماموریتهای بسیار مهمی بر عهده نیروی دریایی بوده که این ماموریت پس از قطعنامه و تاکنون بر عهده نیروی دریایی است.
امیردریادار دوم مجتبی محمدی در گفت وگوبا ایرنا ادامه داد: این وظیفه چیزی نبود جز باز نگه داشتن خطوط مواصلاتی خودی که چرخه اقتصادی کشور از حرکت باز نایستد برای تحقق این امر، پرسنل نیروی دریایی اقدام به گشتزنی و تامین امنیت خطوط مواصلاتی را برعهده داشتند.
وی بیان داشت: در همین زمینه نیز در زمان جنگ تحمیلی نیروی دریایی افزون بر ۲۰ هزار اسکورت دریایی انجام داده اما این اسکورت سوپر نفتکشها در دید عموم نبوده است.
فرمانده منطقه یکم امامت نداجا با بیان اینکه یکی دیگر از اقدام های قابل تامل نیروی دریایی قطع خطوط مواصلاتی دشمن بود، ابرازداشت: نیروی دریایی در ۷ آذر ۵۹ و تنها پس از گذشت ۶۱روز از آغاز جنگ تحمیلی موفق شد نیروی دریایی عراق را به کلی از چرخه جنگ باز بدارد و تا پایان جنگ نتواند از دریا برای صادرات و واردات اقلام مورد نظر خود اقدام کند.
دریادارمحمدی توضیح داد: در دفاع مقدس جزیرههایی راهبردی مثل خارک و جزیره لاوان که دارای ماهیت اقتصادی و نفتی هستند در دست نیروی دریایی بود.
به گفته وی، نیروی دریایی در جزیره خارک پایگاه داشت و در کنار نیروی هوایی اقدام به حراست از این جزیره استراتژیک میکرد و با استفاده از سامانههای پدافندی و ناو و ناوچه از نفت ایران حراست میکرد.
فرمانده منطقه یکم امامت نداجا اظهارداشت: با آغاز جنگ تحمیلی گردان تفنگدار دریایی ۳۴ روز مقاومت کرد و در این راه نام شهیدان زیادی از نیروی دریایی ثبت است.
دریادارمحمدی با اشاره به عملیات نظامی آمریکا و ضرورت مقابل ه مستقیم با دشمن، بیان داشت: نیروی دریایی ارتش ۲۹ فروردین ۶۷ با ۲ ناوشکن سهند و سبلان و ناو موشکانداز جوشن وارد درگیری مستقیم با نیروی دریایی آمریکا شد و افتخاری ماندگار در عرصه دفاع مقدس بر جای گذاشت.
ساخت انواع ناوشکن، ناو موشک انداز، ناوچه، زیردریایی مرهون مجاهدتهای شهیدان دوران دفاع مقدس است بنابراین جنگ تحمیلی با وجود خسارتهای زیاد آن باعث سربلندی، پیشرفت نام ایران اسلامی و پیشرفت و خودکفایی نیروی دریایی شد.
یادی از شهیدان دریا در ۲۹ فروردین ۶۷
سردار «علی عظمایی» فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه یکی از حاضران در صحنه درگیری عملیات ۲۹ فروردین ۱۳۶۷ در خلیج فارس و شهادت شهیدان دارا و رییسی در این روز است.
وی فروردین سال گذشته(۹۷) همزمان با سالگرد شهادت این دو شهیدان درگفت و گو با خبرگزاری ایرنا اظهار کرده بود: آمریکایی ها در این روز با بمباران بی امان به سمت قایق شهیدان دارا و رییسی آن ها را مورد هدف قرار دادند.
این عملیات که به دنبال انهدام سکوهای نفتی نصر و سلمان از سوی آمریکایی ها با گلوله و موشک صورت گرفت، در راستای شناسایی هدف ثابت و متحرک و اجرای عملیات مقابله به مثل و وارد کردن ضربه محکم به آمریکا و متحدانش در منطقه خلیج فارس انجام شد.
در این عملیات، شهیدان اسحاق دارا و اسدالله رییسی به سمت سکوها حرکت کردند اما با ظاهر شدن دو جنگنده آمریکایی و با احتمال قوی که این هواپیما قصد شناسایی و انهدام قایق تندرو را دارد دستور دادم که قایق ها آرایش بگیرند و در مواضع پدافندی وظایف خود را انجام دهند.
حجم سنگین آتش قایق های سپاه به حدی بود که لحظاتی بعد یک هلی کوپتر آمریکایی سقوط کرد و پس از انفجار، جنگنده های آمریکایی به ما نزدیک شدند و من دستور متفرق شدن قایق ها را صادر کردم.
بعد از آن یک هواپیما شروع به بمباران قایق های سپاه کرد و قایقهای براتی، مسوول عملیات سپاه ابوموسی در سال ۶۷ و شهیدان دارا و رییسی با بمب لیزری مورد هدف قرار گرفتند.
سرانجام شهید دارا به صورت مستقیم مورد هدف جنگندههای آمریکایی قرار گرفت و به دریا پرت شد و شهید رییسی نیز به شهادت رسید.
به گفته فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه، جستجو برای پیدا کردن جنازه شهید دارا بعد از دو روز در خلیج فارس بیفایده بود و پیکر این شهید برای همیشه در دریای خلیج فارس باقی ماند.
۲۹ فروردین مصادف است با سالروز رویارویی مستقیم و نابرابر ناوجوشن و ناوشکنهای سهند و سبلان در برابر ناوگان استکبار جهانی که در ۲۹ فروردین سال ۱۳۶۷ با رشادت شهیدانی چون رییسی و دارا هیمنه دشمنان شکسته شد.
در این نبرد ناوچه های جوشن و سهند در درگیری با ناوگان آمریکا توسط بمب های لیزری از راه دور هدف قرار گرفته، منهدم و غرق شدند، در این عملیات به ناوچه سبلان و یک فروند هواپیمای اف ۱۴ خساراتی وارد شد یک فروند هلی کوپتر آمریکایی در این درگیری سقوط کرد.
شهید اسدالله رییسی متولد سال ۱۳۲۴ که در ۲۹ فروردین سال ۶۷ پس از چند ساعت نبرد مستقیم با آمریکاییها در خلیج فارس، به شهادت رسیدند.
شهید اسحق دارا نیز متولد ۱۳۴۵ روستای گیشان از توابع بندرعباس است که در کنار شهید رییسی در مقابل آمریکایی ها ایستادگی کرد و پیکرش در خلیج فارس ماند.
دفاع مقدس پیوندی بین نسل ها
نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس با یاد آوری رشادت های رزمندان در هشت سال دفاع مقدس گفت: رزمندگان جنگ تحمیلی فضای آن دوران را برای نوجوانان و جوانان امروز بازگو کنند زیرا دفاع مقدس پیوندی بین نسلهاست.
حجتالاسلام و المسلمین محمد عبادیزاده ضمن گرامیداشت فرا رسیدن هفته دفاع مقدس و خاطره شهدای هشت سال جنگ تحمیلی افزود: این دوران طلایی برای ملت ایران با وجود همه تحریمهای ظالمانه و خاطرات خرابیهای جنگ و خون ریختنها ولی برکاتی برای کشور داشته است.
وی بیان داشت: در دفاع مقدس تفاوت بین ظالم و مظلوم برای ملت ایران مشخص شد و باعث شد دوست و دشمن را بشناسیم و درک کنیم که باید در همه زمینهها روی پای خود بایستیم.
خطیب نماز جمعه عبادی و سیاسی بندرعباس خاطر نشان کرد: دشمنان انقلاب اسلامی، ایران را تحریم کردند اما این ملت توانستند ایستادگی را معنا کنند و ریشههای انقلاب در دوران دفاع مقدس مستحکم و روشن شد.
نماینده ولی فقیه در هرمزگان اظهار داشت: حتی دوران هشت سال جنگ تحمیلی ایران باعث شد که کشورهای درگیر جنگهای طولانی، جانی دوباره بگیرند و مقاومت را سرلوحه خود قرار دهند.
حجتالاسلام و المسلمین عبادیزاده یادآور شد: دفاع مقدس روح انقلابی در ایران ایجاد کرد و ما با وجود ریختن خونهای جوانان کشورمان حتی برای یک لحظه هم ناراضی و پشیمان نیستیم زیرا همچنان آرمانهای امام راحل(ره) را ادامه خواهیم داد.
وی تصریح کرد: امروزه رسیدن به خودکفایی در زمینه تسلیحاتی یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است.
وی خطاب به دستگاههای مختلف در استان گفت: هفته ارزشمند دفاع مقدس در شرایط ویروس کرونا هم نباید از یاد برده شود و در جلوی همه ادارات یک المان یا نمادی از این دوران نصب شود.
فرهنگ دوران دفاع مقدس ترویج دهیم
استاندار هرمزگان نیز گفت: امروز برای ایستادگی و مقاومت در برابر دشمنان، نیازمند سرلوحه قرار دادن آموزه های دوران دفاع مقدس هستیم، لذا باید فرهنگ این دوران را در جامعه ترویج دهیم.
فریدون همتی ، این دوران را یادآور ایثار و فداکاری و رشادت ملت ایران در دفاع از آب و خاک میهن اسلامی و مجموعهای از برجسته ترین افتخارات ملت بزرگ ایران در دفاع از انقلاب، شریعت و اسلام ناب محمدی(ص) برشمرده است.
وی ادامه داد: در این دوران که به عنوان یکی از مهمترین مقاطع تاریخ پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران محسوب میشود، رزمندگان ایران اسلامی درخشندهترین و نفیسترین حماسهها را در طول تاریخ این سرزمین به یادگار گذاشتهاند.
به گفته استاندار هرمزگان، در دفاع مقدس اقشار مختلف ملت ایران جهت دفاع از کشورمان حضوری حماسی در جبههها داشتند و با گذشتن از جان و نثار خون خود، نشان دادند که فرهنگ ایثار و شهادت در میان این ملت جریان دارد.
همتی تصریح کرد: هشت سال دفاع مقدس، بیانگر مقاومت ملتی است که قلههای سربلند ایثار و حماسه و شرف را در راه دفاع از کیان مکتب، انقلاب و میهن اسلامی خویش درنوردیده است و حکایت ماندگار دلاوری شهیدان و شاهدانی است که با خون و جانشان سطر سطر تاریخ این مرز و بوم اسلامی را نگاشتهاند.
وی افزود: مردم این استان در کنار سایر هموطنان با تقدیم شهدا، جانبازان و آزادگان بسیار در دوران هشت ساله دفاع مقدس، نقشی مهم در دفاع از آب و خاک ایران اسلامی داشتند که بیانگر استواری و فداکاری مردم این دیار در دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی است.
همتی یادآور شده است: هفته دفاع مقدس، فرصت مناسبی است تا یاد و خاطره تمامی شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگرانی که در دفاع از مرزهای میهن اسلامی جانفشانی دلاورانه داشتهاند را گرامی بداریم و در جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت که ضامن استمرار حرکت انقلاب اسلامی است، تلاش کنیم.
دفاع مقدس انگیزه ای برای موفقیت و دستاوردهای بزرگ
فرمانده سپاه شهرستان حاجی آباد از دفاع مقدس به عنوان مهمترین بخش از تاریخ انقلاب اسلامی ایران یاد کرد و ادامه داد: فرهنگ دفاع مقدس باید به عنوان یک انگیزه برای دستیابی به موفقیت و دستاوردهای بیشتر الگوبرداری شود.
سرهنگ محمد میرزاده، داشتن استقلال و حق تعیین سرنوشت را دلایل انتخاب انقلاب اسلامی از سوی ملت ایران دانست و اظهارداشت: این موضوع سبب دشمنی ۴۱ ساله کشورهای سلطه گر علیه جمهوری اسلامی ایران شده است.
وی افزود: سالها است که دشمن با تحریم و فشار به دنبال آسیب به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است اما ملت ایران با اتکا به قدرت الهی و داشتن روحیه خودباوری به این مهم رسیده که؛ با تکیه به توان داخلی میتواند به موفقیت های بزرگ دست پیدا کند.
فرمانده سپاه حاجی آباد در این رابطه به دستاوردهای دفاعی ایران نیز اشاره کرد و بیان داشت: وقتی که توانایی ساخت موشکهای نقطهزن را داریم به طور قطع در حوزه اقتصادی نیز میتوانیم با بهرهگیری از جوانان موفق عمل کنیم.
مدیرکل آموزش وپرورش هرمزگان گفت: ترویج فرهنگ ایثار، روحیه اقتدار و ظلم ستیزی، امنیت، توانمندی نظامی، حفظ تمامیت عرضی، وحدت و پیشرفتهای علمی از مهمترین دستاوردهای دفاع مقدس بوده است.
موسی دادی زاده افزود: معلمان به عنوان فرهنگ سازان این کشور باید در انتقال و گسترش فرهنگ دفاع مقدس به دانش آموزان به عنوان نسل آینده کوشا باشند و لذا ایثارگری معلمان در زمان شیوع بیماری کرونا و مشغولیت آنها در آموزش نسل آینده کشور، ناشی از همین فرهنگ ایثار و گذشت میباشد.
نظر شما