به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، مرحله جدید گردهمایی احزاب مخالف دولت عمرانخان با نشست اخیر رهبران ارشد این احزاب در شهر اسلام آباد کلید خورد، نشستی که تنها هدف آن تشکیل جبهه مشترک علیه دولت فعلی پاکستان به حاکمیت حزب جنبش عدالت (تحریک انصاف) است.
«شهباز شریف» رهبر جناح مخالف در مجلس پاکستان و رییس حزب مسلم لیگ نواز، «بلاول بوتو زرداری» رییس حزب مردم، «مولانا فضل الرحمان» رییس حزب جمعیت علمای اسلام (شاخه فضل) و برخی از احزاب ملی گرای پشتون و بلوچ جز احزاب سیاسی هستند که در نشست اخیر حضور داشته و اکنون برای تشدید فشار علیه دولت دست به تشکیل ائتلافی موسوم به جنبش دموکراتیک پاکستان زدند.
«نواز شریف» نخست وزیر پیشین پاکستان که هم اکنون برای درمان در لندن بسر میبرد و «آصف علی زرداری» رییس جمهوری پیشین این کشور و سرپرست حزب مردم نیز به صورت ویدیو کنفرانس در گردهمایی مشترک احزاب مخالف سخنرانی کرده و دولت عمرانخان و حامیان آن را به باد انتقاد گرفتند.
اعضای اپوزیسیون پاکستان آنچه را که بیکفایتی دولت در مدیریت کشور، کاهش شدید رشد اقتصادی و ضعف تولید ناخالص داخلی خواندند، دلیل اصلی ائتلاف مخالفان دانسته و تاکید کردند که جنبش دمکراتیک تا زمان رسیدن به اهداف خود از جبهه ضددولتی کنار نخواهد رفت.
شهباز شریف رهبر اپوزیسیون پاکستان مدعی است که دولت عمرانخان ترفند پروندهسازی علیه مخالفان سیاسی را برای تحریف اذهان مردم جهت جلوگیری از برملا شدن ناکامی دولت در عرصه داخلی و سیاست خارجی به اجرا گذاشته است.
مخالفان دولت عمرانخان مدعی هستند که جبهه جدید آنان راهکاری برای آزادی نظام مردم سالاری در پاکستان است، شیوهای که در دوران حاکمان نظامی پیشین این کشور نیز به کار گرفته شده بوده و نیروهای سیاسی غیرنظامی علیه ژنرال ضیاءالحق و ژنرال پرویز مشرف دست به ائتلاف زده بودند.
واکنش عمرانخان به مطالبات جناح مخالف
جناح مخالف پاکستان مطالبه اصلی خود را استعفای عمرانخان از مقام نخست وزیری عنوان کردهاند، موضوعی که دولت اسلام آباد و شخص عمرانخان آن را بیاساس دانسته و مواضع اپوزیسیون را رد میکنند.
نخست وزیر پاکستان که حدود دو سال پیش بعد از تشکیل دولت فرآیند قضایی علیه مفسدان مالی به ویژه سیاسیونی که متهم به جرایم مالی هستند را تشدید کرده، در واکنش به گردهمایی اخیر رهبران جناح مخالف گفت: دولت آماده نبرد با اپوزیسیون است؛ در عین حال ما از هر ابتکار و تلاش مشترک با اپوزیسیون برای تقویت نظام دمکراتیک در پاکستان استقبال خواهیم کرد اما هیچ مصالحهای در امر مبارزه با فساد و توقف اقدامات قانونی و قضایی علیه سیاستمداران متهم به پولشویی صورت نخواهد گرفت.
عمرانخان با انتقاد از سران مسلم لیگ نواز و حزب مردم از تلاشهای پنهان رهبران جناح مخالف برای گرفتن امتیاز از دولت در قبال کاهش اعتراضات و عقب نشینی از جبهه ضددولتی خبر داد و افزود: ما هرگز پیگیری پروندههای اختلاس مالی مربوط به رهبران سیاسی را متوقف نخواهیم کرد.
طرح جناح مخالف پاکستان برای برگزار تظاهرات ضددولتی
احزاب مخالف عضو جنبش دمکراتیک پاکستان علاوه بر تلاش مشترک برای تحت فشار قرار دادن دولت عمرانخان، مدعی شدهاند که تا ماههای آینده دست به تظاهرات سراسری خواهند زد و به احتمال زیاد راهپیماییهایی شبیه اعتراضات حزب عمران خان در تابستان سال ۲۰۱۴، راهپیمایی از شهر لاهور تا اسلام آباد را برنامه ریزی خواهد شد.
ناظران سیاسی در پاکستان خیز جدید جناح مخالف علیه دولت عمرانخان را غیرموثر تفسیر کرده و گفتند: مواضع رهبران احزاب مخالف با یکدیگر متفاوت است و همین اختلاف نظر جبهه آنان در مقابل دولت را تضعیف کرده است.
منابع خبری نیز گزارش دادند: اختلاف نظر میان جناح مخالف دولت بر سر مطالبه استعفای نخست وزیر، استعفا نمایندگان اپوزیسیون در مجلس و تحصن در خیابانها میتواند به نفع دولت عمران خان تمام شود.
بازداشت رهبر جناح مخالف پاکستان؛ فاز جدید جدال دولت و اپوزیسیون
البته چند روز پس از گردهمایی سران احزاب مخالف دولت عمران خان در شهر اسلامآباد، تحولی دیگر در شهر لاهور که مرکز قدرت حزب مسلم لیگ نواز نیز محسوب میشود رخ داد.
دوشنبه گذشته «شهباز شریف» رییس حزب مسلم لیگ نواز و رهبر جناح مخالف پاکستان، در ارتباط با پرونده پولشویی و برای دومین بار طی یکسال اخیر توسط ماموران دیوان محاسبات مالی این کشور در شهر «لاهور» بازداشت شد این موضوع جدال دولت و مخالفان را وارد فاز جدیدی کرد.
اعضای ارشد حزب مسلم لیگ نواز به عنوان اصلیترین حزب در جناح مخالف پاکستان، بار دیگر مدعی شدهاند که بازداشت شهباز شریف انتقام سیاسی توسط دولت عمران خان است، ادعایی که حزب جنبش عدالت (تحریک انصاف) به عنوان حزب حاکم پاکستان آن را رد میکند.
با این وجود فرآیند پیگیری پروندههای فسادمالی در پاکستان که به تدریج سرعت گرفته، موجب تشدید اختلافات میان دولت و اپوزیسیون شده و اکنون این تنشها با ماجرای رایزنی برخی از سیاسیون جناح مخالف با نهادهای قدرتمند پاکستان مانند ارتشیهای این کشور، بالا گرفت.
رهبران حزب نهضت عدالت (تحریک انصاف) به عنوان حزب حاکم پاکستان به ویژه عمران خان هرگونه نرمش در قبال پروندههای اختلاس مالی سیاسیون وابسته به جناح مخالف را رد کرده و گفته است که دولت هرگز در برابر مفسدان مالی کوتاه نمیآید.
رهبران جناح مخالف شامل حزب مسلم لیگ نواز و حزب مردم هم میگویند پروندهسازی علیه آنها با انگیزه سیاسی بوده است و عمران خان به دنبال سرکوب مخالفان خود است.
جناح مخالف پاکستان از شهریورماه سال ۱۳۹۷ حزب عمران خان را به تقلب در انتخابات متهم کرده و سپس تصمیم گرفت تا رسیدن به نتیجه مشترک یعنی کنار زدن دولت، دست از اعتراض برندارد. در عین حال در طول ماههای گذشته اختلافات درون گروهی باعث شد تا اقدامات جناح مخالف به جایی نرسد بلکه رهبران این گروه یکدیگر را به کارشکنی و یا عقب نشینی به نفع دولت متهم میکنند.
نظر شما