با توجه به جوابگو نبودن مجتمع فناوران۱ در جنوب شهرکرد، مجتمع فناوران ۲ برای این منظور در نظر گرفته شده است، اما روند صدور مجوز تغییر کاربری در این اراضی به کُندی پیش میرود که بدون شک تسریع این فرآیند سهم بسزایی در ساماندهی صنایع مزاحم و نیمه مزاحم شهر دارد.
براساس بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها، شهرداری مکلف است از تاسیس کارخانهها، کارگاهها، گاراژهای عمومی، تعمیرگاهها،مغازهها و به طور کلی تمام مشاغل و کسبهایی که ایجاد مزاحمت و سر و صدا یا دود، عفونت و یا تجمع حشرات و جانوران نماید، جلوگیری کند.
بحث ساماندهی صنایع نیمه مزاحم در شهرکرد چند سالی است که مطرح شده است، به گونهای که در این راستا مجتمع فناوران۱ ایجاد و برخی مشاغل نیمه مزاحم به این مکان هدایت شدند، اما از آنجا که این مکان جوابگوی نیازها نبود فاز دوم فناوران نیز در دستور کار مسئولان و متولیان امر قرار گرفت.
به گفته شهردار شهرکرد، حدود ۴۰ درصد از جمعیت ۲۰۰ هزار نفری این شهر در تردد معابر و مبلمان شهری با صنایع نیمه مزاحم درگیر هستند که این مساله ضرورت جابهجایی و خروج صنایع نیمه مزاحم از مناطق مسکونی را نشان میدهد.
تعداد از صنایع نیمه مزاحم در سطح شهر فعال هستند
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری تجمیع صنایع و کارگاههای صنفی نیمه مزاحم در فناوارن اقدامی خوب برشمرد و اظهار داشت: اشکال این است که اکنون فناوران۱ به طور کامل در محدوده شهر واقع شده است، البته زمانی که شهر کوچکتر بود مکانیابی این مجموعه خوب و مناسب بود.
سید راشد جزایری افزود: سالهای سال است که فاز ۲ و ۳ فناوارن پیشبینی شده است، اگر این فازها تکمیل و عملیاتی شوند شرایط از نظر ساماندهی صنایع نیمه مزاحم مرکز استان بسیار خوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه هماینک تعدادی از صنایع نیمه مزاحم در سطح شهر وجود دارد، بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که همه کابینتسازیها، صنایع چوب و ام دی اف به دلیل سر و صدا و بوی رنگ، باید از سطح شهر جمعآوری شوند.
محیط کار صنایع مرتبط با روغن و آلایندهها باید صاف، صیقلی و کاشیکاری شده باشد
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری به مشکلات مکانیکیها و پارکینگ ماشینهای سنگین اشاره و خاطر نشان کرد: پارک ماشینهای سنگین در شهر باید در طول شبانهروز ممنوع باشد، چرا که پارک کردن آنها در کنار خیابان علاوه بر آلودگی هوا منجر به آلوده شدن خیابان به گریس و روغن نیز میشود.
جزایری، با اشاره به اینکه مطلوب این است که همه صنایع نیمه مزاحم در سطح شهر ساماندهی شود، تصریح کرد: فاز یک فناوران شهرکرد توسط نیروهای ما نظارت، کنترل و عوامل فیزیکی و شیمیایی محیط کار این کارگاهها و صنایع سنجش و ارزیابی میشود.
وی به ضرورت رعایت نکات و مسائل بهداشتی در محیط صنایع نیمه مزاحم به خصوص صنایع مرتبط با روغن و آلایندهها اشاره و تصریح کرد: محیط کار این قبیل صنایع باید صاف، صیقلی، کاشیکاری شده و قابل شستشو باشد.
مواد ضد عفونی کننده و کپسول اطفا حریق از ضروریات کارگاههای نیمه مزاحم است
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری مواد ضدعفونی کننده و کپسول اطفا حریق را از ضروریات این کارگاهها و صنایع دانست و بیان کرد: کپسول اطفا حریق شارژشده و آماده به کار از ضروریات صنایعی است که در آنها مشتقات نفت، بنزین و روغن و دیگر مواد اشتعالزا وجود دارد.
جزایری با بیان اینکه وجود و داشتن شارژ کپسول آتشنشانی به صورت مرتب توسط نیروهای مرکز بهداشت بررسی میشود، ادامه داد: اگر کارگاهی فاقد کپسول و یا در صورت دارا بودن کپسول آنها شارژ نداشته باشد تذکر داده و واحد به تعزیرات معرفی میشود.
ایمنی کار و بیتوجهی به معاینات سالیانه از نقاط ضعف موجود در صنایع نیمه مزاحم است
وی بهداشت حرفهای صنایع نیمه مزاحم شهرکرد را به نسبت مطلوب ارزیابی کرد و گفت:بحث ایمنی کار و دیگری معاینات سالیانه از نقاط ضعف موجود در صنایع و کارگاههای نیمه مزاحم است.
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: متاسفانه شاغلین در این واحدها خیلی رغبتی به انجام معاینات شغلی ندارند در صورتی که میتوانند به راحتی با مراجعه به مراکز تامین اجتماعی این معاینات را انجام دهند و سلامتی خود را ارزیابی کنند.
وضعیت بهسازی کارگاهها مناسب نیست
کارشناس بهداشت حرفهای مرکز بهداشت شهرستان شهرکرد در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه آلایندگی در محیط کار در حیطه بهداشت حرفهای و خارج از محیط مربوط به محیط زیست است، اظهار داشت: در کارخانجات بزرگ به دلیل حضور نیروی بهداشتی و پیگری آنها وضعیت خوب است اما در کارگاههای کوچک قدری معضلات وجود دارد.
احمد صادقی افزود: کارگاههای صنفی چون بیشتر خویشفرما هستند، نمیتوان برای پیگیری کار آنها نیروی بهداشتی مستقر کرد و خودشان نیز به این موضوع اهمیت نمیدهند که بخواهند مشکلات موجود را حل کنند.
وی بیان کرد: مهمترین مشکل این است که وضعیت بهسازی کارگاهها خوب نیست، نمای این کارگاهها باید به گونهای باشد که زیبایی شهری نیز حفظ شود اما متاسفانه سهم زیادی از وقت و انرژی بازرسان ما صرف این موضوع میشود.
همکاری نکردن مجمع امور صنفی با بهداشت
کارشناس بهداشت حرفهای مرکز بهداشت شهرستان شهرکرد با تاکید بر ضرورت همکاری مجمع امور صنفی در خصوص شرایط بهداشت حرفهای کارگاهها، افزود: وظیفه صدور مجوز با مجمع امور صنفی است متاسفانه این مجمع میگوید اگر مشکلی در خصوص مباحث بهداشتی وجود دارد، بهداشت باید آن را حل کند در صورتی که با هم بودن بهداشت و مجمع امور صنفی مشکلات را بهتر و سریعتر حل میکند، چرا که همه برای ارتقای سلامت جامعه کار میکنیم و باید شرایط و ضوابط را رعایت کنیم.
صادقی با بیان اینکه سالانه سه مورد بازرسی از کارگاههای صنفی انجام میشود، تصریح کرد: این بازدیدها شامل بازدید اولیه، پیگیری اولیه و پیگری ثانویه است که هر کدام به فاصله چهار ماه انجام میشود.
وی، با اشاره به کمبود نیرو در بخش بهداشت حرفهای بیان کرد: براساس مراکز بهداشتی درمانی و تعداد کارگاهها، تقسیمبندی به گونهای بوده است که به ازای هر ۳۰۰ کارگاه یک نیروی بهداشت حرفهای برای بررسی و پیگیری مشکلات کارگاههای منطقه حضور داشته باشد.
کارشناس بهداشت حرفهای مرکز بهداشت شهرستان شهرکرد تاکید کرد: سعی میشود مسائل و مشکلات کارگاهها و صنایع نیمه مزاحم از طریق راهنمایی و تعامل با کارفرماها حل شود و این گونه نیست که فقط موضوع را به دادگاه ارجاع دهیم.
صادقی با تاکید بر اینکه قبل از تخصیص مکان برای تجمیع صنایع نیمه مزاحم باید تعامل بیشتری برای بررسی نظرات و پیشنهادهای مختلف بین ارگانهای مربوطه در این زمنیه وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: چنانچه این صنایع نزدیک مناطق مسکونی باشند از لحاظ آلودگی شیمیایی و صوتی مشکلاتی برای شهروندان ایجاد میشود اما خوشبختانه فناوارن۲ از این نظر موقعیت خوبی دارد.
کلاسهای آموزشی در ارتباط با مباحث بهداشتی برای اصناف برگزار میشود
رییس اتاق اصناف شهرکرد نیز در این باره به ایرنا گفت: هر واحد صنفی برای اخذ پروانه حتما باید نامه مرکز بهداشت را داشته باشد.
نجف کریمی با اشاره به وجود ۱۷ هزار واحد صنفی در شهرکرد، افزود: کلاسهای آموزشی در خصوص مباحث بهداشتی نیز در طول سال برای واحدهای صنفی شهرکرد برگزار میشود.
خدمات مرتبط با اتومبیل و جوشکاریها نیاز به ساماندهی دارد
مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: در سالهای گذشته بیشتر صنایع مزاحم و نیمه مزاحم شهرکرد به مجتمع فناوران که به همین منظور ایجاد شده منتقل شدهاند.
شهرام احمدی با بیان اینکه در دیگر شهرهای استان نیز چنین مکانهایی برای صنایع نیمه مزاحم پیشبینی شده است، افزود: شغلهایی که به هر طریقی آلودگی دارند مانند خدمات مرتبط با اتومبیل و جوشکاریها برای اینکه برای شهروندان ایجاد مشکل نکنند نیاز به ساماندهی دارند.
وی با تاکید بر اینکه محیط زیست برای مشاغلی که به هر نحوی برای محیط زیستآلودگی و خطر ایجاد کنند اخطاریه صادر میکند، بیان کرد: مشکلات زیست محیطی صنایع نیمه مزاحم شامل آلودگی صوتی، هوا، خاک و یا در مشاغلی مانند تعویض روغنیها آلودگی آب مطرح است.
مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه هر واحدی بسته به نوع، حجم و ظرفیتی که دارد میتواند آلایندگی خاصی داشته باشد، تصریح کرد: واحدهای صنفی نیمه مزاحم بیشتر در صلاحیت شهرداریها و تابع قوانین آنها هستند اما گاهی اوقات مقام قضایی از محیط زیست میخواهد در موضوع ورود و پارامترهای مدنظر را اندازهگیری کند.
احمدی تاکید کرد: این اداره کل تاکنون در برخورد قانونی با واحدهایی که به نحوی آلایندگی داشتهاند همکاری لازم با شهرداریها را داشته است.
ساماندهی صنایع نیمه مزاحم شهرکرد نیازمند تسریع فرایند تغییر کاربری اراضی مجتمع فناوران ۲
بهادر عبدالغنی، شهردار شهرکرد در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: بیش از ۸۰ درصد از صنایع نیمه مزاحم شامل کارگاههای مکانیکی، کابینتسازی، جوشکاری، تعویض روغن خودرو، نقاشی، نجاری و باطریسازی در بخشی از جنوب شهر پراکنده هستند که علاوه بر ایجاد آلودگی صوتی، زیستمحیطی و سد معبر، برای عبور عابران پیاده نیز خطرآفرین هستند.
وی با بیان اینکه بایستی حدود ۵۰۰ واحد کارگاه صنایع کوچک نیمه مزاحم در مرکز استان از مناطق مسکونی خارج شوند، افزود: با توجه به جوابگو نبودن مجتمع فناوران۱ در جنوب شهرکرد باید مجتمع فناوران۲ با سرعت بیشتری تکمیل و به صاحبان این حرف واگذار شود که البته طبق برنامهریزیهای انجام شده از سوی مسئولان شهرستان شهرکرد، اقدامات لازم در راستای تسهیل و تسریع صدور مجوز تغییر کاربری زمینهای این طرح از سوی متولیان شهری در حال انجام است.
شهردار شهرکرد راهاندازی فناوران۲ را در راستای ساماندهی مشاغل مزاحم و نیمه مزاحم مرکز استان دانست و بیان کرد: متاسفانه برخی دستگاههای اجرایی در فرایند تغییر کاربری مجتمع فناوران۲ روند کُندی دارند به گونهای که تاکنون مجوز تغییر کاربری ۶۰۰ واحد صنعتی در ۲۰ هکتار از ۴۹ هکتار اراضی این مجتمع صادر شده است و مابقی متقاضیان در انتظار انجام تغییر کاربری و آمادهسازی زیرساختها و تحویل واحد خود هستند.
شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما