مخالفت ها با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در سودان افزایش یافت

تهران - ایرنا - طی روزهای اخیر مواضع مخالف با هرگونه پاسخ مقامات دولت انتقالی خارطوم به فشارهای منطقه ای و آمریکا برای پذیرش عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، در سودان افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا، پایگاه اطلاع رسانی "العربی الجدید" امروز (دوشنبه)  گزارش داد که "صادق المهدی" نخست وزیر سابق سودان که ریاست حزب "الأمة القومی" این کشور را برعهده دارد با برگزاری یک همایش سیاسی،  کارزار مردمی برای مقابله با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را آغاز کرد.  

وی در این همایش هم اندیشی متعهد شد واقعیت‌ها را به شهروندان سودانی بگوید تا آن‌ها فریب عبارت "صلح" را نخورند و شعار"صلح برای صلح" را کنار بگذارند.  

المهدی اظهار داشت که حزب وی از نیروهای سیاسی و مدنی، کمیته‌های انقلابی، تشکیلات سنتی قبیله ای، صوفی‌ها و سایر سازمان های اسلامی درخواست نموده تا موضع مردمی یکسانی [برای مقابله با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی] داشته باشند.  

از زمان دیدار "عبدالفتاح البرهان" رئیس شورای انتقالی سودان با "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی که در فوریه گذشته در شهر عنتیبی اوگاندا انجام شد، احزاب و افکار عمومی سودان درباره عادی‌سازی روابط به ویژه در ائتلاف "آزادی و تغییر" تقسیم شده‌اند.  

در اصل، پنج حزب اصلی در این ائتلاف از جمله  "الأمة القومی" (ملی گراها)، "کمونیست"، "بعث سوسیالیست عرب"، "ناصری" و "بعث" سودان مخالف عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند.  

این احزاب همچنین دخالت ارتش دولت انتقالی و تجاوز آن‌ها به یکی از موضوعات سیاست خارجی که در حیطه ماموریت‌ها و صلاحیت‌های مقامات اجرایی نمایندگی کابینه غیر نظامی است را رد می‌کنند. برخی از احزاب سودانی ایده عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را صرفاً تلاشی برای تقویت تشکیلات نظامی علیه تشکیلات شهروندی و غیرنظامی می دانند.  

تقابل بین دو جریان موافق و مخالف عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی در سودان پس از آن شدت گرفت که هفته گذشته جلسه‌ای بین سودان و آمریکا که در تلاش است کشورهای عربی را به سمت عادی‌سازی روابط به سمت رژیم صهیونیستی سوق دهد، به میزبانی امارات برگزار شد.  

در آن جلسه، واشنگتن و ابوظبی سعی کردند مجموعه‌ای از امتیازات و مشوق‌های مالی برای نجات اقتصاد فرسوده سودان و در راس آن‌ها خارج شدن این کشور از از لیست کشورهای حامی تروریسم را به خارطوم ارائه دهند.   

با این حال، خارطوم هنوز حاضر به پذیرفتن این پیشنهاد نشده است و در حالی که از سرنوشت دیدار جدید البرهان و نتانیاهو اطلاعی در دست نیست؛ بسیاری از منابع از جمله رسانه‌های صهیونیستی گزارش دادند که هیات سودانی به رهبری " برهان " در اصل پیشنهاد عادی‌سازی روابط را پذیرفته و خواستار آن هستند که در مورد جزئیات مذاکره کنند و از کسب بیشترین میزان سود اطمینان حاصل کنند.  

در همین حال جلسه مشترک سودانی که قرار بود شورای انتقالی، دولت و ائتلاف "نیروهای آزادی و تغییر" را گرد هم آورد تا نتایج جلسات ابوظبی با طرف آمریکایی را بررسی کند به تاخیر افتاده است.  

حزب  "الأمة القومی" سودان که در سال گذشته با امارات روابط نزدیکی داشت و در آخرین انتخابات حائز اکثریت شد، یکی از احزابی است که مخالفت خود را با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده است.  

بر اساس برآوردهای بسیاری از ناظران سیاسی، احزاب چپ مانند حزب کمونیست سودان نیز همانند احزاب ملی گرای عرب از جمله "بعث سوسیالیست" ناصری و احزاب با گرایش اسلامی که در روزهای اخیر ضدعادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تظاهرات برگزار کردند به شدت مخالف ایده عادی‌سازی روابط با این رژیم هستند.  

در حالی که برخی از احزاب دیگر سودان نیز در این باره بی‌طرف هستند، حزب "جمهوریخواه" این کشور تنها حزب موجود در ائتلاف " آزادی و تغییر" است که پیشنهاد عادی‌سازی روابط به رژیم صهیونیستی را تایید می‌کند، اما بر اساس بسیاری از گزارش‌ها و برآوردها کوچکترین پایگاه مردمی در سودان ندارد و به اعتقاد مردم این کشور فاصله زیادی با دین اسلام دارد.  

در خارج از ائتلاف، یک حزب وجود دارد که از "الأمة القومی"، خارج شده و به تنهایی از طریق " مبارک الفاضل المهدی " رئیس خود عادی‌سازی روابط را ترویج می‌کند. الفاضل شخصیتی جنجالی است که در طول تاریخ سیاسی خود به دلیل بی‌ثباتی در مواضع و به بی‌ثباتی در نگرش شهرت دارد. وی پس از مخالفت شدید با رژیم عمر البشیر رئیس جمهور برکنار شده سودان، گاهی به عنوان دستیار رئیس جمهوری و گاهی به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر سرمایه گذاری کار کرد. این مرد غالباً مواضع خود را برخلاف مواضع رقیب دیرینه خود یعنی "صادق المهدی" پسر عمویش که رئیس حزب "الأمة القومی" سودان را برعهده دارد، اتخاذ می‌کند.  

صادق المهدی دلایل زیادی را برای مخالفت جریان "الأمة القومی" با عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی بیان می‌کند. اولین دلیل اعتقاد راسخ وی به اینکه "معامله قرن" پیشنهاد شده توسط دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به معنای انحلال مساله فلسطین و الحاق سرزمین‌های فلسطینی به سرزمین‌های اشغالی است. به گفته وی، این معامله مخالف مصوبات بین المللی است.  

به اعتقاد المهدی تلاش برای جلب سودان به سمت عادی‌سازی زوابط با معامله اخاذی انجام می‌شود که آدرس آن این است: عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی در ازای حذف نام کشور از کشورهای حامی تروریسم.  

وی تأکید کرده که کشورش مطابق انقلابش، شایسته است بطور خودکار نام خود را از لیست حمایت از تروریسم حذف کند و حتی شایسته است که از طریق برنامه کشورهای فقیر بسیار بدهکار، از بدهی‌های خود معاف شود.  

المهدی می افزاید، ربط دادن این شایستگی‌ها به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی توهین به حیثیت سودان و مردم آن است.  

وی همچنین نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به تلاش برای کسب پیروزی‌های ادعایی متهم کرد، زیرا نتانیاهو در کشورش مورد هدف قانون قرار گرفته و هرگونه عادی‌سازی به نفع حزب [حاکم] در  آمریکا و اسرائیل است.  

المهدی در عین حال رفتارهای نژادپرستانه و نقض حقوق دیگران توسط رژیم صهیونیستی را غیرقابل قبول دانسته و اعتقاد دارد که نهادهای دولت انتقالی حق ندارند با اقداماتی که سودان را به سمت مواضع جنجالی سوق می‌دهد، دست بزنند.  

رئیس حزب الامه الوطنی سودان از مسئولان دستگاه‌های رسمی این کشور خواست که هرگونه اقدام فردی که درهای گسترده ای را بر روی فتنه باز می‌کند و توسط جنبش‌های مرتد مورد بهره برداری قرار می‌گیرد ، انجام ندهند.  

در این پیوند "محمد مختار الخطیب" رهبر حزب کمونیست سودان  به العربی الجدید گفت که یکی از افتخارات مردم سودان این است که آن‌ها در برابر بی‌عدالتی و ظلم به مردم دیگر به طور کلی ایستادگی کرده و با آن‌ها ابراز همبستگی کرده اند و ظلم به آن‌ها را ظلم به خود می‌دانند.  

وی با بیان اینکه تلاش‌های اخیر برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی سرقت اراده سیاسی و تحمیل دستوراتی به این کشور را بر ملا کرد، افزود: برخی‌ها فکر می  کنند که راه حل مشکلات سودان از طریق عادی‌سازی روابط با رژیم اسرائیل یا به طور کلی راه حل آن‌ها در خارج از کشور است در حالی که راه برون رفت همه بحران‌ها در خانه و از طریق مردم سودان است.  

الخطیب با بیان اینکه آن‌ها به عنوان یک حزب حاضر در جریان ائتلاف "نیروهای آزادی و تغییر" مخالف عادی‌سازی روابط با رژیم اسرائیل هستند، هشدار داد که این موضوع حتی نمی‌تواند باعث برگزاری جلسه مشترک شورای انتقالی، شورای وزیران و "آزادی و تغییر" برای بحث در مورد آن شود.  

وی افزود: عادی‌سازی روابط با رژیمی که نقش پلیس را در منطقه بازی کند، از اساس رد شده است.  

خاطرنشان می‌شود که هیات مقامات ارشد سودانی که یکشنبه هفته گذشته (۳۰ شهریور) برای مذاکره در جهت عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی در امارت ابوظبی حاضر شده بودند، چهارشنبه گذشته بدون هیچ پیشرفتی در اهداف کاخ سفید برای عادی‌سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی به خارطوم بازگشتند.  

شورای حکومتی سودان در بیانیه‌ای اعلام کرد که این مذاکرات در مورد مسائل مختلف از جمله حذف نام سودان از فهرست حامیان تروریسم آمریکا، ثبات در منطقه و نقش سودان در دستیابی صلح بین اسرائیل و کشورهای عربی انجام شد.  

درج نام سودان در لیست کشورهای حامی تروریسم به سال ۱۹۹۳ برمی‌گردد. این مسئله مانع بزرگی پیش روی این کشور برای انجام سرمایه‌گذاری‌ها به شمار می‌رود.  

در آن زمان عمر البشیر رئیس‌جمهوری سابق سودان متهم به پناه دادن به اسامه بن لادن شده بود. به همین دلیل دولت آمریکا سودان را از سال ۱۹۹۳ در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد.  

این اقدام از سوی دولت آمریکا، سودان را فاقد صلاحیت برای دریافت وام و کمک‌های مالی از صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی می‌داند و برای اینکه نام این کشور از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج شود، کنگره آمریکا باید آن را تایید کند.  

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در اکتبر ۲۰۱۷ تحریم‌های اقتصادی اعمال شده علیه سودان از سال ۱۹۹۷ را لغو کرد، اما نام این کشور را از فهرست حامیان تروریسم درج شده از سال ۱۹۹۳ را حذف نکرد.  

 در اعتراضات مردمی ۲۰۱۹ سودان که منجر به سرنگونی حکومت البشیر شد، ‌ دولت انتقالی در این کشور روی کار آمد. این دولت سعی دارد روابط خود را با آمریکا بهبود بخشد تا نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم حذف شود.  

 بنابر گزارش‌های منتشره،  سودان یکی دیگر از کشورهای عربی است که با فشار آمریکا به دنبال عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha