به گزارش ایرنا به نقل ازپولیتیکو، «نانسی پلوسی» رییس مجلس نمایندگان دیروز یکشنبه در نامهای ضمن اشاره به احتمال تساوی آرای الکترال (مجمع گزینشگران) در رقابتهای محلی، نوشت: مشخص است پلوسی بسیج دموکراتها را برای اقدام لازم در صورت تساوی آرای الکترال «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» آغاز کرده است؛ پدیدهای که احتمال رویداد آن تنها یکبار در قرن است و تصمیم گیری بر سر تعیین رییس جمهوری را به مجلس نمایندگان واگذار میکند.
براساس این سناریو که از سال ۱۸۷۶میلادی به این سو دیگر در تاریخ آمریکا رخ نداده است، نماینده هر ایالت یک رای دارد. این بدان معناست که احتمالا رییس جمهوری توسط حزبی که اکثریت مجلس را در اختیار دارد، تعیین نشده بلکه توسط حزبی مشخص میگردد که نمایندگان بیشتری را در هیاتهای ایالتی دارد. در حال حاضر جمهوری خواهان ۲۶ هیات را در اختیار دارند حال آنکه دموکراتها ۲۲ هیات را کنترل میکنند.
پلوسی در این نامه به دموکراتهای مجلس نمایندگان، تاکید کرد که ممکن است این مجلس برای تعیین ریاست جمهوری ورود کند. این امر میتواند منجر به تلاش بیشتر دموکراتها برای پیروزی در ایالاتی مانند مونتانا و آلاسکا میشود، ایالتهایی که هرچند عموما به عنوان قلمرو جمهوری خواهان در نظر گرفته میشود اما صحنه رقابت دموکراتها هم بوده است.
پلوسی در این نامه اضافه کرد: براساس قانون اساسی یک نامزد برای پیروزی، نیازمند رای موافق اکثریت نمایندگان ایالتی است. بنابراین ما باید به اکثریت هیاتها دست یابیم یا مانع جمهوری خواهان برای رسیدن به این مهم شویم.
براساس قانون اساسی آمریکا، برنده انتخابات ریاست جمهوری این کشور رسما اعلام نمیشود مگر آنکه کنگره مجموع آرای مجمع گزینشگران را در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ (دی ماه و حدود دوماه پس از برگزاری انتخابات) تایید کند. اما چنانچه نه بایدن و نه ترامپ ۲۷۰ رای انتخاباتی مورد نیاز برای پیروزی را بدست نیاورند، هیاتهایی از مجلس نمایندگان آرا را بررسی کرده و پیروز انتخابات را مشخص میکنند. تساوی در آرای کالج انتخاباتی میتواند در نتیجه چندین سناریو حاصل شود؛ از جمله اینکه هیچ یک از نامزدها به ۲۷۰ رای انتخاباتی نرسند که این امر میتواند ناشی از آرای کل یا رای ندادن مجمع گزینشگران یک ایالت به کاندیدای پیروز آن ایالت باشد.
اما ورود مجلس نمایندگان به صحنه تصمیم گیری ریاست جمهوری موضوعی فراتر از یک معادله ریاضی است. چراکه اگر مجلس نمایندگان برای تعیین رییس جمهوری ورود کند، آمریکا شاهد یکی از سختترین اعمال قدرت مطلق در تاریخ خواهد بود.
مجمع گزینشگران(Electoral college) در حقیقت مرحله ماقبل نهایی از روند طولانی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است. درحقیقت انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده به صورت دو مرحلهای انجام میشود. مردم در روز انتخابات، از یکسو به نامزد ریاست جمهوری و معاون وی رای میدهند و از سوی دیگر اعضای هیاتهای انتخاباتی (گزینشگران رییسجمهوری) را برمیگزینند. لذا اگر چه اسم نامزدهای مقام ریاست جمهوری در برگههای اخذ رای نوشته میشود، اما در عمل مجمع گزینندگان بهطور مستقیم رییسجمهوری و معاون وی را انتخاب میکنند. به این معنی که رایدهندگان هر ایالت گزینشگران رییسجمهوری (electors) را انتخاب میکنند و آنها سپس رییسجمهوری را. در موارد بسیار نادر این امکان وجود دارد که رایدهندگان در برگهٔ اخذ رای به نامزدی رای بدهند ولی گزینشگران منتخب آنها شخص دیگری را برگزینند.
یکی از این موارد نادر در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاد. چهار سال پیش با وجود آنکه اکثر مردم در انتخابات عمومی به «هیلاری کلینتون» نامزد دمکرات رای دادند و او با اختلاف سه میلیون رای بر ترامپ پیروز شد اما در نهایت ترامپ با کسب اکثریت آرا پیروز انتخابات شد.
انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا در تاریخ سوم نوامبر (۱۳ آبان) برگزار میشود.
نظر شما