این صنعت مهم و ارزآور با توجه به نقش آن در اشتغالزایی و توسعه و خودکفایی بخش های مختلف صنعتی کشور مورد توجه ویژه برنامه ریزان نظام می باشد و امروز در سایه این توجه ها شاهد فعالیت چندین کارخانه مهم فولاد از جمله فولاد هرمزگان، صبا فولاد خلیج فارس، فولاد کاوه جنوب کیش و فولاد جنوب با ظرفیت هشت میلیون تن در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس در استان هرمزگان هستیم.
حرکت و پویایی واحدهای صنعتی بزرگ فولاد در هرمزگان نشان میدهد که دولت اجازه نداده چرخ این واحدها در شرایط سخت اقتصادی و تحریم های ظالمانه آمریکا از حرکت بازبماند و رونق تولید بر آنها حاکم است.
فعالیت گسترده و روبه رشد کارخانه های فولاد در استان هرمزگان حکایت از آن دارد که در سالهای اخیر به ویژه در سال جهش تولید مسوولان و دست اندرکاران این صنعت در تلاش هر چه بیشتر برای بهره برداری از فضای تحریمی موجود برای توسعه این صنعت و کمک به خودکفایی هر چه بیشتر کشور در این بخش هستند.
بنا بر اظهار کارشناسان اقتصادی و فعالان عرصه صنعت، تولیدات فولادی هزینه تمام شده بسیاری از محصولات صنعتی را کاهش داده و به نوعی زمینه خودکفایی کشور را در این بخش فراهم کرده است.
در نتیجه حمایت و سرمایه گذاری های انجام شده در جهت توسعه صنعت فولاد در هرمزگان، ابتدای هفته جاری شاهد بهره برداری از مرحله دوم فولاد سازی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش با سرمایه گذاری ۳۱۱ میلیون یورویی از سوی بنیاد مستضعفان در بندرعباس بودیم.
احداث مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش در جهت تحقق جهش تولید و اقتصاد مقاومتی انجام شده و این برای نخستین بار در کشور است که یک خط تولید فولادی به صورت کامل به دست متخصصان ایرانی اجرا شده و این موفقیت بزرگ، در شرایطی به دست آمده که کشور و صنعت فولاد ایران تحت سختترین تحریمهای خارجی قرار داشته است.
مرحله دوم فولاد سازی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش بیش از یک میلیون تن به ظرفیت تولید شمش کشور اضافه کرد
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش گفت: با بهره برداری از این طرح ، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن به ظرفیت تولید شمش در کشور و شرکت فولاد کاوه جنوب کیش اضافه شده و ظرفیت تولید در این شرکت به سالانه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن شمش فولادی خواهد رسید.
علی دهاقین در مراسم بهره برداری از مرحله دوم فولاد سازی این شرکتبیان داشت: با احتساب ظرفیت تولید در مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش، سهم تولید فولاد این شرکت به حدود ۱۰ درصد تولید فولاد کشور افزایش مییابد.
وی خاطرنشان کرد: این میزان تولید باعث میشود تا رتبه فولاد کاوه جنوب کیش در میان تولید کنندگان فولاد کشور از جایگاه هفتم به چهارم ارتقا یابد، با راه اندازی از این واحد صنعتی برای ۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۶ هزار و ۴۰۰ نفر بصورت غیرمستقیم اشتغال زایی شده است.
هرمزگان قطب دوم فولاد کشور
مدیرعامل فولاد هرمزگان شنبه هفته جاری در نشست ستاد راهبردی و مدیریت اقتصادی هرمزگان که با جهانگیری معاون اول رییسجمهور برگزار شد، گفت: با توسعههای انجام شده و در دست انجام، استان هرمزگان به قطب دوم فولاد کشور تبدیل خواهد شد.
فرزاد ارزانی ، با اشاره به تحریمهای ظالمانه آمریکا اظهار داشت: بیشترین حجم این تحریمها بعد از صنایع نفت و گاز، شرکتهای فولادی از جمله فولاد مبارکه، هرمزگان و...را هدف قرار داد و با وجود تمام این محدودیتها ایران با افزایش تولید در رده دهم کشورهای تولیدکننده فولاد جهان قرار گرفت.
وی افزود: با توجه به برنامه توسعه فولاد کشور و تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴، با وجود زیرساختهای مطمئن، مجاورت با آبهای نیلگون خلیج فارس و نبود مشکل آب در استان هرمزگان، میتوان در منطقه ویژه اقتصادی و صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس حداقل ۱۰ میلیون تن فولاد تولید کرد.
مدیرعامل فولاد هرمزگان با اشاره به تاثیر این رویداد بر توسعه پایدار منطقه گفت: در حال حاضر ۴ میلیون تن فولاد در منطقه ویژه تولید میشود و برای تحقق تولید ۱۰ میلیون تن فولاد، نیاز است بین ۶ تا ۷ میلیون تن به ظرفیت تولید فولاد در استان اضافه شود و به این ترتیب استان هرمزگان به دومین قطب صنعت فولاد کشور تبدیل خواهد شد.
به ثمر نشستن مرحله دوم فولاد کاوه کیش در سخت ترین شرایط تحریمی
مدیرعامل هلدینگ صنایع معدنی کاوه پارس گفت: مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش در سختترین شرایط تحریمی و با تکیه بر توان متخصصان داخلی کشورمان به ثمر نشست وما در وضعیت بدعهدی طرفهای خارجی و تحت سخت ترین تحریمها، توانستنیم بدون حضور حتی یک متخصص خارجی، احداث مرحله دوم از فولاد کاوه جنوب کیش را تکمیل کنیم.
محمد اتابک با اشاره به موفقیت بزرگ صنعت فولاد ایران در شرایط سخت تحریمها افزود: مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش درسال جهش تولید و درراستای تحقق اقتصاد مقاومتی به بهره برداری رسید و این در شرایطی است که برای نخستین بار در کشور یک خط تولید فولادی، به صورت کامل، به دست متخصصان ایرانی انجام میشود.
مدیرعامل هلدینگ صنایع معدنی کاوه پارس با تاکید بر اینکه این تجربه ارزشمندی برای مهندسان و نخبگان کشور است، گفت: اگر فقط بخواهیم بگوییم کاری را با تکیه بر توان داخلی انجام دادیم، نمونه آن، طرح بزرگ مرحله دوم فولادسازی در شرکت فولاد کاوه جنوب است.
شکسته شدن تحریم صنعت فولاد به دست جوانان متخصص ایرانی
رییس بنیاد مستضعفان گفت: امروز همزمان با سالروز پیروزی عملیات ثامن الائمه و شکست حصر آبادان، با افتتاح مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش تحریم صنعت فولاد کشور به دست جوانان متخصص ایرانی شکسته شد و در این طرح شاهد بودیم که جوانان متخصص کشورمان جهادی عمل کردند و به لطف خداوند، اقدام بزرگی صورت گرفت.
پرویز فتاح نیز در مراسم بهره برداری از مرحله دوم فولاد سازی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در شرایط تحریم افزود: ۸۷ درصد از کسانی که در شرکت فولاد کاوه جنوب کیش مشغول به کار هستند و برای احداث کارخانه و تولید در کشور فعالیت میکنند از نیروهای بومی و نخبگان استان هرمزگان بوده که مایه افتخار است.
رییس بنیاد مستضعفان با اشاره به موضوع ارزآوری شرکت فولاد کاوه جنوب کیش برای کشور پیش بینی کرد: با بهره برداری از مرحله دوم این طرح، این شرکت بتواند تا پایان سال بیش از ۴۰۰ میلیون دلار صادرات داشته باشد.
فتاح با بیان اینکه بنیاد مستضعفان به دنبال تکمیل زنجیره تولید فولاد است، گفت: تا پایان امسال برای تکمیل این زنجیره، کارخانه تولید آهن اسفنجی در منطقه سنگان به بهره برداری خواهد رسید که البته نیازمند حمایتهایی برای تحقق این امر هستیم.
وی با تاکید بر ادامه فعالیتهای بنیاد حتی در شرایط تحریمی، افزود: ما اطمینان میدهیم تمام طرحهای نیمه تمام گذشته در بنیاد مستضعفان در امسال و سال آینده به اتمام خواهد رسید و به هیچ وجه تحریمها مانع فعالیت ما نخواهد شد.
بومی شدن صنعت فولاد به همت ایرانیان
براساس اظهار نظر مسوولان عالی رتبه کشور با وجود تحریم ها و محدودیت های ارزی ، صنعت فولاد در ایران اسلامی بومی شده و حتی متخصصان ایران موفق به ابداع تکنولوژی پرد در این حوزه شده اند.
روش های موجود تبدیل گندله به آهن اسفنجی در ایران وارداتی و با بهره گیری از تکنولوژی خارجی است اما متخصصان ایرانی روش جدیدی با نام پرد (PERED) ابداع کرده اند که در آن گندله در کوره های حرارتی با استفاده از گاز طبیعی به آهن اسفنجی تبدیل می شود.
تکنولوژی تولید آهن اسفنجی به روش ایرانی 'پِردِ' (PERED)متناسب با اقلیم کشور و با استفاده از تجربیات محققان و متخصصان داخلی در زمینه احیا و در راستای اقتصاد مقاومتی با استنفاده حداکثر از توان داخلی طراحی و در کشور آلمان ثبت جهانی شده است.
در این روش که برای نخستین بار در فولاد شادگان اجرایی شده پس از مرحله راه اندازی گرم کارخانه با روشن شدن مشعل های ریفرمر در مدت زمان ۲۴ ساعت تولید آهن اسفنجی با مشخصات بالا انجام شده که این مهم گام بلندی در قطع وابستگی به خارج است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در مراسم بهره برداری از مرحله دوم فولاد کاوه جنوب کیش گفت: صنعت فولاد در ایران اسلامی بومی شده و حتی تکنولوژی پرد را به همت متخصصان داخلی به دست آوردهایم.
جعفر سرقینی بیان داشت: ظرفیت تولید زنجیره فولاد کشور از ۱۲۳ میلیون تن در سال ۹۲ به ۲۳۰ میلیون تن درحال حاضر رسیده ، درپنج ساله منتهی به سال ۹۲ نیز هرساله ۲۲ تا ۲۳ میلیون تن سنگ آهن خام صادر میشد که این رقم درسال گذشته به کمتر ازچهارمیلیون تن رسیده است.
وی ادامه داد: امروز همچنین به همت متخصصان ایرانی و با وجود همه تحریمهای ظالمانه دشمن به ظرفیت ۳۷ میلیون تن فولاد خام در کشور رسیدهایم و هم اکنون به رتبه ۱۰ فولاد در دنیا دست یافتهایم و با این پیشرفت درچند سال گذشته توانستیم فرانسه و ایتالیا را از لحاظ تولید فولاد پشت سربگذاریم.
سرپرست وزارت وزارت صنعت، معدن و تجارت با یادآوری اینکه رشد تولید فولاد دنیا درسال گذشته ۳.۵ درصد رشد داشته است، بیان کرد: اما با وجود سنگینترین تحریمها با اتکا به روحیه جهادی رشد تولید فولاد خام کشور ۶.۵ درصد شده است.
صادرات ۱۲ میلیون تنی انواع فولاد درسال ۹۸
سرقینی ابرازداشت: درسال ۹۱ حدود ۶.۵ میلیون تن واردات و ۱.۵ میلیون تن صادرات فولاد داشتیم اما درسال ۹۸ در زمینه صادرات فولاد رکورد زده شد و به ۱۲ میلیون تن صادرات انواع فولاد رسیدیم و همچنین در نتیجه تکمیل زنجیرهها فقط ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن واردات فولاد داشتیم.
وی با یادآوری چشمانداز تولید ۵۵ میلیون تنی فولاد خام تا افق ۱۴۰۴ بیان کرد: اکنون ۳۷ میلیون تن فولاد آماده به کار داریم و ۲۰ میلیون تن نیز در دست اجرا میباشد و با این ظرفیت به این چشم انداز دست مییابیم.
لزوم اتخاذ تدابیر ویژه برای شتاب بخشی بیشتر به توسعه صنعت فولاد
براساس آمارهای اعلام شده در هفت سال گذشته، ایران از یک کشور وارد کننده تولیدات فولادی، تبدیل به صادر کننده شده و روند صدور محصولات این بخش به گونهای است که تا افق ۱۴۰۴ پیشبینی صادرات ۲۰ میلیون تنی مورد انتظار است.
فعالیت صنعت فولاد در هرمزگان با وجود فراهم بودن شرایط طبیعی برای توسعه این صنعت، سه دهه بعد از انقلاب شروع شده و به نوعی موتور قطار توسعه فولاد در هرمزگان در مقایسه با برخی استانهای برخوردار کشور دیر به حرکت درآمده است.
اما با این وجود در یک دهه اخیر به ویژه در سالهای اخیر فعالیت دولت تدبیر و امید طرحهای خوبی در جهت توسعه صنعت فولاد در هرمزگان به اجرا درآمده و هم اکنون طرحهای توسعه تولید فولاد در این استان برای رسیدن به چشم انداز ۱۰ میلیون تن تولید در این حوزه در دست انجام است و سوت طلایی برای تحقق این مهم به صدا درآمده است.
اما در سایه همه تلاش ها برای توسعه صنعت فولاد در هرمزگان ، چالش ها و موانعی نیز در این مسیر وجود دارد که می تواند سرعت طرح های توسعه ای این صنعت را کاهش دهد و از همین رو باید تدابیر لازم جهت رفع این چالش ها و موانع از سوی مسوولان اتخاذ شود تا صنعت فولاد ارزآوری و توسعه شتابان را داشته باشد.
با توجه به راهبرد کلان «سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی» در ایران و تأکید اسناد بالادستی بر جلوگیری از خامفروشی، انتظار میرود تا سیاستهای اقتصادی، صنعتی و تجاری کشور در جهت حمایت از توسعه زنجیره ارزش محصولات معدنی و فلزی باشد، اما توجه به این نکته ضروری است که سیاستهای حمایتی از توسعه زنجیره ارزش باید با در نظر گرفتن ظرفیتها، شرایط و نیازهای کشور باشد.
در نشست اقتصاد مقاومتی که با حضور معاون اول رییس جمهوری در بندرعباس برگزار شد، گفت: بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید میشود که حدود ۱۵ میلیون تن آن مصرف داخلی است و مابقی باید صادر شود.
فرزاد ارزانی با بیان اینکه در پنج ماه اول سال ۹۹ نسبت به ۹۸ با افت حدود ۴۰ درصدی صادرات مواجه هستیم وایجاد مشوقهای اقتصادی از جمله تسهیلات کمبهره را بخشی از راهحل افزایش صادرات و ارزآوری است ، ابراز داشت: صادرات در صنعت فولاد انتخاب نیست بلکه اجبار است، در غیر این صورت واحدهای فولادی دچار کاهش تولید خواهند شد.
وی همچنین با اشاره به نبود زیرساخت مناسب بین مناطق ویژه اقتصادی و سیستم بانکی کشور و عدم اتصال گمرک منطقه ویژه به سیستم بانکی و بانک مرکزی، کمک در رفع تعهد ارزی شرکتهای مستقر در منطقه ویژه اقتصادی و صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس را خواستار شد .
وی ادامه داد: تعهدات ارزی در مناطق ویژه همواره انرژی زیادی از شرکتها به دلیل کاغذ بازی فراوان آن میگیرد و شرکتهای مستقر در مناطق ویژه با مشکلات عدیدهای در جهت رفع تعهدات ارزی مواجه هستند.
این مقام مسوول تاکید کرد: ضروری است برای مناطق ویژه درصد پروندههای رفع تعهد ارزی نشده از ٢٠درصد به حداقل ٤٠ درصد افزایش یابد تا این شرکتها بتوانند ثبت سفارشهای خود را به موقع انجام دهند.
ارزانی با اشاره به زنجیره تامین مواد اولیه ،گفت: از مهمترین موارد در جهت افزایش تولید و تحقق اقتصاد مقاومتی، تامین به موقع و پایدار مواد اولیه معدنی مورد نیاز صنایع فولاد کشور است.
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان تصریح کرد: در این راستا ضروری است رابطه منطقی و برد - برد بین صنایع معدنی و تولیدکنندگان فولاد ایجاد شود و رقابت در بین آنها به شراکت تبدیل شود.
ارزانی با اشاره به بورس کالا و نحوه قیمتگذاری محصولات فولادی افزود: بورس کالا محل بسیار مناسبی برای کشف قیمتهای محصولات فولادی است و از شفافیت لازم برخوردار است.
ارزانی ابراز داشت: حمایت از بورس کالا به منزله حمایت از شفافیت است و ضروری است بر اساس قانون عرضه و تقاضا قیمت در بورس کالا کشف و بر اساس آن قیمتهای زنجیره فولاد تعیین شود.
نظر شما