۱۲ مهر ۱۳۹۹، ۱۷:۰۲
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 84063137
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

از کرونا تا دیپلماسی؛ میراث شوم ترامپ

۱۲ مهر ۱۳۹۹، ۱۷:۰۲
کد خبر: 84063137
از کرونا تا دیپلماسی؛ میراث شوم ترامپ

تهران- ایرنا- نحوه مواجهه رئیس جمهور آمریکا با کرونا شباهت زیادی به دیگر سیاست‌های او خصوصا در عرصه بین الملل دارد سیاست هایی که نتیجه ایده های یک رئیس جمهور واپس گرا است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آمریکای ترامپ ماه‌هاست که همانند سایر کشورها با کرونا درگیر است. با وجود امکانات غیرقابل انکاری که این کشور از نظر اقتصادی و علمی و فناوری دارد مدیریت ترامپ باعث شده بیشترین میزان تلفات را از کرونا داشته باشد.

بر اساس آمارهای اعلام شده تاکنون در آمریکا ۲۱۳ هزار و ۵۲۴ نفر بدلیل کووید-۱۹ جان خود را از دست داده و ۷ میلیون و ۵۴۹ هزار و ۳۲۳ نفر به ویروس مبتلا شده‌اند. این در حالی است که تنها بیش از یک ماه به روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده و تمام تلاشهای ترامپ در سه سال اخیر بدون توجه به پیامدهای این اقدامات معطوف به پیروزی  در انتخابات بوده است. طی هفته‌ها و ماه‌های اخیر برخی از ناظران و کارشناسان می‌گفتند که رقیب ترامپ در انتخابات نه بایدن بلکه کروناست.

در ماه‌های گذشته ترامپ بارها توصیه‌ها و تجویزهای عجیبی برای مبتلایان به کرونا ارائه می‌کرد. از کم اهمیت شمردن کرونا تا تجویز تزریق مواد ضدعفونی کننده به مبتلایان از مسائلی بوده که منتقدان بارها به آن تاکید داشتند با این وجود این رویکرد در مناظره هفته گذشته ترامپ با جو بایدن رقیب دموکرات  هم ادامه داشت.

وی ضمن دفاع از عملکرد خود در مقابله با کرونا  مدعی شد که اگر رقبای وی بر سرکار بودند تعداد تلفات کرونا به دو میلیون نفر می‌رسید. ترامپ در مناظره با جو بایدن ماسک زدن او را مسخره کرد و گفت: من مثل بایدن ماسک نمی‌زنم. هر وقت او را می‌بینی ماسک زده است. مثلا دویست متر با شما فاصله دارد اما باز هم بزرگترین ماسک ممکن را می‌زند. او سپس از جیب کت خود ماسکی را که رویش نشان بزرگ ایالات متحده نقش بسته بود به همگان نشان داد.

مشکل از همین جا شروع می‌شود. فردی که نه برای رعایت پروتکل‌ها، بلکه برای بستن دهان منتقدانش ماسک را در جیب خود می‌گذارد به فاصله چند روز به کرونا مبتلا شده است. او مدعی شد در هیچ یک از گردهمایی‌های انتخاباتی خود که عمدتا بدون رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی برگزار می‌شود، هیچ مشکلی نداشته است.

رئیس جمهور آمریکا در ابتدای شیوع کرونا در آمریکا بارها این بیماری را با انفلوآنزا مقایسه کرد و در توییتر خود نوشت: «پارسال ۳۷۰۰۰ آمریکایی بر اثر ابتلا به آنفلوآنزای معمولی مردند. متوسط، هر سال بین ۲۷ تا ۷۰ هزار نفر. هیچ‌جا تعطیل نشده و زندگی و اقتصاد پیش می‌رود. تا این لحظه، ۵۴۶ مورد تأیید شده ویروس کرونا و ۲۲ مورد مرگ وجود دارد. در این مورد فکر کنید.»

همین رویکرد ترامپ نسبت به کرونا باعث شد در موج اول کرونا آمریکا بیشترین تعداد مبتلایان و کشته شدگان را تا مدت‌ها داشته باشد. اما حتی این موضوع باعث نشد ترامپ کوتاه بیاید و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کند. او حتی ماسک زدن جو بایدن رقیب دموکراتش را به تمسخر گرفت. شاید اکنون که در بیمارستان نظامی در شمال واشنگتن در حال دست و پنجه نرم کردن با کرونا است کمی نظرش در مورد این بیماری تغییر کرده باشد.

اما نحوه مواجهه رئیس جمهور آمریکا با کرونا در مقایسه با سیاست‌های او مشتی از خروار است. ترامپ خود را در ورطه‌ای خطرناک و بحرانی در سیاست خصوصا سیاست خارجی انداخته است به طوری که واشنگتن امروز برای اتخاذ سیاستی منسجم و موثر در قبال هر مساله‌ای که از اهمیت جهانی برخوردار باشد، ناتوان است. ترامپ سیاست خارجی را عرصه جنگ می‌بیند و مدام تلاش می‌کند با تهدید و ارعاب دیگر کشورها مقاصد خود را پیش ببرد.

ترامپ اشتباهات زیادی در حوزه سیاست خارجی مرتکب شده است، از سال ۲۰۱۶ که ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا رسید تمام سیاست‌های امنیتی، نظامی، اقتصادی و سیاست خارجی او اشتباه بود، خصوصا در ارتباط با ایران، خروج از برجام و خروج از برخی از نهادهای بین المللی موجب شده که اعتبار جهانی آمریکا به شدت تنزل پیدا کند.

بی تدبیری، تصمیم گیری های عجولانه، بی تفاوتی به نصایح دیگران و توانایی عجیب ترامپ در خصوص به کارگیری مشاوران درجه سوم، مشکلات زیادی برای آمریکا ایجاد کرده است. اما مهمترین نتیجه چنین رویکردی تضیف بیشتر موقعیت آمریکا در جهان است. ترامپ با تشویق عربستان سعودی، اسرائیل و موسسات تندرو مانند بنیاد دفاع از دمکراسی، از توافق جمعی هسته ای با ایران خارج شد توافقی که یک گشایش دیپلماتیک ایجاد کرده بود.

ترامپ سپس سیاست فشار حداکثری را در پیش گرفت که هدف آن مجبور کردن ایران به تغییر سیاست خارجی متناسب با خواست آمریکا و شاید براندازی حکومت ایران بود. در نتیجه این سیاست مردم عادی ایران بویژه بیماران تحت فشار شدید قرار گرفته‌اند در حالی که ترامپ ادعا می‌کند که دوست مردم ایران است. این سیاست ترامپ هم نتیجه مطلوبی برای آمریکا به همراه نداشته است.

طی هفته های اخیر بویژه سیاست یکجانبه گرایانه ‌آمریکا در قبال ایران نتایجش را در شورای امنیت سازمان ملل و پیش از ‌آن شورای حکام ‌آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان داد. خروج از توافق هسته ای با ایران و تلاش‌های مستمر برای تخریب آن تنها یک نمونه از اشتباهات ترامپ در عرصه دیپلماسی و روابط بین الملل بوده است. ترامپ به علت جایگاهی که بر آن تکیه زده است هر اقدامی از سوی وی تبعات گسترده ای به دنبال داشته است.

منتهی تفاوت این اقدامات در حوزه های اقتصادی و سیاسی با کرونا در این است که کرونا به طور مستقیم و بسیار زودتر از آنچه ترامپ تصور می‌کرد دامن وی را گرفته است. تا همین جا هم کرونا میتینگها و نشستهای انتخاباتی و حتی فرایند رای گیری را تحت تاثیر قرار داده است منتهی ترامپ و هوادارانش حاضر نبودند بپذیرند که خطرات کرونا روزی آنها را هم گرفتار کند حالا همه چیز سیاست درآمریکا به اما و اگر کشیده شده است.

برخی می گویند ممکن است خبر ابتلای ترامپ به کرونا ساخته و پرداخته وی و کمپین انتخاباتی اش باشد تا از آن بهره برداری انتخاباتی کند منتهی این نکته هم واضح است که جامعه آمریکا بویژه جامعه اطلاعاتی این کشور اجازه چنین حرکاتی را به ترامپ نمی‌دهد و با این حساب در بهترین حالت برنامه‌های رییس جمهور ‌آمریکا هم در اداره کشور و برنامه های انتخاباتی او برای مدت دو هفته متوقف خواهد بود.

ترامپ خیلی زود نتیجه نوع مواجهه و برخوردش با کرونا را مشاهده کرد. شانس پیروزی ترامپ در انتخابات کاهش یافته است امروز جامعه رای دهندگان آمریکایی در برابر این سوال قرار گرفته اند که فردی که با بی مبالاتی حتی خود و اطرافیانش را در معرض ابتلا به کرونا کرده است چگونه می تواند دغدغه مشکلات آنها را داشته باشد. اگر ترامپ بتواند در دور دوم انتخابات هم به پیروزی برسد نتیجه اقداماتش خصوصا در حوزه سیاست خارجی نیز همانند بحران کرونا دامن او را خواهد گرفت و اگر جو بایدن پیروز انتخابات باشد ارثیه شوم ترامپ به او خواهد رسید و تا مدت‌ها باید تلاش کند تا خسارت‌های ناشی از سیاستهای دولت ترامپ را جبران کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha