محمد علی ادیبی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: گاوبانگی موسم جفتگیری گوزنهای قرمز یا مرال است که به نوعی معیاری برای سرشماری این گونه ارزشمند محسوب میشود و این موسم امسال در استان سمنان نویدبخش زیست مطلوب و جمع گرم خانواده مرالها است.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان افزود: به منظور مراقبت از مرالها در فصل گاوبانگی از کمین شکارچیان، محیطبانان در قالب چهار گروه برای حفاظت در چهار نقطه از منطقه گاوبانگی مستقر شده اند.
وی ادامه داد: فصل گاوبانگی به دوره جفت گیری مرال ها گفته می شود که از نیمه شهریور تا نیمه مهرماه به مدت یک ماه ادامه دارد و حیات و بقاء این گونه گوزن در خطر انقراض تا حد زیادی به آن وابسته است.
وی اضافه کرد: در فصل گاوبانگی گوزنهای نر با برآوردن بانگهای بلند مادهها را به سوی خود میکشانند و همچنین نرهای دیگر را از آمدن به قلمرو خود میرانند، اما از سوی دیگر بانگهای پیدرپی نرها، کار ردیابیشان را آسان میکند.
ادیبی اظهار داشت: در هر موقعیت گاوبانگی سه تا ۶ گوزن ماده وجود دارد و هر گاوبانگی به نوعی معیار سرشماری گوزن ها به شمار می رود.
وی ادامه داد: امسال به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی و حفاظت ویژه، موقعیت گاوبانگی در استان سمنان افزایش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: زیستگاه مرال در استان سمنان در محدوده جنگل رودبارک، ارتفاعات رودبارک و مناطق شمالی منطقه حفاظت شده پرور در شهرستان مهدیشهر و مرز مشترک سمنان تا پارک ملی کیاسر است.
به گفته ادیبی، در گاوبانگی مرالها با سردادن صدای خود و جلب توجه، برای خود قلمرو تعیین میکنند و مرال پیر و شکستخورده در رقابت موقعیت گاوبانگی ندارد.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: بر این اساس وجود ۱۰ تا ۱۵ موقعیت گاوبانگی در جنگلهای هیرکانی استان سمنان پیش بینی می شود دست کم ۴۰ تا ۶۰ راس گوزن قرمز در جنگل رودبارک استان سمنان وجود دارد.
گوزن قرمز از گونههای ارزشمند حیات وحش به شمار میرود که دوره بارداری هشت ماه دارد و در فصل بهار بچه گوزن به دنیا میآید.
بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست جریمه شکار هر راس مرال حدود ۳۵۰ میلیون ریال تعیین شده است.
نظر شما