فارس و حرکت در مسیر ارتقای شاخص‌های توسعه روستایی

شیراز - ایرنا- ۱۵ مهرماه در تقویم ملی کشورمان روز روستا نامگذاری شده است؛ استان فارس با جمعیت قابل توجه روستایی در سال‌های گذشته، کارنامه در خور توجهی در پرداختن به موضوع توسعه روستایی، محرومیت زدایی و افزایش خدمات به روستاییان دارد.

۱۵ مهرماه همچنین فرصتی برای یاد آوری مسایل و مشکلات روستاییان و همچنین ایجاد فرصت های برابر در زمینه توسعه اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی و کاهش چالش های زندگی در مناطق روستایی است.

حدود ۲ هزار و ۴۰۰ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان فارس در سال های اخیر از خدمات قابل توجه توسعه بهره مند شده اند؛ هر چند همچنان نیازهای کار و اشتغال در مناطق روستایی و حجم محرومیت ها بسیار زیاد است اما تاثیر اقدام‌های انجام شده در زندگی اهالی روستا مشهود است.
طبق  آخرین سرشماری جمعیت روستایی استان فارس، افزون بر یک میلیون و ۴۴۹ هزار و ۵۵۹ نفر یعنی معادل ۲۹.۹ درصد  جمعیت استان همچنین جمعیت عشایری بالغ بر ۲۷ هزار و ۲۷۹ خانوار است.
 

استاندار فارس:‌ ۹۷۵۲ شغل در هفت سال گذشته با اعطای تسهیلات به روستاییان استان ایجاد شد

خدمت به روستاییان و عشایر، سرلوحه برنامه‌ریزی دولت در سال پایانی خدمت
استاندار فارس در گفت و گو با خبرنگار  ایرنا به مناسبت روز روستا و عشایر با گرامی داشت این روز به برخی از عناوین خدمات دولت تدبیر و امید در سطح روستاها و مناطق عشایری استان فارس پرداخت.
عنایت الله رحیمی با برشمردن برخی از خدمات دولت  به روستاییان در این استان گفت : دولت تدبیر و امید توجه خاصی به رفع مشکلات و تامین و بهبود امکانات زیربنایی در روستاها و مناطق عشایری داشته است.
وی با اشاره به گازرسانی به مناطق روستایی استان فارس گفت: تعداد روستاهای برخوردار از گاز طبیعی در استان فارس  به  ۲ هزار و ۱۱۶  روستا رسیده است که ۲۱۴  درصد رشد داشته و هم اکنون تعداد  ۱۹۹ روستا نیز در حال گازرسانی است و ۹۸ درصد از خانوارهای روستایی از نعمت گاز برخوردار شدند.
رحیمی با اشاره به توسعه فعالیت های برق رسانی روستایی در استان فارس نیز گفت: تعداد کل روستاهای برق‌دار شده از ۲ هزار و ۲۳۸ روستا در سال ۹۲ به ۲ هزار و ۴۳۹ روستا در سال ۹۹ رسیده است  که  ۲۰۱ روستا در دولت تدبیر و امید برقدار شده است.
استاندار فارس ، ساخت راه روستایی را نیز از جمله کارکردهای دولت در استان فارس دانست و گفت: در سال ۹۲ میزان راه های روستایی در استان فارس ۹ هزار و ۱۰۰ کیلومتر بوده که این رقم  به ۱۰ هزار و ۹۳۹ کیلومتر رسیده است به  عبارت دیگر طی هفت سال اخیر، یک هزار و ۸۷۰ کیلومتر  راه روستایی جدید ساخته  شده و روکش آسفالت راه‌های روستایی و فرعی نیز  طی این مدت  دراستان فارس به میزان یک هزار و ۴۳۳ کیلومتر انجام شده است.

رسیدگی به درخواست‌ها و مسائل عشایر در حاشیه افتتاح طرح خانه بهداشت روستایی با دستور ویدیوکنفرانس رئیس‌جمهوری در شهرستان پاسارگاد / ۱۴ مهر ۹۹


رحیمی همچنین توسعه خدمات در امور عشایر را بیان داشت و گفت: در هفت سال اخیر، یک میلیون و ۳۹ هزار و ۶۲۱ میلیون ریال توسط اداره امور عشایری صرف پروژه های گوناگون در جهت خدمت رسانی به عشایر عزیز و زحمتکش  در استان فارس شده است که با راه اندازی و بهره برداری بیش از ۲۵۰ پروژه شاخص های توسعه استان و مسکن عشایر با رشد حدود ۱۲۲ درصد در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ قابل مشاهده است.
استاندار فارس فعالیت های توسعه روستایی در بنیاد مسکن را هم یادآور شد و گفت: طرح های روستایی تا سال ۹۲ حدود ۲ هزار و ۲۶۳ هکتار بوده و از سال ۹۲ تاکنون   ۷۹۵  هکتار به این طرح ها اضافه شده است ، اجرای طرح‌های هادی نیز تا سال۹۲ در استان فارس حدود  ۷۶۰هکتار بود که در سال‌های ۹۲ تا ۹۸ به میزان ۲هزار و ۷۸۲ هکتار انجام شده  است.
رحیمی همچنین به  احداث مسکن روستایی از محل طرح ویژه بهسازی اشاره کرد و گفت:  تا سال ۹۲  این طرح ها ۱۲۴  هزار ۵۳۴  مترمربع بوده که در طول دوره دولت تدبیر و امید به میزان ۵۵ هزار و ۳۴۱ متر مربع بهسازی منازل روستایی جدید انجام شده است ، همچنین احداث مسکن ناشی از حوادث تا سال ۹۲ دراین استان  ۵۰ هزار و ۶۳۰  مترمربع بوده که از سال ۹۲ تاکنون ۴ هزار و ۷۶۳ مترمربع احداث شده و تاثیرات خودمالکی  این مدت به میزان ۱۲۸ میلیارد ریال بوده است.
استاندار فارس فعالسازی دهیاری ها را هم از خدمات دولت در مناطق روستایی فارس دانست و گفت: دهیاری های استان با استفاده از اعتبارات واریزی در هفت سال فعالیت دولت تدبیر و امید موفق به بهسازی  ۱۲میلیون و ۶۱۴ هزار  متر مربع ،  با اعتباری بالغ بر  ۱۳هزار و ۴۱۵ میلیارد ریال شدند، طی این مدت ۸۰۵ هزار متر مربع بوستانهای روستایی توسط دهیاری‌ها  احداث شده و ساختمان و تاسیسات آتش نشانی  و ساختمانهای دهیاری نیز  ۳۴ هزار و ۸۰۰ متر مربع  احداث شده است.
رحیمی به توسعه فعالیت های میراث فرهنگی و گردشگری در روستاهای استان فارس هم اشاره کرد و گفت: تعداد خانه های صنایع دستی فعال در استان فار سدر سالهای گذشته حدود ۴۰۰ درصد افزایش داشته و کارگاه‌های تولیدی فعالیت میراثی نیز  ۳۹ درصد  افزایش داشته است ،  اقامتگاه های بوم گردی در روستاهای سراسر استان به صورت چشمگیری احداث شده و به بهره برداری رسیده است.
استاندار فارس: تجهیز و نوسازی  ۳ هزار و ۹۷۰ هکتار اراضی مدرن و سنتی استان در هفت سال گذشته موجب صرفه‌جویی ۹.۴ میلیون مترمکعب آب و ۱۱ هزار و ۳۳۳ هزار مترمکعب سوخت شداستاندار فارس اجرای  ۳ هزار و ۹۷۰ هکتار عملیات تجهیز و نوسازی اراضی مدرن و سنتی که موجب صرفه جویی ۹.۴ میلیون مترمکعب آب و ۱۱ هزار و ۳۳۳ هزار متر مکعب سوخت شده است را از فعالیت های حوزه جهاد کشاورزی در روستاهای فارس ذکر کرد و گفت:  برنامه احداث شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی با اعتبار ۱۳ میلیارد تومان و عملکرد  یک هزار و ۵۱۴ هکتار در روستاهای این استان  موجب صرفه جویی آب به میزان ۱۴۳ میلیون مترمکعب گردیده است ، بازسازی و نوسازی قنوات  نیز به میزان  ۱۰۲  کیلومتر و ۳۵۶ رشته قنات انجام شده است.
وی از اجرای هفت هزار و ۵۴۳ هکتار آبیاری تحت فشار دراستان فارس خبر داد که  موجب صرفه جویی بیش از ۳۰ میلیون متر مکعب آب زراعی شده است  و افزود: افزایش هزار و ۱۲۸ تن محصولات کشاورزی و کاهش مصرف بیش از   ۵۳/۵  تن کود و سم از دیگر دستاوردهای حوزه کشاورزی در استان فارس است.
استاندار فارس در ادامه از طرح احداث شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی و کانال های آبیاری عمومی با حجم عملیات ۲۲۵ کیلومتر در مناطق روستایی فارس خبر داد و گفت: این فعالیت ها  به صرفه جویی به میزان ۸۳ میلیون مترمکعب شده کسب رتبه نخست تسطیح لیزری اراضی کشاورزی و مزارع در کشور را برای فارس به همراه داشت.
رحیمی افزایش اشتغال زایی در روستاهای فارس را هم یادآور شد و گفت: در زمینه حفظ و توسعه اشتغال روستاییان در طول دولت تدبیر و امید افزون بر ۵ هزار و ۴۱۰ میلیارد ریال در جهت توسعه اشتغال سرمایه گذاری شده است، این تسهیلات به  ۵ هزار و ۶۹۸ طرح اشتغالزایی روستایی اختصاص یافته که موجب اشتغال ۹ هزار و ۷۵۲ نفر از روستاییان را فراهم نموده است.

شمار اقامتگاه‌های بومگردی فارس که در سال ۹۲، چند مورد محدود بود هم‌اینک به ۱۰۶ اقامتگاه رسیده است

توسعه اقامتگاه‌های بومگردی در روستاهای فارس
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس نیز با اشاره به تلاش های صورت گرفته در دولت تدبیر و امید برای توسعه گردشگری گفت: در سال ۹۲ تنها چند اقامتگاه بوم‌گردی در مناطق روستایی این استان وجود داشت که هم اکنون این آمار به بیش از ۱۰۶ اقامتگاه رسیده است.
سید کمال پاک فطرت بیان داشت: دولت در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای به روستاها داشته به گونه‌ای که به حدود ۹۸ درصد روستاهای این استان گازرسانی شده است.
وی ادامه داد: همچنین صد در صد روستاهای فارس دارای آب و برق هستند و اکثر روستاها از اینترنت و مخابرات نیز برخوردارند.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس بیان کرد: همچنین در سال‌های اخیر تعداد خانه‌های بهداشت در روستاها با رشد چشمگیری همراه بوده و هم اکنون بیش از یک هزار و ۵۰۰ روستا در این استان دارای خانه بهداشت هستند.
پاک فطرت افزود: همچنین ۸۰ درصد خانه‌های روستاهایی در فارس در چند سال گذشته، بازسازی و مقاوم سازی شده است.
وی، با بیان اینکه اولویت اول همه روستاها ایجاد اشتغال پایدار است و این مهم زمینه‌ساز توسعه روستا و مهاجرت معکوس به آن خواهد بود، گفت: دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس آماده همکاری و حمایت از تمام افراد و گروه‌هایی است که طرح و برنامه برای اشتغالزایی در روستاها دارند.

روز روستا در کارزار کرونا
امسال در حالی به استقبال از ۱۵ مهرماه و روز روستا می رویم که ویروس منحوس کرونا هر روز در جای جای استان پهناور فارس قربانیانی از شهر و روستا می گیرد ،اما به رغم همه محدودیت های موجود در سال جاری توسعه و عمران روستایی در این استان تداوم یافت.
عطا الله زمانی مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس  به همین مناسبت با یاد آوری تلاش و مساعی کارکنان و کارشناسان و مدیران  در بنیاد مسکن برا ی توسعه و عمران روستایی خاطر نشان ساخت : ۱۵ مهر و روز روستای فرصتی است که عمران و توسعه روستایی در کارزار با کرونا را در مناطق مختلف استان فارس یاد آوری کنیم ، امسال به رغم همه محدودیت های کرونایی چرخ توسعه و عمران روستایی از حرکت باز نایستاد و با رعایت همه شیوه نامه های بهداشتی شاهد حضور کارشناسان و ارزیابان بنیاد مسکن در مناطق زلزله زده خنج و جنوب فارس و تلاش بی وقفه برای بهسازی و بازسازی بافت های آسیب دیده و روان سازی روند اعطای تسهیلات برای مقاوم سازی و بازسازی بافت های فرسوده بودیم.
زمانی با بیان اینکه روستاهای مناطق محروم و کم برخوردار هر روز شاهد حضور کارشناسان و مدیران بنیاد مسکن در اجرای بخشی از آرمان های این نهاد برخاسته از متن انقلاب برای خدمت به محرومان بودند افزود: غرش لودرها و بولدوزرها در گرمای تابستان امسال در مناطق روستایی این استان لحظه ای قطع نگردید ، توسعه معابر روستایی و سنگ فرش شدن گذرگاه‌هایی که شریف ترین اقشار مردم که صاحبان اصلی این انقلاب هستند بر آن گام می گذارند برای همکاران بنیاد مسکن شیرین ترین  لحظه خدمت رسانی است که در سال جاری به بار نشست.
مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس در ادامه اضافه کرد : استان فارس از جمله مناطق کشور است که ضریب جمعیت روستایی در آن نسبتا بالاست ، بخش زیادی از روستاهای این استان همچنان در مناطق محروم و کم برخوردار قرار دارند ، اجرای طرح های مقاوم سازی بافت های فرسوده روستایی ، توسعه معابر ، سند دار کردن واحد های مسکونی روستایی ، اعطای زمین به زوج های جوان و متقاضیان مسکن روستایی ، جبران خسارت های ناشی از سیل و زلزله بخشی از خدماتی است که در راستای توسعه روستایی در این مناطق انجام شده و ۱۵ مهرماه و روز روستای فرصتی برای یاد آوری این خدمات است.

به امید آنکه چراغ سلامت برای همه مدافعان سلامت و خدمتگزاران در عرصه بهداشت و سلامت استان فارس روشن باشد و  شاهد توسعه همه جانبه روستاهای استان فارس در همه ابعاد اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی باشیم و روستا و روستایی با بهره گیری از سهم عادلانه در توسعه بتواند زمینه ساز بیشتر اشتغال و کارآفرینی در جامعه باشد.