رویدادهای نجومی دهه سوم مهر ماه ۹۹

تهران-ایرنا- مقابله سیاره مریخ با زمین و خورشید، بارش شهابی جباری و رسیدن ماه به گره نزولی از مهمترین رویدادهای نجومی دهه آخر مهر ماه ۱۳۹۹ هستند.

فاطمه خراسانی کارشناس مرکز علوم و ستاره شناسی تهران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: امروز یکشنبه ۲۰ مهر، ساعت ۱۸:۳۰، کره ماه با خوشه ستاره ای «کندو» هم نشین شده و در جدایی زاویه ای ۲.۳۵ درجه ای شمال و شمال شرقی این ستاره قرار می گیرد.

مقابله مریخ با زمین و خورشید 

وی افزود: سه شنبه ۲۲ مهر ساعت ۹:۳۰، ماه به دیدار ستاره «قلب الاسد» رفته و در جدایی زوایه ای ۴.۳ درجه ای در شمال و شمال شرقی این ستاره قرار می گیرد. همچنین ساعت ۲:۳۰ بامداد این روز، مریخ در وضعیت مقابله با زمین و خورشید قرار می گیرد؛ در این موقعیت مریخ، زمین و خورشید در یک راستا قرار می‌گیرند. دلیل این اختلاف رویداد، مدار بیضی شکل دو سیاره است که نزدیک ‌ترین نقطه آن با زمان مقابله تطابق ندارد.

این کارشناس نجوم گفت: آخرین بار سال ۱۳۹۷ شاهد این رویداد بودیم و نیز نزدیک‌ترین فاصله سیاره مریخ با زمین در سال ۱۳۸۲ بود که در این سال، مریخ به فاصله ۵۵ میلیون کیلومتری زمین بعد از ۶۰ هزار سال رسید؛ مقابله بعدی در تاریخ ۱۷ آذر ۱۴۰۱ رخ خواهد داد.

خراسانی ادامه داد، چهارشنبه ۲۳ مهر ساعت ۷:۳۰ کره ماه هم نشین سیاره زهره شده و در جدایی زاویه ای ۴.۱ درجه ای در شمال و شمال شرقی این سیاره قرار می گیرد. پنجشنبه ۲۴ مهر ساعت ۱۷:۳۰ سیاره پلوتون در جنوبی ترین زاویه میل مشاهده می شود. میل به کوچک‌ترین زاویه بین یک شی معین و استوای سماوی گفته می‌شود.

خراسانی افزود: جمعه ۲۵ مهر ساعت ۲۳:۰۱ دقیقه ماه نو را داریم و در همین زمان کره ماه در فاصله زاویه ای ۶.۳ درجه ای شمال و شمال شرقی ستاره «سماک اعزل» در صورت فلکی سنبله قرار می گیرد. سپس ساعت ۰۳:۲۷ بامداد این روز ماه در نقطه حضیض (کمترین فاصله با زمین) قرار گرفته و فاصله آن از زمین ۵۵.۹۶ برابر شعاع زمین می شود. 

وی خاطر نشان کرد: شنبه ۲۶ مهر بارش شهابی «اپسیلون جوزایی» را داریم که به دلیل تعداد بارش سه شهاب سنگ در ساعت، این بارش قابل رویت نیست. شنبه ۲۶ مهر ساعت ۲:۳۰ بامداد به دیدار سیاره عطارد رفته و در فاصله زاویه ای ۶.۳ درجه ای در شمال و شمال شرقی این سیاره مشاهده می شود.

به گفته خراسانی یکشنبه ۲۷ مهر ساعت ۱۷:۳۰ سیاره زحل در وضعیت تربیع شرقی قرار گرفته و دوشنبه ۲۸ مهر ساعت ۲:۳۰ بامداد، ماه در فاصله زاویه ای ۵.۶ درجه ای شمال و شمال شرقی ستاره «قلب الاعقرب» در صورت فلکی «عقرب» مشاهده می شود. 

وی ادامه داد: سه شنبه ۲۹ مهر بارش شهابی «جباری» را داریم که این بارش تا ۱۶ آبان ادامه دارد؛ کانون این بارش شهابی از محل صور فلکی «جبار» است و در این پدیده نجومی، امکان شمارش ۲۰ شهاب در هر ساعت وجود دارد. بارش شهابی در هنگام عبور سیاره زمین از میان توده‌ای از ذرات در فضا رخ می ‌دهد که در این مواقع تعداد زیادی شهاب در جو زمین می ‌سوزند و در آسمان قابل مشاهده هستند.

به گفته کارشناس مرکز علوم و ستاره شناسی تهران، سه شنبه ۲۹ مهر ساعت ۱۹: ۳۰ ماه به گره نزولی می رسد و پایین‌تر از نوار مداری زمین قرار خواهد گرفت. با توجه به تقاطع صفحه مداری ماه با صفحه زمین، دو نقطه به دلیل زاویه‌ بین مدار این دو جرم آسمانی ایجاد می‌شود که یکی از نقاط تقاطع گره صعودی و دیگری گره نزولی نامیده می‌شود.

خراسانی اظهار داشت: ماه در گردش ماهانه خود به دور زمین ابتدا با رسیدن به گره صعودی بالاتر از صفحه مداری زمین قرار خواهد گرفت، پس از گذشت دو هفته به گره مقابل آن یعنی گره نزولی می‌رسد و در پایین صفحه مداری زمین جای می گیرد. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha