به گزارش روز شنبه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکترعلی یعقوبی جویباری با بیان اینکه، سرطان سینه یا Breast Cancer شایع ترین نوع سرطان در میان زنان است گفت:از هر ۷ زن یک نفر در طول حیات ممکن است به سرطان سینه مبتلا شود که این رقم بالایی است.
وی با اشاره به اینکه هنوز به طور کامل تمام عوامل دخیل در بروز سرطان سینه شناخته نشده است گفت: عوامل محیطی و ژنتیکی از جمله فاکتورهای موثر در بروز این نوع سرطان به شمار می رود که حدود ۱۵ درصد عوامل ژنتیکی و حدود ۸۰ درصد عوامل محیطی دخالت دارد. البته در طول حیات فرد، عوامل محیطی می تواند منجر به جهش های ژنتیکی و بروز سرطان سینه می شوند.
دکتر یعقوبی ادامه داد: در صورت وجود شجره نامه ژنتیکی قوی، مشاوره ژنتیک و بررسی ژن های BRCA۱-BRCA۲ کمک بزرگی در پیشگیری از بروز سرطان سینه خواهد کرد. جهش در این ژن ها ۸۰ تا ۹۰ درصد ریسک بروز سرطان سینه را افزایش می دهد.
ارتباط بین چربی های شکمی و سرطان سینه!
این عضو گروه رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص عوامل محیطی و نقش آن در بروز این نوع سرطان افزود: تغییر سبک زندگی می تواند در کاهش آمار سرطان پستان کمک کننده باشد، توجه به نیازهای تغذیه ای، داشتن تغذیه سالم و حفظ تعادل و تنوع در مواد غذایی مصرفی بسیار حائز اهمیت است.
دکتر یعقوبی اظهار کرد: مطالعات نشان می دهد ۷۵ دقیقه ورزش هفتگی یا ۱۵ دقیقه ورزش روزانه و حفظ تعادل وزن در کاهش احتمال بروز سرطان سینه موثر است. با اعمال همین تغییرات کوچک در زندگی می توان ۳۰ تا ۳۵ درصد ریسک بروز سرطان سینه را کاهش داد.
درد در بافت سینه، نشانه هشدار دهنده مطرحی نیست
عضو گروه رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه تصریح کرد: هرگونه تغییر رنگ در بافت سینه، لمس توده داخل اندام، فرورفتگی نوک سینه یا ترشحات خون آلود از جمله نشانه های هشداردهنده این بیماری محسوب می شود.
دکتر یعقوبی ادامه داد: لمس توده در محدوده زیربغل نیز به عنوان لنف هایی که با بافت سینه مرتبط است، علامت مهمی به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از مواقع درد در بافت سینه برای بیماران حائز اهمیت است، گفت: به نظر می رسد درد به عنوان نشانه هشدار دهنده آنچنان مطرح نیست. تغییرات هورمونی که در طول سیکل های قاعدگی خانم ها اتفاق می افتد باعث می شود فرد دردی را تجربه کند که در بسیاری از مواقع نشانه بیماری نیست.
از غربالگری غافل نشوید
دکتر یعقوبی، معاینه فیزیکی و بالینی را مهمترین اصلی خواند که باید رعایت شود و افزود: اگر وجود توده سرطانی توسط پزشک تشخیص داده شد، قبل از تصمیم به درمان، نمونه برداری یا انجام بایوپسی لازم است تا خصوصیات تومور مشخص و بهترین راه درمان طراحی شود.
وی با اشاره به اهمیت غربالگری در درمان به موقع سرطان سینه، اظهار کرد: یافته تصویربرداری ماموگرافی به پزشک کمک می کند ضایعات بافت سینه ای که در نواحی عمیق تر قرار دارند و با دست لمس نمی شوند را پیدا کند.
دکتر یعقوبی، ادامه داد: با توجه به تغییرات اپیدمیوژیک و شیوع بیماری در سنین پایین تر توصیه می شود ماموگرافی پایه در سن حدود ۴۰ سالگی انجام شود، اگر شواهد مشکوکی وجود نداشت، در ۴۵ سالگی و سپس در فاصله های یک تا دو سال ماموگرافی را تکرار کنید.
فوق تخصص اوروآنکولوژی، با بیان لزوم پیگیری های مستمر بیمارانی که سابقه سرطان سینه داشته اند، افزود: در دو سال اول پس از درمان که خطر برگشت بیماری بالاتر است، بررسی ها باید با فاصله های سه ماهه انجام شود، این بررسی ها در قالب معاینه بالینی یا آزمایش خون و سونوگرافی برای بیمار تجویز می شود.
وی تصریح کرد: در سالهای سوم تا پنجم پس از درمان، ممکن است فواصل معاینه ۶ ماهه شود و بعد از سال پنجم هر یک سال یک بار بیمار ویزیت می شود.
نظر شما