۱۹ مهر ۱۳۹۹، ۲۲:۵۸
کد خبرنگار: 2100
کد خبر: 84071369
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

عشق و آشتی‌جویی محور سخنان یادروز مجازی حافظ شد

شیراز- ایرنا- یادروز حافظ شیرازی در شامگاه شنبه نوزدهم مهرماه ۹۹، با سخنرانی مسوولان فارس، به دور از آرامگاه لسان الغیب از طریق فضای مجازی اجرا شد، نقطه اشتراک این سخنان اما تمسک به عشق و آشتی‌جویی در زمانه امروز از دریچه شعر آشتی‌جوی حافظ بود.

به گزارش ایرنا، نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز طی سخنانی عنوان کرد: عصر و روزگار ما به حافظ به عنوان هنرمندی می‌نگرد که عمق نگاهش تفسیر پویایی از جهان ارائه می‌کند.

آیت‌الله لطف‌الله دژکام جهان معاصر را نیازمند حافظ دانست و ابراز کرد: او باعنوان شاگرد مکتب قرآن از حفظ قرآن به‌مثابه افتخار یاد می‌کند و برداشت او از جهان و انسان مبتنی بر انگاره‌های قرآنی است.

وی با اشاره به غزل "در ازل پرتو حسنت ز تجلی دم زد" عنوان کرد: عشق، مبدا آفرینش است و همه عالم آیینه وجود خداست.

امام جمعه شیراز افزود: آیینه‌کاری حرم‌های اهل بیت (ع) مفهوم عمیقی دارد و بیانگر آن است که عشق در آینه‌های وجود اشیا ظاهر شد و بالا گرفت؛ از همین رو باید گفت که حرکت عالم برمبنای عشق است.

آیت‌الله دژکام بیان کرد: عشق عمومی در همه عالم سریان دارد؛ اما در قله و اوج نیست و خود را فدای دوست نمی‌کند؛ بنابراین این باید در جای دیگر جلوه می‌کرد.

محبت به خدا در انسان‌شناسی حافظ نمایان است

او با بیان این تفاسیر، از شعر حافظ نتیجه‌گیری کرد که صفای محبتی را که آدم در اوج قله خلایق نسبت به خدا دارد، می‌توان در انسان‌شناسی شاعر شیراز جلوه‌گر دید.

راه برون‌رفت از تنگنای زندگی عاشقانه زیستن است

استاندار فارس نیز یادروز حافظ را بهترین فرصت برای نگریستن به آیینه ارزش‌های ماندگار دانست.

عنایت‌الله رحیمی گفت: میراث معنوی بشر در سحر کلام حافظ است. او شراب عشق و عرفان را در جام شعر به کام جان می‌ریزد  و اثر ادبی خود را ابدی می‌سازد؛ همچنین در شعر او عشق به عنوان گوهری‌ترین سرمایه انسان ورد زبان است.

وی با بیان اینکه حافظ راه برون‌رفت از تنگنای زندگی را عاشقانه زیستن می‌داند، افزود: کلام حافظ از ژرفنای جود، انسان را به مروت و مدارا و مهرورزی فرا می‌خواند.

استاندار فارس اظهار کرد: دنیای امروز بیش از هر زمان دیگر به این مفاهیم محتاج است. در شعر حافظ عشق، امید، عرفان، اخلاق و انسانیت همراه با خوشبینی و زیبااندیشی دیده می‌شود.

رحیمی با اشاره به اینکه ایهام و ابهام ساختار شعر حافظ را چندلایه کرده است، گفت: حافظ پناهگاهی امن است که در تنهایی بی‌روزن آنگاه که خود را گرفتار اضطراب می‌بینیم به دیوان رازآمیزش پناه می‌بریم و به شعر او ندای امید عشق را به گوش جان می‌شنویم.

او شعر حافظ را آینه مسائل سیاسی و اجتماعی خواند و ادامه داد:حافظ بسیار عریان بر جریانات سیاسی زمان خود تاخته و تازیانه نقدش گرده حاکمان واعظان و زاهدان ریاکار را هدف گرفته؛ از این منظر در نظر او جامعه آرمانی جامعه‌ای اخلاق‌مدار است.

گذر از مصائب در پرتو ادبیات میسر می‌شود

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز ابراز داشت: امسال یادروز حافظ را در شیوع بیماری برگزار می‌کنیم و ناچار آن را دیگرگونه برگزار کردیم.

صابر سهرابی بیان کرد: این برنامه با همکاری دستگاه‌های هنری و فرهنگی به‌صورت مجازی برگزار می‌شود و در ادامه با نشست‌های علمی و ادبی پذیرای علاقه‌مندان به حافظ هستیم.

وی حافظ را ادیبی خواند که عنصر دانایی و خیال‌انگیزی ادبی را چنان به اوج رسانده که می‌تواند حس شادکامی را القا کند.

به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس، این نوع آگاهی تا امروز برای همه ما ثابت شده و نشان آن کتاب حافظی است که در کنار قرآن قرار دارد.

سهرابی اظهار کرد: در گیرودار دل نگرانی امروز مردم از بیماری و شرایط سخت و طاقت‌فرسای این روزها به یقین نشاط اجتماعی در مسیر گذر از مشکلات برای مردم حرف اول را می‌زند و در این وضعیت، بهترین نسخه برای آرامش‌یافتن ادبیات است.

وی ادامه داد: در خاستگاه ادبیان ایران حافظ تاثیرگذارترین است و برای همه دنیاها کلماتی دارد که در زمان و مکان نمی‌گنجد.

او با بیان اینکه حافظ خوش بودن را در سختی‌ها فخر می‌داند، اظهار کرد: در مقابل، از دید او، رنجش خاطر کفر است و رازداری مهم‌ترین راه نجات؛ بر همین اساس زیباترین و مهمترین پیام حافظ به مردم همه زمان‌ها شادی و نشاط است که از سر صبوری کردن در وجودشان متواتر خواهد شد.

در جهان جنگ‌طلب به مهربانی حافظ نیاز داریم

شهردار شیراز نیز در پیامی عنوان کرد: بیستم مهرماه یادآور فرزانگی شعر و هنر و مهربانی است و یادروز شاعری بزرگ و حکیمی فرزانه است.

حیدر اسکندرپور حافظ را حافظه ما و آینه‌دار تاریخ دانست و بیان داشت: شعر او بیانگر دغدغه‌ها، آرزوها و رازهای این ملت است.

او با بیان اینکه در پیشینه فرهنگی این مردم حافظ پیشتاز فرزانگی است، ادامه داد: غزل‌های حافظ بازتابی از زندگی این مردم، آمال و آرزوهای آنان بوده و هست؛ به همین دلیل عارف و عامی آرزوهای خود را در غزل‌های حافظ می‌جویند.

شهردار شیراز تاکید کرد: در دنیای پیچیده و جنگ‌طلب امروز بیش از هر زمان دیگر به مهربانی و فرزانگی حافظ نیاز داریم. غزل‌های حافظ می‌تواند راهگشای دردها باشد و او همچون همشهری دیگرمان سعدی نماد صلح و مدارا و مهربانی است.

شیوع بیماری کرونا سبب شد که برنامه‌های یادروز حافظ در مهرماه ۱۳۹۹ با تغییراتی همراه باشد، نخست اینکه آیین گلباران آرامگاه حافظ و ادای احترام به این شاعر شیرین‌سخن که همه‌ساله در شامگاه نوزدهم مهرماه برگزار می‌شد و پیش از این نیز در اعلام برنامه اولیه عنوان شده بود، به ‌صورت کامل لغو شد و دیگر اینکه نشست‌های علمی این رویداد با موضوع "بررسی، نقد و آسیب‌شناسی کارنامه‌ حافظ‌پژوهی" در مدت چهار روز و به‌ صورت مجازی برای همه دوستداران حافظ و پژوهشگران در سراسر ایران ارائه می‌شود.

نشست‌های علمی یادروز حافظ از ۲۰ تا ۲۳ مهرماه ساعت ۱۹ از لینک اصلی به نشانی derak.live/stream/hafezstudies یا از لینک فرعی به آدرس vc۴۴shirazu.ac.ir/hafezstudies در دسترس است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha